Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
No właśnie, ja myślałam, że to bezpośrednio idzie do prezydenta, ale wczoraj na tym forum FB czytałam, że od chwili przyjęcia przez senat - marszałek ma 30 dni na przekazanie do Prezydenta, a ten 21 dni na podpis lub skierowanie do TK, itd. A jak prezydent podpisze, to jeszcze w dzienniku ustaw musi się pojawić w ciągu 7 dni czy jakoś tak, więc może się wszystko opóźni. Ale nie wiem czy to prawda.
Ja nie mam dźwięku, ale chyba można oglądać to posiedzenie:
http://www.senat.gov.pl/transmisje/biezace-transmisje/
EDIT:
Teraz ktoś napisał, że po zaklepaniu przes Senat prezydent ma 21 dni na podpis i potem ogłoszenie w Dzienniku Ustaw. Przeczytaj dobrze o procesie legislacyjnym. Senat ma 30 dni na rozpatrzenie po przekazaniu przez Sejm.
Ja niestety nie znam się na tym, więc nie wiem. Dopytam jeszcze dziś moją "wtykę"Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 11:43
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
O, to nie wiedziałam, że marszałek ma 30 dni na przekazanie tego. Ciekawe jak to wygląda w praktyce, czy np nie przekazuje od razu i ma z głowy. Szkoda, że nie utknęło to w sejmie, bo tam teraz niezły cyrk Dzisiaj powinno być wiadomo, czy przeszło czy nie prawda? Czy jeszcze jutro będą nad tym siedzieć?
edit:
trzecie jest na liście, to chyba dzisiaj..Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 11:22
-
nick nieaktualny
-
BTW, dzwoniłam do ZUS i dostałam info, że nie ma określonej liczby dni na jaki lekarz może wystawić zwolnienie w ciąży. Jest to uzależnione od stanu zdrowia danej osoby, o czym decyduje lekarz i wystawia zwolnienie na okres nie dłuższy niż do dnia, w którym niezbędne jest przeprowadzenie ponownego badania stanu zdrowia danej osoby.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 11:37
FasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyDziewczyny a jesli pójdę na l4 od wrzesnia a ZUS ma 30 dni na decyzje, ustawa wejdzie od 1 października, to bedzie to liczone według nowych czy starych zasad? I juz np l4 za październik, mimo ze zachowana bedzie ciągłośc, bedzie traktowane jako na tych nowych zasadach?
Z tego co czytam w necie, spodziewają sie wejścia 1.10. -
Dopiero od 2.06, Agatka Dlatego muszę uzbroić się w cierpliwość. Tylko myślałam, że to L4 już jakoś tam jest wrzucone w system, ale ani słowa.
A właśnie co do zmiany zasad, to nie jestem pewna. Podobno jakiś tam artykuł w tej ustawie mówi, że jak zmienią się zasady podczas przyznawania, to będą składki wg nowych zasad przeliczane... Dlatego te dziewczyny walczą tam, żeby wykreślić ten punkt.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
Jeżeli przejdziemy na L4 przed porodem to nie będzie ciągłości gdyż L4 nie ma nic wspólnego z macierzyńskim urlopem więc jeżeli ktoś idzie tokiem rozumowania, że jeżeli przed ustawą pójdzie na l4 a potem będzie ciągłość macierzyńska to jest w błędzie. Owszem L4 policzą według starych stawek ale już macierzyński według nowych więc najlepszym rozwiązaniem to iść na macierzyńskie 6 tygodni przed porodem bo mamy taką możliwość
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNie liczę na to ze jak bedzie wysokie l4, to macierzyński tez, tylko mnie obejmie macierzynski na nowych zasadach, bo ma termin na styczeń. Ale chodzi mi o L4, chce isc od wrzesnia, a oni moga przedłużyć postępowanie i np wtedy zaczną to liczyć według nowych zasad czyli od wydania decyzji? Albo za wrześnien wysokie, a od października liczone według nowych...niego sie najbardziej boje:/ pracowac i tak nie dam rady juz wtedy, ale z kasa bedzie bardzo kiepsko:/
-
Polkosia mi zwolnienia pojawiają się w pue z opóźnieniem ok 4-5 dni więc pewnie za chwilę wskoczy Twoje. Mi też już się flaki przewracają jak tylko myślę o tej ustawie i zusie, tyle lat to funkcjonowało i akurat trafiło na nas..
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
FasUla wg mnie prawa do zasiłku nabywa się z dniem l4, więc jeśli przejdziesz na l4 przed wejściem w życie ustawy to i tak powinni Ci liczyć wg starych zasad. Tyle że pewnie dotyczy to pierwszego zwolnienia a jak już będziesz donosić kolejne to mogą liczyć wg nowych zasad ale ja też tego do końca nie ogarniam
-
nick nieaktualny