X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby tak bylo;) zuzanna a jaki czas minal od tego, kiedy zniknela decyzja, do kontroli w domu?

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jaki jest czas na opublikowanie w Dz.U? Nigdzie nie mogę znalezc takiej informacji.

Niestety obawiam się, ze prezydent podpisze nowelizacje dokladnie wtedy, kiedy mija mu deadline, czyli 26.10. W tej sytuacji listopadowki i grudniowki z poczatku miesiaca musza przejsc na wczesniejszy macierzynski, i w tym momencie duzo straca. Ja bede 10 tys. w plecy, bo pojde na urlop na 6 tygodni przed planowana data porodu. Dla mnie to duzo, ale wiadomo nie zaryzykuje macierzynskim, by byc dluzej na L4. Dziewczyny z pozniejszymi terminami moga sobie spokojnie czekac.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira to by bylo super chamskie...licze na to, ze on wie, jakie to ma konsekwencje, skoro obiecal, to oby nie byly to slowa rzucane na wiatr, tylko mam nadzieje, ze zrobi to szybko, - tak mowil, ze podpisze jak najszybciej...

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla - mam nadzieje, ze bedzie dobrze, ale powiem Ci, ze stres jest. Juz ksiegowa do mnie dzwoni, ze trzeba powoli przygotoywac dokumenty do wczesniejszego macierzynskiego, a i sami ludzie w zusie nic wiecej nie wiedza o ustawie i tez radza, by nie ryzykowac tylko skaldac o wczesniejszy macierzynski.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym dokumenty przygotowala, ale najlepiej wedlug mnie jeszcze poczekac...do kiedy najpozniej mozesz zwlekac z decyzja? Ale denerwuja mnie troche takie obietnice bez pokrycia, trzymam kciuki, zeby juz sie cos wyjasnilo!

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najpozniej 30.10 musze zlozyc dokumenty

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam jeszcze lepiej, w piątek wizyta i ewentualnie musiałabym brać to zaświadczenie o spodziewanej dacie porodu. Już nawet nie wierzę, że w tym tygodniu i prezydent podpisze i opublikują w dzienniku ustaw, a dodatkowy stres mi niepotrzebny.
    Może specjalnie czeka, zus dużo "zaoszczędzi" dzięki naszym wcześniejszym macierzyńskim...

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Dziewczyny, jaki jest czas na opublikowanie w Dz.U? Nigdzie nie mogę znalezc takiej informacji.

Niestety obawiam się, ze prezydent podpisze nowelizacje dokladnie wtedy, kiedy mija mu deadline, czyli 26.10. W tej sytuacji listopadowki i grudniowki z poczatku miesiaca musza przejsc na wczesniejszy macierzynski, i w tym momencie duzo straca. Ja bede 10 tys. w plecy, bo pojde na urlop na 6 tygodni przed planowana data porodu. Dla mnie to duzo, ale wiadomo nie zaryzykuje macierzynskim, by byc dluzej na L4. Dziewczyny z pozniejszymi terminami moga sobie spokojnie czekac.

Ale kochana, jeśli tego nie będzie w Dz.U. do 31.10 to ogólnie CAŁA nowelizacja nie wejdzie w życie, wszystko pójdzie się paść dla wszystkich.Nie ma znaczenia,czy dla listopadowych, grudniowych czy dla wszystkich pozostałych...Dlatego mówię Wam, oni MUSZĄ się wyrobić i nie ma innej mozliwości, nie siejcie paniki.

Ppatison lubi tę wiadomość

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Może specjalnie czeka, zus dużo "zaoszczędzi" dzięki naszym wcześniejszym macierzyńskim...
    to samo pomyslalam

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Ale kochana, jeśli tego nie będzie w Dz.U. do 31.10 to ogólnie CAŁA nowelizacja nie wejdzie w życie, wszystko pójdzie się paść dla wszystkich.Nie ma znaczenia,czy dla listopadowych, grudniowych czy dla wszystkich pozostałych...Dlatego mówię Wam, oni MUSZĄ się wyrobić i nie ma innej mozliwości, nie siejcie paniki.
    trzymam Cie za slowo :-)

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Ppatison Koleżanka

Wysłany: 12 października 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:

Ale dlaczego? Skąd tyle pesymizmu? Podpisze, dziewczyny nie siejmy paniki- nasze dzieciaczki tego nie potrzebują :)

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 12 października 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Bartek, u mnie pojawiły się kwoty i daty, uf... Jeszcze ostatnie zwolnienie do dziś i już chyba muszę zgłosić się do macierzyńskiego, bo raczej po terminie nie będzie chciał mi ginekolog zwolnienia wystawić...

No to super :) My nadal czekamy. Powiedziano nam, że do środy powinny pójść przelewy jeśli nie będzie odmowy więc czekamy. Ale zwlekają strasznie bo zwolnienie mamy od 1 września, wysłane było 5 września a my oprócz decyzji bez
    kwot i dat nie wiemy nic. Nie wiem jak to jest ale chyba decyzja powinna już być kilka dni temu.

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ppatison wrote:
    Ale dlaczego? Skąd tyle pesymizmu? Podpisze, dziewczyny nie siejmy paniki- nasze dzieciaczki tego nie potrzebują :)
    tylko pytanie kiedy? dla mnie czas, kiedy to nastapi ma znaczenie; dla Ciebie nie, bo rodzisz pozniej.

Obliczylam, gdyby ktos byl zainteresowany, kwote za dzien pobytu na L4 (od maksymalnej podstawy). Do wyplaty to 233,44 pln/dzien.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 października 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bartek a placiliscie na wszelki wypadek skladke spoleczna za wrzesien?

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 12 października 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zapłaciliśmy składkę społeczną i zdrowotną od preferencyjnej podstawy, tak jak nam poleciła Pani w Zusie. Składki były już opłacone 11 wrzesnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 13:55

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    11 września za wrzesień? To mogliście sami sobie coś namieszać. Mi kategorycznie zabroniły płacić za dany miesiąc w jego trakcie. Dopiero następnego miesiąca.

akira lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 12 października 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akira to jedziemy na tym samym wozku, tez bede miala jakies moze nie 10, ale 6 w plecy
    Bo termin koniec listopada

A jakoe papiery powinno sie zlozyc na macierxynski??
    Co powinnam wziac w razie w od lekarza?
    Wizyte mam23 pazdziernika. Wie. L4 niech mi wypisze do 29 i potem macierxynski z data porodu 30 listopada?

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwaneczka - ja wizytuje 22.10 i tez na ten dzien musze miec opracowany plan. Na pewno musimy wziac od doka L4 do 29.10 oraz zaświadczenie o przewidywanym terminie porodu, zeby je przedstawic w zusie przy skladaniu dokumentow o wczesniejszy macierzynski.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 12 października 2015, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ATy masz termin na kiedy? Bo ja niby na 14 gru z om.
    Ale od poczatku dziec byl do przodu o 2 tyg.
    Plus czuje ze urodze wczesniej :) wiec wiesz..A on lepiej zeby wystawil na ktorego tp?

• akira Autorytet

Wysłany: 12 października 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwaneczka - wczesniejszy macierzynski maksymalnie na 42 dni przed planowana data porodu. Ja mam termin z OM na 12.12, ale bede miec cc, wiec dziecko urodzi sie na poczatku grudnia.

ex2bqtkfnrconmdf.png
‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ