Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Też muszę obliczyć co z tym wcześniejszym macierzyńskim, bo termin mam na 17 listopada.
Kurcze, bo właśnie sfazowałam... jak jestem na L4 za poprzedni miesiąc to opłacam za wrzesień tylko składkę ZDROWOTNĄ czyli 279,41zł ? A nie chorobową, prawda?
Taki DRA zaniosłam, ale już kurde tym ludziom w okienku nie wierzę bo już mnie raz wrobiły xD.
A jak się zdenerwowałam to na złość nie mogę znaleźć w necie jakiegoś sensownego opisu. -
Miu95 wrote:Też muszę obliczyć co z tym wcześniejszym macierzyńskim, bo termin mam na 17 listopada.
Kurcze, bo właśnie sfazowałam... jak jestem na L4 za poprzedni miesiąc to opłacam za wrzesień tylko składkę ZDROWOTNĄ czyli 279,41zł ? A nie chorobową, prawda?
Taki DRA zaniosłam, ale już kurde tym ludziom w okienku nie wierzę bo już mnie raz wrobiły xD.
A jak się zdenerwowałam to na złość nie mogę znaleźć w necie jakiegoś sensownego opisu.Miu95 lubi tę wiadomość
-
I jeszcze jedno mnie nurtuje, ale to pewnie wiedzą tylko te, które same bawią się w księgowość:
Czy my jakoś specjalnie księgujemy zasiłek chorobowy albo macierzyński w KPIR? Wrzucamy w dochody czy coś?
Lepiej idę spać bo po nocach się tragicznie myślinatalica06 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mala_czarna - jeszcze mamy chwilke czasu. Ostatnio Bronek czekal z podpisem naszej ustawy rowne 21 dni. Licze na Dude hihih
No wlasnie dziewczyny, czy zasilek wlicza sie do dochodu? Do dochodu firmy na pewno nie, ale czy do dochodu rodziny? Wiecie moze jak to jest? I to samo pytanie a propos macierzynskiego
-
akira wrote:No wlasnie dziewczyny, czy zasilek wlicza sie do dochodu? Do dochodu firmy na pewno nie, ale czy do dochodu rodziny? Wiecie moze jak to jest? I to samo pytanie a propos macierzynskiego
Wlicza się. Dlatego, jeśli chociaż trochę popracujesz na macierzyńkim, musisz sie liczyć z wejściem w wyższy podatek za 2016.
akira lubi tę wiadomość
-
akira wrote:kaatka - dzieki. To wazna informacja dla mnie, bo jak urodze i z dzieckiem bedzie wszystko dobrze, to chce od razu wrocic na kilka godzin dziennie do pracy.
Czy dobrze rozumiem, ze zasilek nie wlicza sie do dochodu?
Mam też pytanie, za kolejny miesiąc jak jestem już na zwolnieniu to składam na koniec miesiąca dra z obniżonymi składkami do ok. 1 tys, zł, i je płacę, jak nie dostanę zasiłku, a jak dostanę zasiłek to też muszę złożyć dra i wpisać tam tylko kwotę składki zdrowotnej, a w reszcie 0? -
nick nieaktualnyjak dostaniesz to wszedzie 0 tylko w zdrowotnej podstawa 3104,57 i skladka 279,41
a jak z kosztami?wrzucacie cos w koszty jak jestescie na l4? no i teraz nie rozumiem czy mam placic jakis podatek jak bylam na zwolnieniu we wrzesniu czy nie? wedlug mnie nie, bo dostalam przelew o mniej niz te 18 procent?
-
FasUla wrote:a jak z kosztami?wrzucacie cos w koszty jak jestescie na l4?
Kupuje troche ksiazek i zastanawiam sie, czy je wrzucac do kosztow? I czy studia moge wrzucic, bo to tez spory koszt? Tu musze sie skonsultowac z ksiegowa
-
FasUla wrote:jak dostaniesz to wszedzie 0 tylko w zdrowotnej podstawa 3104,57 i skladka 279,41
a jak z kosztami?wrzucacie cos w koszty jak jestescie na l4? no i teraz nie rozumiem czy mam placic jakis podatek jak bylam na zwolnieniu we wrzesniu czy nie? wedlug mnie nie, bo dostalam przelew o mniej niz te 18 procent? -
akira wrote:kaatka - dzieki. To wazna informacja dla mnie, bo jak urodze i z dzieckiem bedzie wszystko dobrze, to chce od razu wrocic na kilka godzin dziennie do pracy.
Czy dobrze rozumiem, ze zasilek nie wlicza sie do dochodu?
Co do kosztów, to ja też benzyny itp. nie wrzucam (teraz, bo na macierzyńskim już można) - tylko telefon, obsługa księgowa i zus.FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWlasnie tez mnie zastanawiaja ksiazki i szkolenia, teoretycznie nie mozna wtedy robic nic, co mogloby zwiekszyc nasz przychod... chyba ze na macierzysnkim mozna to wrzucic? no i zastanawiam sie nad telefonem teraz na l4 czy mozna, jak bede miec jakies info od ksiegowego to napisze. Macierzynski bede miec pewnie ok 4 tys, to od ilu sie przchodzi na podatek 30?
-
32% płacisz, jeśli w roku rozliczeniowym Twój dochód przekroczył 85.528. Jeśli nie będziesz pracować, to na pewno nie przekroczysz tego progu, ale jeśli zarobisz te 2500 miesięcznie (przy najwyższym macierzyńskim), to juz możesz przekroczyć.
FasUla lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny! Zasiłku chorobowego otrzymanego z ZUS nie księguje się jako przychód. ZUS do końca lutego 2016 roku prześle PIT-11A, który należy rozliczyć w zeznaniu rocznym za 2015 rok. "Zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS z ubezpieczenia chorobowego stanowi przychód z innych źródeł i jest opodatkowany na zasadach ogólnych (wg skali podatkowej." (info http://poradnik.wfirma.pl/-rozliczenie-zasilku-chorobowego-w-zeznaniu-rocznym. I na L4- oczywiście według mnie- nie można wrzucać nic w koszty...
FasUla, Miu95 lubią tę wiadomość
-
Kurcze dziewczyny, ja olałam wszystko. W momencie przejscia na chorobowy zrezygnowałam z usług księgowej. Nic nie księguję. Jenynie to płacę zdrowotną i wypełniam DRA. Myślałam, że na chorobowym firma jest "w zawieszeniu" dlatego tak to zostawiałam. Na macierzyńskim myślałam, że tak samo nic nie będę robić.
Może to zalezy od specyfiki działalności ?Ja jestem nauczycielką więc to były 3 faktury w miesiącu. Nie jestem vatowcem, na podatek się nigdy nie załapałam.
Ja mam inny problem. Muszę się już do zusu z zaświadczeniem o macierzyński i czy 80% czy 100% i 60% w przypadku bliźniąt bardziej się opłaca 100% na początek bo to zamiast tych pierwszych 20 tyg jest 31. Tylko czy jak minie te 31 tyg to pewnie wejdzie nowa ustawa i czy te 60 nie będę miała przypadkiem liczone na nowych zasanach ?
Ale w sumie teraz tak sobie myślę, że w wtedy każda z Was mogłaby się bać, że ten dodatkowy macierzyński i rodzicielski bedzie inaczej przeliczony - rozumiecie o co mi chodzi ??
Co byście zrobiły na moim miejscu ? I co poszło w końcu do prezydenta ? Wypadłam z obiegu. Że od nowego roku czy od kwietnia ?
Pozdrawiam!FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDo prezydenta poszło ze od nowego roku i po przejściu z l4 na macierzyński sa wciąż stare zasady. Finansowo wychodzi to samo jesli pójdziesz na 80, albo na 100 i 60, ja bym poszła na 80 od razu no i tak robię...czyli skoro Ty juz urodziłaś to cały macierzyński i tak masz na starych zasadach, nawet jak weźmiesz najpierw 100 a potem 60.
-
Ppatison wrote:Dziewczyny! Zasiłku chorobowego otrzymanego z ZUS nie księguje się jako przychód. ZUS do końca lutego 2016 roku prześle PIT-11A, który należy rozliczyć w zeznaniu rocznym za 2015 rok. "Zasiłek chorobowy wypłacany przez ZUS z ubezpieczenia chorobowego stanowi przychód z innych źródeł i jest opodatkowany na zasadach ogólnych (wg skali podatkowej." (info http://poradnik.wfirma.pl/-rozliczenie-zasilku-chorobowego-w-zeznaniu-rocznym. I na L4- oczywiście według mnie- nie można wrzucać nic w koszty...
Dzięki za bardzo dobre info!
Ja na razie nic nie wrzucam w koszta, nawet wizytówki robiłam tak, żeby się zmieścić wcześniej bo się po prostu boję, że się doczepią . Księgowość opłaciłam roczną więc też nie płacę co miesiąc. Nawet z kupnem monitora, który mi się spalił czekam do macierzyńskiego.
Ja bym chyba wolała 100 i 60, bo nie mam takiego dużego zasiłku jak wy, a to by mi pasowało, bo po kilku miechach i tak wracam do pracy więc mniejsza rozbieżność finansowa