X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To będzie średnia z 12 miesięcy, więc te nieopłacone to chyba jako 0...

Nagrałam prawie całe wystąpienie. 15 minut!!! CAŁE 15 minut!!! To skurwiele!!! Nad jakimiś dyrdymałami po kilka godzin siedzą, a tu nas olali...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy śledziłyście obrady, ale sprawa chyba przegrana. Tzn moim zdaniem źle zostało to przedstawione: porównano kobiety na dg do bezrobotnych lub kobiet na dg opłacających niezmiennie niskie składki, a nie do kobiet zatrudnionych na etatach- w rezultacie stwierdzono, że nie ma to znamion łamania konstytucji.

Polkosia, też się zdziwiłam, pół dnia pieprzyli głupoty a tu chwila moment i spadówa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 17:33

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna... Powiedziano o nas w sumie tylko tyle, że działamy PATOLOGICZNIE. Bucior sk... Powiedzieli, że ten precedens jest znikomy, ale to rozwiązanie patologiczne... Co kurwa, on jest patologią!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 17:34

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 11 czerwca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie sie dowiedziec chyba czy nie chyba :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beznadzieja, czyli wejdzie to kiedy? W październiku, listopadzie?
    Ciekawe jak mam przeżyć na macierzyńskim za 17 zł miesięcznie, wiadomo ze jesli ma sie możliwość przez pierwsze 2 lata to płaci sie preferencyjny ZUS, prowadzę działalność prawie 2 lata, płace ZUS bez spóźnienia, do tego podatki i bede mieć 17 zł od państwa dla mnie i nowego obywatela. Super kraj

Wysłany: 11 czerwca 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylweczenka 60% średniej krajowej + 1/12 za każdy opłacony miesiąc. Jeśli opłacisz np 3 miesiące to + 3/12.

FasUla powiedzieli, że nie ma opcji ze 17zł. Najmniej to 1000zł

Właśnie ciekawa jestem, gdzie można wyczytać, że ta ustawa została ewentualnie klepnięta?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 17:57

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a miałam nadzieję, że przynajmniej ustawa wejdzie od 1 stycznia :-(

Lilijka30
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dowiemy się dopiero jak ogłoszą w dzienniku ustaw... Także nie wiadomo. Spróbuję się swoimi drogami dowiedzieć, kiedy ew. prezydent podpisze/podpisał, bo potem to już będzie wiadomo. Chyba, że to jakieś jawne jest? Te 17 zł to też jakaś lipa, niepotrzebnie to było w ogóle poruszone, bo przecież będzie ta ustawa 12x1000 zł - należy się tak naprawdę każdej kobiecie!!! Nie wiem czemu wszyscy tak panikują... W projekcie są jakieś zapisy, że będzie wyrównanie dla wszystkich kobiet. Jeśli komuś wychodzi 400 zł, to się zgłasza i dostaje wyrównanie do 1000.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 18:31

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ze 60% sr krajowe ktora teraz miej miecej wynosi 4000 plus 3/12 czyli srednia z 3500x3 : 12

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z drugiej strony jak ktoś musi ciągle czynsz za lokal opłacać + zus + np raty leasingowe to 1000zł dla kobiety na dg wcale nie idzie na dziecko. No trudno, mogłyśmy się tego spodziewać. Bez zmartwień tu proszę, bo maluszki czują :)

Dziewczyny, na pocieszenie znalazłam takie coś:
    "Zgodnie z projektem ustawy, jeśli prawo do zasiłku chorobowego nabędzie Pani przed dniem wejścia w życie znowelizowanych przepisów – otrzyma go Pani na starych zasadach. Jeśli w trakcie pobierania zasiłku chorobowego zmienią się przepisy, nie wpłynie to na jego wysokość, pod warunkiem, że niezdolność do pracy będzie nieprzerwana.
    Natomiast zasiłek macierzyński w sytuacji zmiany przepisów będzie ustalony na nowo.
    Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego wyłącza się przychód za miesiące, w których przedsiębiorca wykonywał działalność przez mniej niż połowę miesiąca. Czyli miesiące, w których pobierany jest zasiłek chorobowy pomija się w podstawie wymiaru zasiłku macierzyńskiego."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 18:45

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok czyli oni poprawek nie wnoszą, czyli jezeli prezydent sie pospieeszy to wejdzie w życie 1 października, jeżeli podpisze w lipicu to 1 listopada, tak?
    Co do macierzyńskiego, to jak się przejdzie na nie przed dniem wjescia ustawy, to rozumiem, ze dostaje sie go w calosci po starych zasadach, tak?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 18:52

polkosia lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam ze podpisze miedzy 22 czerwca a 26, polkosia, to pewne z tym wyrównaniem? I tak ZUS jest większy niz te 1000 zł bo ja na macierzyńskim bede musiała pracować ale zawsze to by było cos... To by był skandal gdyby bezrobotna dostawała wiecej niz na dg

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli przeszło.. ja się łapię ostatnim rzutem na taśmę ale szkoda mi uczciwych dziewczyn które zapiep na swoim a potem dalej ten sam stres z kasą przez całą ciążę i macierzyński.

1usawn15ju6q9qwm.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się lapie, tyle, ze we wrześniu będę musiała przejść na macierzyński.

km5st5odymuuq2ts.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile tygodni wczesniej można przejść na macierzyński

km5st5odymuuq2ts.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6 tygodni wczesniej.

ja się zastanawiam, czy lekarz może wpisać przewidywany termin porodu inny niż wychodzi z OM. Ja z OM mam 14 listopada, ale bliźniaki rodzą się ZAWSZE wcześniej. Cesarka jest umawiana 2-4 tyg wczesniej. Jesli musiałaby wpisać z OM to 6 tyg wczesniej wychodzi 3 października :/ ;/ ;/ ;/ ;/

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia skoro będziesz miała planowana cesarke to tum bardziej gin może wpisać planowany termin porodu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam taką nadzieje, ale muszę zapytać na wizycie bo sen mi spędza z oczu ten październik. A rodzić chciałabym naturalnie, ale to małoprawdopodobne, no chyba, że się ładnie ułożą.

Zresztą większość z nas wolałaby listopad, zawsze miesiąc dłużej chorobowego, a to nie małe pieniądze.

No nic, czekamy co zrobi Bronek ;) a właściwie- kiedy to zrobi...

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 11 czerwca 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula skad slyszalas ze wtedy podpisze?

• sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 11 czerwca 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam fajnie, ja sie opoznie o 2 tyg :) i w sumie przejdzie kolo nosa.
    Szkoda ze nie wiem jak wyliczcyc ta skladke :)

‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ