Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Mala_Czarna_89 wrote:jeszcze raz: skoro tp mam na 8.11 to następne l4 brać do 24.10? Czy lepiej macierzyński juz od 24.10? Kurcze nie wiem jak oni to liczą żeby mi nie zabrakło dnia do pełnych 2 tygodni; w sensie czy ten 8.11 też się wlicza..
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
Aaaaaaaaaa i jest i umnie!!!!! Data decyzji za pierwsze L4, zasiłek 100% bez daty wypłaty i kwot No ale to już formalność mam nadzieję
Zus ma 30 dni na wydanie decyzji od dostarczenia L4. Albo przyznają, abo wzywają do wyjasnień, kontroli itd. Sprawdzałam też to u księgowej.FasUla lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
Lilijka - gratuluje
Z tymi 30 dniami na wydanie decyzji od dostarczenia L4 to niestety tak nie jest. Czas to 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac, w ktorym powstala niezdolnosc do pracy. I tak np. patrzac na moj przypadek: idac na L4 na poczatku miesiaca, dopiero w kolejnym moglam zaplacic skladke na ubezp. spol. I tym samym wyszlo prawie 2 miesiace oczekiwania. Bez kontroli, a zgodnie z prawem. -
akira wrote:Lilijka - gratuluje
Z tymi 30 dniami na wydanie decyzji od dostarczenia L4 to niestety tak nie jest. Czas to 30 dni od zaplacenia skladki za miesiac, w ktorym powstala niezdolnosc do pracy. I tak np. patrzac na moj przypadek: idac na L4 na poczatku miesiaca, dopiero w kolejnym moglam zaplacic skladke na ubezp. spol. I tym samym wyszlo prawie 2 miesiace oczekiwania. Bez kontroli, a zgodnie z prawem.
A to widzisz, mi mówili, że decyzja 30 dni od dostarczenia L4 i jeśli pozytywna, to 30 dni na wypłatę...
Nie wiem co z tymi księgowymi, że jednoznacznie nie da się tak prostej informacji przekazać rzetelnie Mam nadzieję, że nikogo zatem nie wprowadziłam w błąd. Chciałam przekazać info od księgowej.
No nic, mam nadzieje, że u wszystkich oczekujących decyzje będa szybciutko
A ja idę jakąś pyszną herbatkę zaparzyć by uczcić tą dobrą wiadomośćWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 13:23
Lilijka30 -
Co tam rozne info od ksiegowych, jak w zusie rozne informacje przekazują. A potem Pani mowi, ze nie moze odpowiadac za cos, co powiedzial inny pracowik Zus.
w kazdym razie otrzymalam wiadomosc od pani, ktora konsultowala sie ze swoim przelozonym, ze jesli bede na L4, a zloze w czasie jego trwania o wczesniejszy macierzynski, to L4 zostanie przerwane. Choc to nielogiczne wg owej pani, zeby cos takiego robic. No tak, nigdy przeciez nie czekano na nowelizacje beznadziejnej ustawy, ktora zanim weszla w zycie juz ma poprawki.
Smacznej herbatkiLilijka30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPtofil świadczeniobiorca zakładka zasiłki, jak nie masz profilu, to przez konto no pue poproś o aktywacje
Zapłaciłaś za październik a nie masz jeszcze decyzji?ja czekałam na decyzje i po pozytywnej płaciłam tylko zdrowotna... No chyba ze l4 nie jest od 1 dnia miesiąca;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2015, 07:40
-
dziewczyny a jak czekałyscie na decyzję zanim dostałyscie l4 to dalej płaciłyscie skladkę od najwyzszej podstawy?? chodzi mi o skladke dzieloną, muszę zapłacić za 14 dni października, kadrowa mówi, że moge zapłacic wysoką ale teoretycznie nie powinnam ale jak się mają doczepić to się doczepią do tego i sama nie wiem???
-
Hej dziewczęta
Nie wiem czy o to dokładnie Ci MMartaa chodzi, ale my po zapłaceniu pierwszej wysokiej składki drugą zapłaciliśmy już od preferencyjnych mimo iż decyzja w pue była jeszcze bez kwot i dat. W Zusie nam powiedziano, że możemy zapłacić od wyższych, bo i tak będzie później wyrównanie. -
PeggyOlsen wrote:I dodam jeszcze, że idąc na L4 powiedzmy od 1 października można składkę za październik zapłacić od razu, nie trzeba czekać do 1 listopada. Tak mi powiedziano w ZUSie i tak też zrobiłam. Ciekawe ile im teraz zajmie decyzja.
-
Cześć dziewczyny
Termin mam na 4 listopada. Dzis dzowniłam na infolinię i Pani powiedziała że nie ma czegoś takiego jak minimalny czas przejścia na wcześniejszy macierzyński oraz że można w trakcie trwania L4 przejść na wcześniejszy macierzyński.
Czy Wy tez macie takie informacje ze strony Infolinii Zus lub też innych źródeł?