X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytalam tu na forum o 2 tygodniach, ale nie wiem jak to dziala w praktyce...
    Wydaje mi sie, ze w przyszlym tyogdniu pewnie bedzie podpis, za tydzien wybory, mam nadzieje, ze nie bedzie to dluzej przeciagane... wspolczuje tym co maja termin po listopadzie takiego czekania:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 13:04

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, natalica06 od 1.10. jestem na zwolnieniu i w zusie powiedziano mi, że i tak mam zapłacić całą składkę (1100zł), a potem po decyzji dopiero złożyć wniosek o jej zwrot. Oczywiście zapłaciłam od najniższej podstawy a nie 3600 jak wcześniej. Nie można u nas płacić samej zdrowotnej. A chciałam szybciej zapłacić żeby szybciej rozpatrzyli mi L4. Nie mam zakładki świadczeniobiorca, muszę się upomnieć.

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peggy Olsen czyli Ty jakby razem ze zwolnieniem dałaś zus dra z obniżeniem składek za październik i od razu zapłaciłaś za wrzesień 3600 i 1100 za październik, dobrze rozumiem?

201602111680.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam coś takiego w pue. Może któraś mi wytłumaczy o co kaman?

Ubezpieczony / subkonto i tam w subkoncie ubezpieczonego mam składkę należną za wrzesień 104,04 ale opłaconą 0,00zł. We wcześniejszych miesiącach w składkach opłaconych mam te same kwoty co w należnych, oprócz miesiąca wrzesień. Księgowa nie wie co to, Zus też nie... Pani z ZUSu stwierdziła, że to "może" składka na subkonto emerytalne, której jeszcze nie przeksięgowali...

O co chodzi z tą nieopłaconą składką? Też tam macie takie "cuda"?

Dodam, że składki zapłacone były 1 października.

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka ja mam dokładnie tak samo.

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwiatakacji wrote:
    Lilijka ja mam dokładnie tak samo.

Czyli to normalne? Troszke mi ulżyło :-) Dziękuję!

Lilijka30
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie, na l4 nie można podpisywać dokumentów, czyli na zus dra z obniżeniem składek za miesiąc, kiedy jestem już na zwolnieniu może się podpisać mój mąż, który jest w ceidg moim pełnomocnikiem?

ola25 lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze maz ale ja składałam sama dra i dostałam przelew...

natalica06 lubi tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Z tego co kojarzę i inne dziewczyny się dowiadywały, L4 i wcześniejszy macierzyński nie mogą Ci się schodzić. L4 powinnaś mieć np do 28.10 jesli od 29.10 chcesz iść na macierzyńśki.

No to zarąbiście :(. Ale oczywiście mój lekarz wie zawsze lepiej... W takim razie stracę zasiłek... wiecie, czy można jakoś skrócić L4 dzwoniąć do zusu i powiedzieć że się chce do jakiegoś dnia tylko?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 15:26

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 ale mnie dziś powiedzieli na infolinii zus że można w trakcie L4 przejść na wcześniejszy macierzyński (nawet Pani się upewniała u kogoś), więc może nic straconego...
    Może zadzwoń w poniedziałek do swojego oddziału ZUS.

Natalica - za mnie księgowa wysyła elektronicznie wszystkie dra. Ja na wszelki wypadek wypełniałam specjalny druk w Zusie, ale z tego co czytałam można samemu podpisywać deklaracje ZUS

Mała czarna A Ty w końcu co robisz?? Idziesz na wcześniejszy macierzyński? Ja musiałabym iść od 21.10, ale po tym telefonie na infolinię i po tym jak przeczytałam na facebooku to chyba nie musimy iść na 2 tyg przed.
    Wzięłabym zwolnienie do 28 lub 29 października - do tego czasu prezydent musi podpisać.
    A ile mają czasu na opublikowanie w dzienniku ustaw?

Miu95 lubi tę wiadomość

zFZwp1.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    I dodam jeszcze, że idąc na L4 powiedzmy od 1 października można składkę za październik zapłacić od razu, nie trzeba czekać do 1 listopada. Tak mi powiedziano w ZUSie i tak też zrobiłam. Ciekawe ile im teraz zajmie decyzja.

Ja L4 miałam od 29 września, 30 września zapłaciłam składkę za wrzesień a 12 października pojawiła mi się decyzja a 14 października daty zapłaty (28.10)

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten artykuł ze przejście z l4 sprawia ze macierzyński jest tez od starej, wyższej podstawy wchodzi w życie 31 pazdziernika... Wiec jak podpisze, to mysle ze i tak bedzie naliczane według starych zasad...

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:

http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg

to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?

• MeAmerie Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:

http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg

to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?

Ja miałam tak samo, a za 2 dni pojawiły się kwoty i daty zapłaty

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo kurde, będę teraz się stresować jaką kwotę mi tam wpiszą... Coś czuję, że będę pisać odwołania, ech. No ale teraz weekend, więc nic nie poradzę, trzeba czekać :)

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanie, do tych, które już dostają zasiłek chorobowy (nie macierzyński!) - czy kwota, która pojawia się w PUE to taka kwota jaką dostaniemy na konto czy trzeba ją o coś pomniejszyć?

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miu95 wrote:
    No to zarąbiście :(. Ale oczywiście mój lekarz wie zawsze lepiej... W takim razie stracę zasiłek... wiecie, czy można jakoś skrócić L4 dzwoniąć do zusu i powiedzieć że się chce do jakiegoś dnia tylko?

Potwierdż to jeszcze, ja piszę tylko to, co pisały dziewczyny na grupie.

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    I jeszcze pytanie, do tych, które już dostają zasiłek chorobowy (nie macierzyński!) - czy kwota, która pojawia się w PUE to taka kwota jaką dostaniemy na konto czy trzeba ją o coś pomniejszyć?
    pomniejszamy o 18% podatku, było chyba dwie strony temu

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, ale zaszalałaś używając mojego imienia! Jaka przebiegła jesteś.
    Dziękuję i jednak znów stąd znikam.

• ceska Autorytet

Wysłany: 17 października 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra to teraz ja jestem 7 tyg po porodzie siedze wlasnie w poczekalni do lekrza bo sie cholernie czuje, a pani w rejestracji mi mowi ze jestem nieubezpieczona
    Jakim cudem ???

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ