Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja myślę, że jeśli komuś zabraknie kilku dni, to warto poszukać lekarza, który przesunie tą datę troszkę
A powiedzcie, l4 musi być cały czas od tego samego lekarza? Czy może być np raz wypisane przez internistę, a potem przez gina? Bo mój chyba planuje urlop w czasie, gdy będzie mi potrzebnye-ness lubi tę wiadomość
-
Kaatka, ja to cytowałam akurat Z zeszłego roku pewnie. Gdzieś czytałam, że właśnie kiedyś można było wykorzystać nawet pół roku macierzyńskiego przed porodem (nie wiem niby na jakiej zasadzie), ale w praktyce żadna kobieta tego nie robi, bo to nie ma sensu, dlatego teraz jest te 6 tygodni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 22:17
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Sylweczka, tez mysle ze to będzie lipiec, bo na stronie ustaw uchwalonych przez sejm sa jeszcze ustawy z 22 maja nie podpisane przez prezydenta, wiec wszystko musi iść po kolei, no chyba, ze jest to sprawa mega pilna. Poza tym dziewczyny z fb, wysyłają pismo do prezydenta, moze to cos da
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAż tak pilne to nie jest, tak mi sie wydaje, chyba ze wszysyko hurtem nagle bedzie podpisywał...szkoda ze tak w ciagu roku to wchodzi...
Ale trzeba sie nastawić ze zmiany wejdą i mieć plan alternatywny;) ja sie i tak cieszę ze trafiłam na ten wątek, bo pewnie zalanym w nieświadomości...
Dziewczyny a czy ZUS kontroluje zarobki? Tzn czy postawę moge podnieść do takiej ile faktycznie zarabiam? Czy u Was były zarobki na poziomie 10 tys i miałyście kontrole z tym związane? -
ja miałam zarobki na poziomie 3-4 tys a deklarowałam najwyższą podstawę. Kontrolowali tylko czy firma faktycznie działa.. dostałam pismo, ze kontrola wykazała ze firma nie była fikcyjna i kilka dni póżniej na pue pojawiła się decyzja i kasa..
nie mają prawa kwestionować kwoty która deklarujesz..polkosia, FasUla lubią tę wiadomość
hexa -
Ojj ja sobie "nadmuchałam" zarobki do 3700 żeby w razie czego mówić, że zarabiałam na opłacanie zusu. Ale słyszałam o przypadkach, że dziewczyny miały prawie 0 i dostały.
Jeśli faktycznie ustwy z 22 maja czekają na podpis to robię się spokojna i zaczyna mi się wydawać, że to co mówi moja księgowa może okazać się prawdą. Ona twierdzi, że najprawdopodobniej wejdzie od stycznia 2016. Myślę, że my podchodzimy emocjonalnie do tego a tacy księgowi którzy czekali na wejście wielu ustaw ze wzg na różne zmiany w rozliczaniu, kwotach itd wiedzą, że poważne zmiany które wiążą się z całkowicie innym przeliczaniem muszą wejść z jakąś charakterystyczną datą.FasUla lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny pojawiła mi się w pue decyzja za pierwsze zwolnienie ale nie mam jeszcze podglądu w kwoty.. mam okres uprawnienia do świadczenia taki jak na zwolnieiu, procent świadczenia 100% i procent obniżenia 0%. Agatka jak to wyglądało u Ciebie? że też akurat dziś sobota i nic się nie dowiem.. ale i tak cieszę się że nie było żadnych kontroli:) chyba że to jest decyzja negatywna.. ale chyba nie byłoby wypełnione że okres uprawniony do świadczenia jest taki sam jak na zwolnieniu..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2015, 17:32
FasUla lubi tę wiadomość
-
ale byłoby super - mam tylko nadzieję że w wyższej kwocie no ale skoro przez 2 miesiące nie płaciłam chorobowego no i wyrejestrowałam się i zarejestrowałam do chorobowego,3 wysokie składki plus 4 cała ale od niższej podstawy, w pue wszystko się zgadza to już chyba nic nie wymyślą.. ech do końca trzymają w niepewności..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2015, 17:50
polkosia lubi tę wiadomość
-
moze mi ktos doradzi z was jestem na zasilku macierzynskim z zusu do 14.08.2015 i teraz jestem ponownie w ciazy co mam zrobic czy L4 do zusu zaniesc czy zarejestrowac sie w PUP.. i jak w PUP sie zarejestruje PUP bedzie mi cos wyplacał?