Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
1 Ubezpieczenie społeczne 3 144,44
Nr konta: 83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
2/ Ubezpieczenie zdrowotne 279,41
Nr konta: 78 1010 1023 0000 2613 9520 0000
3/ Fundusz Pracy 242,49
Nr konta: 73 1010 1023 0000 2613 9530 0000Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
rah wrote:Jezeli pierwsze zwolnienie masz od września, to ZUS ma 30 dni od dnia po zapłaceniu składki za wrzesień. Np jezeli zapłaciłaś składki 1 października to na decyzje maja czas do 31 października.
Ale te 30 dni od zapłaty za wrzesień liczymy chyba do wypłaty a nie samej decyzji? Dobrze rozumiem? Decyzja powinna być do 30 dni od dostarczenia L4 -albo przyznają albo kontrola-a wypłata do 30 dni od zapłacenia za miesiąc kiedy byłam na L4 (31.10).Tak to rozumiałam. Jak na decyzję mam czekać do 31 października( akurat składka była opłacona 1.10) to chyba zejdę z tego stresu...Im bliżej tym poziom stresu większy...Lilijka30 -
dziewczyny czy któras z was miała taką sytuację, ze...
z tego powodu ze dwie składki miałam niezapłacone w terminie, wypadłam z ubez.chor. Nie pisalismy o przywrocenie, dlatego ze to były małe składki i nic by nam nie dały. Nastepnie wyrejestrował mnie ze wszystkich składek i na koniec wrzesnia zaraejstrował mnie do chorobowego ale wspisał na druku nie dzien zgloszenia tylko 1wrzesnia. bylam wczoraj w zusie i dostalam taka informacje, ze mam zaplacic skladke w terminie, a nastepnie mam przyjsc i cos wypelnic i zus moze mi domyslnie zaliczyc ze jestem zarejestrowana do chorobowego od 1.09. Najwazniejsze jest kwestia taka, ze skoro zus moze uznac po zaplaceniu skladki ze jestem ubezp.chor. od 1.09 to chcielibysmy juz zaplacic dużą składkę i zaczac te 90dni od wrzesnia, wtedy bym mogla pojsc od grunia na ZL. Jedno mnie niepokoji czy płacac dużą składkę ZUS moze zmienic zdanie i domyslnie mi tego nie zaliczyc?czy raczej nie bedzie problemu?spotkalyscie sie z taką sytuacją? -
nick nieaktualny
-
tak, złoże Dra, ale w zusie powiedzieli mi ze jesli zapłacę z chorobowym to domyslnie mi zaliczą od 1 wrzesnia i nie wiem czy ryzykowac. Bo jesli np zapłace małą a zus zaliczy mi małą od 1wrzesnia, to tez bedzie zle, bo wyliczą te 90dni z małą składką..ech juz nie wiem co robić
-
nick nieaktualnyZgłoszenie do chorobowego nie działa wstecz. Najlepiej idź po poradę do prawnika. Ja miałam taka sytuacje ze wyrejestrowalam sie z chorobowego 8 dnia miesiąca z data od 1 i to tak nie działa, na stronie zusu sa ustawy, które o tym mowia, ale jesli Tobie powiedzieli inaczej, to juz pewnie indywidualna sprawa. Najlepiej poradzić sie specjalisty typu prawnik bo w zusie rożne rzeczy mówią i np mnie wprowadzili w błąd.
-
nick nieaktualny
-
no własnie tez znam te przepisy, wiec mnie dziwi, jak moze to uznac ZUS skoro nie działa to wstecz, a moga to domyslnie załatwic, ale dopiero po zapłaceniu składki.
tez nam wychodziło ze moge isc na zwolnienie 3miesiace po tym terminie czyli jakos na koniec grudnia.
a tez nie chce wywalic w błoto ponad 3kafli. -
Lilijka30 wrote:Ale te 30 dni od zapłaty za wrzesień liczymy chyba do wypłaty a nie samej decyzji? Dobrze rozumiem? Decyzja powinna być do 30 dni od dostarczenia L4 -albo przyznają albo kontrola-a wypłata do 30 dni od zapłacenia za miesiąc kiedy byłam na L4 (31.10).Tak to rozumiałam. Jak na decyzję mam czekać do 31 października( akurat składka była opłacona 1.10) to chyba zejdę z tego stresu...Im bliżej tym poziom stresu większy...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 09:38
-
nick nieaktualnyNo chyba ze napiszesz podanie do Naczelnika, ale nie wiem czy bedą Ci liczyli to od 1 września. Tak czy inaczej jak chcesz zdążyć to musisz za wrzesień opłacić najwyższa, ale wtedy za grudzień tez musisz zapłacić, wiec albo za grudzień proporcjonalnie, albo od najniższej, bo jak będziesz na zwolnieniu, to nie wlicza sie ten miesiąc do podstawy. Ale nie sadze zeby Ci liczyli od 1 września, tylko raczej te 90 dni. Chyba ze w międzyczasie dostaniesz decyzje od naczelnika od kiedy trwa ubezpieczenie chorobowe, to bedzie tez widoczne na pue.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 09:40
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:No chyba ze napiszesz podanie do Naczelnika, ale nie wiem czy bedą Ci liczyli to od 1 września. Tak czy inaczej jak chcesz zdążyć to musisz za wrzesień opłacić najwyższa, ale wtedy za grudzień tez musisz zapłacić, wiec albo za grudzień proporcjonalnie, albo od najniższej, bo jak będziesz na zwolnieniu, to nie wlicza sie ten miesiąc do podstawy. Ale nie sadze zeby Ci liczyli od 1 września, tylko raczej te 90 dni. Chyba ze w międzyczasie dostaniesz decyzje od naczelnika od kiedy trwa ubezpieczenie chorobowe, to bedzie tez widoczne na pue.
-
nick nieaktualnyNo to ok, ale czemu możesz iść na l4 pod koniec grudnia po tych 90 dniach? Jak dostaniesz decyzje, to spoko, ale zawsze jest ryzyko... Mnie powiedzieli ze nikt wczesniej mi nie powie jak mi oblicza zasiłek, mysle ze prawnik na pewno by rozwiał Twoje watpliwości bo w zusie to rożnie mowia i kase zawsze chętnie przyjazna;) ale zrobisz jak chcesz;)
-
rah wrote:Niestety....na decyzje maja tez te 30 dni. Nie na wypłatę. Duzo dziewczyn to miało pierwsza wypłatę po 2-3 miesiącach (w przypadku kontroli, dodatkowych pytań itp)