X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    U mnie za każdym razem jest decyzja a kwoty i data wypłaty na drugi, trzeci dzien. Parędziesiąt stron temu jak był temat to tez dziewczyny pisały ze najpierw decyzja, potem kwoty i data.

Ja czekam teraz 2 tydzień, to 3 L4.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 25 września 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    I bedzie obowiazywalo od stycznia? Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce.
    Ktos tu pytal czy ktos ma przyznany zasilek bo mial pytania.

Ja mam przyznany na rok.

Przedłużenie VL zostało odrzucone w pierwszym czytaniu, więc w najlepszym przypadku Styczeń 2016.

U nas zwolnienie od 1 września, do pue wpisane szybko. Dzisiaj pojawiła się decyzja bez kwot i daty wypłaty więc czekamy na ciąg dalszy. Działalność 13 miesięcy, może uda się bez kontroli? ZUS Legionowo

rah lubi tę wiadomość

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 25 września 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy do stycznia.
    Zawsze cos, ale zawsze ktos bedzie poszlodowany na granicy.
    Mimo ze sie zalapuje to chory kraj :/

FasUla lubi tę wiadomość

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 25 września 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głosowania w sejmie

Głosowanie nr 22 - posiedzenie 101.
    Dnia 25-09-2015 godz. 09:55:38
    Pkt 9. porz. dzien. Sprawozdanie Komisji o projektach ustaw: o zmianie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. z tytułu choroby i macierzyństwa, o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. w razie choroby i macierzyństwa

Głosowało - 422 Za - 376 Przeciw - 41 Wstrzymało się - 5 Nie głosowało - 38

Głosowanie nr 23 - posiedzenie 101.
    Dnia 25-09-2015 godz. 09:56:09
    Pkt 9. porz. dzien. Sprawozdanie Komisji o projektach ustaw: o zmianie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. z tytułu choroby i macierzyństwa, o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. w razie choroby i macierzyństwa

Głosowało - 432 Za - 427 Przeciw - 1 Wstrzymało się - 4 Nie głosowało - 28

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 11:46

FasUla, Helen lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, z tego co wiem matki na dg maja po styczniu walczyc dalej, o to zeby ustawa byla jakas normalniejsza dla kobiet ktore pozniej beda w ciazy…Jakby nie bylo te co teraz sa w ciazy powinny miec spokoj i duzo nerwow przez to przeszly, ale ciaze nie zawsze da sie zaplanowac i dobrze by bylo wiedziec, czy matki na dg juz zawsze beda skazane przez rzad na bycie bieda-matkami czy jeszcze ktos porzadnie ta ustawe przygotuje, tak zeby nie byla krzywdzaca. Widzac po dzialalniach zus, kontrole sa, oszukiwac sie nie oplaca i zasilkow nie przyznaja nawet jak sie nalezy, wiec nie uwazam, zeby to byly az takie wyludzenia. Wedlug mnie ta ustawa wymaga porzadnego przygotowania, jakiegos proporcjonalnie do przychodu czy cos w tym stylu…

Dostalam dzis przelew za l4, te wartosci co sa w tabelce to ile jeszcze od tego trzeba odjac procent?orientuje sie ktos dokladnie?
    Ok chyba, juz wiem, odejmujemy 18 procent i z tego juz jest 100, a na macierzynskim 80 jesli caly rok prawda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 12:40

Lilijka30 lubi tę wiadomość

• Ppatison Koleżanka

Wysłany: 25 września 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    No i mamy do stycznia.
    Zawsze cos, ale zawsze ktos bedzie poszlodowany na granicy.
    Mimo ze sie zalapuje to chory kraj :/

Ale to jeszcze nic pewnego. W przyszłym tygodniu senat i najważniejsze- prezydent. Także chyba lepiej się miło zaskoczyć niż niemile rozczarować...

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie ze nic pewnego, ale jestesmy na dobrej drodze:)w kazdym razie wiadomosc bardziej na plus niz minus;)

Ppatison, Helen lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, tak 18% odjac

Jak przez rok macierzynski po 80 %- to ok 5400 na reke

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli pewnie nie mozna zachowac ciaglosci po macierzynskim zeby od razu isc na zwolnienie w ciazy?

Z drugiej strony lepszy 1000 ( jak ma byc) niz 294 zl...

Bo to dopiero byla chora kwota

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    To prawda, z tego co wiem matki na dg maja po styczniu walczyc dalej, o to zeby ustawa byla jakas normalniejsza dla kobiet ktore pozniej beda w ciazy…Jakby nie bylo te co teraz sa w ciazy powinny miec spokoj i duzo nerwow przez to przeszly, ale ciaze nie zawsze da sie zaplanowac i dobrze by bylo wiedziec, czy matki na dg juz zawsze beda skazane przez rzad na bycie bieda-matkami czy jeszcze ktos porzadnie ta ustawe przygotuje, tak zeby nie byla krzywdzaca. Widzac po dzialalniach zus, kontrole sa, oszukiwac sie nie oplaca i zasilkow nie przyznaja nawet jak sie nalezy, wiec nie uwazam, zeby to byly az takie wyludzenia. Wedlug mnie ta ustawa wymaga porzadnego przygotowania, jakiegos proporcjonalnie do przychodu czy cos w tym stylu…

Dostalam dzis przelew za l4, te wartosci co sa w tabelce to ile jeszcze od tego trzeba odjac procent?orientuje sie ktos dokladnie?
    Ok chyba, juz wiem, odejmujemy 18 procent i z tego juz jest 100, a na macierzynskim 80 jesli caly rok prawda?

Fasula ta szybko? Super!!!!
    Czy ty byłaś na L4 od wrzesnia? Bo my jakośchyba podobnie terminami byłysmy. Ja od 3 czerwca opłacałam składki i od września (ale chyba 7-ga) poszłam na L4. Termin porodu na 24 styczen. Ty chyba jakoś w miarę podobnie?

Jejku ale fajnie, że się udało :-) Mam nadzieje, że i u mnie gładko pójdzie :-)

Lilijka30
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też decyzja ws kolejnego L4, czwartego. Za pierwsze 3 decyzja była razem, chyba widzę zależność, że u mnie w zusie zajmują się tym pod koniec każdego miesiąca

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem na l4 od 1 września, dostałam za pierwsze l4 od 1 do 10 września, następny przelew ma byc 30 za resztę września. Termin mam na 2 stycznia, zobaczymy kiedy urodzę hehe;)

• MONIKAAAA Nowa

Wysłany: 25 września 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen wrote:
    cześć,
    jest tu nowa dość.
    Słuchajcie mam takie pytanie, czy tu ktoś się orientuje, czy jest jeszcze szansa odnosnie załapania się na ten przepis?czyli odprowadzenie wysokiej składki? jestem na działalnosci ponad 2lata, w lipcu miałam zawieszoną działalnosc i zastanawiamy się z męzem czy mozemy jeszcze z "tego" skorzystać?
    jakie odnosicie wrażenie?czy jest szansa aby projekt przeszedł w takiej formie?
    Witaj Helen,
    Jestem w podobnej sytuacji jak Ty .. może wiesz już coś więcej czy załapiemy się na stare przepisy ?

Pozdrawiam

Wysłany: 25 września 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika przeczytaj sobie kilka stron wstecz. wszystko masz napisane bo od wielu miesiecy obracamy sie tu tylko wokol tego tematu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MONIKAAAA wrote:
    Witaj Helen,
    Jestem w podobnej sytuacji jak Ty .. może wiesz już coś więcej czy załapiemy się na stare przepisy ?
    zalezy w jakiej jestes sytuacji...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 18:56

feegu6l.png
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 25 września 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to bedzie w przyapdku kolezanki ktora jest na macierzynskim do grudnia a rodzi kolejne dzieck o w kwietniu? Ja k to beda liczyc?

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm chyba jak przejdzie na l4 przed styczniem to na starych zasadach, o ile Duda podpisze...

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna 85,
    Podczytuję co piszesz, no i jesteśmy w podobnej sytuacji.. Mam macierzyński do początku grudnia, a już na porodówce z M zdecydowaliśmy, że chcemy dzieci jedno po drugim. No tylko chcieć to jedno, a natura to drugie... Ciekawe jakby to było gdyby się udało w tym miesiącu zajść.. :)
    Czy wiecie jak interpretować to, że zmiany nie obejmą kobiet będących już w ciąży? Na jakim etapie ta ciąża musiałaby być? Od razu wyjaśnię, że starać zamierzamy się dla dziecka, a zasiłek to byłby tylko miły dodatek :)
    Powodzenia dla wszystkich.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Jestem na l4 od 1 września, dostałam za pierwsze l4 od 1 do 10 września, następny przelew ma byc 30 za resztę września. Termin mam na 2 stycznia, zobaczymy kiedy urodzę hehe;)

Ale wam dziewczyny zazdroszczę! U mnie dalej żadne z dwóch L4 nie figuruje w PUE. We wtorek donoszę trzecie ;).
    Chyba dali sobie na decyzję te 30 dni żebym tylko musiała płacić pełną składkę za wrzesień. Albo pismo z odmową idzie do mnie pocztą ;).

BYNZp1.png 7Hgfp2.png

Wysłany: 25 września 2015, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu od kiedy dokładnie l4? I kiedy zaplacilas za miesiąc z l4?
    Ja od 18 lipca, płaciłam 10 sierpnia wiec czas mieli do 10 września a decyzja pojawiła się 28 sierpnia ( z data decyzji 27 sierpnia)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 187 188 189 190 191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ