X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Ja też płaciłam dużą składkę a w zasadzie to 1,5 składki bo zapłaciłam dużą za czerwiec i nie cały lipiec. Od 20 lipca jestem na L4 i "już" 9 września dostałam wypłatę z ZUS :) I to liczoną od dużej składki :D Szczęście niepojęte :D

A w ogóle trafiłam do Was bo szukałam czegoś na temat przedłużenia VL i tylko tutaj znalazłam że jednak coś się dzieje. Bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie. Ja mam termin na 31 grudnia więc wyjątkowo jestem zainteresowana. Podpowiedzcie mi gdzie można to sprawdzać na bieżąco :)

My też planujemy jedno dzieciątko po drugim i wiem że już na drugie będę miała liczony macierzyński z 12 miesięcy. Ale skoro teraz jestem zgłoszona cały czas do dużej składki to mam nadzieję że nadal będę miała duży zasiłek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2015, 22:26

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ze zwolnieniem daję tylko ten druk z-3b czy jakoś tak? Nic więcej? A za przyszły miesiąc, jak już będę na zwolnieniu najlepiej zmniejszyć składkę do tego 1000 (nie mam już preferencyjnych) i wysłać im też zus dra, ze zmniejszam?

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska na stronie matki na dg na fb możesz na bieżąco sprawdzać.
    Zwolnienie i druk i tyle;) a kiedy będziesz na zwolnieniu? Od 1 dnia miesiąca? To jak będziesz mieć decyzje to tylko zdrowotna płacisz, a jak nie to dk najniższej podstawy obniżasz i dra zakaźnym razem.
    Miu trzymam kciuki za szybka decyzje, oby pozytywna;)

Anuśka, natalica06 lubią tę wiadomość

• rah Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Hej dziewczyny.
    Ja też płaciłam dużą składkę a w zasadzie to 1,5 składki bo zapłaciłam dużą za czerwiec i nie cały lipiec. Od 20 lipca jestem na L4 i "już" 9 września dostałam wypłatę z ZUS :) I to liczoną od dużej składki :D Szczęście niepojęte :D

A w ogóle trafiłam do Was bo szukałam czegoś na temat przedłużenia VL i tylko tutaj znalazłam że jednak coś się dzieje. Bardzo jestem ciekawa jak to wyjdzie. Ja mam termin na 31 grudnia więc wyjątkowo jestem zainteresowana. Podpowiedzcie mi gdzie można to sprawdzać na bieżąco :)

My też planujemy jedno dzieciątko po drugim i wiem że już na drugie będę miała liczony macierzyński z 12 miesięcy. Ale skoro teraz jestem zgłoszona cały czas do dużej składki to mam nadzieję że nadal będę miała duży zasiłek :)

A w ogóle czegoś nie rozumiem. Wszyscy mi mówili że z dużej składki będę miała miesięcznie 6800zł na rękę. Ja za okres od 20lipca do końca sierpnia dostałam 11700zł o.O To wychodzi 8700zł na miesiąc. Co tu jest nie tak? Czegoś nie opłaciłam? Coś będę miała do zapłaty jeszcze? No nie ogarniam :)
    A nie masz dłuższego okresu zwolnienia wpisanego? Bo 6800 to za miesiac, a Ty masz jakby ok 10 dni wiecej, ale to i tak za duzo. Albo sie pomylili i wyrównają, albo masz jakis dłuższy okres wpisany. Co masz w tabelce?

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie serdecznie =) mam takie pytanie jezeli jestem na zwolnieniu od 1 wrzesnia do 22. za ostatni zus zaplacilam 6 wrzesnia. I kolejne zwolnienie od 23 do 9.10. To kiedy moge sie spodziewac pieniedzy z zus za pierwsze zwolnienie?

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • rah Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najszybciej w październiku/listopadzie. Maja 30 dni od dnia po zapłaceniu składki za miesiac, w ktorym powstala niezdolność do pracy. Jak opłacasz np 1 października (za wrzesień) to maja czas na decyzje do 31 października. Chyba, ze w międzyczasie beda chcieli jakies wyjaśnienia czy dokumenty to sie przedłuża, bo maja 30 dni od dostarczenia tych wyjaśnień/dokumentów.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • Helen Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny przeciez wg ustawy ktora jest obecnie rozpatrywana zasiłek macierzynski, bedzie przyznawany na takiej zasadzie jak L4, czyli pozniej nie ma 1000. Jak słoneczna ci to wyszło?

feegu6l.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liczylyscie ile dokładnie na l4 wychodzi za pełny powiedzmy 30 dniowy miesiąc?
    Ja nie oplacalam najwyższej składki i jakoś dużo mam wg moich wyliczen

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helen tylko gdzieś czytałam ze na l4 nie mozna byc dłużej niz 3 miesiące kalendarzowe, no chyba ze przejdziesz na macierzyński przed styczniem, to wtedy na starych zasadach (jesli nowelizacja wejdzie). Mała Czarna do ilu podnosiłas? Chyba jest ok 180 zł za dzien przy podstawie 8 tys... Ja tez nie podnosiłam do najwyższej.

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    A nie masz dłuższego okresu zwolnienia wpisanego? Bo 6800 to za miesiac, a Ty masz jakby ok 10 dni wiecej, ale to i tak za duzo. Albo sie pomylili i wyrównają, albo masz jakis dłuższy okres wpisany. Co masz w tabelce?

No właśnie ta kwota jest za cały okres od 20 lipca do 31 sierpnia. Myślę że przy następnej wypłacie wyrównają :/ Nie mam żadnej tabelki. Dostałam tylko przelew i tyle.

Ola wypłatę dostaniesz 9 lub 10 dnia miesiąca następującego po 30 dniach od przejścia na L4. Tak mi to pani na info ZUS wytłumaczyła. Czyli w Twoim przypadku powinnaś mieć kasę ok 10 października. Jak poszłam na L4 20 lipca i wypłatę dostałam 9 września.

Mała Czarna ja mam ten sam "problem" jakoś za dużo dostałam :D Nie żebym się skarżyła ale obawiam się że przy następnym przelewie mi wyrównają :)

• rah Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    liczylyscie ile dokładnie na l4 wychodzi za pełny powiedzmy 30 dniowy miesiąc?
    Ja nie oplacalam najwyższej składki i jakoś dużo mam wg moich wyliczen
    284,69 zł brutto/dzien

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • rah Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    No właśnie ta kwota jest za cały okres od 20 lipca do 31 sierpnia. Myślę że przy następnej wypłacie wyrównają :/ Nie mam żadnej tabelki. Dostałam tylko przelew i tyle.

Ola wypłatę dostaniesz 9 lub 10 dnia miesiąca następującego po 30 dniach od przejścia na L4. Tak mi to pani na info ZUS wytłumaczyła. Czyli w Twoim przypadku powinnaś mieć kasę ok 10 października. Jak poszłam na L4 20 lipca i wypłatę dostałam 9 września.

Mała Czarna ja mam ten sam "problem" jakoś za dużo dostałam :D Nie żebym się skarżyła ale obawiam się że przy następnym przelewie mi wyrównają :)
    Załóż sobie pue.zus.pl będziesz dokładnie widziała co i za co sie należy :)

Anuśka lubi tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypłata za pierwsze zwolnienie jest nie od zaniesienia L4 czy pierwszego dnia L4, tylko w ciągu 30 dni od opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Nie wprowadzajcie w błąd, dziewczyny, bo potem jest panika, że kasy nie ma... Przykład: zwolnienie od 1.06, a więc składka opłacona 1.07 (za czerwiec) i od 1.07 ZUS ma 30 dni na decyzję i wypłatę. Jeśli opłacimy 9.07, to wtedy analogicznie.

A na zwolnieniu jestem już 4 miesiące, a moja koleżanka była prawie 8, także te 3 to może do jakichś chorób, ale ciąży na pewno nie dotyczy :)

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z 9tys. Wychodzi mi netto 212 zl (ponad 250 brutto) co daje ponad 6300zl miesięcznie na reke i wydaje mi się że trochę za dużo?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Helen Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Helen tylko gdzieś czytałam ze na l4 nie mozna byc dłużej niz 3 miesiące kalendarzowe, no chyba ze przejdziesz na macierzyński przed styczniem, to wtedy na starych zasadach (jesli nowelizacja wejdzie). Mała Czarna do ilu podnosiłas? Chyba jest ok 180 zł za dzien przy podstawie 8 tys... Ja tez nie podnosiłam do najwyższej.
    jak bedziesz na L4 na starych zasadach to macierzynski pozniej tez bedzie na starych zasadach, wystarczy przejsc na L4 przed koncem roku, dzieki zmianie, ktora się obecnie dokonuje i przyjmie ją senat, co juz bardzo pewne.

FasUla lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc . Juz sie denerwowalam

rah lubi tę wiadomość

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • Helen Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a my się już znamy :) z wątku na ovu :)

polkosia lubi tę wiadomość

feegu6l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja mam termin na 2 stycznia i zastanawiam sie czy iść na macierzyński na wszelki wypadek jakos w sylwestra czy dopiero jsk urodzę a to moze byc z 2/3 tyg różnicy... Bo miałam owu tydzień pozniej i wiadomo ze ba zasiłku macierzyńskim jest 80% a nie 100%. Tylko ze bede na l4 cztery miesiące i gdzieś w artykule który tu wklejałam z forum matki na dg było o tych 3 miesiącach kalendarzowych... Ale skoro ciazy to nie dotyczy to lepiej dla mnie:) to jest 100% pewne?

• Helen Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mozesz iść wczesniej na macierzynski, ja bym na twoim miejscu poszła przed 1 stycznia :)
    a FasUla ty wszystko sama robisz?czy masz ksiegową? L4 a macierzynski to dwie rózne sprawy i dwie rózne decyzje z ZUS-u .

feegu6l.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2015, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem o tym, tylko ze ja juz jestem na l4 i dostałam pierwszy przelew, wiec teoretycznie jak wejdzie nowelizacja to macierzyński bym miała z tej samej wyższej podstawy na starych zasad skoro nie bedzie przerwy. Tylko zastanawiam sie jak bedzie bezpieczniej bo mimo wszystko moze byc rożnie jeszcze...robię wszystko sama na razie z pozytywnym skutkiem;)

Helen lubi tę wiadomość

‹‹ 188 189 190 191 192 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ