Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Fasula ja rozmawiałam z moją księgową i powiedziała mi, że jeśli nie przedłużą VL i ustawa wejdzie w życie 1 listopada to mimo iż mam wysoki zasiłek na L4 to macierzyński będę miała liczony na nowych zasadach. Teraz plany są takie że jednak raczej urodzę w grudniu, ale nawet jakbym rodziła w połowie stycznia to na wszelki wypadek poszłabym na macierzyński na koniec grudnia. Wolę dmuchać na zimne A macierzyński zawsze można wziąć do 6tygodni przed planowaną datą porodu
Helen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWiem o tym wszystkim;) ale sa duże szanse ze ustawa wejdzie a na macierzyńskim dostajesz te 20% mniej. Na razie nie bede sie nad rym zastanawiać, kto wie, moze w grudniu bede juz miała synka przy sobie;) oprócz tego ze maja przedłużyć vl do stycznia 2016 to ma buc zlikwidowany art 22 czyli jesli jesteś na l4 to macierzyński jest liczony tak samo, jesli nie ma przerwy. To ma chronić te kobiety, które ju sa w ciazy, zeby nie zmieniać zasad gry w trakcie.
-
FasUla wrote:Wiem o tym wszystkim;) ale sa duże szanse ze ustawa wejdzie a na macierzyńskim dostajesz te 20% mniej. Na razie nie bede sie nad rym zastanawiać, kto wie, moze w grudniu bede juz miała synka przy sobie;) oprócz tego ze maja przedłużyć vl do stycznia 2016 to ma buc zlikwidowany art 22 czyli jesli jesteś na l4 to macierzyński jest liczony tak samo, jesli nie ma przerwy. To ma chronić te kobiety, które ju sa w ciazy, zeby nie zmieniać zasad gry w trakcie.
Wszystkiego dowiemy się już po 5 października A później tylko podpis Dudy i wszystko będzie jasne, więc będziemy miały jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji co robimy
Ja cały czas liczę na to że będzie jednak dobrzepolkosia lubi tę wiadomość
-
FasUla wrote:ma buc zlikwidowany art 22 czyli jesli jesteś na l4 to macierzyński jest liczony tak samo, jesli nie ma przerwy. To ma chronić te kobiety, które ju sa w ciazy, zeby nie zmieniać zasad gry w trakcie.
mala_czarna - jak robisz?
-
Szanowne Panie
piszę pracę dyplomową na temat późnego macierzyństwa.
Bardzo proszę o wypełnienie ankiety Panie, które urodziły dziecko w 35. roku życia i później.
Niestety na przeprowadzenie badań mam czas już tylko do dzisiaj...
Pomoc wszystkich Pań będzie niezwykle cenna, ponieważ trudność sprawia mi znalezienie niezbędnej grupy badawczej, aby móc przeprowadzić badanie.
Bardzo proszę o pomoc, poświęcenie kilku chwil na wypełnienie ankiety i wzięcie udziału w badaniach.
Wszystkie Panie chętne wziąć udział w badaniach proszę o taka informację tutaj lub na adres [email protected]. Prześlę wówczas ankietę
Ankieta zawiera krótkie pytania a, b, c.
Dziękuję i pozdrawiam ciepło! Natalia:-) -
Akira nie wiem właśnie.. Na razie czekam ale została mi dosłownie chwila- z terminem na 8 listopada juz po 20 października musiałabym przejść na wcześniejszy macierzyński. Obawiam się ze do tego czasu może nie zostać klepniete w DU a chyba nie chce ryzykować ewentualna utrata macierzyńskiego.
Z drugiej strony moja corcia juz rwie się na świat i myślę że do listopada nie doczekamy.
Czekam jeszcze chwile i będę konsultować z księgowąakira lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a jak będzie wyglądać sytuacja, gdy vl wejdzie z dniem 1 stycznia, byłabym na macierzyńskim licznym jeszcze na starych zasadach i jeśli podczas tego macierzyńskiego zaszłabym w drugą ciążę? Czy wtedy L4 i macierzyński liczone są jako kontynuacja, czy w jakiś inny sposób? W końcu będąc na macierzyńskim nie opłaca się normalnych składek, więc jak mieliby wyliczyć średnią z 12 miesięcy?
Wiem, że to bardzo odległy temat, i na razie vl od stycznia nawet nie jest pewne, no ale jedna z dziewczyn tutaj mnie zainspirowała do zadania tego pytania
Ps. Mam zamiar się zebrać w tym tygodniu,żeby konto w epue założyćLilijka30 -
Dziewczyny, ja bym nie ryzykowała czekania, za duże pieniądze Lepiej "stracić" 2 tygodnie, a nie 12 miesięcy wypłat Ale noł risk, noł fan
Helen, rzeczywiście. GratulacjeMala_Czarna_89, Helen lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Też bym nie ryzykowała. Lepiej przejśc wczesniej niż się spóźnić.
Dziewczyny a po przejsciua L4, składki płaciłyscie od normalnej z chorobowym? Dobrze pamietam? Mam 3 miesiace opłacone (czerwiec normalna, lipiec i sierpień wysoka składka)i za wrzesień mam wg prawniczki zapłacić składkę liczoną od normalnej podstawy wraz ze skladką chorobową.
Pytam, bo księgowa coś się podejrzanie o to dopytujeLilijka30 -
polkosia wrote:Dziewczyny, ja bym nie ryzykowała czekania, za duże pieniądze Lepiej "stracić" 2 tygodnie, a nie 12 miesięcy wypłat Ale noł risk, noł fan
polkosia - dobrego porodu zyczę !!!
lilijka - tak, od normalnej.FasUla, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 wrote:Miu od kiedy dokładnie l4? I kiedy zaplacilas za miesiąc z l4?
Ja od 18 lipca, płaciłam 10 sierpnia wiec czas mieli do 10 września a decyzja pojawiła się 28 sierpnia ( z data decyzji 27 sierpnia)
Ale się cieszę! Dzisiaj w PUE pojawił się zasiłek z kwotami :DD, L4 dalej nie wpisane ale kij im w oko . Decyzja niby 25.09 ale dopiero dzisiaj wpisali, bo wczoraj sprawdzałam i nic nie było .
Czyli jestem po pozytywnej kontroli? Po dostarczeniu dokumentów nt firmy decyzja była po 8 dniach. Pytanie, czy nie będzie powtórki z rozrywki jak dojdzie do macierzyńskiego
A więc skoro jest decyzja, to za wrzesień płacić tylko zdrowotną czy prewencyjnie ten 1000coś od najniższej podstawy? Wystarczy, ze zanoszę im wypelniony odpowiednio DRA czy jeszcze jakieś inne druki?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2015, 15:58
akira, Mala_Czarna_89, polkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dzisiaj byłam w ZUSie uwierzytelnić ten PUE, i jak go już mam to sobie tam popatrzyłam, no i np. mam wyszczególnione wszystkie składki zapłacone z tego roku, i w miejscu składki za sierpień nie mam wpisanego "Opłacono" tylko jest puste pole. Możliwe żeby jeszcze nie wpisali wpłaty (przelew zrobiłam 7 września) ?
Tak dopytuję bo raczej na pewno jutro lekarz wystawi mi L4 bo nie za dobrze ze mną i nie chcę sobie na końcu strzelić w kolano spóźnioną skłądką... -
Helen wrote:hmm..nie wiem jak pod tym względem działa system. Jak masz zapłaconą 7.09 to napewno musieli zaksięgować, robiłaś przelewem bankowym ze swojego konta?czy w inny sposób?
Ze swojego konta, i normalnie poszedł. Nie ma nic w niezrealizowanych -
nick nieaktualnyprowadzę jednoosobową działalność gospodarczą od 5 lat. Zawsze na okres wakacji ją zawieszam. Płacę najniższe chorobowe. Planowana data porodu to 15 kwietnia. Czy mam jeszcze szanse na najwyższy macierzyński? Jeśli tak to kiedy powinnam opłacić najwyższą składkę (około 3500zł) i jak to powinno formalnie wyglądać ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2015, 21:58