Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, jaki jest czas na opublikowanie w Dz.U? Nigdzie nie mogę znalezc takiej informacji.
Niestety obawiam się, ze prezydent podpisze nowelizacje dokladnie wtedy, kiedy mija mu deadline, czyli 26.10. W tej sytuacji listopadowki i grudniowki z poczatku miesiaca musza przejsc na wczesniejszy macierzynski, i w tym momencie duzo straca. Ja bede 10 tys. w plecy, bo pojde na urlop na 6 tygodni przed planowana data porodu. Dla mnie to duzo, ale wiadomo nie zaryzykuje macierzynskim, by byc dluzej na L4. Dziewczyny z pozniejszymi terminami moga sobie spokojnie czekac. -
nick nieaktualny
-
FasUla - mam nadzieje, ze bedzie dobrze, ale powiem Ci, ze stres jest. Juz ksiegowa do mnie dzwoni, ze trzeba powoli przygotoywac dokumenty do wczesniejszego macierzynskiego, a i sami ludzie w zusie nic wiecej nie wiedza o ustawie i tez radza, by nie ryzykowac tylko skaldac o wczesniejszy macierzynski.
-
nick nieaktualny
-
To ja mam jeszcze lepiej, w piątek wizyta i ewentualnie musiałabym brać to zaświadczenie o spodziewanej dacie porodu. Już nawet nie wierzę, że w tym tygodniu i prezydent podpisze i opublikują w dzienniku ustaw, a dodatkowy stres mi niepotrzebny.
Może specjalnie czeka, zus dużo "zaoszczędzi" dzięki naszym wcześniejszym macierzyńskim... -
akira wrote:Dziewczyny, jaki jest czas na opublikowanie w Dz.U? Nigdzie nie mogę znalezc takiej informacji.
Niestety obawiam się, ze prezydent podpisze nowelizacje dokladnie wtedy, kiedy mija mu deadline, czyli 26.10. W tej sytuacji listopadowki i grudniowki z poczatku miesiaca musza przejsc na wczesniejszy macierzynski, i w tym momencie duzo straca. Ja bede 10 tys. w plecy, bo pojde na urlop na 6 tygodni przed planowana data porodu. Dla mnie to duzo, ale wiadomo nie zaryzykuje macierzynskim, by byc dluzej na L4. Dziewczyny z pozniejszymi terminami moga sobie spokojnie czekac.
Ale kochana, jeśli tego nie będzie w Dz.U. do 31.10 to ogólnie CAŁA nowelizacja nie wejdzie w życie, wszystko pójdzie się paść dla wszystkich.Nie ma znaczenia,czy dla listopadowych, grudniowych czy dla wszystkich pozostałych...Dlatego mówię Wam, oni MUSZĄ się wyrobić i nie ma innej mozliwości, nie siejcie paniki.Ppatison lubi tę wiadomość
-
Zuz_anna wrote:Ale kochana, jeśli tego nie będzie w Dz.U. do 31.10 to ogólnie CAŁA nowelizacja nie wejdzie w życie, wszystko pójdzie się paść dla wszystkich.Nie ma znaczenia,czy dla listopadowych, grudniowych czy dla wszystkich pozostałych...Dlatego mówię Wam, oni MUSZĄ się wyrobić i nie ma innej mozliwości, nie siejcie paniki.
-
akira wrote:Dziewczyny, jaki jest czas na opublikowanie w Dz.U? Nigdzie nie mogę znalezc takiej informacji.
Niestety obawiam się, ze prezydent podpisze nowelizacje dokladnie wtedy, kiedy mija mu deadline, czyli 26.10. W tej sytuacji listopadowki i grudniowki z poczatku miesiaca musza przejsc na wczesniejszy macierzynski, i w tym momencie duzo straca. Ja bede 10 tys. w plecy, bo pojde na urlop na 6 tygodni przed planowana data porodu. Dla mnie to duzo, ale wiadomo nie zaryzykuje macierzynskim, by byc dluzej na L4. Dziewczyny z pozniejszymi terminami moga sobie spokojnie czekac.
Ale dlaczego? Skąd tyle pesymizmu? Podpisze, dziewczyny nie siejmy paniki- nasze dzieciaczki tego nie potrzebują -
polkosia wrote:Bartek, u mnie pojawiły się kwoty i daty, uf... Jeszcze ostatnie zwolnienie do dziś i już chyba muszę zgłosić się do macierzyńskiego, bo raczej po terminie nie będzie chciał mi ginekolog zwolnienia wystawić...
No to super My nadal czekamy. Powiedziano nam, że do środy powinny pójść przelewy jeśli nie będzie odmowy więc czekamy. Ale zwlekają strasznie bo zwolnienie mamy od 1 września, wysłane było 5 września a my oprócz decyzji bez
kwot i dat nie wiemy nic. Nie wiem jak to jest ale chyba decyzja powinna już być kilka dni temu. -
Ppatison wrote:Ale dlaczego? Skąd tyle pesymizmu? Podpisze, dziewczyny nie siejmy paniki- nasze dzieciaczki tego nie potrzebują
Obliczylam, gdyby ktos byl zainteresowany, kwote za dzien pobytu na L4 (od maksymalnej podstawy). Do wyplaty to 233,44 pln/dzien.
-
nick nieaktualny
-
11 września za wrzesień? To mogliście sami sobie coś namieszać. Mi kategorycznie zabroniły płacić za dany miesiąc w jego trakcie. Dopiero następnego miesiąca.
akira lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Akira to jedziemy na tym samym wozku, tez bede miala jakies moze nie 10, ale 6 w plecy
Bo termin koniec listopada
A jakoe papiery powinno sie zlozyc na macierxynski??
Co powinnam wziac w razie w od lekarza?
Wizyte mam23 pazdziernika. Wie. L4 niech mi wypisze do 29 i potem macierxynski z data porodu 30 listopada? -
sylwaneczka - ja wizytuje 22.10 i tez na ten dzien musze miec opracowany plan. Na pewno musimy wziac od doka L4 do 29.10 oraz zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu, zeby je przedstawic w zusie przy skladaniu dokumentow o wczesniejszy macierzynski.