Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Asienka89 wrote:Dziewczyny, okazało się, że nie uwzględnienie zapłaconej przeze mnie składki na FP w moich należnych wpłatach wynika z tego, że jestem zgłoszona do ubezpieczeń z kodem 0570, który odpowiada preferencyjnym składkom, dlatego nie powinno się przy nim opłacać FP.
Pani w ZUS za rozwiązanie podała skorygowanie kodu na 0510. Czy faktycznie jest to jedyna możliwość? Bo przecież opłacając składki od wyższej podstawy zobowiązana jestem zapłacić też składkę na FP, ale przy sporządzaniu rozliczenia księgowa zapewniała, że przy kodzie 0570 można pozostać i opłacać wyższe zadeklarowane składki normalnie. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Nie chciałabym sobie "namotać" w ZUS, jak z tego wybrnąć najlepiej?
PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 15:05
-
nick nieaktualnyOlcia, gratuluje, ze juz masz swoje Sloneczka na swiecie, mam nadzieje, ze beda zdrowo rosly! a czy jako mama blizniaczek nie masz prawa do wiekszych swiadczen?tzn podwojnych? na pewno mozesz miec dluzszy okres zasilku, prawda?
Asienka ja nie zmienialam kodu i chyba dobrze mi policzyli, ale musze to sprawdzic, bo moze nawet nie zauwazylam, ze za malo dostalam:/ Wydaje mi sie, ze kodu nie powinno sie zmieniac, ale jesli bys miala dzieki temu dostac wiecej kasy, to moze jest to rozwiazanie?ja zmieniam dopiero od pazdziernika, bo wtedy beda 2 lata, a wydaje mi sie, ze obliczyli w porzadku…
Najelepiej doradz sie prawnika, mnie w zusie nie raz wprowadzili w blad:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 15:27
-
Mi księgowa zmieniała kod przy ostatniej, wysokiej składce (nie wiem po co) i jest OK. Ale wtedy też jakieś pismo dostałam, że kod błędny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 16:23
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
wszystko wyjasnilam,wisialalinizusem z zusem. A wiedz policzyli mi 80% bo przeoczyli kod b. I wysylac musialamwysylace zwolnienia na e-maila . oddzwonila die Pani ktora rozpatrywala moja sprawde i przyznaoddprzyznala sie do bledu. Powiedziala ,ze pieniadze zostana wyrownane z drugim zwolniemiem w tym wypadku poszpitalnym od 23 do 9 pazdziernika
Mala_Czarna_89, polkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsienka, ja opłacałam drugi raz wysoką składkę i też z kodem 0570. Jeżeli zmienisz kod to nie możesz potem wrócić do składki preferencyjnej po ustaniu macierzyńskiego, jeżeli Ci się jeszcze należy. Mnie na tą sytuację uczulili znajomi, którym ZUS też powiedział, że kod jest błędny więc zmienili i stracili preferencyjne składki.
Ja wczoraj złożyłam wniosek o zasiłek macierzyński podstawowy i dodatkowy rozpoczynający się na 6 tyg przed porodem i ciekawa jestem co teraz, bo Pani w Zusie jakoś nie mogła ogarnąć, że 6 tyg przed porodem i 20 tyg po porodzie to jest ten sam urlop i myślała że składam o trzy -
nick nieaktualnyMała Czarna, nie mam pojęcia ile wcześniej, nie wiem czy są jakieś wymagania w tym względzie. Ja mam termin na 30 listopad, więc 6 tyg wcześniej to od 20 października i mi księgowa doradziła, żeby złożyć dokumenty już 1go pażdziernika, bo pewnie będą robić kontrolę itd. i nie będę musiała latać z dokumentami do ZUSu na końcówce ciąży.
Ja nie brałam w ciąży L4, więc macierzyński będzie pierwszą rzeczą, o którą się staram z ZUSu. Ciekawe ile im to zajmie.FasUla, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
Kurcze, termin mam na 5 grudnia.
Niby prezydent powinien podpisac ustawe i wrjsc w zycie musi do konca pazdziernika. Planowalam z konce pazdziernika isc na wczesniejszy macierzynski ale w umnie to oznacza jedno l4 mniej, a moze i 1,5jak sie towarzysz opozni.
Nieu krywajmy to sporo kasy.
Ze tez zawsze musze balansowac na granicy :p
I nie jestem wyludzaczka po prostu skoro raz jedyny korzystam z dobrodziejstw maszego panstwa to chce wykorzystac co moge
Dziewczyny czy to prawda ze jezeli zalozmy, kolezanka ma dg- rodzi w kwietniu- wiadomo podniosla stawki, a ze ma w pracy stycznosc z chemia to poszla na l4. Doscwczesnie bo w 3 mcu. I wyczytalan ze ta poprawka zawiera takie cos ze ona
Nabywa prawa do zasilku macierzynsiego na stsrych zasadach. I zdurnialam bo juz nic nie wiem -
sylweczenka wrote:Kurcze, termin mam na 5 grudnia.
Niby prezydent powinien podpisac ustawe i wrjsc w zycie musi do konca pazdziernika. Planowalam z konce pazdziernika isc na wczesniejszy macierzynski ale w umnie to oznacza jedno l4 mniej, a moze i 1,5jak sie towarzysz opozni.
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, wiem, że była już o tym mowa, ale niestety nie mam czasu szukać strony gdzie to jest. o L4 było wałkowane milion razy, to ja grzecznie poproszę aby któraś mamusia napisała mi jakie dokumenty do macierzyńskiego są potrzebne.
Ceska Ty pisałaś prawda ? Powtórzysz w skrócie ?
Sama jestem sobie księgową, więc muszę sama pozałatwiać a po CC jeszcze nie zbyt się czuję
A to moje dziewczynki Tosia 1440g i Zosia 1310g urodzone w 33+1 z powodu złych przepływów pępowinowych u Zosi.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/19f8992938e7.jpgPpatison, Mala_Czarna_89, kwiatakacji, rah, Kllaudia, Auro, ola25, Helen, Lilijka30, rafka lubią tę wiadomość
-
Olcia - sliczne dziewczynki. Duzo sił Ci życzę!!!
skopiowalam sobie to co ceska pisala o macierzynskim, prosze:
"...I dokumenty- ja dostalam w zusie wniosek ale trzeba bylo dopisac. Moze napisze co na nim pisze to mozecie skopiowac
Wniosek o udzielenie dodatkoeego urlopu macierzynskiego i rodzicielskiego( trraz dopisane co w zusie kazali bo nie sa moim pracodawca)
Wniosek o wyplate z tyt. Zasilku macierzyńskiego za podane nizej okresy w wysokosci 80%
Prosze o udzielenie mi bezposrednio po zasilku macierzynskim, dodatkowego zasilku macierzynskiego w wymiarze 6 tygodni oraz bezposrednio po nim zasilku rodzicielskiego w wymiarze 26 tygodni na dziecko ..... / w zalaczeniu akt urodzenia.
Ponadto oswiadczam, iz drugi z rodzicow....( imie naziwsko pesel) nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
I oczywiscie zus z-3b, akt urodzenia dziecka
I finito ..."
Mala_Czarna_89, olcia88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny