X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A później prezydent ma 21 dni na autograf pod ustawą nie? To by był sam początek lipca, nie chcę być złym prorokiem, ale wątpię, żeby czekał do ostatniej chwili

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, ja myślałam, że to bezpośrednio idzie do prezydenta, ale wczoraj na tym forum FB czytałam, że od chwili przyjęcia przez senat - marszałek ma 30 dni na przekazanie do Prezydenta, a ten 21 dni na podpis lub skierowanie do TK, itd. A jak prezydent podpisze, to jeszcze w dzienniku ustaw musi się pojawić w ciągu 7 dni czy jakoś tak, więc może się wszystko opóźni. Ale nie wiem czy to prawda.

Ja nie mam dźwięku, ale chyba można oglądać to posiedzenie:
    http://www.senat.gov.pl/transmisje/biezace-transmisje/

EDIT:
    Teraz ktoś napisał, że po zaklepaniu przes Senat prezydent ma 21 dni na podpis i potem ogłoszenie w Dzienniku Ustaw. Przeczytaj dobrze o procesie legislacyjnym. Senat ma 30 dni na rozpatrzenie po przekazaniu przez Sejm.

Ja niestety nie znam się na tym, więc nie wiem. Dopytam jeszcze dziś moją "wtykę" ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 11:43

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to nie wiedziałam, że marszałek ma 30 dni na przekazanie tego. Ciekawe jak to wygląda w praktyce, czy np nie przekazuje od razu i ma z głowy. Szkoda, że nie utknęło to w sejmie, bo tam teraz niezły cyrk :) Dzisiaj powinno być wiadomo, czy przeszło czy nie prawda? Czy jeszcze jutro będą nad tym siedzieć?

edit:
    trzecie jest na liście, to chyba dzisiaj..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 11:22

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, dziś :) Na razie jakieś pitolenie, specjalnie odpaliłam na drugim kompie :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trzymamy kciuki;)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW, dzwoniłam do ZUS i dostałam info, że nie ma określonej liczby dni na jaki lekarz może wystawić zwolnienie w ciąży. Jest to uzależnione od stanu zdrowia danej osoby, o czym decyduje lekarz i wystawia zwolnienie na okres nie dłuższy niż do dnia, w którym niezbędne jest przeprowadzenie ponownego badania stanu zdrowia danej osoby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 11:37

FasUla lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jesli pójdę na l4 od wrzesnia a ZUS ma 30 dni na decyzje, ustawa wejdzie od 1 października, to bedzie to liczone według nowych czy starych zasad? I juz np l4 za październik, mimo ze zachowana bedzie ciągłośc, bedzie traktowane jako na tych nowych zasadach?
    Z tego co czytam w necie, spodziewają sie wejścia 1.10.

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Starych, prawo nie działa wstecz. Poklosia u mnie dopiero wczoraj pojawilo sie cos w zasilkach, od kiedy jesteś na l4?

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero od 2.06, Agatka ;) Dlatego muszę uzbroić się w cierpliwość. Tylko myślałam, że to L4 już jakoś tam jest wrzucone w system, ale ani słowa.

A właśnie co do zmiany zasad, to nie jestem pewna. Podobno jakiś tam artykuł w tej ustawie mówi, że jak zmienią się zasady podczas przyznawania, to będą składki wg nowych zasad przeliczane... Dlatego te dziewczyny walczą tam, żeby wykreślić ten punkt.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To specjalnie będą kontrole robic, aby czas wydluzyc

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, najgorsze ze muszę na dniach podjac decyzje a moze sie to skończyć zupełnie inaczej niż zakładam i tylko stracę kasę:/ chyba trzeba poczekać co dzis wymyśla:/

• NastyLiar Nowa

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli przejdziemy na L4 przed porodem to nie będzie ciągłości gdyż L4 nie ma nic wspólnego z macierzyńskim urlopem więc jeżeli ktoś idzie tokiem rozumowania, że jeżeli przed ustawą pójdzie na l4 a potem będzie ciągłość macierzyńska to jest w błędzie. Owszem L4 policzą według starych stawek ale już macierzyński według nowych więc najlepszym rozwiązaniem to iść na macierzyńskie 6 tygodni przed porodem bo mamy taką możliwość

polkosia lubi tę wiadomość

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia masz na myśli to, ze jeśli przedluzasz l4 w momencie gdy nowe przepisy wejdą w życie to dostaniesz niższe l4 liczone wg nowych zasad?

Powiem wam ze juz mi się chce tym wszystkim rzygac...

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • NastyLiar Nowa

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    będzie według nowych zasad liczone l4 jak zostanie przedłużone a jak potem przejdzie na macierzyński to też będzie już na nowych zasadach chyba że na macierzyński przejdzie przed wejściem nowej ustawy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie liczę na to ze jak bedzie wysokie l4, to macierzyński tez, tylko mnie obejmie macierzynski na nowych zasadach, bo ma termin na styczeń. Ale chodzi mi o L4, chce isc od wrzesnia, a oni moga przedłużyć postępowanie i np wtedy zaczną to liczyć według nowych zasad czyli od wydania decyzji? Albo za wrześnien wysokie, a od października liczone według nowych...niego sie najbardziej boje:/ pracowac i tak nie dam rady juz wtedy, ale z kasa bedzie bardzo kiepsko:/

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia mi zwolnienia pojawiają się w pue z opóźnieniem ok 4-5 dni więc pewnie za chwilę wskoczy Twoje. Mi też już się flaki przewracają jak tylko myślę o tej ustawie i zusie, tyle lat to funkcjonowało i akurat trafiło na nas..

polkosia lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, a tez nikt nie powie dokładnie jak bedzie, bo tego niewiadomo...wiec na dwoje babka wróżyła...

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wg mnie prawa do zasiłku nabywa się z dniem l4, więc jeśli przejdziesz na l4 przed wejściem w życie ustawy to i tak powinni Ci liczyć wg starych zasad. Tyle że pewnie dotyczy to pierwszego zwolnienia a jak już będziesz donosić kolejne to mogą liczyć wg nowych zasad ale ja też tego do końca nie ogarniam

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, wiec tak przeliczając, to 3 wysokie składzie za jedno l4 na wysokich świadczeniach sie nie opłaca... Moge np przejść ewentualnie 31 sierpnia na miesiac i potem i potem np 30 wrzesnia... Ale jak to bedą liczyć to juz sama nie wiem:(

Wysłany: 11 czerwca 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm a cały czas twierdzilysmy tutaj ze jak się ktoś załapie na l4 to nawet gdy je przedłuża to dalej będzie wysoką stawka liczona

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ