Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
FasUla wrote:U mnie sie wyjaśniło czemu nie było decyzji, dzis była kontrola z zusu;)Podobno raz byli ale mnie nie zastali, akurat byłam wtedy u endo, ale nie zdążyłam o tym powiedzieć, a nie dostałam listu z prośba o wyjaśnienie... To pisać im sama od siebie czy nie?
Nie musisz im pisać. Chyba że dostaniesz list w którym Cię poproszą o wyjaśnienie to wtedy takMala_Czarna_89, FasUla lubią tę wiadomość
-
atorod wrote:witam wszystkie dziewczyny.
prosze o porade którąś z Was, która oplacala wysokie chorobowe by moc isc na l4 i jednoczesnie byla zatrudniona w innym miejscu.
moj przypadek wygląda tak:
od23lipca 2015r. jestem zatrudniona na 1/2 etatu
24 sierpnia 2015 otworzyłam dzialalnosc na siebie ktora wczesniej prowadzila moj maz ale zawiesil koncem 2014 roku
za sierpien tylko podstawowe skladki
za wrzesien od 7 jestem zgloszona do ub. chorobowego ok 8000 oplacone w terminie
ksiegowy twierdi ze musze zaplacic za pazdziernik za 20 dni chorobowe od tej samj podstawy bo nie mam 90 dni wyczekiwania
co z tego ze na poczatku mnie zapewnial ze wystarczy 30 dni bo mam inna umowe
na l4 jestem od 1 pazdziernika. co mam teraz zrobic? -
nick nieaktualny
-
Tak, prezydent ma termin do 26, dziennik ustaw jest elektroniczny i nawet na drugi dzień może zostać ogłoszona. No ale prezydent jeszcze może zawetować albo do TK wysłać ... ja mam we wtorek lekarza, tylko nie chciał mi wypisać zaświadczenia o przewidywanej dacie porodu. Ale jak nic się nie zmieni, to będzie trzeba ten wcześniejszy macierzyński ogarnąć ehh.
-
Dziewczyny, ja jeszcze mam pytanie, bo kalafior chyba mnie dopadł. Chcemy z mężem zacząć starania o kolejne dziecko gdzieś za pół roku. Jeśli zajdę w ciążę podczas macierzyńskiego, to jak zostanie mi policzone L4 i kolejny macierzyński? Bo nie za bardzo ogarniam to, co napisałyście o tych wyrejestrowaniach i w ogóle...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2015, 07:55
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
polkosia wrote:Dziewczyny, ja jeszcze mam pytanie, bo kalafior chyba mnie dopadł. Chcemy z mężem zacząć starania o kolejne dziecko gdzieś za pół roku. Jeśli zajdę w ciążę podczas macierzyńskiego, to jak zostanie mi policzone L4 i kolejny macierzyński? Bo nie za bardzo ogarniam to, co napisałyście o tych wyrejestrowaniach i w ogóle...
-
nick nieaktualny
-
Też się stresuje....jak ten macierzyński przepadnie to kaplica...
Mam nadzieje, że w tym całym temacie wyborów, nasza sprawa nie umknie i ze podpis zostanie złożony.
Ale trzymanie w niepewności do końca tyle matek, nie jest w porządku.Lilijka30 -
pewnie dowiemy sie jutro z aktualizacji stron:
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=3887
i
http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,3,pazdziernik-2015-r-.html
chyba ze dzialaczki czegos szybciej sie dowiedza...
https://www.facebook.com/MatkinaDG -
nick nieaktualnyTez to czytalam, wiecie co, to naprawde jest zalamujace... teraz pis da pieniadze bezrobotnym i na zleceniu a lda przedsieiorcow bedzie kara. Pol biedy jak ktos moze pracowac z domu przy komputerze, ale u mnie wchodzi w gre tylko praca poza domem, nierzadko po 13 h, wiec albo nie bedzie pieniedzy na utrzymanie albo mamy dla dziecka:(
-
MMartaa wrote:Mala_Czarna_89 wrote:podczytałam, że przeszłaś na wczesniejszy macierzyński, czy wyrejestrowywałas sie ze skladek i rejestrowalas na nowo do zdrowotnej?? czy musimy to robić?