Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
rah wrote:U mnie za każdym razem jest decyzja a kwoty i data wypłaty na drugi, trzeci dzien. Parędziesiąt stron temu jak był temat to tez dziewczyny pisały ze najpierw decyzja, potem kwoty i data.
Ja czekam teraz 2 tydzień, to 3 L4.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
słoneczna 85 wrote:I bedzie obowiazywalo od stycznia? Ciekawe jak to wyjdzie w praktyce.
Ktos tu pytal czy ktos ma przyznany zasilek bo mial pytania.
Ja mam przyznany na rok.
Przedłużenie VL zostało odrzucone w pierwszym czytaniu, więc w najlepszym przypadku Styczeń 2016.
U nas zwolnienie od 1 września, do pue wpisane szybko. Dzisiaj pojawiła się decyzja bez kwot i daty wypłaty więc czekamy na ciąg dalszy. Działalność 13 miesięcy, może uda się bez kontroli? ZUS Legionoworah lubi tę wiadomość
-
Głosowania w sejmie
Głosowanie nr 22 - posiedzenie 101.
Dnia 25-09-2015 godz. 09:55:38
Pkt 9. porz. dzien. Sprawozdanie Komisji o projektach ustaw: o zmianie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. z tytułu choroby i macierzyństwa, o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. w razie choroby i macierzyństwa
Głosowało - 422 Za - 376 Przeciw - 41 Wstrzymało się - 5 Nie głosowało - 38
Głosowanie nr 23 - posiedzenie 101.
Dnia 25-09-2015 godz. 09:56:09
Pkt 9. porz. dzien. Sprawozdanie Komisji o projektach ustaw: o zmianie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. z tytułu choroby i macierzyństwa, o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społ. w razie choroby i macierzyństwa
Głosowało - 432 Za - 427 Przeciw - 1 Wstrzymało się - 4 Nie głosowało - 28Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 11:46
FasUla, Helen lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo prawda, z tego co wiem matki na dg maja po styczniu walczyc dalej, o to zeby ustawa byla jakas normalniejsza dla kobiet ktore pozniej beda w ciazy…Jakby nie bylo te co teraz sa w ciazy powinny miec spokoj i duzo nerwow przez to przeszly, ale ciaze nie zawsze da sie zaplanowac i dobrze by bylo wiedziec, czy matki na dg juz zawsze beda skazane przez rzad na bycie bieda-matkami czy jeszcze ktos porzadnie ta ustawe przygotuje, tak zeby nie byla krzywdzaca. Widzac po dzialalniach zus, kontrole sa, oszukiwac sie nie oplaca i zasilkow nie przyznaja nawet jak sie nalezy, wiec nie uwazam, zeby to byly az takie wyludzenia. Wedlug mnie ta ustawa wymaga porzadnego przygotowania, jakiegos proporcjonalnie do przychodu czy cos w tym stylu…
Dostalam dzis przelew za l4, te wartosci co sa w tabelce to ile jeszcze od tego trzeba odjac procent?orientuje sie ktos dokladnie?
Ok chyba, juz wiem, odejmujemy 18 procent i z tego juz jest 100, a na macierzynskim 80 jesli caly rok prawda?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 12:40
Lilijka30 lubi tę wiadomość
-
sylweczenka wrote:No i mamy do stycznia.
Zawsze cos, ale zawsze ktos bedzie poszlodowany na granicy.
Mimo ze sie zalapuje to chory kraj
Ale to jeszcze nic pewnego. W przyszłym tygodniu senat i najważniejsze- prezydent. Także chyba lepiej się miło zaskoczyć niż niemile rozczarować... -
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:To prawda, z tego co wiem matki na dg maja po styczniu walczyc dalej, o to zeby ustawa byla jakas normalniejsza dla kobiet ktore pozniej beda w ciazy…Jakby nie bylo te co teraz sa w ciazy powinny miec spokoj i duzo nerwow przez to przeszly, ale ciaze nie zawsze da sie zaplanowac i dobrze by bylo wiedziec, czy matki na dg juz zawsze beda skazane przez rzad na bycie bieda-matkami czy jeszcze ktos porzadnie ta ustawe przygotuje, tak zeby nie byla krzywdzaca. Widzac po dzialalniach zus, kontrole sa, oszukiwac sie nie oplaca i zasilkow nie przyznaja nawet jak sie nalezy, wiec nie uwazam, zeby to byly az takie wyludzenia. Wedlug mnie ta ustawa wymaga porzadnego przygotowania, jakiegos proporcjonalnie do przychodu czy cos w tym stylu…
Dostalam dzis przelew za l4, te wartosci co sa w tabelce to ile jeszcze od tego trzeba odjac procent?orientuje sie ktos dokladnie?
Ok chyba, juz wiem, odejmujemy 18 procent i z tego juz jest 100, a na macierzynskim 80 jesli caly rok prawda?
Fasula ta szybko? Super!!!!
Czy ty byłaś na L4 od wrzesnia? Bo my jakośchyba podobnie terminami byłysmy. Ja od 3 czerwca opłacałam składki i od września (ale chyba 7-ga) poszłam na L4. Termin porodu na 24 styczen. Ty chyba jakoś w miarę podobnie?
Jejku ale fajnie, że się udało Mam nadzieje, że i u mnie gładko pójdzieLilijka30 -
nick nieaktualny
-
Helen wrote:cześć,
jest tu nowa dość.
Słuchajcie mam takie pytanie, czy tu ktoś się orientuje, czy jest jeszcze szansa odnosnie załapania się na ten przepis?czyli odprowadzenie wysokiej składki? jestem na działalnosci ponad 2lata, w lipcu miałam zawieszoną działalnosc i zastanawiamy się z męzem czy mozemy jeszcze z "tego" skorzystać?
jakie odnosicie wrażenie?czy jest szansa aby projekt przeszedł w takiej formie?
Jestem w podobnej sytuacji jak Ty .. może wiesz już coś więcej czy załapiemy się na stare przepisy ?Pozdrawiam -
nick nieaktualny
-
Słoneczna 85,
Podczytuję co piszesz, no i jesteśmy w podobnej sytuacji.. Mam macierzyński do początku grudnia, a już na porodówce z M zdecydowaliśmy, że chcemy dzieci jedno po drugim. No tylko chcieć to jedno, a natura to drugie... Ciekawe jakby to było gdyby się udało w tym miesiącu zajść..
Czy wiecie jak interpretować to, że zmiany nie obejmą kobiet będących już w ciąży? Na jakim etapie ta ciąża musiałaby być? Od razu wyjaśnię, że starać zamierzamy się dla dziecka, a zasiłek to byłby tylko miły dodatek
Powodzenia dla wszystkich. -
FasUla wrote:Jestem na l4 od 1 września, dostałam za pierwsze l4 od 1 do 10 września, następny przelew ma byc 30 za resztę września. Termin mam na 2 stycznia, zobaczymy kiedy urodzę hehe;)
Ale wam dziewczyny zazdroszczę! U mnie dalej żadne z dwóch L4 nie figuruje w PUE. We wtorek donoszę trzecie .
Chyba dali sobie na decyzję te 30 dni żebym tylko musiała płacić pełną składkę za wrzesień. Albo pismo z odmową idzie do mnie pocztą .