Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
MeAmerie możesz się cieszyć, choć człowiek uwierzy dopiero, gdy na koncie widać kwoty
Ja dziś konsultowałam się z księgową i ustaliłyśmy, że nie będziemy ryzykować i idę na wcześniejszy macierzyński. Równo dwa tygodnie przed planowanym terminem porodu (8.11) to byłoby 25.10?
Nawet jeśli prawie pewne jest, że ustawa przejdzie, to szkoda mojego stresu i niewiele do stracenia biorąc pod uwagę pewny zysk.FasUla, MeAmerie lubią tę wiadomość
-
ja od 15 października zgłosiłam się do wcześniejszego macierzyńskiego zobaczymy ile potrwa to wszystko, Panie przemiłe , przemiluchne a Pani, która zajmuje się moim kontem tak sympatyczna, że ło cho cho. Smiała się , że pewnie do zwolnienia podwyższyłam składkę, kazała się niczym nie przejmować, że będzię dobrze. No to czekam.. Pozdrawiam:)
-
Słuchajcie zwolnienie miałam do 12.10. Od 12.10 Leze w szpitalu. czy muszę teraz znosić do zus jakieś zaświadczenie? Czy po porodzie zwolnienie? Jak to załatwić?
-
nick nieaktualny
-
Mój lekarz powiedział, że nie będzie kombinować i wypisał zwolnienie od dzisiaj do 10 listopada (bo chciałam max do 29.10). I nawet jakbym chciała iść na wcześniejszy macierzyński 30.10 to jedno drugiemu nie przeszkadza. Nawet o zaświadczeniach o dacie przewidywalnego porodu nie słyszał, więc jestem zestresowana jeszcze bardziej
Kurcze mam następną wizytę 27.10 i mam nadzieję, że do tego czasu będzie już wiadomo czy jest ustawa podpisana i ogłoszona w DU.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2015, 20:06
-
akira wrote:MalaCzarna - dobrze wyliczylas, beda rowne 2 tygodnie.
Marta - czy napiszesz, jake dokumenty skladalas? ile lacznie tych drukow ma byc?
Czas sie zabarc za przygotowanie dokumentow.
3 druczki łacznie, zaswiadczenie od lekarza i te dwa
a) z-3b (pamiętaj o numerze konta przy uzupełnianiu i nr telefonu, żeby mieli łatwiejszy kontakt w razie czego)
b) wniosek plus oświadczenie, ze ojciec nie będzie korzystał,
obydwa te druczki pare dni wczesniej Pani z zusu mi dała, minuta wypelnienia i tyle, na wniosku dopisałam, bo nie było takiej rubryki, że chce 80%.akira, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Miu95 wrote:Mój lekarz powiedział, że nie będzie kombinować i wypisał zwolnienie od dzisiaj do 10 listopada (bo chciałam max do 29.10). I nawet jakbym chciała iść na wcześniejszy macierzyński 30.10 to jedno drugiemu nie przeszkadza. Nawet o zaświadczeniach o dacie przewidywalnego porodu nie słyszał, więc jestem zestresowana jeszcze bardziej
Kurcze mam następną wizytę 27.10 i mam nadzieję, że do tego czasu będzie już wiadomo czy jest ustawa podpisana i ogłoszona w DU.
Z tego co kojarzę i inne dziewczyny się dowiadywały, L4 i wcześniejszy macierzyński nie mogą Ci się schodzić. L4 powinnaś mieć np do 28.10 jesli od 29.10 chcesz iść na macierzyńśki. -
telefonowałam na infolinie zus i kobieta z zasilkow powiedziala, ze swiadczenia nie moga sie pokrywac, czyli ze nie moge skladac o wczesniejszy macierzynski bedac na chorobowym. Niestety nie podala mi na to zadnego przepisu. Szalu mozna dostac.
Sprobujcie sie tez czegos dowiedziec w zusie. Ja bede sie konsultowac z prawnikiem jeszcze.
A Duda nie kwapi sie z podpisem. Poczeka do wyborow... -
MMartaa wrote:3 druczki łacznie, zaswiadczenie od lekarza i te dwa
a) z-3b (pamiętaj o numerze konta przy uzupełnianiu i nr telefonu, żeby mieli łatwiejszy kontakt w razie czego)
b) wniosek plus oświadczenie, ze ojciec nie będzie korzystał,
obydwa te druczki pare dni wczesniej Pani z zusu mi dała, minuta wypelnienia i tyle, na wniosku dopisałam, bo nie było takiej rubryki, że chce 80%. -
Miu95 wrote:Mój lekarz powiedział, że nie będzie kombinować i wypisał zwolnienie od dzisiaj do 10 listopada (bo chciałam max do 29.10). I nawet jakbym chciała iść na wcześniejszy macierzyński 30.10 to jedno drugiemu nie przeszkadza. Nawet o zaświadczeniach o dacie przewidywalnego porodu nie słyszał, więc jestem zestresowana jeszcze bardziej
Kurcze mam następną wizytę 27.10 i mam nadzieję, że do tego czasu będzie już wiadomo czy jest ustawa podpisana i ogłoszona w DU. -
Zuz_anna wrote:Z tego co kojarzę i inne dziewczyny się dowiadywały, L4 i wcześniejszy macierzyński nie mogą Ci się schodzić. L4 powinnaś mieć np do 28.10 jesli od 29.10 chcesz iść na macierzyńśki.
Ja chyba czegoś takiego nie doczytałam... Ale może ominęłam, bo nie brałam takiej opcji pod uwagę.
Na logikę, to wydaje mi się, że mogą się pokrywać i wtedy za powiedzmy kilka dni l4, kiedy będzie już macierzyńskie, dostanie się odmowę i tyle.
Ja miałam l4 do 27 września, urodziłam 26 i dostałam odmowę za 2 ostatnie dni l4, ale za te dni wypłacą mi macierzyński. No ale może faktycznie jest różnica, jeśli się jest na macierzyńskim od dnia porodu a na wcześniejszym macierzyńskim na wniosek.
Wczoraj pojawiły się tabelki a dzisiaj kwoty i data wypłaty!!! Teraz czekam, żeby wszystko było ok z przelewem.
No i dostałam pismo z zus o wyrejestrowania się ze społecznych na czas macierzyńskiego. Dzwoniłam i mogę z tym spokojnie poczekać aż dostanę macierzyński.FasUla, akira lubią tę wiadomość
Edytaf5