X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olkaa90 wrote:
    Będę się odwoływać oczywiście. Tylko obawiam się, że u siebie w mieście nie znajdę prawnika który mi to ogarnie. Śląsk, żadna tajemnica, ten sam ZUS co Madzia.
    W Piekarach Śląskich jest dobry prawnik ktory zna sie b. Dobrze na tym.
    Kancelaria Lexia ul. Bytomska
    Koszt wizyty 123 zl zadzwon moze bedzie mozna bylo sie dogadac telefonicznie po przelaniu kwoty :) bez stresu prowadza bardzo duzo kobiet w ciazy :)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I widze ze robi sie tu gorąco, same kontrole. Ostro. Ciesze sie tylko ze mi poszlo jedynie z poslizgiem 1 wyplaty l4 a pozniej juz szybko i gladko

oar8skjod4lwslof.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na chorobowym od 1.09 mam już datę decyzji na pue z dnia 17.09 i też bez kwot także w miarę im to poszło. Ciekawe teraz ile wyliczą i ile przyznają.

FasUla, Mala_Czarna_89, akira lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam decyzje, pojawila sie w pue 16 bez kwot a dzis z kwotami i datami wyplat, tak jak mowilyscie;) Decyzja jest za 2 l4, rozumiem, ze jezeli nie zniknie, to moge w to uwierzyc? jesli sie uda to za wrzesien place tylko zdrowotna w takim razie i takie tez zloze dra;)
    Teraz jeszcze czekam na 23/24/25 wrzesnia co dalej z ustawa.
    Sann u mnie to trwalo 3 dni, wiec pewnie u Ciebie bedzie podobnie:)

Mala_Czarna_89, rah, akira lubią tę wiadomość

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula super, że u Ciebie tak wszystko gładko poszło i dostałaś tyle ile powinnaś:)
    Poczekam i zobaczymy jak wyliczą u mnie, w każdym razie jak jest już decyzja to kwoty powinny się szybko pojawić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie pojawia sie za 2,3 dni, tak jak dziewczyny pisaly;) ja, poki nie dostane przelewu, to nie uwierze i jeszcze sie nie ciesze na wszelki wypadek;)ale oby bylo juz dobrze;) data wyplaty u mnie za 6 dni...

akira lubi tę wiadomość

• rah Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szok!! Ostatnie l4 zaniesione w środę a w piatek (wczoraj) pojawiła sie data decyzji i wypłata 13.10!!!
    A zwolnienie swoja droga nie jest w pue wpisane...

FasUla, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Pewnie pojawia sie za 2,3 dni, tak jak dziewczyny pisaly;) ja, poki nie dostane przelewu, to nie uwierze i jeszcze sie nie ciesze na wszelki wypadek;)ale oby bylo juz dobrze;) data wyplaty u mnie za 6 dni...
    miałam to samo. Ale to uczucie gdy w koncu konto sie zaokraglilo- bezcenne ;)

FasUla, rah lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 wrote:
    mam pytanie do dziewczyn, które miały kontrolę, czy Wy w każdym miesiącu wychodziliście na plusie? Bo ja w zeszłym miesiącu musiałam kupić laptopa, do tego ta wysoka składka i w ogólnie jestem na plusie, ale sierpień pod kreską, ale bez przesady przecież nie mogłam zaplanować, że rozwali mi się laptop, a siłą rzeczy zanim kupiłam nowego to przez pewien czas nie miałam jak działać, prowadzę e-biznes. Dobrze rozumuję?
    Ja mam wszystkie miesiące na plusie, ale akurat też mi padł laptop, teraz miałam kupować sprzęt ale chcę na firmę więc czekam do tego listopada.
    Dokumenty do kontroli zaniosłam w czwartek, do dzisiaj nie ma ani decyzji, ani nawet wpisanych dwóch L4 od 1 września więc czekam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 16:28

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann,Fasula Rah ale super!!!! Decyzje szybciutko! Ja na L4 od 2 tyg ale księgowa późno wysłała L4 do zusu. Chyba się zbiorę i konto w pue sobie założe zeby miec podgląd co się dzieje w mojej sprawie. Na ślasku zus ponoć srednio szybko działa, no ale zobaczymy ile w tym prawdy.

Raz jeszcze gratuluje :-)

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka też jestem w szoku, że tak szybko jest decyzja bo zus w bydgoszczy także słynie z ociągania się;) Ale pue to jest super sprawa, gdyby nie to konto to człowiek dłużej by się zastanawiał i czekał z niecierpliwością a tak szybciutko sobie wejdzie, zajrzy jak sprawy wyglądają i jest spokojniejszy:)

FasUla lubi tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Sann,Fasula Rah ale super!!!! Decyzje szybciutko! Ja na L4 od 2 tyg ale księgowa późno wysłała L4 do zusu. Chyba się zbiorę i konto w pue sobie założe zeby miec podgląd co się dzieje w mojej sprawie. Na ślasku zus ponoć srednio szybko działa, no ale zobaczymy ile w tym prawdy.

Raz jeszcze gratuluje :-)

PUE jest ok, tylko potem wchodzisz i sprawdzasz :). Ja jestem na zwolnieniu od 1.09, mam kontrolę a w systemie nawet L4 nie jest wpisane :P... codziennie sprawdzam czy coś się zmieniło a dzisiaj nawet mi się śniło, że była już decyzja ze znakami zapytania, no ale była. Przed chwilą się logowałam i ciągle pustki ;)

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • monaaa85 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Mam pytanie jestem na pierwszym zwolnieniu od 1.09, zwolnienie zaniosłam osobiście do ZUSu bodajże 3.09 a na tym PUE jeszcze nic a nic nie jest nigdzie wpisane... Czy to normalne?

1usacwa1uvvludfr.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa85 wrote:
    Cześć dziewczyny. Mam pytanie jestem na pierwszym zwolnieniu od 1.09, zwolnienie zaniosłam osobiście do ZUSu bodajże 3.09 a na tym PUE jeszcze nic a nic nie jest nigdzie wpisane... Czy to normalne?
    Tak jak pisałam wyżej - u mnie dalej nie wpisane a zwolnienie też od 1.09. Za to kontrolę mam od zeszłego wtorku ;). ZUS w Gdyni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 09:12

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • monaaa85 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie, nie doczytałam :-) No to ładnie..nie wpisane a już się doszukują... Może i u mnie coś szykują..pierniczeni...

1usacwa1uvvludfr.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    Tak jak pisałam wyżej - u mnie dalej nie wpisane a zwolnienie też od 1.09. Za to kontrolę mam od zeszłego wtorku ;). ZUS w Gdyni
    o to blisko mnie mieszkasz, bo ja w Gdańsku. A krótko prowadzisz działalność, że masz kontrolę? Ja mam takie szczęście, że choćby mieli skontrolować 1 osobę w całej Polsce to byłabym to ja, więc jestem jej pewna, chociaż zwolnienie będę mieć dopiero od października :)
    Dzięki za odp na moje pytanie. Zostawię tak jak jest, bez przesady, że mam kombinować, bo to lepsze niż rzeczywiste prowadzenie DG, to chyba już by było chore. I tak mam ok 6 tys. przychodu, ale przez lapka mam stratę, jednak składki miałam za co zapłacić, a do laptopa mogłam dołożyć skąd chciałam. Tak to sobie wymyśliłam.
    Poza tym, jak rozmawiałam ze znajomym, który ma DG całe życie, to trochę słabe tłumaczenie Zusu, że się miało za mały dochód, bo jak zakłada sie np. firmę transportową, albo budowlaną i trzeba kupić sprzęt, to czasem nawet kilka lat jest się na minusie, zanim zainwestowana kasa się zwróci i co takiemu komuś powiedzieli by, że nie prowadzi DG? On na początku - ma firmę budowlaną, chyba przez 3 lata miał stratę roczną, bo zainwestował dość dużo żeby cokolwiek zdziałać, musiał kupić samochód, sprzęt, materiały do pierwszych prac, zanim wystawił jakąkolwiek fakturę. Przecież to logiczne, że wychodziła mu strata.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 09:32

FasUla lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 wrote:
    o to blisko mnie mieszkasz, bo ja w Gdańsku. A krótko prowadzisz działalność, że masz kontrolę? Ja mam takie szczęście, że choćby mieli skontrolować 1 osobę w całej Polsce to byłabym to ja, więc jestem jej pewna, chociaż zwolnienie będę mieć dopiero od października :)
    Dzięki za odp na moje pytanie. Zostawię tak jak jest, bez przesady, że mam kombinować, bo to lepsze niż rzeczywiste prowadzenie DG, to chyba już by było chore. I tak mam ok 6 tys. przychodu, ale przez lapka mam stratę, jednak składki miałam za co zapłacić, a do laptopa mogłam dołożyć skąd chciałam. Tak to sobie wymyśliłam.
    Poza tym, jak rozmawiałam ze znajomym, który ma DG całe życie, to trochę słabe tłumaczenie Zusu, że się miało za mały dochód, bo jak zakłada sie np. firmę transportową, albo budowlaną i trzeba kupić sprzęt, to czasem nawet kilka lat jest się na minusie, zanim zainwestowana kasa się zwróci i co takiemu komuś powiedzieli by, że nie prowadzi DG? On na początku - ma firmę budowlaną, chyba przez 3 lata miał stratę roczną, bo zainwestował dość dużo żeby cokolwiek zdziałać, musiał kupić samochód, sprzęt, materiały do pierwszych prac, zanim wystawił jakąkolwiek fakturę. Przecież to logiczne, że wychodziła mu strata.

Niestety działalność od 1 kwietnia, miała być od 1 lutego ale przez jednego znajomgo wszystko się opóźniło bo mi nagadał i musiałam wpierw sprawdzić wszystkie aspekty prawne, papiery wypełnione a nie chciałam otwierać działalności w połowie miesiąca i kilka dni przed zaniesieniem papierów okazało się, że ciąża xD... więc działalność krótko.
    Ale żeby było śmieszniej, podniosłam składki o jakieś 150zł tylko, nie robiłam od wysokiej podstawy bo chciałam być ok :P. A robię to samo, co przez ostatnie 7 lat tylko w moim zawodzie nie ma szansy na umowę o pracę :). Dochód dużo większy niż na śmieciówkach, bo klienci zawsze woleli wybrać firmę, niż osobę prywatną.
    No ale też mam pecha i się spodziewałam tej kontroli :P.

A Twój znajomy ma rację - nie każda firma przynosi zysk na początku, czasami potrzeba lat... gdybym nie miała sprzętu, który kupowałam ostatnie lata prywatnie to bym nie miała czym pracować i też się boję, że się do tego doczepią.

natalica06 lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma reguły, u mnie działalność też krótko, a bez kontroli

natalica06 lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnio się zastanawiałam, czy jeśli komuś stwierdzą, że jednak mu się nie należy to czy oddadzą składkę. Przecież powinni prawda, skoro została zapłacona wg nich bezpodstawnie, bo nie jest się ubezpieczonym. A do tego, co jeśli ktoś był u lekarza, nie płacił za wizyty, czy w szpitalu, to jak mu cofnął ubezpieczenie, to wtedy musi za to zapłacić? Przecież to jest tak naprawdę sytuacja bez rozwiązania.

201602111680.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 21 września 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest jedna wielka niewiadoma... a kobiety w ciąży są ponoć i tak ubezpieczone. Tylko po co wtedy musisz swoje dane z ubezpieczenia nosić do lekarza ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2015, 11:19

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ