Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
PeggyOlsen wrote:Dziewczyny, jeśli pojawiło mi się w pue coś takiego:
http://i25.photobucket.com/albums/c94/karrolaaa/decyzja_zpsdzlnq9kx.jpg
to to już znaczy, że mi przyznali zasiłek? Jakoś szybko?
PeggyOlsen jak za 2 dni nie pojawią Ci się kwoty czy nawet za tydzień to spokojnie, my z żoną czekaliśmy prawie miesiąc od czasu pojawienia się tego co masz do wpisania kwot i daty wypłaty. To co masz to jest wstępna decyzja, teraz spokojnie czekasz albo na uzupełnienie tabelki albo na pismo z kontrolą. -
Ceska, a jakie dokumenty skladalas przy macierzyńskim? Ja mam cc we wtorek i bedzie mnie to czekać.
A ja wyslalam l4 poczta bp nie mogłam zaniesc sama i do tej pory nie mam decyzji, a zaraz zwolnienie mi sie kończy. Czekala któraś z Was tak długo? -
Mała czarna dzięki za odpowiedź.
Dziś dzwoniłam drugi raz na ZUS infolinie i na ZUS do mojego oddziału.
W przypadku przejścia na wcześniejszy macierzyński otrzymałam tą samą odpowiedź (już od 3 osób) że można nawet dzień przed - te przepisy minimum 2 tygodnie obowiązywały kilka lat temu, teraz jest tylko maksimum 6 tygodni.
Jeszcze czytałam na kilku forach i facebooku i dziewczyny to potwierdzają ( po długiej debacie), a jedna napisała że w zeszłym roku przeszła na dzień przed terminem i normalnie jej wypłacili zasiłek.
Niestety dla Miu zła wiadomość - nie można przejść na wcześniejszy macierzyński podczas trwania L4. Mam nadzieję że prezydent podpisze ustawę i nie będziesz musiała się tym stresować!!! -
nick nieaktualny
-
Sylweczenka nie ma za co - dla mnie to też jest temat na topie:)))
słyszałam że nie ma standardowego wzoru zaświadczenia, wystarczy że lekarz wypisze odręcznie - ale może jeszcze ktoś ma informacje z pierwszej ręki bo sam już to załatwiał...Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 10:15
-
sylweczenka wrote:Mala czarna jednak idziesz? A czemu nid chcesz poczekac do 28-30? Zawsze to kilka dni wiecej
Edit.
Paula czytam to co piszesz i być może masz racje ale ja odpuszczam. I tak nie mam juz wizyty a ten macierzyński zaczęłyśmy juz z księgowa ogarniać. Ja i tak jestem zadowolona że udało się załapać na wyższy zasiłek bo pamiętam jaka to była niewiadoma kilka miesięcy temu mam za dużo spraw jeszcze przed porodem do ogarnięcia żeby sobie dodatkowe stresy brać na głowę a i tak mam nadzieje ze malutka jednak wcześniej wyjdzie na światWiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2015, 11:49
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNa grupie" "Matki na DG: NIE!- dla prawa wstecz" ukazała się informacja, że delegacja trzyma rękę na pulsie. Kontakt z kancelarią był i jest potwierdzenie, że podpis będzie złożony w dniach 20-26 października. W Ustawie jest napisane, że wchodzi w życie 31 października, więc termin publikacji w Dz.U. nie jest istotny. Prezydent ma 21 dni na podpisanie Ustawy, więc powinien to zrobić "na dniach".
Paaula84 lubi tę wiadomość
-
ceska wrote:Dobra to teraz ja jestem 7 tyg po porodzie siedze wlasnie w poczekalni do lekrza bo sie cholernie czuje, a pani w rejestracji mi mowi ze jestem nieubezpieczona
Jakim cudem ???
Dzwonilam dzis do zus i do nfz.
Agatka ja podanie o zasilek zus z3b i akt urodzenia nic wiecej nie dotykalam a ksiegowa powiedziala ze jest wporzo nie wiem co robila jeszcze w moim imieniuFasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Wkurzyłam się! Na zwolnieniu jestem od 02.09., a dziś dostałam wezwanie na kontrolę prawdziwości firmy Tak, wiem - wiele z Was też takie coś przechodziła, ale, kurczę, ja mam działalność od ponad 5 lat!, a w trakcie jej trwania (po 2 latach) byłam już na macierzyńskim, więc jak mogą podważać prawdziwość firmy? Samą kontrola się jakoś szczególnie nie przejmuję, ale wkurza mnie brak logiki tej instytucji, a przede wszystkim to, że taka kontrola wydłuży pewnie proces decyzyjny i z czego tu żyć? Ech...
-
nick nieaktualnyJa też się właśnie zastanawiam co u mnie wymyślą. 1.10 złożyłam papiery o przejście na wcześniejszy macierzyński. Powinnam zacząć dzisiaj 20.10 , taką datę miałam we wniosku,a ZUS uparcie milczy. W PUE nie ma nic, pisma też żadnego. Wiem że mają na to 30 dni, ale 20 to też nie mało. Pewnie zrobią kontrolę jak będę w szpitalu eh co za instytucja.