X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 23 października 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    U mnie sie wyjaśniło czemu nie było decyzji, dzis była kontrola z zusu;)Podobno raz byli ale mnie nie zastali, akurat byłam wtedy u endo, ale nie zdążyłam o tym powiedzieć, a nie dostałam listu z prośba o wyjaśnienie... To pisać im sama od siebie czy nie?

Nie musisz im pisać. Chyba że dostaniesz list w którym Cię poproszą o wyjaśnienie to wtedy tak :)

Mala_Czarna_89, FasUla lubią tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 23 października 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atorod wrote:
    witam wszystkie dziewczyny.

prosze o porade którąś z Was, która oplacala wysokie chorobowe by moc isc na l4 i jednoczesnie byla zatrudniona w innym miejscu.
    moj przypadek wygląda tak:

od23lipca 2015r. jestem zatrudniona na 1/2 etatu
    24 sierpnia 2015 otworzyłam dzialalnosc na siebie ktora wczesniej prowadzila moj maz ale zawiesil koncem 2014 roku
    za sierpien tylko podstawowe skladki
    za wrzesien od 7 jestem zgloszona do ub. chorobowego ok 8000 oplacone w terminie
    ksiegowy twierdi ze musze zaplacic za pazdziernik za 20 dni chorobowe od tej samj podstawy bo nie mam 90 dni wyczekiwania
    co z tego ze na poczatku mnie zapewnial ze wystarczy 30 dni bo mam inna umowe
    na l4 jestem od 1 pazdziernika. co mam teraz zrobic?
    Barteksiedlce miał podobną sytuację, a właściwie jego żona zatrudniona w niepełnym wymiarze + własna działalność, poszukaj sobie jego wpisów.

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 23 października 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    podczytałam, że przeszłaś na wczesniejszy macierzyński, czy wyrejestrowywałas sie ze skladek i rejestrowalas na nowo do zdrowotnej?? czy musimy to robić?

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2015, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ustawa wciaz nie podpisana....w poniedziałek ostatni dzien?

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 24 października 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, prezydent ma termin do 26, dziennik ustaw jest elektroniczny i nawet na drugi dzień może zostać ogłoszona. No ale prezydent jeszcze może zawetować albo do TK wysłać ;)... ja mam we wtorek lekarza, tylko nie chciał mi wypisać zaświadczenia o przewidywanej dacie porodu. Ale jak nic się nie zmieni, to będzie trzeba ten wcześniejszy macierzyński ogarnąć ehh.

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku musi podpisać! Szkoda, że tak na ostatni moment to zostawił. Wiadomo, że się wszystkie stresujemy!

Lilijka30
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja jeszcze mam pytanie, bo kalafior chyba mnie dopadł. Chcemy z mężem zacząć starania o kolejne dziecko gdzieś za pół roku. Jeśli zajdę w ciążę podczas macierzyńskiego, to jak zostanie mi policzone L4 i kolejny macierzyński? Bo nie za bardzo ogarniam to, co napisałyście o tych wyrejestrowaniach i w ogóle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2015, 07:55

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie byłby liczony tak samo, trzeba sie zarejestrować do ubezpieczeń społecznych i chorobowego - tak jak w pierwszym poście na tej stronie jest wytłumaczone chyba...

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 25 października 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, ja jeszcze mam pytanie, bo kalafior chyba mnie dopadł. Chcemy z mężem zacząć starania o kolejne dziecko gdzieś za pół roku. Jeśli zajdę w ciążę podczas macierzyńskiego, to jak zostanie mi policzone L4 i kolejny macierzyński? Bo nie za bardzo ogarniam to, co napisałyście o tych wyrejestrowaniach i w ogóle...
    Z tego co wiem, z dniem, w którym kończy Ci się macierzyński musisz z powrotem zarejestrować się do ubezpieczenia, w tym chorobowego i od tego samego dnia możesz iść na l4, zasiłek chorobowy powinni policzyć Ci wg starych zasad, czyli bez przeliczania, taki jaki dostawałaś teraz. Nie wiem tylko czy jak się zgłaszasz do tego ubezp. to wtedy na najwyższe składki czy na ten 1000zł, moim zdaniem na 1000zł, bo oni nie będą przeliczać na nowo zasiłku, dostanie się to, co się miało, ale jeszcze tego na 100% nie sprawdziłam.

201602111680.png
  • atorod Nowa

Wysłany: 25 października 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak myslicie, podpisze dzis czy wymyśli co innego? Szkoda by było tego całego zaangażowania dziewczyn i tych wszystkich dotąd pozytywnych czytań...

• akira Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce mi sie nawet komentowac czekania z podpisem do ostatniego dnia.
    Mimo to mysle, ze dzis podpisze.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też się tym stresuję, jak cofnie do ponownego głosowania to teraz PiS ma większość i może nie przejść, chociaż przed wyborami byli za :/ Oby nie sprawdził się czarny scenariusz.

201602111680.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 26 października 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się stresuje....jak ten macierzyński przepadnie to kaplica...
    Mam nadzieje, że w tym całym temacie wyborów, nasza sprawa nie umknie i ze podpis zostanie złożony.
    Ale trzymanie w niepewności do końca tyle matek, nie jest w porządku.

Lilijka30
  • akira Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie dowiemy sie jutro z aktualizacji stron:
    http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=3887
    i
    http://www.prezydent.pl/prawo/ustawy/podpisane/art,3,pazdziernik-2015-r-.html

chyba ze dzialaczki czegos szybciej sie dowiedza...
    https://www.facebook.com/MatkinaDG

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedno co dobre, to on prawie wszystkie ustawy podpisuje ostatniego dnia

201602111680.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna z działaczek dzwoniła do Biura Prawnego w Kancelarii Prezydenta. ..."Pani poinformowała mnie , że na ten moment nie ma jeszcze decyzji prezydenta odnośnie ustawy"...

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez to czytalam, wiecie co, to naprawde jest zalamujace... teraz pis da pieniadze bezrobotnym i na zleceniu a lda przedsieiorcow bedzie kara. Pol biedy jak ktos moze pracowac z domu przy komputerze, ale u mnie wchodzi w gre tylko praca poza domem, nierzadko po 13 h, wiec albo nie bedzie pieniedzy na utrzymanie albo mamy dla dziecka:(

• akira Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla - tez sie zdenerwowalam, ale badzmy dobrej mysli. Nie szanuje ludzi ten nasz prezydent.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 26 października 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMartaa wrote:
    Mala_Czarna_89 wrote:
    podczytałam, że przeszłaś na wczesniejszy macierzyński, czy wyrejestrowywałas sie ze skladek i rejestrowalas na nowo do zdrowotnej?? czy musimy to robić?
    nie mam pojęcia, u mnie wszystko ogarnia księgowa, nawet wniosek o macierzyński miałam spod jej pióra a nie gotowiec z zusu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ