X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyta - gratuluje dzidziusia i macierzysnkiego tez :-) Wiesz, na logike, to wydawaloby sie, ze z wczesniejszym macierzynskim powinno byc tak samo jak ze zwyklym, czyli jedno swiadczenie przerwya drugie, ale okazuje sie ze tak nie jest.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    jeszcze raz: skoro tp mam na 8.11 to następne l4 brać do 24.10? Czy lepiej macierzyński juz od 24.10? Kurcze nie wiem jak oni to liczą żeby mi nie zabrakło dnia do pełnych 2 tygodni; w sensie czy ten 8.11 też się wlicza..
    Mala_Czarna - zadzown na infolinie, dzial zasilki i zapytaj. Czy jesli zlozysz o wczesniejszy macierzynski z dniem 26.10 to do kiedy maksimum mozesz miec L4. Od 26.10 do 8.11 mija równe 14 dni, czyli 2 tygodnie. a 8.11 to i tak jest data orientacyjna

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 października 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaaaaaaaa i jest i umnie!!!!! Data decyzji za pierwsze L4, zasiłek 100% bez daty wypłaty i kwot :-) No ale to już formalność mam nadzieję :-)

Zus ma 30 dni na wydanie decyzji od dostarczenia L4. Albo przyznają, abo wzywają do wyjasnień, kontroli itd. Sprawdzałam też to u księgowej.

FasUla lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • akira Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka - gratuluje :-)

Z tymi 30 dniami na wydanie decyzji od dostarczenia L4 to niestety tak nie jest. Czas to 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac, w ktorym powstala niezdolnosc do pracy. I tak np. patrzac na moj przypadek: idac na L4 na poczatku miesiaca, dopiero w kolejnym moglam zaplacic skladke na ubezp. spol. I tym samym wyszlo prawie 2 miesiace oczekiwania. Bez kontroli, a zgodnie z prawem.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • monaaa85 Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pilne! Ile czasu po urodzeniu dziecka jest na zlozenie papierow do macierzynskiego?

1usacwa1uvvludfr.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 15 października 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Lilijka - gratuluje :-)

Z tymi 30 dniami na wydanie decyzji od dostarczenia L4 to niestety tak nie jest. Czas to 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac, w ktorym powstala niezdolnosc do pracy. I tak np. patrzac na moj przypadek: idac na L4 na poczatku miesiaca, dopiero w kolejnym moglam zaplacic skladke na ubezp. spol. I tym samym wyszlo prawie 2 miesiace oczekiwania. Bez kontroli, a zgodnie z prawem.

A to widzisz, mi mówili, że decyzja 30 dni od dostarczenia L4 i jeśli pozytywna, to 30 dni na wypłatę...

Nie wiem co z tymi księgowymi, że jednoznacznie nie da się tak prostej informacji przekazać rzetelnie :-/ Mam nadzieję, że nikogo zatem nie wprowadziłam w błąd. Chciałam przekazać info od księgowej.

No nic, mam nadzieje, że u wszystkich oczekujących decyzje będa szybciutko :-)

A ja idę jakąś pyszną herbatkę zaparzyć by uczcić tą dobrą wiadomość :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 13:23

Lilijka30
  • akira Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tam rozne info od ksiegowych, jak w zusie rozne informacje przekazują. A potem Pani mowi, ze nie moze odpowiadac za cos, co powiedzial inny pracowik Zus.
    w kazdym razie otrzymalam wiadomosc od pani, ktora konsultowala sie ze swoim przelozonym, ze jesli bede na L4, a zloze w czasie jego trwania o wczesniejszy macierzynski, to L4 zostanie przerwane. Choc to nielogiczne wg owej pani, zeby cos takiego robic. No tak, nigdy przeciez nie czekano na nowelizacje beznadziejnej ustawy, ktora zanim weszla w zycie juz ma poprawki.

Smacznej herbatki :-)

Lilijka30 lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra dziecwzyny, juz nie smece. Trzeba zainwestowac w prawnika, bo sama z tym nie dojde do ladu. A w zusie poki oficjalnych info nt ustawy nie ma, to nie beda wrozyc z kart.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 15 października 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Marta, napisz, pls, swoje daty: do kiedy bylas na L4, kiedy skladalas wniosek i od kiedy przechodzisz na wczesniejszy macierzynski. Dziękuję :-)

akira ja nie byłam na l4

3i49io4pumnm9gni.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 15 października 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa85 wrote:
    Dziewczyny pilne! Ile czasu po urodzeniu dziecka jest na zlozenie papierow do macierzynskiego?

z tego co pamiętam to 2 tyg ale pewna nie jestem

monaaa85 lubi tę wiadomość

3i49io4pumnm9gni.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 15 października 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja mam pytanie , jeżeli wnioskujemy o macierzynski , dodatkowy i rodzicielski to albo wszystko 80% albo najperw 100 a później 60 % tak??

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 października 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam głupie pytanie do tych, co już dostali decyzje - gdzie to w PUE widać :)? Dokopałam się tylko do zwolnień lekarskich, ale nic o zasiłkach w panelu nie mam, bo nigdy nie dostawałam chorobowego. Może jakiś print screen ;)?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 15 października 2015, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dodam jeszcze, że idąc na L4 powiedzmy od 1 października można składkę za październik zapłacić od razu, nie trzeba czekać do 1 listopada. Tak mi powiedziano w ZUSie i tak też zrobiłam. Ciekawe ile im teraz zajmie decyzja.

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 października 2015, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ptofil świadczeniobiorca zakładka zasiłki, jak nie masz profilu, to przez konto no pue poproś o aktywacje
    Zapłaciłaś za październik a nie masz jeszcze decyzji?ja czekałam na decyzje i po pozytywnej płaciłam tylko zdrowotna... No chyba ze l4 nie jest od 1 dnia miesiąca;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 07:40

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 16 października 2015, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jak czekałyscie na decyzję zanim dostałyscie l4 to dalej płaciłyscie skladkę od najwyzszej podstawy?? chodzi mi o skladke dzieloną, muszę zapłacić za 14 dni października, kadrowa mówi, że moge zapłacic wysoką ale teoretycznie nie powinnam ale jak się mają doczepić to się doczepią do tego i sama nie wiem???

3i49io4pumnm9gni.png
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 16 października 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta :)
    Nie wiem czy o to dokładnie Ci MMartaa chodzi, ale my po zapłaceniu pierwszej wysokiej składki drugą zapłaciliśmy już od preferencyjnych mimo iż decyzja w pue była jeszcze bez kwot i dat. W Zusie nam powiedziano, że możemy zapłacić od wyższych, bo i tak będzie później wyrównanie.

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PeggyOlsen wrote:
    I dodam jeszcze, że idąc na L4 powiedzmy od 1 października można składkę za październik zapłacić od razu, nie trzeba czekać do 1 listopada. Tak mi powiedziano w ZUSie i tak też zrobiłam. Ciekawe ile im teraz zajmie decyzja.
    ale skąd wtedy wiesz jaką składkę masz zapłacić? jak dostaniesz pozytywną decyzję to płacisz tylko chorobową, a jak nie będzie decyzji, bo np. będą chcieli Cię skontrolować to płacisz ok. 1000zł? Skąd wiedziałaś ile masz zapłacić?

201602111680.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 16 października 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 80 % caly rok. Jak sie zlozy papiery do 14 dni to tak rozkladaja a jak po 14 to 100 i 60%. Przynajmnirj u nas tak bylo.
    Ja zlozylam do 14 dni bo wiadomo ze z nimi roznie bywa i im wczesniej tym lepiej:)

FasUla lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Paaula84 Przyjaciółka

Wysłany: 16 października 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Termin mam na 4 listopada. Dzis dzowniłam na infolinię i Pani powiedziała że nie ma czegoś takiego jak minimalny czas przejścia na wcześniejszy macierzyński oraz że można w trakcie trwania L4 przejść na wcześniejszy macierzyński.
    Czy Wy tez macie takie informacje ze strony Infolinii Zus lub też innych źródeł?

zFZwp1.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ