X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wolę 100% i 60% ale tak jak mówię, dlatego, że zamiast 20 tygodni podstawowych przy bliźniakach jest 31 tyg. Z tego 5 spędzą w szpitalu :( Tak to byłoby mi obojętnie pewnie i brałabym 80%.

Dziewczyny trzymajcie się w dwupakach... ehh jak ja bym chciała je mieć jeszcze pod serduszkiem... :(

• ceska Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia bede miala do sprzedania ubranka rozmiar 44 :) niektore nawet mniejsze :) puki co mysle ze jeszcze z 2 tyg w tych pochodzi :) ( wiem ze trudno z takimi ubrankami ) ;)

olcia88 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia to jak dla Ciebie jest korzystniej, to mysle, ze nie bedą przeliczać na nowo, w końcu to jeden i ten sam macierzyński;) dla pewności zapytałabym jeszcze kogoś, ale według ustawy powinno byc ok;)

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja księguje dużo w koszty, ale dlatego, że firma funkcjonuje beze mnie. Także to zupełnie inna sytuacja.

Zasiłek też będę brała 80%, o ile mi go w końcu przyznają. Zus ma jeszcze tydzień na podjęcie decyzji- liczę od daty dostarczenia zwolnienia do zusu. Także albo pismo że kontrola albo decyzja o przyznaniu. W pue na razie nic nie ma, oprócz wpisanego pierwszego L4. Drugie wczoraj dostarczyłam do księgowej, także miała je wczoraj wysłać.

Byle doczekać do decyzji i podpisu prezydenta :-) Marzy mi się spokojny okres. W domu na łeb już dostaję a to dopiero miesiąc...człowiek ma duzo czasu na myślenie i się bardziej stresuje:-)

Lilijka30
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 8 października 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z żoną właśnie dowiedzieliśmy się że będzie synek :)

Niestety zwolnienie od 1 września do 06.10 i teraz kolejne leży już w zusie a w pue nadal jedynie decyzja bez daty wypłaty i kwot :( Tylko stres i stres
    Niby w zusie mówią że decyzja już jest i teraz czeka tylko na ostateczne klepnięcię z góry ale zawsze :/

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj mija 30 dzień jak zaniosłam kontynuację L4 i też puste rubryki. Ktoś tyle czekał?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje:-) U nas też chłopak :-)

U mnie zwolnienie od 7 września a decyzji nadal nie ma :-( Cieszcie się, że jest! Kwoty się pojawią!

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a ze składkami masz wszystko ok? Moze to przez to ze miałaś nadpłaty a oni wolno to wyjaśniali i pewnie pozniej uzupełnia... Ja dzis zaniosłam 3, zobaczymy co dalej. U mnie decyzja była szybko chyba dlatego ze za sierpień płaciłam ostatniego dnia sierpnia... Teraz zdrowotna tez zapłaciłam w miarę szybko.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, tak, wszystko jest zaksięgowane. Tylko w PUE nie widać, bo to nie idzie z automatu. Tak mi tłumaczyli. Nawet za wrzesień już ściągnęli. Zastanawiam się czy może tak być, że jeszcze jakąś kontrolę chcą robić i wysłali pismo czy coś? Bartek, a Ty z ZUS Legionowa, prawda? Ja też. Ale widzę, że ogólnie obsuwy jakieś mają...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sadze zeby to miało związek z kontrola... Pewnie juz by było jakies pismo. A w zusie cos mówili czy nie dzwoniłaś?

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na jaki okres zwykle dostajecie zwolnienie?

201602111680.png

Wysłany: 8 października 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia tak my też pod legionowo. Od wczoraj mamy 2 zwolnienie na 5 tygodni. W zusie powiedzieli że kwoty powinny się pojawić do 10.10 czyli teoretycznie do soboty. Podali nam jakiś numer telefonu bezpośredni pod którym możemy się dowiedzieć więcej, ale też powiedzieli że najlepiej w piątek dzwonić. Mam nadzieję że ostatniego dnia nie przyślą pisma z kontrolą bo to kolejny miesiąc w plecy. Na razie czekamy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwsze miałam na 10 dni, następne co 4 tyg.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od wizyty do wizyty, najpierw co 3 tygodnie teraz co 2

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia bardzo dlugo czekasz na kontynuacje. Ja l4 dostaje od wizyty do wizyty czyli co 3 tyg, teraz l4 mam od 28.09-19.10, l4 zanioslam 29.08 i decyzje razem w kwotami i data wyplaty na pue mialam juz 3.10, pierwszy przelew 5.10 byl a drugi w najblizszy poniedzialek.

Tez zastanawiam sie nad wczesniejszym macierzynskim, wizyte mam 19.10 wiec zaczekam na ruch prezydenta.

• rah Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    A ja z żoną właśnie dowiedzieliśmy się że będzie synek :)

Niestety zwolnienie od 1 września do 06.10 i teraz kolejne leży już w zusie a w pue nadal jedynie decyzja bez daty wypłaty i kwot :( Tylko stres i stres
    Niby w zusie mówią że decyzja już jest i teraz czeka tylko na ostateczne klepnięcię z góry ale zawsze :/
    Gratuluje synka! :)
    Imię juz wybrane?

Jak jest decyzja nawet bez dat, to bedzie ok! Odpoczywajcie i no stress;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Ja księguje dużo w koszty, ale dlatego, że firma funkcjonuje beze mnie. Także to zupełnie inna sytuacja.

Zasiłek też będę brała 80%, o ile mi go w końcu przyznają. Zus ma jeszcze tydzień na podjęcie decyzji- liczę od daty dostarczenia zwolnienia do zusu. Także albo pismo że kontrola albo decyzja o przyznaniu. W pue na razie nic nie ma, oprócz wpisanego pierwszego L4. Drugie wczoraj dostarczyłam do księgowej, także miała je wczoraj wysłać.

Byle doczekać do decyzji i podpisu prezydenta :-) Marzy mi się spokojny okres. W domu na łeb już dostaję a to dopiero miesiąc...człowiek ma duzo czasu na myślenie i się bardziej stresuje:-)
    Jezeli pierwsze zwolnienie masz od września, to ZUS ma 30 dni od dnia po zapłaceniu składki za wrzesień. Np jezeli zapłaciłaś składki 1 października to na decyzje maja czas do 31 października.

polkosia, Lilijka30 lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.

Wysłany: 8 października 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Gratuluje synka! :)
    Imię juz wybrane?

Jak jest decyzja nawet bez dat, to bedzie ok! Odpoczywajcie i no stress;)

Bardzo dziękuję.
    Też mamy nadzieję że to kwestia tylko wpisania kwot i daty wypłaty.

A imię początkowo wybrane na Franciszek Maciej :) Chyba że coś się zmieni :)

Mala_Czarna_89, rah lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam osobiście nawet, ale mówili, że jak jest decyzja, to kasa też będzie i mam czekać.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Helen Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc, czy mozecie mi napisac ile jest do zapłaty w postaci "wysokiej składki" za jeden miesiac do Zus-u przed zwolnieniem?
    jaka to jest całkowita kwota?bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji...:(

feegu6l.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ