Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
To będzie średnia z 12 miesięcy, więc te nieopłacone to chyba jako 0...
Nagrałam prawie całe wystąpienie. 15 minut!!! CAŁE 15 minut!!! To skurwiele!!! Nad jakimiś dyrdymałami po kilka godzin siedzą, a tu nas olali...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Nie wiem czy śledziłyście obrady, ale sprawa chyba przegrana. Tzn moim zdaniem źle zostało to przedstawione: porównano kobiety na dg do bezrobotnych lub kobiet na dg opłacających niezmiennie niskie składki, a nie do kobiet zatrudnionych na etatach- w rezultacie stwierdzono, że nie ma to znamion łamania konstytucji.
Polkosia, też się zdziwiłam, pół dnia pieprzyli głupoty a tu chwila moment i spadówa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 17:33
-
Mała Czarna... Powiedziano o nas w sumie tylko tyle, że działamy PATOLOGICZNIE. Bucior sk... Powiedzieli, że ten precedens jest znikomy, ale to rozwiązanie patologiczne... Co kurwa, on jest patologią!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 17:34
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyBeznadzieja, czyli wejdzie to kiedy? W październiku, listopadzie?
Ciekawe jak mam przeżyć na macierzyńskim za 17 zł miesięcznie, wiadomo ze jesli ma sie możliwość przez pierwsze 2 lata to płaci sie preferencyjny ZUS, prowadzę działalność prawie 2 lata, płace ZUS bez spóźnienia, do tego podatki i bede mieć 17 zł od państwa dla mnie i nowego obywatela. Super kraj -
Sylweczenka 60% średniej krajowej + 1/12 za każdy opłacony miesiąc. Jeśli opłacisz np 3 miesiące to + 3/12.
FasUla powiedzieli, że nie ma opcji ze 17zł. Najmniej to 1000zł
Właśnie ciekawa jestem, gdzie można wyczytać, że ta ustawa została ewentualnie klepnięta?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 17:57
-
Dowiemy się dopiero jak ogłoszą w dzienniku ustaw... Także nie wiadomo. Spróbuję się swoimi drogami dowiedzieć, kiedy ew. prezydent podpisze/podpisał, bo potem to już będzie wiadomo. Chyba, że to jakieś jawne jest? Te 17 zł to też jakaś lipa, niepotrzebnie to było w ogóle poruszone, bo przecież będzie ta ustawa 12x1000 zł - należy się tak naprawdę każdej kobiecie!!! Nie wiem czemu wszyscy tak panikują... W projekcie są jakieś zapisy, że będzie wyrównanie dla wszystkich kobiet. Jeśli komuś wychodzi 400 zł, to się zgłasza i dostaje wyrównanie do 1000.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 18:31
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Z drugiej strony jak ktoś musi ciągle czynsz za lokal opłacać + zus + np raty leasingowe to 1000zł dla kobiety na dg wcale nie idzie na dziecko. No trudno, mogłyśmy się tego spodziewać. Bez zmartwień tu proszę, bo maluszki czują
Dziewczyny, na pocieszenie znalazłam takie coś:
"Zgodnie z projektem ustawy, jeśli prawo do zasiłku chorobowego nabędzie Pani przed dniem wejścia w życie znowelizowanych przepisów – otrzyma go Pani na starych zasadach. Jeśli w trakcie pobierania zasiłku chorobowego zmienią się przepisy, nie wpłynie to na jego wysokość, pod warunkiem, że niezdolność do pracy będzie nieprzerwana.
Natomiast zasiłek macierzyński w sytuacji zmiany przepisów będzie ustalony na nowo.
Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego wyłącza się przychód za miesiące, w których przedsiębiorca wykonywał działalność przez mniej niż połowę miesiąca. Czyli miesiące, w których pobierany jest zasiłek chorobowy pomija się w podstawie wymiaru zasiłku macierzyńskiego."Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 18:45
-
Ok czyli oni poprawek nie wnoszą, czyli jezeli prezydent sie pospieeszy to wejdzie w życie 1 października, jeżeli podpisze w lipicu to 1 listopada, tak?
Co do macierzyńskiego, to jak się przejdzie na nie przed dniem wjescia ustawy, to rozumiem, ze dostaje sie go w calosci po starych zasadach, tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 18:52
polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySłyszałam ze podpisze miedzy 22 czerwca a 26, polkosia, to pewne z tym wyrównaniem? I tak ZUS jest większy niz te 1000 zł bo ja na macierzyńskim bede musiała pracować ale zawsze to by było cos... To by był skandal gdyby bezrobotna dostawała wiecej niz na dg
-
6 tygodni wczesniej.
ja się zastanawiam, czy lekarz może wpisać przewidywany termin porodu inny niż wychodzi z OM. Ja z OM mam 14 listopada, ale bliźniaki rodzą się ZAWSZE wcześniej. Cesarka jest umawiana 2-4 tyg wczesniej. Jesli musiałaby wpisać z OM to 6 tyg wczesniej wychodzi 3 października ;/ ;/ ;/ ;/ -
Mam taką nadzieje, ale muszę zapytać na wizycie bo sen mi spędza z oczu ten październik. A rodzić chciałabym naturalnie, ale to małoprawdopodobne, no chyba, że się ładnie ułożą.
Zresztą większość z nas wolałaby listopad, zawsze miesiąc dłużej chorobowego, a to nie małe pieniądze.
No nic, czekamy co zrobi Bronek a właściwie- kiedy to zrobi...