Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPonoc jeszcze musi byc kilka czytan chyba 3? i podpis prezydenta, ale z tego co czytalam na fb to Duda obiecal, ze jak dostanie, to podpisze szybko, jakby nie bylo czasu zostalo niewiele, wiec do 1 listopada na pewno musi sie juz to wyjasnic. Najwazniejsze, zeby cos juz bylo wiadomo, mnie najbardziej denerwuje to czekanie:/ wspolczuje dziewczynom, ktore maja kontrole po porodzie, szkoda, ze ktos zakloca im ten piekny czas…ja marze o tym, zeby do porodu sie juz mniej wiecej wyjasnilo, zebym z dzieckiem nie musiala sie wloczyc po zusie
-
nick nieaktualnyz fb
Kolejne dobre wieści! Projekt posłanki Mrzygłockiej przeszedł dzisiaj pierwsze czytanie na Komisji. Kolejne dwa odbędą się na posiedzeniu Sejmu, które zaplanowano na 22,23,24 września. Liczymy na to że Parlament będzie w naszej sprawie solidarny, ponad podzialami! -
Ale naskrobałyście
Ja mam dzisiaj inny problem. Mam nadpłatę 1800 zł. Napisałam pismo, że proszę o przeksięgowanie jej na poczet kolejnych składek zdrowotnych, w tym za sierpień. No i dziś jest 10.09, termin płatności, a ja nie mam decyzji, że mi tą kasę przeksięgują. Płacić, nie płacić?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Wg tego co oglądałem na komisji to zniesienie pkt 2 i 3 z art 22 ma nastąpić z dniem 31 października. Pani Marszałek po negatywnej ocenie ministra co do 12- miesięcznego Vacatio Legis zaproponowała przedłużenie VL do kwietnia 2016 ale te zmiany zostały w głosowaniu odrzucone. Pan Minister uważa, że zniesienie pkt-ów 2 i 3 z art. 22 wystarczy kobietom będącym w ciąży, bo dostaną świadczenia na starych zasadach, więc nie ma sensu przedłużać czasu wejścia w życie ustawy. Tak jak ktoś napisał i jest na fb zostały jeszcze 2 czytania, do tego musi to wszystko przejść przez senat, a na koniec prezydent. Trzeba być dobrej myśli...
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Polkosia plac.
Najwyzej bedziesz miec nadplate jeszcze na kolejny miesiac
Chociaz u mnie byla taka sytuacja ze puscilam przelew i poszlo a za kilka dni maz zobacz ze bank odrzucil przelew!!!
Myslalam ze dostane zawalu!
Mialam 5 dni opoznienia. Ksiegowa mnie uspokila ze zdrowotne zaplacic i nic sie nie stanie. Jak juz macierzynski przyznany to spokojnie. Bo chyba jak chorobowej sie nie zaplaco to mozna pisac podanie a tu nic nie bylo i dalej mi wyplacaja.
-
słoneczna 85 wrote:A jaki ta watek na fb? Moze i ja sie wczytam.
https://www.facebook.com/MatkinaDG?fref=ts
Owszem na dzień dzisiejszy ustawa wchodzi w życie 1.11
Miejmy nadzieję, że uda się dziewczynom wywalczyć to minimum, czyli VL od stycznia i uchylenie pkt 2 i 3 żeby kobiety które są w ciąży obecnie dostały macierzyński na starych warunkach. Jak nie uda się więcej to sprawa jest jeszcze otwarta na później.słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
No wiesz trudno by bylo jakby sie skladek nie podnioslo. Na preferencyjnym dostac 294 zl i odprowadzic skladke zdrowotna z tego.
Nikt nie rodzi dzieci dla zasilku ale skoro jest mozliwosc to warto skorzystac!
Jesli nie potrzebujesz to nie korzystaj i odporowadz normalne skladki.
Nie ma problemu.
A ja jak napisalam " nie zalapie sie z druga ciaza" nie napisalam ze nie zajde w druga ciaze przez zasilek! Tylko ze sie nie zalapie! To chyba roznica?
To tak w woli wyjasnienia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2015, 09:23
-
nick nieaktualnyProjekt Mrzygłockiej opóźnia wejście w życie nowych zasad ustalania wysokości zasiłków o dwa miesiące - z 1 listopada br. (jak było planowane) na 1 stycznia 2016 r.
Przewiduje również, że podstawa ustalania zasiłku nie będzie ustalana na nowo jeżeli między okresami pobierania zasiłków przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.
Projekt ten ponadto zwalnia ubezpieczonych pobierających zasiłek macierzyński w wysokości nieprzekraczającej kwoty świadczenia rodzicielskiego, prowadzących jednocześnie działalność gospodarczą z obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne. Jest to niezbędne w związku z wejściem w życie z nowym rokiem ustawy wprowadzającej świadczenia rodzicielskie w wysokości 1 tys. zł dla m.in. bezrobotnych, studentek, pracujących na podstawie umów cywilnoprawnych.
W wyniku wejścia w życie tej regulacji osoba prowadząca działalność gospodarczą i pobierająca jednocześnie zasiłek macierzyński, którego wysokość podwyższona zostanie do wysokości świadczenia rodzicielskiego podlegałaby obowiązkowi opłacania składki zdrowotnej, natomiast osoba, która nie wykazuje i nigdy nie wykazywała żadnej aktywności zawodowej, nie byłaby objęta takim obowiązkiem. Projekt ma zrównać sytuację osób prowadzących działalność gospodarczą z osobami niewykazującymi żadnej aktywności zawodowej. -
słoneczna 85 wrote:No wiesz trudno by bylo jakby sie skladek nie podnioslo. Na preferencyjnym dostac 294 zl i odprowadzic skladke zdrowotna z tego.
Nikt nie rodzi dzieci dla zasilku ale skoro jest mozliwosc to warto skorzystac!
Jesli nie potrzebujesz to nie korzystaj i odporowadz normalne skladki.
Nie ma problemu.
A ja jak napisalam " nie zalapie sie z druga ciaza" nie napisalam ze nie zajde w druga ciaze przez zasilek! Tylko ze sie nie zalapie! To chyba roznica?
To tak w woli wyjasnienia.
Uuuu uderz w stół, a nożyce się odezwą
Oczywiście,że jak trzeba to da się przeżyć nawet za 1000 zł miesięcznie- bo dla jasności, nie wiem czy wiesz ale wszystkie osoby płacące Zus preferencyjny będą mieć wyrównanie do 1000 zł, nie trzeba będzie płacić składki zdrowotnej:) -
Kobiety napiszcie mi proszę jak wygląda wypłata macierzyńskiego na własnej Dg? Czy jest to tak jak na etacie 80% czy tam 60%?
Jeśli VL będzie np. od 1.01.2016 r. to jak będzie liczony zasiłek dla osoby która będzie na zwolnieniu np. od 1.11?
Moja sytuacja:
DG zawieszona 1.04 - 2 lata na preferencujnym.
Od 1.05 wznowiona, księgowa wysłała DRA 8.05
Do tej pory składki od najniższej krajowej, ok. 1070 zł
Czy jeśli podwyższyłabym teraz składkę bez wyrejestrowywania się np. do 2000 to zmieniłoby w jakiś sposób moją sytuację?
Na zwolnienie planuję iść 30.10, najpóźniej 30.11 ....Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 12:27