X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka89 wrote:
    Dziewczyny, okazało się, że nie uwzględnienie zapłaconej przeze mnie składki na FP w moich należnych wpłatach wynika z tego, że jestem zgłoszona do ubezpieczeń z kodem 0570, który odpowiada preferencyjnym składkom, dlatego nie powinno się przy nim opłacać FP.
    Pani w ZUS za rozwiązanie podała skorygowanie kodu na 0510. Czy faktycznie jest to jedyna możliwość? Bo przecież opłacając składki od wyższej podstawy zobowiązana jestem zapłacić też składkę na FP, ale przy sporządzaniu rozliczenia księgowa zapewniała, że przy kodzie 0570 można pozostać i opłacać wyższe zadeklarowane składki normalnie. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Nie chciałabym sobie "namotać" w ZUS, jak z tego wybrnąć najlepiej?
    Pozdrawiam
    Uwazam, ze dobrze wypelnilas Dra. Ja w swoim dra z podwyzszonymi skladkami do maksimum oraz w dra ze skladkami preferencyjnymi mam ten sam kod 0570. Uwazaj, zeby Cie nie wkrecili. FP przy maksymalnej stawce trzeba oplacic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 15:05

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 - duzo zdrowia dla dziewczynek.

olcia88 lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, gratuluje, ze juz masz swoje Sloneczka na swiecie, mam nadzieje, ze beda zdrowo rosly! a czy jako mama blizniaczek nie masz prawa do wiekszych swiadczen?tzn podwojnych? na pewno mozesz miec dluzszy okres zasilku, prawda?
    Asienka ja nie zmienialam kodu i chyba dobrze mi policzyli, ale musze to sprawdzic, bo moze nawet nie zauwazylam, ze za malo dostalam:/ Wydaje mi sie, ze kodu nie powinno sie zmieniac, ale jesli bys miala dzieki temu dostac wiecej kasy, to moze jest to rozwiazanie?ja zmieniam dopiero od pazdziernika, bo wtedy beda 2 lata, a wydaje mi sie, ze obliczyli w porzadku…
    Najelepiej doradz sie prawnika, mnie w zusie nie raz wprowadzili w blad:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 15:27

• akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jesli znacie stawkę dzienną zasiłku od najwyzszej podstawy, to napiszcie, prosze, bo ja też nie wiem, ile dokładnie to jest.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi księgowa zmieniała kod przy ostatniej, wysokiej składce (nie wiem po co) i jest OK. Ale wtedy też jakieś pismo dostałam, że kod błędny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 16:23

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystko wyjasnilam,wisialalinizusem z zusem. A wiedz policzyli mi 80% bo przeoczyli kod b. I wysylac musialamwysylace zwolnienia na e-maila . oddzwonila die Pani ktora rozpatrywala moja sprawde i przyznaoddprzyznala sie do bledu. Powiedziala ,ze pieniadze zostana wyrownane z drugim zwolniemiem w tym wypadku poszpitalnym od 23 do 9 pazdziernika

Mala_Czarna_89, polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strasznie przepraszam za bledy sle klawiatura mi siada w dotyku i cuda wychodza

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka, ja opłacałam drugi raz wysoką składkę i też z kodem 0570. Jeżeli zmienisz kod to nie możesz potem wrócić do składki preferencyjnej po ustaniu macierzyńskiego, jeżeli Ci się jeszcze należy. Mnie na tą sytuację uczulili znajomi, którym ZUS też powiedział, że kod jest błędny więc zmienili i stracili preferencyjne składki.

Ja wczoraj złożyłam wniosek o zasiłek macierzyński podstawowy i dodatkowy rozpoczynający się na 6 tyg przed porodem i ciekawa jestem co teraz, bo Pani w Zusie jakoś nie mogła ogarnąć, że 6 tyg przed porodem i 20 tyg po porodzie to jest ten sam urlop i myślała że składam o trzy :)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji ile wczesniej trzeba zlozyc taki wniosek?

cholera ja termin na 8 listopada, tu nie wiadomo co z prezydentem, tu mnie skurcze lapia aaaaaa nie wiem co robic

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna, nie mam pojęcia ile wcześniej, nie wiem czy są jakieś wymagania w tym względzie. Ja mam termin na 30 listopad, więc 6 tyg wcześniej to od 20 października i mi księgowa doradziła, żeby złożyć dokumenty już 1go pażdziernika, bo pewnie będą robić kontrolę itd. i nie będę musiała latać z dokumentami do ZUSu na końcówce ciąży.
    Ja nie brałam w ciąży L4, więc macierzyński będzie pierwszą rzeczą, o którą się staram z ZUSu. Ciekawe ile im to zajmie.

FasUla, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 2 października 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, termin mam na 5 grudnia.
    Niby prezydent powinien podpisac ustawe i wrjsc w zycie musi do konca pazdziernika. Planowalam z konce pazdziernika isc na wczesniejszy macierzynski ale w umnie to oznacza jedno l4 mniej, a moze i 1,5jak sie towarzysz opozni.
    Nieu krywajmy to sporo kasy.
    Ze tez zawsze musze balansowac na granicy :p
    I nie jestem wyludzaczka po prostu skoro raz jedyny korzystam z dobrodziejstw maszego panstwa to chce wykorzystac co moge

Dziewczyny czy to prawda ze jezeli zalozmy, kolezanka ma dg- rodzi w kwietniu- wiadomo podniosla stawki, a ze ma w pracy stycznosc z chemia to poszla na l4. Doscwczesnie bo w 3 mcu. I wyczytalan ze ta poprawka zawiera takie cos ze ona
    Nabywa prawa do zasilku macierzynsiego na stsrych zasadach. I zdurnialam bo juz nic nie wiem

• Kllaudia Znajoma

Wysłany: 2 października 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kontrola umorzona ufffff... Macierzynki przyznany bez zarzutów :D
    Nie tak wysoki jak wasze,ale ważne ze wszystko juz gra;)

akira, FasUla, Miu95 lubią tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Kurcze, termin mam na 5 grudnia.
    Niby prezydent powinien podpisac ustawe i wrjsc w zycie musi do konca pazdziernika. Planowalam z konce pazdziernika isc na wczesniejszy macierzynski ale w umnie to oznacza jedno l4 mniej, a moze i 1,5jak sie towarzysz opozni.
    jesli nie bedzie ogloszenia ustawy w DZ.U. do konca pazdziernika, to nie mamy wyjscia i z dniem 31 pazdziernika musimy isc na wczesniejszy macierzynski.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyński mozna przejść 6 tyg przed porodem ale nie pozniej niz 2 tyg przed terminem?myslicie ze Duda nie podpisze? Nie sadze zeby juz odstawiał cyrki...to pewnie tylko kwestia tego ogłoszenia w dzienniku...

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 4 października 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na l4 nic sie nie oplaca prawda?

• rah Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opłaca sie fuz

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiem, że była już o tym mowa, ale niestety nie mam czasu szukać strony gdzie to jest. o L4 było wałkowane milion razy, to ja grzecznie poproszę aby któraś mamusia napisała mi jakie dokumenty do macierzyńskiego są potrzebne.

Ceska Ty pisałaś prawda ? Powtórzysz w skrócie ?

Sama jestem sobie księgową, więc muszę sama pozałatwiać a po CC jeszcze nie zbyt się czuję :/

A to moje dziewczynki :) Tosia 1440g i Zosia 1310g urodzone w 33+1 z powodu złych przepływów pępowinowych u Zosi.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/19f8992938e7.jpg

Ppatison, Mala_Czarna_89, kwiatakacji, rah, Kllaudia, Auro, ola25, Helen, Lilijka30, rafka lubią tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia - sliczne dziewczynki. Duzo sił Ci życzę!!!

skopiowalam sobie to co ceska pisala o macierzynskim, prosze:

"...I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac :D
    Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
    Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
    Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
    Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
    I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
    I finito :)..."

Mala_Czarna_89, olcia88 lubią tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia88 - po cc polecam Ci na blizne masc silikonowa: czarny dermatix. Działa cuda. Tylko zapyytaj doka, czy juz mozesz.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia cudne Ksiezniczki!!!duzo caluskow dla nich i Ciebie:)

‹‹ 193 194 195 196 197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ