X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa no widzisz ja już za czerwiec jestem zgłoszona i będę płacić najwyższą więc tak pewnie zostanie, no chyba że za tydzień prawnik coś wymyśli co pozwoli trochę zaoszczędzić.
    Ja już postanowiłam, że po macierzyńskim zamykam działalność i będę kombinowała inaczej bo i tak emerytury nie dostanę to wiadomo i nie będę tyle tym złodziejom z zusu płaciła miesięcznie. Wiadomo też, że składki z roku na rok są coraz wyższe...
    Z tymi bezrobotnymi to patologia, obok nas mieszka rodzina z 6 chyba dzieci, siedzą sobie ładnie za zasiłku a codziennie jak idę do pracy to widzę mężulka jak wychodzi z monopola z flaszką albo piwkami na początek dnia dla siebie i żonki:/ nóż się w kieszeni otwiera naprawdę...

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja trzecia styczniowka;) a na l4 jesli jest chodzone nie mozna wyjechać np z miasta? Zastanawiam sie czy to tez będę miec kontrolowane...

• hexa Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podstawe do spolecznych deklarujesz a podstawa do zdrowotnego to 3104,57zł - z tego kwota należnych składek=279,41. pobierając zasiłek chorobowy/macierzymnnski składki na ub. zdrowotne trzeba opłacać samemu

FasUla lubi tę wiadomość

hexa
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy maksymalnej podstawie tj. 9897,50zł dostaje sie "na rękę" jakies 6900 zł,

polkosia lubi tę wiadomość

hexa
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak patrzę na tą kwotę to mi się pucha jarzy jak nie wiem :D prawda jest taka, ze sama nigdy tyle nie zarobię...mąż pewnie też nie.

polkosia lubi tę wiadomość

• hexa Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a no :) uczucie jak się otrzyma przelew - bezcenne :p

olcia88, polkosia lubią tę wiadomość

hexa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja nie chcę iść na L4 , bo sama zarobię więcej - ale wiadomo robić muszę , nie leżeć . A na wysoki macierzyński się niestety nie załapię bo termin mam na 30 listopada - eh miałam nadzieję, że będzie tak jak z tym rocznym macierzyńskim ,że nie zaczną w środku roku tylko od początku. W związku z tym na razie nie zgłosiłam się do chorobowego i płacę ZUS preferencyjny. A wiecie może co muszę opłacać jeżeli nie chcę zawieszać działalności na macierzyńskim - cały ZUS ?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyńskim chyba tylko składkę zdrowotną?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głosowali dzisiaj, czy w końcu nie

km5st5odymuuq2ts.png
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, na macierzyńskim opłacasz tylko zdrowotną. Nie musisz niczego zawieszać, a pracować możesz :)

polkosia, kwiatakacji lubią tę wiadomość

1192fd38996c3bcd98d941e4616ee94f.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia... Żeby mieć wysoki zasiłek zrobiłam sobie 2-miesięczną przerwę w chorobowym (podobnie jak w pierwszej ciąży), ale teraz może się chyba okazać, że źle się stało :/ Rozmawiałam dziś z kobietą od zus-u u mojego księgowego i wg jej wstępnych wyliczeń przy 3-4 wysokich składkach PO przerwie dostanę ok. 3000 (brutto) macierzyńskiego, a przy 8 normalnych i 4 wysokich daliby mi 4500 (brutto) :( Strasznie jestem tym wszystkim podłamana... Termin mam na grudzień, więc na macierzyński się tym razem nie załapię. Na chorobowe pewnie pójdę, bo nie chcę płacić kolejnych dużych składek (poprzednio na zwolnieniu nie byłam). Na jakieś 3 miesiące wypadnę więc z rynku, stracę paru klientów, pracować przy dwójce nie będę mogła tyle, co przy jednym (w dodatku spokojnym), a zasiłku dostanę o jakieś 3000 mniej...:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie dlatego ja nie chcę iść na chorobowy , żeby nie wypaść z rynku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale czasem jest taka praca ze sie nie da w zaawansowanej ciazy pracowac:/ albo tak ciąż przebiega ze zwolnienie konieczne no i wtedy nie ma wyjścia...

Wlasnie, ktoś wie jak było z tym głosowaniem?

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.senat.gov.pl/transmisje/biezace-transmisje/ teraz głosują, ale dopiero włączyłam, więc nie wiem, czy nasz temat już był

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeżeli to jest ta ustawa "Ustawa o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw"
    To głosowali - 78 za 1 się wstrzymał.

Głosowanie żeby ustawa weszła bez poprawek.

http://www.senat.gov.pl/sklad/senatorowie/szczegoly-glosowania,151,39,8.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 20:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli teraz do podpisu prezydenta...

Wysłany: 12 czerwca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to jesli mialysmy jeszcze jakies resztki nadziei to czar wlasnie prysl

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    " Dla przykładu, przewidywana data jest na 1 sierpnia, możemy już dzisiaj iść na macierzyński. Nieistotna jest rzeczywista data narodzin, czy dziecko urodzi się w sierpniu, czy może za dwa dni, czy może we wrześniu. Przepis odnosi się do przewidywanej daty porodu, więc istotne jest tylko jaki przewidywany termin ustalą nam lekarze. Macierzyński można rozpocząć najwcześniej na 6 tygodni przed przewidywaną datą narodzin, a fakt narodzin w innym terminie nam tego nie zmieni."
    Eeeee, jesteś tego pewna? To po co określaliby maksymalny okres przed porodem?
    Ja miałam termin na 31.08., na macierzyński poszłam 01.08., urodziłam 03.09., parę dni później zaniosłam do zus-u akt urodzenia i dopiero po tym wypłacono mi zasiłek za sierpień. Ponoć nie ma wypłaty bez aktu właśnie dlatego, że muszą się upewnić, że poród rzeczywiście nastąpił w ciągu tych 6 tygodni. Z drugiej strony, porody często następują po terminie i ciekawe, co wtedy? Jeśli urodzę 7 tygodni po złożeniu wniosku, to każą mi dopłacać za ten tydzień? Nie brzmi to zbyt sensownie, podobnie jak przechodzenie na macierzyński 3 miesiące przed terminem, o którym pisałaś...ech, i bądź tu mądra :(

Wysłany: 12 czerwca 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaatka moim zdaniem "utną" ci ten tydzień pod koniec macierzyńskiego, tak że będziesz miała zapłacone za tyle tygodni macierzyńskiego, co każda kobieta. No przecież nie jesteś w stanie przewidzieć kiedy urodzi się dziecko. Tylko 5% dzieci rodzi się dokładnie w przewidywanym dniu.
    Ja też czytałam, że ważna jest przewidywana data porodu a nie faktyczna data porodu.

kaatka lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • kaatka Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, w takim razie w przypadku wejścia ustawy 1.11 byłaby dla mnie szansa, bo mam termin na 17.12., ale przecież termin może się przesunąć o parę dni :)

‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ