X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 października 2015, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska a zgłaszałas sie do zdrowotnego?cos czytałam o tym, ze ZUS wyrejestrowuje bez informacji...wyjaśniło sie cos?

• barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 18 października 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:

http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg

to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?

PeggyOlsen jak za 2 dni nie pojawią Ci się kwoty czy nawet za tydzień to spokojnie, my z żoną czekaliśmy prawie miesiąc od czasu pojawienia się tego co masz do wpisania kwot i daty wypłaty. To co masz to jest wstępna decyzja, teraz spokojnie czekasz albo na uzupełnienie tabelki albo na pismo z kontrolą.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 18 października 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula idę na macierzyński od 25 października, nie zamierzam się stresować na ostatniej prostej ;) choć tak jak piszesz daje 95% ze i tak byśmy dostaly na starych

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 19 października 2015, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna jednak idziesz? A czemu nid chcesz poczekac do 28-30? Zawsze to kilka dni wiecej

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, a jakie dokumenty skladalas przy macierzyńskim? Ja mam cc we wtorek i bedzie mnie to czekać.

A ja wyslalam l4 poczta bp nie mogłam zaniesc sama i do tej pory nie mam decyzji, a zaraz zwolnienie mi sie kończy. Czekala któraś z Was tak długo?

km5st5odymuuq2ts.png
  • Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 19 października 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czarna dzięki za odpowiedź.
    Dziś dzwoniłam drugi raz na ZUS infolinie i na ZUS do mojego oddziału.
    W przypadku przejścia na wcześniejszy macierzyński otrzymałam tą samą odpowiedź (już od 3 osób) że można nawet dzień przed - te przepisy minimum 2 tygodnie obowiązywały kilka lat temu, teraz jest tylko maksimum 6 tygodni.
    Jeszcze czytałam na kilku forach i facebooku i dziewczyny to potwierdzają ( po długiej debacie), a jedna napisała że w zeszłym roku przeszła na dzień przed terminem i normalnie jej wypłacili zasiłek.

Niestety dla Miu zła wiadomość - nie można przejść na wcześniejszy macierzyński podczas trwania L4. Mam nadzieję że prezydent podpisze ustawę i nie będziesz musiała się tym stresować!!!

zFZwp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na 3 l4 od 9 listopada... Wiem ze któraś dziewczyna ostatnio prawie miesiac czekała tez na decyzje odnośnie kolejnego l4...

• Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 19 października 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed chwilą otrzymałam odpowiedź od Pani prawnik, której się radzę w sprawach związanych z zasiłkiem - na macierzyński można przejść nawet na dzień przed terminem porodu.

FasUla lubi tę wiadomość

zFZwp1.png
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 19 października 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula super dzieki :)
    Czyli ja czekam, wezme w razie w od lekarza zaswiadczenie 28 i zobaczymy

A mozecie mi powiedzec jak to zaswiadczenie od niego ma wygladac?

• Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 19 października 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylweczenka nie ma za co - dla mnie to też jest temat na topie:)))
    słyszałam że nie ma standardowego wzoru zaświadczenia, wystarczy że lekarz wypisze odręcznie - ale może jeszcze ktoś ma informacje z pierwszej ręki bo sam już to załatwiał...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 10:15

zFZwp1.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Mala czarna jednak idziesz? A czemu nid chcesz poczekac do 28-30? Zawsze to kilka dni wiecej
    bo trzeba iść przynajmniej 2 tygodnie przed planowana data porodu a ja mam termin na 8

Edit.
    Paula czytam to co piszesz i być może masz racje ale ja odpuszczam. I tak nie mam juz wizyty a ten macierzyński zaczęłyśmy juz z księgowa ogarniać. Ja i tak jestem zadowolona że udało się załapać na wyższy zasiłek bo pamiętam jaka to była niewiadoma kilka miesięcy temu ;) mam za dużo spraw jeszcze przed porodem do ogarnięcia żeby sobie dodatkowe stresy brać na głowę a i tak mam nadzieje ze malutka jednak wcześniej wyjdzie na świat ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 11:49

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie za 100 punktów - zwolnienie mam do 27.10 i pewnie zostanie przedłużone, dostałam już decyzję, czy w takim razie za październik muszę płacić składkę zdrowotną?

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak dostaniesz decyzje odnosnie pozotalych dni pazdziernika, to nie tylko zdrowotna bedziesz placic, ale to jest cza do 10 listopada, wiec na razie chyba jeszcze za wczesnie, zeby ustalac...

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 19 października 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala czarna ale czytam nt i na bank nie trzeba 2 minimum wczesniej

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na grupie" "Matki na DG: NIE!- dla prawa wstecz" ukazała się informacja, że delegacja trzyma rękę na pulsie. Kontakt z kancelarią był i jest potwierdzenie, że podpis będzie złożony w dniach 20-26 października. W Ustawie jest napisane, że wchodzi w życie 31 października, więc termin publikacji w Dz.U. nie jest istotny. Prezydent ma 21 dni na podpisanie Ustawy, więc powinien to zrobić "na dniach".

Paaula84 lubi tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 19 października 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ceska wrote:
    Dobra to teraz ja jestem 7 tyg po porodzie siedze wlasnie w poczekalni do lekrza bo sie cholernie czuje, a pani w rejestracji mi mowi ze jestem nieubezpieczona
    Jakim cudem ???
    Tak wyjasnilo sie na zasilku macierzynskim ogolnie ubezpieczenie jest - ale w systemie u lekarza bedzie widnialo jako nie ubezpieczona wtedy do kazdej wizyty najlepiej brac zus zua i ostatnia zaplacona skladke.
    Dzwonilam dzis do zus i do nfz.
    Agatka ja podanie o zasilek zus z3b i akt urodzenia nic wiecej nie dotykalam a ksiegowa powiedziala ze jest wporzo nie wiem co robila jeszcze w moim imieniu

FasUla lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Kllaudia Znajoma

Wysłany: 20 października 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny na macierzyńskim mozna normalnie pracować,brać faktury itp? Co wtedy z zasiłkiem ? Jest bez zmian czy jak? Trzeba gdzies to zgłosić ze chce sie pracować?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna pracować i nie trzeba zgłaszać;)

Miminkowa lubi tę wiadomość

• kaatka Koleżanka

Wysłany: 20 października 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkurzyłam się! Na zwolnieniu jestem od 02.09., a dziś dostałam wezwanie na kontrolę prawdziwości firmy :/ Tak, wiem - wiele z Was też takie coś przechodziła, ale, kurczę, ja mam działalność od ponad 5 lat!, a w trakcie jej trwania (po 2 latach) byłam już na macierzyńskim, więc jak mogą podważać prawdziwość firmy? Samą kontrola się jakoś szczególnie nie przejmuję, ale wkurza mnie brak logiki tej instytucji, a przede wszystkim to, że taka kontrola wydłuży pewnie proces decyzyjny i z czego tu żyć? Ech...:(

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się właśnie zastanawiam co u mnie wymyślą. 1.10 złożyłam papiery o przejście na wcześniejszy macierzyński. Powinnam zacząć dzisiaj 20.10 , taką datę miałam we wniosku,a ZUS uparcie milczy. W PUE nie ma nic, pisma też żadnego. Wiem że mają na to 30 dni, ale 20 to też nie mało. Pewnie zrobią kontrolę jak będę w szpitalu eh co za instytucja.

‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ