Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
akira wrote:polkosia - pewnie robia rozliczenie i dlatego to tak dlugo trwa, wiec sie nie martw. Ja nie robilam jeszcze korekty za nadplate skladki spolecznej. Podobno mamy na to 4 lata.
No właśnie, ale ja mam prawie 2 tysiące tej nadpłaty i szkoda mi było płacić zdrowotne z konta, skoro tam tyle zalega... Mogłam się wstrzymać...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
Mi się pojawiła decyzja za 2 zwolnienie ale nagle zniknęła i się zastanawiałam dlaczego... Jednak sprawa się wyjaśniła, otóż 2 razy nie zastali mnie w miejscu zameldowania (gdzie nie mieszkam) i decyzję odwołali ale w końcu przyszli na kontrole w miejscu zamieszkania (mam podane w zusie miejsca zameldowania i zamieszkania, które są inne) gdzie widzieli, że jestem w domu i przeprowadzili szczegółowy wywiad i po 2 dniach od tej wizyty decyzja na pue się pojawiła znowu:D
Także jakby nie przyszli tam gdzie mieszkam to byłyby problemy.FasUla, akira lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dzis tak sobie myslalam- rodze w grudniu/ jak dziecko nie okaze sie diablem wcielonym to zamierzamy miec mala roznice wieku. I zalozmy ze urodze teraz poczatek grudnia. I zajde w ciaze dosc szybko to czy bedzie opcja naliczenia zasilju na starych zasadach? Czy jak to bedzie?
-
sylweczenka wrote:Dziewczyny dzis tak sobie myslalam- rodze w grudniu/ jak dziecko nie okaze sie diablem wcielonym to zamierzamy miec mala roznice wieku. I zalozmy ze urodze teraz poczatek grudnia. I zajde w ciaze dosc szybko to czy bedzie opcja naliczenia zasilju na starych zasadach? Czy jak to bedzie?
Sylweneczka też się nad tym zastanawiam.. Termin na styczeń ale ide na wczesniejszy macierzyński, zeby się na wysoki zasiłek załapać.I się zastanawiam, czy gdybym szybko się z mężem postarała o drugie dziecko, czy wtedy mogę zaraz po macierzyńskim iść na L4 które będzie naliczane na starych zasadach (jako kontynuacja) i macierzyński również...
Może ktoś się orientuje?Lilijka30 -
Kochane założyłam pue i potwierdziłam dziś konto w zusie widzę,że L4 mam wpisane. Decyzji żadnej chyba nie ma.... Zus ma 30 dni od zaniesienia L4 na jej wydanie, zgadza się?
I czy dobrze, kombinuje, gdzie ona ma byc: Świadczeniobiorca-zasiłki?
I jeszcze pytnie o adres. Mam w pue wpisany stary adres, składałyście wniosek o zmianę tego adresu,przed decyzją? Czy nie trzeba tego robić? Może wystarczy, że na L4 jest mój aktualny adres?Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Lilijka ja składałam wniosek o zmianę adresu. Jak bedzie decyzja to w zasiłkach. Co do drugiej ciazy to nie mam pojęcia jak to jest:/
Dziękuję
Czyli decyzji nie ma... Trzeba czekać.
A zmianę adresu w takim razie robię.Lilijka30 -
sylweczenka wrote:Polkosia moim tez bo na logike- dlaczego niby mieliby na starych
No i tutaj znow pytanie-
Jak oni wylicza macierzynski wtedy?
No właśnie jak mieliby to wyliczać, skoro my przez 12 miesięcy (macierzyński) nie będziemy płacić składek... więc na jakiej podstawie nam wyliczą L4 i zasiłek? DLa mnie logiczna byłaby kontynuacja, no ale ciezko mówić o obiektywnej opiniiLilijka30 -
Bo kiedys tak bylo ze sie bralo pod uwage 12 miesiecy poprzedzajacych niezdolnosc do pracy. no ale w tym specyficznym przypadku.. chyba ze to kolejna luka w prawie choc macierzynski juz na pewno wg nowych zasad, ale chociaz to l4.
wiecie ile czasu po podpisie musi ustawa znalezc sie w dzienniku ustaw? moze jednak by sie udalo bez wczesniejszego przejscia na macierzynski -
Mala_Czarna_89 wrote:Bo kiedys tak bylo ze sie bralo pod uwage 12 miesiecy poprzedzajacych niezdolnosc do pracy. no ale w tym specyficznym przypadku.. chyba ze to kolejna luka w prawie choc macierzynski juz na pewno wg nowych zasad, ale chociaz to l4.
wiecie ile czasu po podpisie musi ustawa znalezc sie w dzienniku ustaw? moze jednak by sie udalo bez wczesniejszego przejscia na macierzynski
No właśnie...ale jak nie było wczesniej pełnych 12 miesięcy? Ja miałam lukę w opłacaniu składek...ciekawe jak to będzie...
Lilijka30