Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Info od mojej księgowej:

"Minimum dzień przed rozpoczęciem wcześniejszego urlopu macierzyńskiego wszystkie dokumenty muszą być złożone/wysłane poleconym:

1/ wniosek o zasiłek macierzyński - proszę podpisać

2/ ZUS Z3B - proszę podpisać i podstemplować pieczątką na górze

3/ zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 14:22

FasUla, Anuśka lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie zaświadczenie to moze byc po prostu karta ciazy z terminem?

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 5 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Czy pismo z kontrolą firmy z ZUS przychodziło do Was listem zwykłym czy poleconym?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, ja mam wypisane takie na druczku od lekarza.

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 5 października 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismo odnośnie kontroli poleconym

• rah Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    Hej dziewczyny.
    Czy pismo z kontrolą firmy z ZUS przychodziło do Was listem zwykłym czy poleconym?
    Poleconym na adres firmy (korespondencyjny).

Listy odnośnie wizyty w domu i raz decyzji na adres domowy, zwykłym.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy przy zmianie kodu(musze złożyć zwua i zua) moge mieć przerwana ciągłość w l4?boje sie zeby nie było tak ze złoże te dokumenty w nieodpowiednim momencie...i podobno przy macierzyńskim tez sie przerejestrować? A pozniej znow zgłosić do chorobowego?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=3887 wczoraj przekazano do podpisu prezydenta

akira, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KATARZYNA MROZOWSKA
    25 września 2015 o 09:09
    Po otrzymaniu prawa do zasiłku macierzyńskiego zmienia się schemat ubezpieczenia. Trzeba się wyrejestrować z ubezpieczeń społecznych i zgłosić jedynie do ubezpieczenia zdrowotnego. Następnie pu ustaniu zasiłku wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego i zgłosić ponownie do ubezpieczeń społecznych, w tym do ubezpieczenia chorobowego.Jeśli nie skałdała Pani ZUS ZWUA z momentem otrzymania zasiłku, zapewne ZUS wyrejestrował Panią z urzędu nie informując Pani o tym. Jest bardzo wiele takich przypadków. Proszę się odowołać od decyzji ZUS podnosząc, że nie składała Pani ZUS ZWUA i nie została poinformowana o wyrejestrowaniu z urzędu.

olcia88 lubi tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla - dzieki, tez sie na tym blogu doksztalcam :-)

ciekawe kiedy prezydent podpisze ustawe. wciaz mam zagwostke co robic z wczesniejszym macierzynskim... :/

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira niby mialo byc jak najszybciej, wiec ja licze ze do konca tego tygodnia bedzie cos wiadomo...ale z nim to widze, ze roznie moze byc, mam nadzieje, ze obietnicy dotrzyma i nie zawetuje;)

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira a jak podpisze to czekasz jeszcze na dziennik ustaw?
    Ja mam 16 wizytę, jakby co to musiałabym brać ten kwitek o przewidywanym terminie porodu do wcześniejszego macierzyńskiego..

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj byłam w ZUS z ostatnim zwolnieniem i podpytałam o pismo w sprawie nadpłaty. Przeksięgowali już kasę za sierpień i wrzesień, ale to nie idzie z automatu, dlatego rubryki w PUE są puste. W każdym razie wszystko OK. A kasa za 8.09-5.10 ma być w październiku, ale babeczka nie była w stanie powiedzieć dlaczego jeszcze nie ma zleconej wypłaty. Podobno decyzja jest pozytywna i powinni do 8.09 się wyrobić, ale nie wiem. Najważniejsze, że bez przypału, bo już się martwiłam. Mam teraz tylko nadzieję, że urodzę do 12.10, żeby nie pierdzielić się z tym wcześniejszym macierzyńskim.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem przekonana, ze prezydent podpisze. Choc ostatnio zawetowal jedna z ustaw i wrocila do Sejmu ;-) Na podpis ma na 21 dni. Jeszcze spokojnie poczekam sobie do 22 pazdziernika. Wtedy mama wizyte i jesli nie bedzie nic wiadomo w sprawie ustawy, to wezmę L4 do 30.10 i z dniem 31.10 przejde na wczesniejszy macierzynski.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello dziewczyny
    29.09 dostałam zwolnienie od lekarza od 30.09-27.10 składkę za wrzesień opłaciłam już 30.09. Dzisiaj już pojawiło się zwolnienie w pue, i teraz gdzie mam sprawdzać ewentualną decyzję? W panelu świadczeniobiorcy->zasiłki?
    Domyślam się że procedura będzie trwała ok. 30 dni, działalność prowadzę 3 lata, bez podwyższania składek.......

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, w tej zakładce.
    Jak 3 lata i bez podwyższania to moze szybko pójdzie :)

MeAmerie, polkosia lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.

Wysłany: 6 października 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Jestem przekonana, ze prezydent podpisze. Choc ostatnio zawetowal jedna z ustaw i wrocila do Sejmu ;-) Na podpis ma na 21 dni. Jeszcze spokojnie poczekam sobie do 22 pazdziernika. Wtedy mama wizyte i jesli nie bedzie nic wiadomo w sprawie ustawy, to wezmę L4 do 30.10 i z dniem 31.10 przejde na wczesniejszy macierzynski.
    a no wiadomo że prezydent musi parafke postawić ale będziesz czekać na opublikowanie w dzienniku ustaw czy jeśli prezydent podpisze to olewasz wcześniejszy macierzyński?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie ma tego elektronicznego DU w końcu? Że niby w dniu podpisu już z automatu idzie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • akira Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby ustawa obowiazuje od dnia publikacji w Dz.U. Jesli to bedzie dzien podpisu przez prezydenta, to super. Duda ma czas na podpis do 26.10.

FasUla lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png

Wysłany: 6 października 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najpóźniej 24 października musiałabym iść na wcześniejszy macierzyński :/
    Ps. Kusi mnie żeby zaryzykować ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 194 195 196 197 198 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ