Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKATARZYNA MROZOWSKA
25 września 2015 o 09:09
Po otrzymaniu prawa do zasiłku macierzyńskiego zmienia się schemat ubezpieczenia. Trzeba się wyrejestrować z ubezpieczeń społecznych i zgłosić jedynie do ubezpieczenia zdrowotnego. Następnie pu ustaniu zasiłku wyrejestrować z ubezpieczenia zdrowotnego i zgłosić ponownie do ubezpieczeń społecznych, w tym do ubezpieczenia chorobowego.Jeśli nie skałdała Pani ZUS ZWUA z momentem otrzymania zasiłku, zapewne ZUS wyrejestrował Panią z urzędu nie informując Pani o tym.olcia88 lubi tę wiadomość
-
sylweczenka wrote:Dziewczyny, ktora z Was ma termin koniec listopada/pocz gru?
I zechcialaby przejsc na fb?
Bo ja juz sama nie wiem co robic, isc na wczesniejszy czy nie -
Zuz_anna wrote:Czy któraś z Was miała już decyzję w PUE łącznie z kwotami i datami przelewów, która po kilku dniach zniknęła?
Ja mam taką sytuację, a to już moje czwarte zwolnienie i wcześniej było normalnie.
CHyba Rah tak miała i u niej oznaczało to kontrolę?Wolę się przygotować -
Ja miałam kontrole po 1 zwolnieniu.
I wiekszosci chyba sie pojawiała tabelka a kwoty pozniej. Chodziło mi o to, ze tej dziewczynie pojawiła sie tabelka bez kwot i cała zniknela. Ale przed wpisaniem kwot.sunrise lubi tę wiadomość
-
Zuz_anna wrote:Czy któraś z Was miała już decyzję w PUE łącznie z kwotami i datami przelewów, która po kilku dniach zniknęła?
Ja mam taką sytuację, a to już moje czwarte zwolnienie i wcześniej było normalnie.
CHyba Rah tak miała i u niej oznaczało to kontrolę?Wolę się przygotować
ja miałam taką sytuację, ale bez dat i kwot i miałam kontrolę. Ale najlepiej zadzownić do ZUS lub iść i się dowiedzieć...
Powodzenia
-
CHyba Rah tak miała i u niej oznaczało to kontrolę?Wolę się przygotować
ja miałam taką sytuację, ale bez dat i kwot i miałam kontrolę. Ale najlepiej zadzownić do ZUS lub iść i się dowiedzieć...
Powodzenia
-
tzn. miałam pustą tebelkę bez dat i kwot, ale że jest decyzja. Po dwóch dniach zniknęła cała tabelka, a ponad dwa tyg później było pismo o kontroli.
Ale w Zusie warto się dowiedzieć czemu to zniknęło i co się dzieje, wtedy wcześniej można się dowiedzieć o kontroli niż pismo dojdzierah lubi tę wiadomość
-
akira wrote:Ja jeszcze czekam. Na macierzynki musialybysmy przejsc z dniem 30.10, bo 31.10 to sobota. Nie wiem natomiast jak w takiej sytuacji z L4: czy trzeba byloby brac do 29.10, czy tez terminy moga się nakladac? A gdzie jest dyskusja na FB?
-
nick nieaktualny
-
Bartek, u mnie pojawiły się kwoty i daty, uf... Jeszcze ostatnie zwolnienie do dziś i już chyba muszę zgłosić się do macierzyńskiego, bo raczej po terminie nie będzie chciał mi ginekolog zwolnienia wystawić...
FasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
kejt84 wrote:Ja mam termin na 1 grudnia wzielam teraz l4 do 28 pazdzernika w razie gdybym musial przejsc na wcześniejsze macierzyńskie. Narazie czekam, jak nie zdaza oglisic ustawy to od 29 ide na macierzyński
Ja chyba tak samo będę musiała zrobić. A czemu do 29 a nie do 30?
Jak Duda podpisze ostatniego dnia miesiąca a ustawa nie zdąży zostać ogłoszona to udupi wieeele kobiet . Ciekawe, czy to jest w ogóle zgodne z prawem, jeśli w ustawie jest konkretny termin podany heh.FasUla lubi tę wiadomość