Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, znalazłam coś takiego.
'data decyzji nie ma znaczenia . Decyzja pozytywna dziedziczy datę złożenia wniosku"
Czyli liczy się data wskazana we wniosku, a nie data decyzji.polkosia, FasUla, olcia88, Mala_Czarna_89, kasiaiic lubią tę wiadomość
-
sylweczenka wrote:A jest tu ktos z terminem na grudzien?
ja mam 1 grudnia. zaplacilam wlasnie druga skladke ale chyba sie nie uda skoro bardziej prawdopodobne wejscie to pazdziernik, liczylam ze moze jednak listopad, trudno na l4 mam zamar odbic zaplacone skaldki bo od 1 lipca ide, a potem podobno dostane okolo 2400 na macierzynskiem -
Tam na FB piszą, że teraz dziennik ustaw jest elektroniczny i wchodzi z automatu po podpisie prezydenta? No nic, zostaje nam czekać... Najlepiej jakby się udało, żeby od 1.11 weszła, to wtedy prawie wszystkie dziewczyny z terminem na ten rok się załapią...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyTez słyszałam ze dziennik jest elektroniczny wiec wchodzi to natychmiastowo, z drugiej strony gdzieś czytałam, ze Bronek niby nie bedzie juz podpisywał żadnych rzeczy, ale jak to przęsło jednogłośnie to pewnie dla niego takie nic... Jakby nie było, gdyby weszło od listopada, to zawsze ten miesiac spokoju wiecej... Takie prawo było od 16 lat i teraz nagle tak szybko to zmienili przed wyborami. Najlepsze ze teraz takie afery, a oni sie matek uczepili i najlepiej nam zabrać kasę. Jaka jest sytuacja na rynku każdy wie, gdyby było łatwo o dobra prace z dobra pensja na etacie, to tez byśmy na działaności nie były, gdzie nie raz pracuje sie wiecej niż jeden etat i tez ciagle tylko biurokracja i utrudnienia. Wkurzyło mnie to wszystko strasznie, no ale dobrze ze chociaż tu mamy jakies info, bo w mediach widzę, ze temat mało rozwinięty, mało co o tym piszą...
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
Też słyszałam, że jest taka zasada, że gdy nowy prezydent jest już wybrany to stary nie powinieni podpisywać. Drugie to to, że sam Duda apelował czy tam prosił, żeby Bronek " nie podpisywał kluczowych/ważnych decyzji" Ale niestety nie wiem na ile nasza jest ważna - chociaż, to z niej chyba chcą wziąć kasę na zasiłki 1000 zł co miesiąc dla mam bez praw do świadczeń - a o tym już jest głośniej, a to jeszcze pomysł na politykę prorodzinną samego Bronka chyba. Ale ja się gówno znam ;]
-
FasUla, najgorsze jest to, że w naszym kraju wspiera się bezrobocie i osoby niepracujące. My, które radzimy sobie nie bierzemy od Państwa itd. Dostaniemy mniej, niż kobiete na bezrobotnym,k orzystajaća z zasiłków itd, bo ona od nowego roku dostanie w gratisie 1000zł.
Dziewczyny, a czy ja wnioek o wcześniejszy macierzyński mogę złożyć jzęli termin mam na 29 października, prawo do wcześniejszego macierzyńskiego uzyskuje 17 września, złożyć np 31 sierpnia? -
Złożyć pewnie możesz, bo z tego co wiem, to tam we wniosku podajesz datę. A czemu chcesz aż w sierpniu?
No niestety, najgorsze jest to, że my jakieś te składki płacimy, a tu taka bezrobotna osoba za free dostanie... Jesteśmy i tak stratne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 10:29
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Pokłosia, bo podobno liczy się data decyzji, a na decyzje mają 30 dni. Już sama nie wiem, ale teraz na fb dziewczyny piszą, że to i tak nic nie da. Ale Jak rozmawiałam z prawnikiem, to on mówi, że liczy się data przejścia na macierzyński, a nie decyzja. Więc ja już nic nie rozumiem. Przecież to logiczne, że prawo nabywa się w dniu wskazanym we wniosku, a nie w dniu decyzji.
To nawet dziewczyny z porodem na sierpień mogą nie czuć się spokojne, bo mogą im trzasnąć kontrole i przedłużyć wydanie decyzji do 1 października
-
kejt84 wrote:ja mam 1 grudnia. zaplacilam wlasnie druga skladke ale chyba sie nie uda skoro bardziej prawdopodobne wejscie to pazdziernik, liczylam ze moze jednak listopad, trudno na l4 mam zamar odbic zaplacone skaldki bo od 1 lipca ide, a potem podobno dostane okolo 2400 na macierzynskiem
Ja planuje zaplacic wiecej skladek, to i poeniazki wieksze.
Chociaz to trzeba policzyc -
Logicznie to faktycznie powinna się liczyć data złożenia wniosku lub pójścia na l4 a nie data wydania decyzji, bo faktycznie mogą przedłużać w nieskończoność.
Ja też po macierzyńskim mam w planach zamknąć działalność i kombinować z otwarciem w taki sposób, żeby nie płacić ponad 1tys. miesięcznie;/ masakra jakaś...i jak w tym kraju prowadzić działalność jak zawsze robią pod górkę?! -
nick nieaktualnyAgatka ja bym złożyła wczesniej wniosek tak jak mówisz w sierpniu, mnie prawnik tez mówił, ze nie decyduje ta data decyzji tylko samego wydarzenia, i myśle, ze to powinno przejsc. Po prostu jak ktoś bedzie miał pecha to dowala kontrole, bedą grać na zwłokę i najwyżej sprawa sie w sadzie skończy. Pewnie sie ja wygra ale kasa przyjdzie po jakimś roku i to mnie najbardziej stresuje, ze w każdej sytuacji moze byc inaczej, jeden dopomoże szczęście, dał jednej ZUS bedzie łaskawy, a inna trafi na problemy i w ciazy bedzie musiała sie szarpać o pieniądze, conajmniej jakbyśmy ta kasę chciały na buty dla sienie czy wakacje a nie na godne zycie z dzieckiem...
Ale bądźmy dobrej myśli. Tez mi sie wydaje, ze potraktowali nas jako taki margines i ze to nie jest ważne, wiec pewnie nie bedą sie nad tym zastanawiać. No ale nie ma spójności w tym wszystkim, ze dla bezrobotnych pieniądze sie znajda, na in vitro tez, ale jak juz zajdziesz w ciaze na DG to radź sobie sama. Na pewno to stres dla nas, ale oby były same pozytywne decyzje, wiedziałam juz wczesniej o tej sprawie, ciągnęło sie to latami, u mnie starania tez trochę trwały, a jak sie udało to nagle bum i trzeba całkiem przeorganizować zycie... Najgorzej ze ja bym chciała jakos wrócić do pracy w miarę szybko, zeby było na utrzymanie i oczywiscie moja mama zaczęła krytykować, ze jak to, ze karmienie piersią najważniejsze itd... A po prostu czasem sie nie ma wyboru... Ech chyba za daleko myślami wybiegam, muszę sie juz przestać stresować, bo dzidziuś bedzie zły ze ma taka matkę frustraktke;)