X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytalam tu na forum o 2 tygodniach, ale nie wiem jak to dziala w praktyce...
    Wydaje mi sie, ze w przyszlym tyogdniu pewnie bedzie podpis, za tydzien wybory, mam nadzieje, ze nie bedzie to dluzej przeciagane... wspolczuje tym co maja termin po listopadzie takiego czekania:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 13:04

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, natalica06 od 1.10. jestem na zwolnieniu i w zusie powiedziano mi, że i tak mam zapłacić całą składkę (1100zł), a potem po decyzji dopiero złożyć wniosek o jej zwrot. Oczywiście zapłaciłam od najniższej podstawy a nie 3600 jak wcześniej. Nie można u nas płacić samej zdrowotnej. A chciałam szybciej zapłacić żeby szybciej rozpatrzyli mi L4. Nie mam zakładki świadczeniobiorca, muszę się upomnieć.

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy Olsen czyli Ty jakby razem ze zwolnieniem dałaś zus dra z obniżeniem składek za październik i od razu zapłaciłaś za wrzesień 3600 i 1100 za październik, dobrze rozumiem?

201602111680.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam coś takiego w pue. Może któraś mi wytłumaczy o co kaman?

Ubezpieczony / subkonto i tam w subkoncie ubezpieczonego mam składkę należną za wrzesień 104,04 ale opłaconą 0,00zł. We wcześniejszych miesiącach w składkach opłaconych mam te same kwoty co w należnych, oprócz miesiąca wrzesień. Księgowa nie wie co to, Zus też nie... Pani z ZUSu stwierdziła, że to "może" składka na subkonto emerytalne, której jeszcze nie przeksięgowali...

O co chodzi z tą nieopłaconą składką? Też tam macie takie "cuda"?

Dodam, że składki zapłacone były 1 października.

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka ja mam dokładnie tak samo.

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Lilijka ja mam dokładnie tak samo.

Czyli to normalne? Troszke mi ulżyło :-) Dziękuję!

Lilijka30
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie, na l4 nie można podpisywać dokumentów, czyli na zus dra z obniżeniem składek za miesiąc, kiedy jestem już na zwolnieniu może się podpisać mój mąż, który jest w ceidg moim pełnomocnikiem?

ola25 lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze maz ale ja składałam sama dra i dostałam przelew...

natalica06 lubi tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Z tego co kojarzę i inne dziewczyny się dowiadywały, L4 i wcześniejszy macierzyński nie mogą Ci się schodzić. L4 powinnaś mieć np do 28.10 jesli od 29.10 chcesz iść na macierzyńśki.

No to zarąbiście :(. Ale oczywiście mój lekarz wie zawsze lepiej... W takim razie stracę zasiłek... wiecie, czy można jakoś skrócić L4 dzwoniąć do zusu i powiedzieć że się chce do jakiegoś dnia tylko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 15:26

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 ale mnie dziś powiedzieli na infolinii zus że można w trakcie L4 przejść na wcześniejszy macierzyński (nawet Pani się upewniała u kogoś), więc może nic straconego...
    Może zadzwoń w poniedziałek do swojego oddziału ZUS.

Natalica - za mnie księgowa wysyła elektronicznie wszystkie dra. Ja na wszelki wypadek wypełniałam specjalny druk w Zusie, ale z tego co czytałam można samemu podpisywać deklaracje ZUS

Mała czarna A Ty w końcu co robisz?? Idziesz na wcześniejszy macierzyński? Ja musiałabym iść od 21.10, ale po tym telefonie na infolinię i po tym jak przeczytałam na facebooku to chyba nie musimy iść na 2 tyg przed.
    Wzięłabym zwolnienie do 28 lub 29 października - do tego czasu prezydent musi podpisać.
    A ile mają czasu na opublikowanie w dzienniku ustaw?

Miu95 lubi tę wiadomość

zFZwp1.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    I dodam jeszcze, że idąc na L4 powiedzmy od 1 października można składkę za październik zapłacić od razu, nie trzeba czekać do 1 listopada. Tak mi powiedziano w ZUSie i tak też zrobiłam. Ciekawe ile im teraz zajmie decyzja.

Ja L4 miałam od 29 września, 30 września zapłaciłam składkę za wrzesień a 12 października pojawiła mi się decyzja a 14 października daty zapłaty (28.10)

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten artykuł ze przejście z l4 sprawia ze macierzyński jest tez od starej, wyższej podstawy wchodzi w życie 31 pazdziernika... Wiec jak podpisze, to mysle ze i tak bedzie naliczane według starych zasad...

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:

http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg

to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:

http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg

to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?

Ja miałam tak samo, a za 2 dni pojawiły się kwoty i daty zapłaty

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo kurde, będę teraz się stresować jaką kwotę mi tam wpiszą... Coś czuję, że będę pisać odwołania, ech. No ale teraz weekend, więc nic nie poradzę, trzeba czekać :)

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanie, do tych, które już dostają zasiłek chorobowy (nie macierzyński!) - czy kwota, która pojawia się w PUE to taka kwota jaką dostaniemy na konto czy trzeba ją o coś pomniejszyć?

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    No to zarąbiście :(. Ale oczywiście mój lekarz wie zawsze lepiej... W takim razie stracę zasiłek... wiecie, czy można jakoś skrócić L4 dzwoniąć do zusu i powiedzieć że się chce do jakiegoś dnia tylko?

Potwierdż to jeszcze, ja piszę tylko to, co pisały dziewczyny na grupie.

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    I jeszcze pytanie, do tych, które już dostają zasiłek chorobowy (nie macierzyński!) - czy kwota, która pojawia się w PUE to taka kwota jaką dostaniemy na konto czy trzeba ją o coś pomniejszyć?
    pomniejszamy o 18% podatku, było chyba dwie strony temu

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, ale zaszalałaś używając mojego imienia! Jaka przebiegła jesteś.
    Dziękuję i jednak znów stąd znikam.

• ceska Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra to teraz ja jestem 7 tyg po porodzie siedze wlasnie w poczekalni do lekrza bo sie cholernie czuje, a pani w rejestracji mi mowi ze jestem nieubezpieczona
    Jakim cudem ???

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ