Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczynki pamietacie jak pisalam ze zaplacilam 4 skladke wysoka na l4 ?
Dzisiaj otrzymalam zwrot ( kotekta zostala przyjeta, zwrot w 27 dni otrzymany),( ksiegowa tlumaczyla ze jak sie jest caly miesiac na l4 w moim przypadku od 01.06do 30.06 to jest to traktowane jako nadwyzka i bez problemowa wyplata, ale gdybym byla od 02.06 to juz by mi nie wyplacili)
Sprawdzilam na sobie otrzymalam az sie zdziwilamFasUla, rah, akira lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej wszystkim Mamusiom!
Proszę o pomoc, co zrobić w przypadku gdy ZUS źle przeniósł dane z deklaracji DRA do systemu?
Zapłaciłam wszystkie składki od najwyższej podstawy za dany miesiąc,
jednak po wejściu na moje PUE w należnych składkach widnieją:
poprawnie oznaczone kwoty w zakładce społecznych, zdrowotnej natomiast przy FP kwota należnej wpłaty równa jest 0zł przy mojej wpłacie kwoty 242,49 zł.
Stąd powstała nadpłata w "Salda na koncie" tyle, że dodatkowo co dziwne
nadpłata z taką kwotą widnieje w zakładce ubezpieczeń społecznych.
Jak wchodzę w podgląd danych w deklaracji DRA widać, że nie zostały w ogóle uzupełnione pola z kwotami na ubezpieczenie zdrowotne i właśnie FP. W deklaracji, którą odręcznie wypełniłam i osobiście dostarczyłam do ZUS pola te są odpowiednio wypełnione.
Podpowiedzcie mi proszę co z tym zrobić, do kogo się ewentualnie zgłosić?
Pozdrawiam wszystkie Mamy -
nick nieaktualny
-
akira wrote:Mała_Czarna - prezydent ma na podpis 21 dni, zas musi byc jeszcze czas na ogloszenie w Dz.U. Jesli Duda sie pospieszy, to może nam się uda.
-
Lilijka30 wrote:No właśnie jak mieliby to wyliczać, skoro my przez 12 miesięcy (macierzyński) nie będziemy płacić składek... więc na jakiej podstawie nam wyliczą L4 i zasiłek? DLa mnie logiczna byłaby kontynuacja, no ale ciezko mówić o obiektywnej opinii
Będzie tak samo liczone, jak teraz dla mam, które się nie załapią, czyli będą brane do średniej składki opłacone przed niezdolnością do pracy. Kiedyś już te wzory były podawane. Raczej niemożliwe, że będzie kontynuacja wysokiego zasiłku, bo wtedy można byłoby rok w rok rodzić dzieci. W końcu to fizycznie możliwe...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2015, 07:53
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Mala_Czarna_89 wrote:tak teraz myślę.. Jeśli Duda podpisze to MUSI zostać ogłoszone w dzienniku? Tzn czy sam podpis prezydenta nie daje nam czasem pewności ze ustawa wejdzie w życie czy lepiej czekać na DU?
Ja kolejne L4 mam do 22.10 i do tego czasu musze podjac decyzje odnosnie wczesniejszego macierzynskiego. -
nick nieaktualny
-
Kochane, ma któraś informacje co się dzieje w przypadku wczesniaków ? Zaczynam buszować bo necie, ale same stare dane. Może któraś mama wie czy urlop macierzyński zaczyna się i tak w momencie urodzenia dziecka ?
Moje Kruszynki przyszły na śwat w 33+1. Przed nimi conajniej miesiąc w inkubatorkach... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny, okazało się, że nie uwzględnienie zapłaconej przeze mnie składki na FP w moich należnych wpłatach wynika z tego, że jestem zgłoszona do ubezpieczeń z kodem 0570, który odpowiada preferencyjnym składkom, dlatego nie powinno się przy nim opłacać FP.
Pani w ZUS za rozwiązanie podała skorygowanie kodu na 0510. Czy faktycznie jest to jedyna możliwość? Bo przecież opłacając składki od wyższej podstawy zobowiązana jestem zapłacić też składkę na FP, ale przy sporządzaniu rozliczenia księgowa zapewniała, że przy kodzie 0570 można pozostać i opłacać wyższe zadeklarowane składki normalnie. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Nie chciałabym sobie "namotać" w ZUS, jak z tego wybrnąć najlepiej?
Pozdrawiam -
Ehh.. co za prawo... w innych krajach macierzński zaczyna się w momencie wypisania ze szpitala.
Doczytałam tylko, że była propozycja zmiany w 2013 ale nikt się tym niezainteresował.
Teraz muszę poczytać o załatwianiu spraw w urzędzie i becikowym a nie mam głowy. Jeżdżę do dziewczynek 3x dziennie ściągać pokarm. Papierologia mnie przeraża. Ledwo ogarnęłam chorobowy a teraz będę się stresować macierzyńskim