Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa czytalam tu na forum o 2 tygodniach, ale nie wiem jak to dziala w praktyce...
Wydaje mi sie, ze w przyszlym tyogdniu pewnie bedzie podpis, za tydzien wybory, mam nadzieje, ze nie bedzie to dluzej przeciagane... wspolczuje tym co maja termin po listopadzie takiego czekania:/Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 13:04
-
FasUla, natalica06 od 1.10. jestem na zwolnieniu i w zusie powiedziano mi, że i tak mam zapłacić całą składkę (1100zł), a potem po decyzji dopiero złożyć wniosek o jej zwrot. Oczywiście zapłaciłam od najniższej podstawy a nie 3600 jak wcześniej. Nie można u nas płacić samej zdrowotnej. A chciałam szybciej zapłacić żeby szybciej rozpatrzyli mi L4. Nie mam zakładki świadczeniobiorca, muszę się upomnieć.
-
Dziewczyny mam coś takiego w pue. Może któraś mi wytłumaczy o co kaman?
Ubezpieczony / subkonto i tam w subkoncie ubezpieczonego mam składkę należną za wrzesień 104,04 ale opłaconą 0,00zł. We wcześniejszych miesiącach w składkach opłaconych mam te same kwoty co w należnych, oprócz miesiąca wrzesień. Księgowa nie wie co to, Zus też nie... Pani z ZUSu stwierdziła, że to "może" składka na subkonto emerytalne, której jeszcze nie przeksięgowali...
O co chodzi z tą nieopłaconą składką? Też tam macie takie "cuda"?
Dodam, że składki zapłacone były 1 października.
Lilijka30 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Zuz_anna wrote:Z tego co kojarzę i inne dziewczyny się dowiadywały, L4 i wcześniejszy macierzyński nie mogą Ci się schodzić. L4 powinnaś mieć np do 28.10 jesli od 29.10 chcesz iść na macierzyńśki.
No to zarąbiście . Ale oczywiście mój lekarz wie zawsze lepiej... W takim razie stracę zasiłek... wiecie, czy można jakoś skrócić L4 dzwoniąć do zusu i powiedzieć że się chce do jakiegoś dnia tylko?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 15:26
-
Miu95 ale mnie dziś powiedzieli na infolinii zus że można w trakcie L4 przejść na wcześniejszy macierzyński (nawet Pani się upewniała u kogoś), więc może nic straconego...
Może zadzwoń w poniedziałek do swojego oddziału ZUS.
Natalica - za mnie księgowa wysyła elektronicznie wszystkie dra. Ja na wszelki wypadek wypełniałam specjalny druk w Zusie, ale z tego co czytałam można samemu podpisywać deklaracje ZUS
Mała czarna A Ty w końcu co robisz?? Idziesz na wcześniejszy macierzyński? Ja musiałabym iść od 21.10, ale po tym telefonie na infolinię i po tym jak przeczytałam na facebooku to chyba nie musimy iść na 2 tyg przed.
Wzięłabym zwolnienie do 28 lub 29 października - do tego czasu prezydent musi podpisać.
A ile mają czasu na opublikowanie w dzienniku ustaw?Miu95 lubi tę wiadomość
-
PeggyOlsen wrote:I dodam jeszcze, że idąc na L4 powiedzmy od 1 października można składkę za październik zapłacić od razu, nie trzeba czekać do 1 listopada. Tak mi powiedziano w ZUSie i tak też zrobiłam. Ciekawe ile im teraz zajmie decyzja.
Ja L4 miałam od 29 września, 30 września zapłaciłam składkę za wrzesień a 12 października pojawiła mi się decyzja a 14 października daty zapłaty (28.10) -
nick nieaktualny
-
PeggyOlsen wrote:Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:
http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg
to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?
Ja miałam tak samo, a za 2 dni pojawiły się kwoty i daty zapłaty -
Miu95 wrote:No to zarąbiście . Ale oczywiście mój lekarz wie zawsze lepiej... W takim razie stracę zasiłek... wiecie, czy można jakoś skrócić L4 dzwoniąć do zusu i powiedzieć że się chce do jakiegoś dnia tylko?
Potwierdż to jeszcze, ja piszę tylko to, co pisały dziewczyny na grupie. -
PeggyOlsen wrote:I jeszcze pytanie, do tych, które już dostają zasiłek chorobowy (nie macierzyński!) - czy kwota, która pojawia się w PUE to taka kwota jaką dostaniemy na konto czy trzeba ją o coś pomniejszyć?