Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny.
Ja też płaciłam dużą składkę a w zasadzie to 1,5 składki bo zapłaciłam dużą za czerwiec i nie cały lipiec. Od 20 lipca jestem na L4 i "już" 9 września dostałam wypłatę z ZUS I to liczoną od dużej składki Szczęście niepojęte
A w ogóle trafiłam do Was bo szukałam czegoś na temat przedłużenia VL i tylko tutaj znalazłam że jednak coś się dzieje. Bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie. Ja mam termin na 31 grudnia więc wyjątkowo jestem zainteresowana. Podpowiedzcie mi gdzie można to sprawdzać na bieżąco
My też planujemy jedno dzieciątko po drugim i wiem że już na drugie będę miała liczony macierzyński z 12 miesięcy. Ale skoro teraz jestem zgłoszona cały czas do dużej składki to mam nadzieję że nadal będę miała duży zasiłek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 22:26
-
nick nieaktualnyAnuska na stronie matki na dg na fb możesz na bieżąco sprawdzać.
Zwolnienie i druk i tyle;) a kiedy będziesz na zwolnieniu? Od 1 dnia miesiąca? To jak będziesz mieć decyzje to tylko zdrowotna płacisz, a jak nie to dk najniższej podstawy obniżasz i dra zakaźnym razem.
Miu trzymam kciuki za szybka decyzje, oby pozytywna;)Anuśka, natalica06 lubią tę wiadomość
-
Anuśka wrote:Hej dziewczyny.
Ja też płaciłam dużą składkę a w zasadzie to 1,5 składki bo zapłaciłam dużą za czerwiec i nie cały lipiec. Od 20 lipca jestem na L4 i "już" 9 września dostałam wypłatę z ZUS I to liczoną od dużej składki Szczęście niepojęte
A w ogóle trafiłam do Was bo szukałam czegoś na temat przedłużenia VL i tylko tutaj znalazłam że jednak coś się dzieje. Bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie. Ja mam termin na 31 grudnia więc wyjątkowo jestem zainteresowana. Podpowiedzcie mi gdzie można to sprawdzać na bieżąco
My też planujemy jedno dzieciątko po drugim i wiem że już na drugie będę miała liczony macierzyński z 12 miesięcy. Ale skoro teraz jestem zgłoszona cały czas do dużej składki to mam nadzieję że nadal będę miała duży zasiłek
A w ogóle czegoś nie rozumiem. Wszyscy mi mówili że z dużej składki będę miała miesięcznie 6800zł na rękę. Ja za okres od 20lipca do końca sierpnia dostałam 11700zł To wychodzi 8700zł na miesiąc. Co tu jest nie tak? Czegoś nie opłaciłam? Coś będę miała do zapłaty jeszcze? No nie ogarniam
-
Witam wszystkie serdecznie mam takie pytanie jezeli jestem na zwolnieniu od 1 wrzesnia do 22. za ostatni zus zaplacilam 6 wrzesnia. I kolejne zwolnienie od 23 do 9.10. To kiedy moge sie spodziewac pieniedzy z zus za pierwsze zwolnienie?
-
Najszybciej w październiku/listopadzie. Maja 30 dni od dnia po zapłaceniu składki za miesiac, w ktorym powstala niezdolność do pracy. Jak opłacasz np 1 października (za wrzesień) to maja czas na decyzje do 31 października. Chyba, ze w międzyczasie beda chcieli jakies wyjaśnienia czy dokumenty to sie przedłuża, bo maja 30 dni od dostarczenia tych wyjaśnień/dokumentów.
-
nick nieaktualnyHelen tylko gdzieś czytałam ze na l4 nie mozna byc dłużej niz 3 miesiące kalendarzowe, no chyba ze przejdziesz na macierzyński przed styczniem, to wtedy na starych zasadach (jesli nowelizacja wejdzie). Mała Czarna do ilu podnosiłas? Chyba jest ok 180 zł za dzien przy podstawie 8 tys... Ja tez nie podnosiłam do najwyższej.
-
rah wrote:A nie masz dłuższego okresu zwolnienia wpisanego? Bo 6800 to za miesiac, a Ty masz jakby ok 10 dni wiecej, ale to i tak za duzo. Albo sie pomylili i wyrównają, albo masz jakis dłuższy okres wpisany. Co masz w tabelce?
No właśnie ta kwota jest za cały okres od 20 lipca do 31 sierpnia. Myślę że przy następnej wypłacie wyrównają Nie mam żadnej tabelki. Dostałam tylko przelew i tyle.
Ola wypłatę dostaniesz 9 lub 10 dnia miesiąca następującego po 30 dniach od przejścia na L4. Tak mi to pani na info ZUS wytłumaczyła. Czyli w Twoim przypadku powinnaś mieć kasę ok 10 października. Jak poszłam na L4 20 lipca i wypłatę dostałam 9 września.
Mała Czarna ja mam ten sam "problem" jakoś za dużo dostałam Nie żebym się skarżyła ale obawiam się że przy następnym przelewie mi wyrównają -
Mala_Czarna_89 wrote:liczylyscie ile dokładnie na l4 wychodzi za pełny powiedzmy 30 dniowy miesiąc?
Ja nie oplacalam najwyższej składki i jakoś dużo mam wg moich wyliczen -
Anuśka wrote:No właśnie ta kwota jest za cały okres od 20 lipca do 31 sierpnia. Myślę że przy następnej wypłacie wyrównają Nie mam żadnej tabelki. Dostałam tylko przelew i tyle.
Ola wypłatę dostaniesz 9 lub 10 dnia miesiąca następującego po 30 dniach od przejścia na L4. Tak mi to pani na info ZUS wytłumaczyła. Czyli w Twoim przypadku powinnaś mieć kasę ok 10 października. Jak poszłam na L4 20 lipca i wypłatę dostałam 9 września.
Mała Czarna ja mam ten sam "problem" jakoś za dużo dostałam Nie żebym się skarżyła ale obawiam się że przy następnym przelewie mi wyrównająAnuśka lubi tę wiadomość
-
Wypłata za pierwsze zwolnienie jest nie od zaniesienia L4 czy pierwszego dnia L4, tylko w ciągu 30 dni od opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Nie wprowadzajcie w błąd, dziewczyny, bo potem jest panika, że kasy nie ma... Przykład: zwolnienie od 1.06, a więc składka opłacona 1.07 (za czerwiec) i od 1.07 ZUS ma 30 dni na decyzję i wypłatę. Jeśli opłacimy 9.07, to wtedy analogicznie.
A na zwolnieniu jestem już 4 miesiące, a moja koleżanka była prawie 8, także te 3 to może do jakichś chorób, ale ciąży na pewno nie dotyczyFasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
FasUla wrote:Helen tylko gdzieś czytałam ze na l4 nie mozna byc dłużej niz 3 miesiące kalendarzowe, no chyba ze przejdziesz na macierzyński przed styczniem, to wtedy na starych zasadach (jesli nowelizacja wejdzie). Mała Czarna do ilu podnosiłas? Chyba jest ok 180 zł za dzien przy podstawie 8 tys... Ja tez nie podnosiłam do najwyższej.
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBo ja mam termin na 2 stycznia i zastanawiam sie czy iść na macierzyński na wszelki wypadek jakos w sylwestra czy dopiero jsk urodzę a to moze byc z 2/3 tyg różnicy... Bo miałam owu tydzień pozniej i wiadomo ze ba zasiłku macierzyńskim jest 80% a nie 100%. Tylko ze bede na l4 cztery miesiące i gdzieś w artykule który tu wklejałam z forum matki na dg było o tych 3 miesiącach kalendarzowych... Ale skoro ciazy to nie dotyczy to lepiej dla mnie:) to jest 100% pewne?
-
nick nieaktualnyNo wiem o tym, tylko ze ja juz jestem na l4 i dostałam pierwszy przelew, wiec teoretycznie jak wejdzie nowelizacja to macierzyński bym miała z tej samej wyższej podstawy na starych zasad skoro nie bedzie przerwy. Tylko zastanawiam sie jak bedzie bezpieczniej bo mimo wszystko moze byc rożnie jeszcze...robię wszystko sama na razie z pozytywnym skutkiem;)
Helen lubi tę wiadomość