X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wolę 100% i 60% ale tak jak mówię, dlatego, że zamiast 20 tygodni podstawowych przy bliźniakach jest 31 tyg. Z tego 5 spędzą w szpitalu :( Tak to byłoby mi obojętnie pewnie i brałabym 80%.

Dziewczyny trzymajcie się w dwupakach... ehh jak ja bym chciała je mieć jeszcze pod serduszkiem... :(

• ceska Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia bede miala do sprzedania ubranka rozmiar 44 :) niektore nawet mniejsze :) puki co mysle ze jeszcze z 2 tyg w tych pochodzi :) ( wiem ze trudno z takimi ubrankami ) ;)

olcia88 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia to jak dla Ciebie jest korzystniej, to mysle, ze nie bedą przeliczać na nowo, w końcu to jeden i ten sam macierzyński;) dla pewności zapytałabym jeszcze kogoś, ale według ustawy powinno byc ok;)

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja księguje dużo w koszty, ale dlatego, że firma funkcjonuje beze mnie. Także to zupełnie inna sytuacja.

Zasiłek też będę brała 80%, o ile mi go w końcu przyznają. Zus ma jeszcze tydzień na podjęcie decyzji- liczę od daty dostarczenia zwolnienia do zusu. Także albo pismo że kontrola albo decyzja o przyznaniu. W pue na razie nic nie ma, oprócz wpisanego pierwszego L4. Drugie wczoraj dostarczyłam do księgowej, także miała je wczoraj wysłać.

Byle doczekać do decyzji i podpisu prezydenta :-) Marzy mi się spokojny okres. W domu na łeb już dostaję a to dopiero miesiąc...człowiek ma duzo czasu na myślenie i się bardziej stresuje:-)

Lilijka30
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 8 października 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja z żoną właśnie dowiedzieliśmy się że będzie synek :)

Niestety zwolnienie od 1 września do 06.10 i teraz kolejne leży już w zusie a w pue nadal jedynie decyzja bez daty wypłaty i kwot :( Tylko stres i stres
    Niby w zusie mówią że decyzja już jest i teraz czeka tylko na ostateczne klepnięcię z góry ale zawsze :/

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj mija 30 dzień jak zaniosłam kontynuację L4 i też puste rubryki. Ktoś tyle czekał?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje:-) U nas też chłopak :-)

U mnie zwolnienie od 7 września a decyzji nadal nie ma :-( Cieszcie się, że jest! Kwoty się pojawią!

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a ze składkami masz wszystko ok? Moze to przez to ze miałaś nadpłaty a oni wolno to wyjaśniali i pewnie pozniej uzupełnia... Ja dzis zaniosłam 3, zobaczymy co dalej. U mnie decyzja była szybko chyba dlatego ze za sierpień płaciłam ostatniego dnia sierpnia... Teraz zdrowotna tez zapłaciłam w miarę szybko.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, tak, wszystko jest zaksięgowane. Tylko w PUE nie widać, bo to nie idzie z automatu. Tak mi tłumaczyli. Nawet za wrzesień już ściągnęli. Zastanawiam się czy może tak być, że jeszcze jakąś kontrolę chcą robić i wysłali pismo czy coś? Bartek, a Ty z ZUS Legionowa, prawda? Ja też. Ale widzę, że ogólnie obsuwy jakieś mają...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sadze zeby to miało związek z kontrola... Pewnie juz by było jakies pismo. A w zusie cos mówili czy nie dzwoniłaś?

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na jaki okres zwykle dostajecie zwolnienie?

201602111680.png

Wysłany: 8 października 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia tak my też pod legionowo. Od wczoraj mamy 2 zwolnienie na 5 tygodni. W zusie powiedzieli że kwoty powinny się pojawić do 10.10 czyli teoretycznie do soboty. Podali nam jakiś numer telefonu bezpośredni pod którym możemy się dowiedzieć więcej, ale też powiedzieli że najlepiej w piątek dzwonić. Mam nadzieję że ostatniego dnia nie przyślą pisma z kontrolą bo to kolejny miesiąc w plecy. Na razie czekamy...

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwsze miałam na 10 dni, następne co 4 tyg.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od wizyty do wizyty, najpierw co 3 tygodnie teraz co 2

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia bardzo dlugo czekasz na kontynuacje. Ja l4 dostaje od wizyty do wizyty czyli co 3 tyg, teraz l4 mam od 28.09-19.10, l4 zanioslam 29.08 i decyzje razem w kwotami i data wyplaty na pue mialam juz 3.10, pierwszy przelew 5.10 byl a drugi w najblizszy poniedzialek.

Tez zastanawiam sie nad wczesniejszym macierzynskim, wizyte mam 19.10 wiec zaczekam na ruch prezydenta.

• rah Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    A ja z żoną właśnie dowiedzieliśmy się że będzie synek :)

Niestety zwolnienie od 1 września do 06.10 i teraz kolejne leży już w zusie a w pue nadal jedynie decyzja bez daty wypłaty i kwot :( Tylko stres i stres
    Niby w zusie mówią że decyzja już jest i teraz czeka tylko na ostateczne klepnięcię z góry ale zawsze :/
    Gratuluje synka! :)
    Imię juz wybrane?

Jak jest decyzja nawet bez dat, to bedzie ok! Odpoczywajcie i no stress;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • rah Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    Ja księguje dużo w koszty, ale dlatego, że firma funkcjonuje beze mnie. Także to zupełnie inna sytuacja.

Zasiłek też będę brała 80%, o ile mi go w końcu przyznają. Zus ma jeszcze tydzień na podjęcie decyzji- liczę od daty dostarczenia zwolnienia do zusu. Także albo pismo że kontrola albo decyzja o przyznaniu. W pue na razie nic nie ma, oprócz wpisanego pierwszego L4. Drugie wczoraj dostarczyłam do księgowej, także miała je wczoraj wysłać.

Byle doczekać do decyzji i podpisu prezydenta :-) Marzy mi się spokojny okres. W domu na łeb już dostaję a to dopiero miesiąc...człowiek ma duzo czasu na myślenie i się bardziej stresuje:-)
    Jezeli pierwsze zwolnienie masz od września, to ZUS ma 30 dni od dnia po zapłaceniu składki za wrzesień. Np jezeli zapłaciłaś składki 1 października to na decyzje maja czas do 31 października.

polkosia, Lilijka30 lubią tę wiadomość

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.

Wysłany: 8 października 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    Gratuluje synka! :)
    Imię juz wybrane?

Jak jest decyzja nawet bez dat, to bedzie ok! Odpoczywajcie i no stress;)

Bardzo dziękuję.
    Też mamy nadzieję że to kwestia tylko wpisania kwot i daty wypłaty.

A imię początkowo wybrane na Franciszek Maciej :) Chyba że coś się zmieni :)

Mala_Czarna_89, rah lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam osobiście nawet, ale mówili, że jak jest decyzja, to kasa też będzie i mam czekać.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Helen Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc, czy mozecie mi napisac ile jest do zapłaty w postaci "wysokiej składki" za jeden miesiac do Zus-u przed zwolnieniem?
    jaka to jest całkowita kwota?bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji...:(

feegu6l.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ