Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Mala_Czarna_89 wrote:ale kupując coś na aukcji ma się przecież fakturę nie rozumiem jak można to zgubić to są przecież dokumenty a wiadomo że dokumenty trzeba trzymać kilka lat..
Tak jak Rah napisała, chodzi o to, że masz dowód na wystawienie ogłoszeń.
Ja teraz wszystko podrukowałam. Każde ogłoszenie.
Edytaf5 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
cześć,
jest tu nowa dość.
Słuchajcie mam takie pytanie, czy tu ktoś się orientuje, czy jest jeszcze szansa odnosnie załapania się na ten przepis?czyli odprowadzenie wysokiej składki? jestem na działalnosci ponad 2lata, w lipcu miałam zawieszoną działalnosc i zastanawiamy się z męzem czy mozemy jeszcze z "tego" skorzystać?
jakie odnosicie wrażenie?czy jest szansa aby projekt przeszedł w takiej formie? -
nick nieaktualnySylweczenka, aha, bo Ty juz mialas kontrole;) to mysle, ze decyzja pozytywna i juz, moza zadzwon do zusu czy wyslali Ci na pismie odpowiedz, ale mysle, ze to juz znaczy, ze zasilek przyznany.
Helen jestes teraz w 4 tygodniu?to raczej obejma Cie juz nowe przepisy, bedzie wiadomo w pazdzierniku. -
FasUla wrote:Sylweczenka, aha, bo Ty juz mialas kontrole;) to mysle, ze decyzja pozytywna i juz, moza zadzwon do zusu czy wyslali Ci na pismie odpowiedz, ale mysle, ze to juz znaczy, ze zasilek przyznany.
Helen jestes teraz w 4 tygodniu?to raczej obejma Cie juz nowe przepisy, bedzie wiadomo w pazdzierniku.
a czy tu któras z was była na tyle odwazna aby zrobic to inaczej i załozyc spółkę i się zatrudnić ?czyli zrobic się prezesem i zatrudnić siebie na umowę o pracę? -
nick nieaktualnyHmm, nie kojarze. Najlepiej zapytac sie prawnika szczerze mowiac jak najlepiej zrobic w tej sytuacji, tylko tak naprawde dopiero gdzies po 4 pazdziernika bedzie wiadomo jak wyglada ta cala ustawa. Z tego co wiem nie ma szans na vl 12 miesiecy tylko najwyzej do stycznia 2016. Mnie prawnik mowil, ze najlepiej zatrudnic sie na umowe o prace u kogos, tylko naprawde musialabys pracowac i pewnie najlepiej jak najdluzej, zeby sie nie czepiali. Z drugiej strony do konca roku zostaly 3 miesiace i ewentualnie jakbys przeszla na l4 przed 1 stycznia to moze bys miala naliczane od wysokiej podstawy? Tylko dzialalnosc musialabys wznowic w zasadzie juz od dzisiaj, ze zdazyc.
-
ja mam stale działalnosci, miałam tylko lukę na 3tygodnie, bo wtedy nie pracowałam i zawiesiłam. Własnie jestem na łączach z prawnikiem, i równiez doradzają aby się zatrudnić na umowę o pracę, tylko ja nie szukam u kogoś, bo w sumie nie mam takiej mozliwosci, tylko szukam rozwiązań w swoim zakresie.
-
Tylko tak naprawde nadal nie wiemy czy to wejdzie w listopadzie czy w styczniu. mozna ryzykowac tak jak radzi fasula zeby choc na l4 sie zalapac, po suwaczku widac ze to by sie oplacilo finansowo.
z zatrudnianiem samej siebie pierwsze slysze ale od razu wydaje mi sie ze bedzie to mocno podejrzane dla zusu -
nick nieaktualnyHelen, ja tez nie mialam takiej mozliwosci, wiec podnioslam skladki, na dzien dzisiejszy i tak nie wiem czy bede miec duzy macierzynski. W takiej sytuacji chyba musialabys ponownie sie zajerstrowac do chorobowego, oplacic skladke od wyzszej podstawy i przejsc na l4, tylko nie wiem czy po 90 dniach czy juz od razu masz taka mozliwosc. Nie wiem jak to jest po zawieszeniu, ale na pewno prawnik Ci doradzi.
-
nick nieaktualny