Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej, ja już rozpakowana. Wszystkie przelewy za L4 już rozpisane do 29.10. Teraz 23.10 będę składać dokumenty o macierzyński. Dam Wam znać jak idzie.
kwiatakacji, natalica06, Mala_Czarna_89, MeAmerie, Sue87, FasUla, jenny88 lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
kaatka wrote:Wkurzyłam się! Na zwolnieniu jestem od 02.09., a dziś dostałam wezwanie na kontrolę prawdziwości firmy Tak, wiem - wiele z Was też takie coś przechodziła, ale, kurczę, ja mam działalność od ponad 5 lat!, a w trakcie jej trwania (po 2 latach) byłam już na macierzyńskim, więc jak mogą podważać prawdziwość firmy? Samą kontrola się jakoś szczególnie nie przejmuję, ale wkurza mnie brak logiki tej instytucji, a przede wszystkim to, że taka kontrola wydłuży pewnie proces decyzyjny i z czego tu żyć? Ech...
Kpina...no ale to formalnośc tylko... Szkoda, że takie osoby muszą przez to przechodzić! Powodzenia! I nie martw się, będzie dobrze!Lilijka30 -
kaatka wrote:Wkurzyłam się! Na zwolnieniu jestem od 02.09., a dziś dostałam wezwanie na kontrolę prawdziwości firmy Tak, wiem - wiele z Was też takie coś przechodziła, ale, kurczę, ja mam działalność od ponad 5 lat!, a w trakcie jej trwania (po 2 latach) byłam już na macierzyńskim, więc jak mogą podważać prawdziwość firmy? Samą kontrola się jakoś szczególnie nie przejmuję, ale wkurza mnie brak logiki tej instytucji, a przede wszystkim to, że taka kontrola wydłuży pewnie proces decyzyjny i z czego tu żyć? Ech...
5 lat?? WOW! Ja mam firmę 3 lata i póki co decyzja zaskakująco szybko wydana.... -
MeAmerie wrote:5 lat?? WOW! Ja mam firmę 3 lata i póki co decyzja zaskakująco szybko wydana....
kwiatakacji, ja nie wiem, czy to nie jest tak, że oni wypłacają kasę dopiero po narodzinach dziecka. W każdym razie ze mną tak było przy córce - na macierzyński poszłam 01.08., urodziłam 03.09., zawiozłam akt urodzenia i jakieś 10 dni później dostałam pieniądze za sierpień.kwiatakacji lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a ja mam pytanie w imieniu znajomej.
Znajoma pobiera zasiłek macierzyński (kończy jej się w maju 2016), ale chciałaby zajść w kolejną ciążę. Jak myślicie czy jeśli dzień po zakończonym macierzyńskim przyniesie L4 "z nowej ciąży" to będzie mieć przyznany zasiłek chorobowy, a potem macierzyński na starych zasadach ?? Z góry dzięki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2015, 11:38
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
jenny88 wrote:Dziewczyny a ja mam pytanie w imieniu znajomej.
Znajoma pobiera zasiłek macierzyński (kończy jej się w maju 2016), ale chciałaby zajść w kolejną ciążę. Jak myślicie czy jeśli dzień po zakończonym macierzyńskim przyniesie L4 "z nowej ciąży" to będzie mieć przyznany zasiłek chorobowy, a potem macierzyński na starych zasadach ?? Z góry dzięki.
Tak, będzie mieć policzony zasiłek chorobowy i macierzyński z takiej samej podstawy jak poprzedni macierzyński. Jednak zaraz po zakończeniu pierwszego macierzyńskiego musi zgłosić się w zus do dobrowolnego chorobowego żeby nie musiała mieć 90 dni wyczekiwania.
A tak w ogóle to witam koleżanki bo dopiero dołączyłamjenny88 lubi tę wiadomość
-
Miminkowa wrote:Tak, będzie mieć policzony zasiłek chorobowy i macierzyński z takiej samej podstawy jak poprzedni macierzyński. Jednak zaraz po zakończeniu pierwszego macierzyńskiego musi zgłosić się w zus do dobrowolnego chorobowego żeby nie musiała mieć 90 dni wyczekiwania.
A tak w ogóle to witam koleżanki bo dopiero dołączyłam
to zależy czy idąc na macierzyński wypisała się z dobrowolnego chorobowego... bo jeżeli tak to wtedy musi się zapisać na dobrowolny i odczekać 90 dni a jeżeli idąc na macierzyński nie wypisała się z chorobowego to wtedy będąc w ciąży bierze od razu zwolnienie i przechodzi na l4jenny88 lubi tę wiadomość
-
letty wrote:to zależy czy idąc na macierzyński wypisała się z dobrowolnego chorobowego... bo jeżeli tak to wtedy musi się zapisać na dobrowolny i odczekać 90 dni a jeżeli idąc na macierzyński nie wypisała się z chorobowego to wtedy będąc w ciąży bierze od razu zwolnienie i przechodzi na l4
Przechodząc na zasiłek macierzyński należy wyrejestrować się z ubezpieczeń społecznych (w skład którego wchodzi dobrowolne chorobowe)i od razu zarejestrować tylko do zdrowotnego. A tuż po zakończeniu macierzyńskiego (zaraz na drugi dzień) należy znów zarejestrować się do ubezpieczeń społecznych oraz do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Dzięki temu jest zachowana ciągłość i nie ma okresu wyczekiwania w tej sytuacji.
Spotkałam się też z sytuacją (nie jedną) że przechodząc na macierzyński mama nie poszła do zus się wyrejestrować i zus zrobił to "z automatu" za nią. Ale aby mogła od razu po pierwszym macierzyńskim iść na L4 (nie ważne czy ciążowe czy nie) musi spełnić warunek ponownej rejestracji do ubezpieczeń społecznych i dobrowolnego chorobowego z dniem następnym po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego.
natalica06, FasUla, jenny88 lubią tę wiadomość
-
Wracając do poprzedniego postu znalazłam ciekawy artykuł na temat wyrejestrowania z ubezpieczeń społecznych na zasiłku macierzyńskim. Mam nadzieję że można wklejać linki więc wklejam http://katarzynakalata.natemat.pl/151727,panstwo-prorodzinne-czyli-jak-zus-zeruje-na-niewiedzy-przedsiebiorczych-matek
Z kolei w następnym artykule (innej autorki) jest zaprzeczenie poprzedniego więc też wklejam http://e-prawopracy.pl/ubezpieczenia-w-trakcie-zasilku-macierzynskiego/ . Dodatkowo takie samo stanowisko mają wszystkie znane mi oddziały zus.
I co teraz?? Kto ma rację ?? -
witam wszystkie dziewczyny.
prosze o porade którąś z Was, która oplacala wysokie chorobowe by moc isc na l4 i jednoczesnie byla zatrudniona w innym miejscu.
moj przypadek wygląda tak:
od23lipca 2015r. jestem zatrudniona na 1/2 etatu
24 sierpnia 2015 otworzyłam dzialalnosc na siebie ktora wczesniej prowadzila moj maz ale zawiesil koncem 2014 roku
za sierpien tylko podstawowe skladki
za wrzesien od 7 jestem zgloszona do ub. chorobowego ok 8000 oplacone w terminie
ksiegowy twierdi ze musze zaplacic za pazdziernik za 20 dni chorobowe od tej samj podstawy bo nie mam 90 dni wyczekiwania
co z tego ze na poczatku mnie zapewnial ze wystarczy 30 dni bo mam inna umowe
na l4 jestem od 1 pazdziernika. co mam teraz zrobic? -
nick nieaktualnyKATARZYNA MROZOWSKA
21 października 2015 o 19:26
Jesli chodzi o proces legislacyjny wygląda on na etapie „prezydenckim” następująco: prezydent w ciągu 21 dni od przekazania, podpisuje ustawę jeżeli nie budzi ona jego zastrzeżeń i zarządza publikację w Dzienniku Ustaw. Prezydent może także odmówić podpisania ustawy i w ciągu 21 dni przekazać ją Sejmowi z umotywowanym wnioskiem o ponowne rozpatrzenie (prawo weta) albo zwrócić się do Trybunału Konstytucyjnego z wnioskiem o stwierdzenie zgodności jej postanowień z konstytucją.
Zmiana ustawy była postulowana i długo zapowiadana, wszystko wskazuje więc na to, że nowelizacja zostanie podpisana, ogłoszona i wejdzie w życie. Żeby ustawa miała sens, musi wejść w życie najpóźniej 31.10, tak,aby w dniu 1 listopada było jasne, jakie przepisy obowiązują. Termin podpisania przez Prezydenta upływa w dniu 26.10. Przedsięborcze mamy czeka więc jeszcze kilka dni niepewności.Helen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa tez bym poszla, jakbym byla w takiej sytuacji...mam nadzieje, ze prezydent mimo wszystko podpisze, ale cos mi sie wydaje dziwne to zwlekanie, nie wiem czemu to ma sluzyc, bo na pewno nie nam:/
Ja wciaz czekam na decyzje odnosnie 3 l4, a zwolnienie mam od 9 pazdziernika...mam nadzieje, ze bedzie ok ale tym razem cos dlugo to trwa... -
Fasula im dłużej poczeka tym więcej "państwo zaoszczędzi". Na pewno wejdzie, ale ja już nie mam siły na kolejne nerwy. a tak zostało mi dowiezienie aktu urodzenia po porodzie.
Najlepiej, że babka w zusie mnie pyta, czemu chcę iść wcześniej, czy lekarz nie chce mi l4 wystawić. Więc na szybko myślę i mówię jej, że chcę mieć wszystko załatwione przed porodem
Od razu złożyłam wniosek o wszystkie świadczenia na cały rok
Jeśli chodzi o l4 to u mnie pojawia się w tabelce zawsze pod koniec miesiącaFasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyU mnie sie wyjaśniło czemu nie było decyzji, dzis była kontrola z zusu;)Podobno raz byli ale mnie nie zastali, akurat byłam wtedy u endo, ale nie zdążyłam o tym powiedzieć, a nie dostałam listu z prośba o wyjaśnienie... To pisać im sama od siebie czy nie?
-
atorod wrote:witam dziewczyny jeszcze raz.
Czy moge prosic któras z Was o porade w sprawie o ktorej pisalam wyzej?
Moze któraś z Was była w podobnej sytuacji i wie co zrobić?
Dziekuje.
Opisz swoją sytuację na fb na grupie Porady dla Matek na DG. Tam jest dużo osób które znają się na tych zawiłych przepisach.
Ja od siebie mogę dodać że w związku z tym iż masz działalność i 1/2 etatu masz prawo do zasiłku z dwóch tytułów. ALE może być problem z Twoim zasiłkiem z działalności ponieważ nie miałaś dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego przez 1 pełny miesiąc kalendarzowy (od 1 do 30 lub 31). Twoje ubezpieczenie trwa od 7.09. A od 1.10 jesteś na zwolnieniu. Co do okresu wyczekiwania to nie odpowiem bo nie wiem jak to jest przy połączeniu działalności i etatu. Na pewno z samego etatu trzeba mieć 30 dni a z samej działalności 90 podlegania pod chorobowe.