X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • akira Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała_Czarna - prezydent ma na podpis 21 dni, zas musi byc jeszcze czas na ogloszenie w Dz.U. Jesli Duda sie pospieszy, to może nam się uda.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 1 października 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli przerwa między świadczeniami nie będzie dłuższa niż 3 miesiące to l4 będzie liczone wg starych zasad :)

FasUla, akira, Helen lubią tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki pamietacie jak pisalam ze zaplacilam 4 skladke wysoka na l4 ?
    Dzisiaj otrzymalam zwrot ( kotekta zostala przyjeta, zwrot w 27 dni otrzymany),( ksiegowa tlumaczyla ze jak sie jest caly miesiac na l4 w moim przypadku od 01.06do 30.06 to jest to traktowane jako nadwyzka i bez problemowa wyplata, ale gdybym byla od 02.06 to juz by mi nie wyplacili)
    Sprawdzilam na sobie otrzymalam az sie zdziwilam :)

FasUla, rah, akira lubią tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim Mamusiom!
    Proszę o pomoc, co zrobić w przypadku gdy ZUS źle przeniósł dane z deklaracji DRA do systemu?
    Zapłaciłam wszystkie składki od najwyższej podstawy za dany miesiąc,
    jednak po wejściu na moje PUE w należnych składkach widnieją:
    poprawnie oznaczone kwoty w zakładce społecznych, zdrowotnej natomiast przy FP kwota należnej wpłaty równa jest 0zł przy mojej wpłacie kwoty 242,49 zł.
    Stąd powstała nadpłata w "Salda na koncie" tyle, że dodatkowo co dziwne
    nadpłata z taką kwotą widnieje w zakładce ubezpieczeń społecznych.
    Jak wchodzę w podgląd danych w deklaracji DRA widać, że nie zostały w ogóle uzupełnione pola z kwotami na ubezpieczenie zdrowotne i właśnie FP. W deklaracji, którą odręcznie wypełniłam i osobiście dostarczyłam do ZUS pola te są odpowiednio wypełnione.

Podpowiedzcie mi proszę co z tym zrobić, do kogo się ewentualnie zgłosić?
    Pozdrawiam wszystkie Mamy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze jeszcze raz do działu płatnik składek i złożyć korektę. Ja miałam jakos złe zaksięgowane składki i zawsze w zusie to wyjaśniałam i pisałam pismo.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 1 października 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Mała_Czarna - prezydent ma na podpis 21 dni, zas musi byc jeszcze czas na ogloszenie w Dz.U. Jesli Duda sie pospieszy, to może nam się uda.
    tak teraz myślę.. Jeśli Duda podpisze to MUSI zostać ogłoszone w dzienniku? Tzn czy sam podpis prezydenta nie daje nam czasem pewności ze ustawa wejdzie w życie czy lepiej czekać na DU?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilijka30 wrote:
    No właśnie jak mieliby to wyliczać, skoro my przez 12 miesięcy (macierzyński) nie będziemy płacić składek... więc na jakiej podstawie nam wyliczą L4 i zasiłek? DLa mnie logiczna byłaby kontynuacja, no ale ciezko mówić o obiektywnej opinii ;-)

Będzie tak samo liczone, jak teraz dla mam, które się nie załapią, czyli będą brane do średniej składki opłacone przed niezdolnością do pracy. Kiedyś już te wzory były podawane. Raczej niemożliwe, że będzie kontynuacja wysokiego zasiłku, bo wtedy można byłoby rok w rok rodzić dzieci. W końcu to fizycznie możliwe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 07:53

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wysyłam dziś pierwsze zwolnienie do ZUS i jakieś przerażenie mnie złapało :) aż mi się śniło, że przyszli do mnie na kontrolę i mi szafy przeglądali

201602111680.png
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki dostalam przelew od 1-22 wrzesnia 4103 zl NIE ZA MALO? . Placilam najwyższe trzy skladki.

8p3onafaaetblgsa.png

[link=https://www.suwaczki.com/]eikt9n73aahq30y6.png[/link]
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    tak teraz myślę.. Jeśli Duda podpisze to MUSI zostać ogłoszone w dzienniku? Tzn czy sam podpis prezydenta nie daje nam czasem pewności ze ustawa wejdzie w życie czy lepiej czekać na DU?
    Ustawa zaczyna obowiazywac od ogloszenia jej w DZ.U.
    Ja kolejne L4 mam do 22.10 i do tego czasu musze podjac decyzje odnosnie wczesniejszego macierzynskiego.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola25 wrote:
    Dziewczynki dostalam przelew od 1-22 wrzesnia 4103 zl NIE ZA MALO? . Placilam najwyższe trzy skladki.
    coś mało

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak mi sie wydaje . Co sie w takich wypadkach robi?

8p3onafaaetblgsa.png

• akira Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zadzwon do zus i zapytaj, ile przy najwyzeszej odprowadzonej skladce powinnaś otrzymywac zasilku dziennie i dlaczego dostalas nizszy zasilek. Moze za pozno L4 wyslalas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 12:39

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • ola25 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L4 bylo u nich 1 wrzesnia juz

8p3onafaaetblgsa.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4103 to jest po odliczeniu 18%?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak już przelew, to na pewno po odliczeniu. Brakuje jakieś 500 zł chyba?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, ma któraś informacje co się dzieje w przypadku wczesniaków ? Zaczynam buszować bo necie, ale same stare dane. Może któraś mama wie czy urlop macierzyński zaczyna się i tak w momencie urodzenia dziecka ?

Moje Kruszynki przyszły na śwat w 33+1. Przed nimi conajniej miesiąc w inkubatorkach...

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia, tak macierzyński jest liczony od momentu narodzin. Przynajmniej moje 2 kolezanki tak miały. Dzieci też z 33+

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 14:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 października 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, okazało się, że nie uwzględnienie zapłaconej przeze mnie składki na FP w moich należnych wpłatach wynika z tego, że jestem zgłoszona do ubezpieczeń z kodem 0570, który odpowiada preferencyjnym składkom, dlatego nie powinno się przy nim opłacać FP.
    Pani w ZUS za rozwiązanie podała skorygowanie kodu na 0510. Czy faktycznie jest to jedyna możliwość? Bo przecież opłacając składki od wyższej podstawy zobowiązana jestem zapłacić też składkę na FP, ale przy sporządzaniu rozliczenia księgowa zapewniała, że przy kodzie 0570 można pozostać i opłacać wyższe zadeklarowane składki normalnie. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Nie chciałabym sobie "namotać" w ZUS, jak z tego wybrnąć najlepiej?
    Pozdrawiam

• olcia88 Autorytet

Wysłany: 2 października 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh.. co za prawo... w innych krajach macierzński zaczyna się w momencie wypisania ze szpitala.

Doczytałam tylko, że była propozycja zmiany w 2013 ale nikt się tym niezainteresował.

Teraz muszę poczytać o załatwianiu spraw w urzędzie i becikowym a nie mam głowy. Jeżdżę do dziewczynek 3x dziennie ściągać pokarm. Papierologia mnie przeraża. Ledwo ogarnęłam chorobowy a teraz będę się stresować macierzyńskim

‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ