Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzwoniliśmy dzisiaj do Zusu ponieważ do 10.10 miała być decyzja odnośnie pierwszego zwolnienia. Pani po konsultacji z osobą odpowiedzialną za sprawę powiedziała, że mimo iż w pue nie ma jeszcze kwot i daty wypłaty pieniądze powinny być na koncie do 15 najdalej 17 na koncie chyba że decyzja będzie odmowna. Dlatego jeśli do tego czasu pieniędzy nie będzie na koncie mamy dzwonić, a do tego czasu nie martwić się i czekać na uzupełnienie tabelek w pue oraz na pieniądze na koncie. Ale weź tu spokojnie czekaj. Niby zrobiliśmy wszystko co w zusie nam doradzono, ale zawsze niepewność i stres jest.
-
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:Bartek, mi znajoma z ZUS powiedziała, że nie mają kasy i nie mają z czego wypłat robić i wszyscy podobnież mają teraz opoźnienia. Trzeba czekać.
ja też czekałam prawie 7 tygodni na pierwszy przelew. Teraz pojawia się zawsze na koniec miesiącaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 14:11
-
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:Bartek, mi znajoma z ZUS powiedziała, że nie mają kasy i nie mają z czego wypłat robić i wszyscy podobnież mają teraz opoźnienia. Trzeba czekać.
ZUS nie ma kasy:)) Dobry dowcip- przecież ograbiają nas jawnie w biały dzień! Jak mogą nie mieć pieniędzy...a pani prezes odchodząc zapewniła sobie odprawę w wysokości 130 tys. zł...
Biedny Zus...Sann11, FasUla lubią tę wiadomość
-
Szkoda, że Zus na zwolnieniu nie pozwala pracować, a kase daje po 2 miesiacach, jak dobrze pójdzie, jakbym nie miała męża, który przynosi wypłatę to ciekawe co bym miała jeść przez te 2 miesiące. Raczej rzadko da się zaplanować pójście na l4 i trzymanie oszczędności, zresztą w dzisiejszych czasach to każdy z kredytem na mieszkanie żyje to ciekawe skąd te oszczędności brać, dobrze jak wystarczy od 1 do 1 ehhhh Mało mnie obchodzi czy mają kasę czy nie mnie się nikt nie pytał, czy jak się źle czułam po lekach i przez cały miesiąc nic nie zarobiłam to miałam za co składkę opłacić, jak jeszcze nie byłam w ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2015, 16:19
-
Hej dziewczynki mam do was takie pytanie. Pierwsze zwolnienie od 1-22 wrzesień kolejne szpitalne 17-9 października kolejne 7.10.do 3.11 pierwszą wypłata 2.10 ( pisalam wam ,że ZUS wypłacił mi 80℅ w celu wyjaśnienia tego samego dnia dzwonilam i faktycznie popełnili błąd i dziś mi doslali różnice na konto ) i teraz mam takie pytanie kiedy będzie kolejny przelew i wogole jak to będzie teraz funkcjonować. Czy przyjdą teraz dwa naraz czy jak
-
Ppatison wrote:ZUS nie ma kasy:)) Dobry dowcip- przecież ograbiają nas jawnie w biały dzień! Jak mogą nie mieć pieniędzy...a pani prezes odchodząc zapewniła sobie odprawę w wysokości 130 tys. zł...
Biedny Zus...
Przecież jawnie wiadomo, że nie mają na wypłaty i rząd dopłaca. Ludzie zbyt długo żyją i zbyt mało odkładają. Na premie zawsze znajdą, to fakt. Może dlatego im braknieKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
FasUla wrote:Rah a Twój dzidziuś juz na świecie:)?
Albo usłyszał, ze zwolnienie mamy do 12.10 hahahapolkosia, FasUla, rafka, Helen lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny chciałam tylko napisać, że byłam w Zusie złozyć o macierzyński. I potwierdziło się to co Ceska pisała, że druk z-3b. Na miejscu pani dała mi wnioski i wyliczyła za mnie daty od ..do. Wyszło mi do Wigilii 2016 wszystko łącznie No i wzięłam 100% i 60% i pani upewniła mnie, że na starych zasadach całość.
Ogólnie to chciałam tylko powiedzieć, że trzeba mieć pesel męża
Uciekam po padam na ryjek... dziewczynki dają popalić nawet w inkubatorach.FasUla lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny,
Daję tylko znać, że zwolnienie pierwsze miałam od 14.09-30.09
5 października pojawiły się w PUE daty etc. a wczoraj kwoty i data wypłaty na 15.10. także całkiem szybko... ale moje zwolnienie tyczy sie kręgosłupa chociaż chorobowy od najwyższych składek pobieram. Poszło całkiem sprawnie. Oko cieszą te kwoty
FasUla, rah lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ola25 wrote:Hej dziewczynki mam do was takie pytanie. Pierwsze zwolnienie od 1-22 wrzesień kolejne szpitalne 17-9 października kolejne 7.10.do 3.11 pierwszą wypłata 2.10 ( pisalam wam ,że ZUS wypłacił mi 80℅ w celu wyjaśnienia tego samego dnia dzwonilam i faktycznie popełnili błąd i dziś mi doslali różnice na konto ) i teraz mam takie pytanie kiedy będzie kolejny przelew i wogole jak to będzie teraz funkcjonować. Czy przyjdą teraz dwa naraz czy jak
Ola w PUE po rozwinięciu zakładek z zasiłkami są podane daty przelewów. U mnie sobie dzielili i zrobili podwójny przelew na raz.