X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Info od mojej księgowej:

"Minimum dzień przed rozpoczęciem wcześniejszego urlopu macierzyńskiego wszystkie dokumenty muszą być złożone/wysłane poleconym:

1/ wniosek o zasiłek macierzyński - proszę podpisać

2/ ZUS Z3B - proszę podpisać i podstemplować pieczątką na górze

3/ zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 14:22

FasUla, Anuśka lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie zaświadczenie to moze byc po prostu karta ciazy z terminem?

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 5 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Czy pismo z kontrolą firmy z ZUS przychodziło do Was listem zwykłym czy poleconym?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, ja mam wypisane takie na druczku od lekarza.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 5 października 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismo odnośnie kontroli poleconym

• rah Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    Hej dziewczyny.
    Czy pismo z kontrolą firmy z ZUS przychodziło do Was listem zwykłym czy poleconym?
    Poleconym na adres firmy (korespondencyjny).

Listy odnośnie wizyty w domu i raz decyzji na adres domowy, zwykłym.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy przy zmianie kodu(musze złożyć zwua i zua) moge mieć przerwana ciągłość w l4?boje sie zeby nie było tak ze złoże te dokumenty w nieodpowiednim momencie...i podobno przy macierzyńskim tez sie przerejestrować? A pozniej znow zgłosić do chorobowego?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=3887 wczoraj przekazano do podpisu prezydenta

akira, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNA MROZOWSKA
    25 września 2015 o 09:09
    Po otrzymaniu prawa do zasiłku macierzyńskiego zmienia się schemat ubezpieczenia. Trzeba się wyrejestrować z ubezpieczeń społecznych i zgłosić jedynie do ubezpieczenia zdrowotnego. Następnie pu ustaniu zasiłku wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego i zgłosić ponownie do ubezpieczeń społecznych, w tym do ubezpieczenia chorobowego.Jeśli nie skałdała Pani ZUS ZWUA z momentem otrzymania zasiłku, zapewne ZUS wyrejestrował Panią z urzędu nie informując Pani o tym. Jest bardzo wiele takich przypadków. Proszę się odowołać od decyzji ZUS podnosząc, że nie składała Pani ZUS ZWUA i nie została poinformowana o wyrejestrowaniu z urzędu.

olcia88 lubi tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla - dzieki, tez sie na tym blogu doksztalcam :-)

ciekawe kiedy prezydent podpisze ustawe. wciaz mam zagwostke co robic z wczesniejszym macierzynskim... :/

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira niby mialo byc jak najszybciej, wiec ja licze ze do konca tego tygodnia bedzie cos wiadomo...ale z nim to widze, ze roznie moze byc, mam nadzieje, ze obietnicy dotrzyma i nie zawetuje;)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira a jak podpisze to czekasz jeszcze na dziennik ustaw?
    Ja mam 16 wizytę, jakby co to musiałabym brać ten kwitek o przewidywanym terminie porodu do wcześniejszego macierzyńskiego..

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam w ZUS z ostatnim zwolnieniem i podpytałam o pismo w sprawie nadpłaty. Przeksięgowali już kasę za sierpień i wrzesień, ale to nie idzie z automatu, dlatego rubryki w PUE są puste. W każdym razie wszystko OK. A kasa za 8.09-5.10 ma być w październiku, ale babeczka nie była w stanie powiedzieć dlaczego jeszcze nie ma zleconej wypłaty. Podobno decyzja jest pozytywna i powinni do 8.09 się wyrobić, ale nie wiem. Najważniejsze, że bez przypału, bo już się martwiłam. Mam teraz tylko nadzieję, że urodzę do 12.10, żeby nie pierdzielić się z tym wcześniejszym macierzyńskim.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem przekonana, ze prezydent podpisze. Choc ostatnio zawetowal jedna z ustaw i wrocila do Sejmu ;-) Na podpis ma na 21 dni. Jeszcze spokojnie poczekam sobie do 22 pazdziernika. Wtedy mama wizyte i jesli nie bedzie nic wiadomo w sprawie ustawy, to wezmę L4 do 30.10 i z dniem 31.10 przejde na wczesniejszy macierzynski.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello dziewczyny
    29.09 dostałam zwolnienie od lekarza od 30.09-27.10 składkę za wrzesień opłaciłam już 30.09. Dzisiaj już pojawiło się zwolnienie w pue, i teraz gdzie mam sprawdzać ewentualną decyzję? W panelu świadczeniobiorcy->zasiłki?
    Domyślam się że procedura będzie trwała ok. 30 dni, działalność prowadzę 3 lata, bez podwyższania składek.......

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, w tej zakładce.
    Jak 3 lata i bez podwyższania to moze szybko pójdzie :)

MeAmerie, polkosia lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.

Wysłany: 6 października 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Jestem przekonana, ze prezydent podpisze. Choc ostatnio zawetowal jedna z ustaw i wrocila do Sejmu ;-) Na podpis ma na 21 dni. Jeszcze spokojnie poczekam sobie do 22 pazdziernika. Wtedy mama wizyte i jesli nie bedzie nic wiadomo w sprawie ustawy, to wezmę L4 do 30.10 i z dniem 31.10 przejde na wczesniejszy macierzynski.
    a no wiadomo że prezydent musi parafke postawić ale będziesz czekać na opublikowanie w dzienniku ustaw czy jeśli prezydent podpisze to olewasz wcześniejszy macierzyński?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie ma tego elektronicznego DU w końcu? Że niby w dniu podpisu już z automatu idzie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby ustawa obowiazuje od dnia publikacji w Dz.U. Jesli to bedzie dzien podpisu przez prezydenta, to super. Duda ma czas na podpis do 26.10.

FasUla lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png

Wysłany: 6 października 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najpóźniej 24 października musiałabym iść na wcześniejszy macierzyński :/
    Ps. Kusi mnie żeby zaryzykować ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 194 195 196 197 198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ