Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Dziewczyny, jestem na duzym zasilku. Mam 7 mies dziecko. Jesli zaszlabym w ciaze przed koncem macierzynskiego to moge isc na zwolnienie od razu z duza podstawa?
Czy jak ustawa wchodzi to juz nie bedzie takiej mozliwosci?
Ktos jest w podobnej sytuacji??
-
Dostałam wczoraj odpowiedź od ZUS, że "Jeżeli na koncie PUE nie ma Pani panelu ŚWIADCZENIOBIORCA zostanie on utworzony automatycznie po dokonanej wypłacie zasiłku. "
Tylko moje zwolnienie od 1 rześnia ciągle nie jest widoczne w zakładce zaświadczenia lekarskie ehh a za 5 dni to będę donosić następne . Więc skoro nie wpisali, to pewnie kontrola?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 09:42
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Sloneczna - jeżeli być poszła na zwolnienie pod koniec macierzyńskiego czyli liczę, że będą to okolice lutego to wydaje mi się, że policzą Ci już na nowych zasadach no chyba, że przedłużą wejście w życie ustawę do 12 miesięcy ale co z tą ustawa dokładnie będzie to dowiemy się na dniach.
Fasula - przy kontynuacji nie musisz wypełniać już druku. Czekać to możesz do 30 dni od zapłacenia składki za miesiąc w którym nastąpiło l4 więc nawet do listopada...
Fasula a składkę za wrzesień to płacisz od najniższej podstawy czyli ok. 1100zł czy samą zdrowotną??FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
FasUla - gdzieś wyczytałam, że na decyzję mają czas 30 dni od OSTATNIEGO dnia pierwszego zwolnienia, więc masakra. Wg. mnie od razu to wymusza nie zmienioną składkę za następny miesiąc, bo do czasu aż nie ma decyzji nie możemy zmieniać np wysokości składek. Dobrze, że moje tylko do 15 września heh .
Zaraz piszę im, aby mi włączyli ten panel.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 10:32
-
nick nieaktualnyTzn jak nie moge zmieniać wysokości składek? Jak zapłacę duża składkę to mi tego nie zwrócą, zreszta ona sie nie liczy do zasiłku itd bo jestem wtedy na zwolnieniu. Według prawnika w ogóle powinnam zapłacić tylko zdrowotna bo jestem pełen miesiąc na zwolnieniu no ale wiadomo jak to w zusie.
-
Fasula możesz a wręcz musisz zmienić wysokość składki i absolutnie nie płacić tej najwyższej bo szkoda Twoich pieniędzy.
Zapłać albo od najniższej i zrób korektę albo tylko zdrowotną. Ja płacę tylko zdrowotnąMala_Czarna_89, FasUla, polkosia lubią tę wiadomość
-
FasUla wrote:Tzn jak nie moge zmieniać wysokości składek? Jak zapłacę duża składkę to mi tego nie zwrócą, zreszta ona sie nie liczy do zasiłku itd bo jestem wtedy na zwolnieniu. Według prawnika w ogóle powinnam zapłacić tylko zdrowotna bo jestem pełen miesiąc na zwolnieniu no ale wiadomo jak to w zusie.
Kurcze żebym pamiętała gdzie to wyczytałam, jakieś 4 dni temu cytowałam mężowi .
Prawo prawem, Zus zusem... -
Hmm to nie jest ten cytat, bo to co czytałam było napisane bardziej po ludzku, ale np tutaj:
"W praktyce deklaracja ZUS DRA nie ulega modyfikacji w bieżącym okresie aż do momentu, gdy decyzja nie zostanie wydana (teoretycznie może już w kolejnym miesiącu dokonać korekty, niemniej w przypadku decyzji odmownej przedsiębiorca będzie musiał ponownie dokonać tej samej korekty). Dopiero w momencie, w którym ZUS potwierdzi zasadność chorobowego przedsiębiorca dokonuje korekty rozliczenia za miesiąc, w którym przebywał na chorobowym. A zatem przedsiębiorca pomniejsza minimalną podstawę wymiaru składek o dni, w których z powodu choroby nie prowadził swojej działalności."
I jeszcze z jakiegoś forum od osoby prywatnej:
"W moim oddziale ZUS pani "w okienku" powiedziała mi, że nie mogę sobie zmniejszyć proporcjonalnie składek, jeśli nie mam decyzji o przyznaniu zasiłku. Skoro wysokiej składki nie można korygować, więc powinnam zapłacić całość od najniższej podstawy, a potem, gdy już będzie decyzja, skorygować. Tak też zrobiłam.
Wiem jednak, że w różnych oddziałach różnie doradzają. "Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2015, 11:02
-
FasUla wrote:Tzn jak nie moge zmieniać wysokości składek? Jak zapłacę duża składkę to mi tego nie zwrócą, zreszta ona sie nie liczy do zasiłku itd bo jestem wtedy na zwolnieniu. Według prawnika w ogóle powinnam zapłacić tylko zdrowotna bo jestem pełen miesiąc na zwolnieniu no ale wiadomo jak to w zusie.
Ja jestem na zwolnieniu od poniedziałku. Za sierpień płacę do 15go wysoką składkę a potem, za wrzesień składkę liczona od normalnej podstawy za cały wrzesień łącznie ze składką chorobową.Lilijka30 -
Miu95 wrote:FasUla - gdzieś wyczytałam, że na decyzję mają czas 30 dni od OSTATNIEGO dnia pierwszego zwolnienia, więc masakra. Wg. mnie od razu to wymusza nie zmienioną składkę za następny miesiąc, bo do czasu aż nie ma decyzji nie możemy zmieniać np wysokości składek. Dobrze, że moje tylko do 15 września heh .
Może czytałaś moją wypowiedź? Ja tak zostałam poinformowana bezpośrednio w moim oddziale.
FasUla wrote:Zapłacę od najniższej podstawy jesli nie bedzie decyzji do 10 pazdziernika, tylko we wrześniu mam ostatnia preferencyjna i chyba bym ta preferencyjna zapłaciła jesli tak mozna
Tak będzie dobrze.
FasUla wrote:Czy przy kontynuacji l4 tez musze wypełniać druk zb3?
Nie.
Miu95 wrote:Tylko moje zwolnienie od 1 rześnia ciągle nie jest widoczne w zakładce zaświadczenia lekarskie ehh a za 5 dni to będę donosić następne . Więc skoro nie wpisali, to pewnie kontrola?
Tzn, że jeszcze lekarz nie dostarczył swojej kopii l4.
FasUla lubi tę wiadomość
Edytaf5 -
edytaf5 wrote:Tzn, że jeszcze lekarz nie dostarczył swojej kopii l4.
edytaf5 wrote:Może czytałaś moją wypowiedź? Ja tak zostałam poinformowana bezpośrednio w moim oddziale. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDokladnis Sann, to by byl cyrk na kolkach:) dzis zanioslam kontynuacje zwolnienia, nie musialam juz nic wypelniac i teraz zostaje tylko czekac
co do zmian w ustawie
Barbara Adamczyk Jeśli dobrze rozumiem to na ten moment mamy wejście w życie ustawy od stycznia, czyli VL 2 miesiące oraz uchylenie z Art. 22 ust 3. Nie udało się natomiast przegłosować wniosku Pani Nowickiej o wydłużenie VL ani o 12 miesięcy, ani do kwietnia 2016. Czekamy co będzie dalej. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić