Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
No nasze urzędy się nie śpieszą..ja złożyłam zeznanie podatkowe ok 17 marca i mam zwrot i też czekam i czekam. Dziś dzwoniłam i mówili żeby sprawdzić konto między 5 a 6 czerwca czy coś nie przyszło - oczywiście nic nie było więc nie wiem o co im chodzi, przecież mają podgląd czy wysłali czy nie.. ale im to na czas wszystko trzeba..
-
Dla mnie to nielogiczne. Jak ma zdeklarować na DRA że zarobiła ok 9890 będąc na L4 ? Kupy się to nie trzyma. Ale skoro decyzja ma być do 1 to ok. Księgowa mi mówiła, że tylko zdrowotne a będę miała identyczną sytuację za miesiąc, bo od 1.07 idę na L4, marze już o zwolnieniu bo coraz ciężej mi się pracuje, okropność
-
Dziewczyny to jest tak że jak idzie się od 01 to tylko składka zdrowotna ale jak od 02 i dalej to coś trzeba za te dni zapłacić i większość osób albo płaci proporcjonalnie albo całą. I wtedy zus ma 30 dni od zapłaty tej składki na decyzję - u mnie się sprawdziło bo byłam od 04 maja na l4 a jakaś pierwsza decyzja wskoczyła 12 czerwca. Ja myślę że lepiej zapłacić całą ale spokojnie można od tej niższej podstawy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 20:50
-
Miesięcy, w których chociaż 1 dzień jesteście na zwolnieniu nie bierze sie pod uwage przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku, więc deklarujesz za ten miesiąc najniższe obowiązujące cię składki i nie ma to wpływu na wysokość zasiłku. Mozna zaplacic proporcjonalnie te skladki tylko za dni przepracowane, ale mi prawnik powiedzial ze najbezpieczniej jest złożyć DRA za cały miesiąc i zaplacic za pelny miesiąc najnizsze skladki. W takim przypadku po otrzymaniu decyzji o przyznaniu zasiłku sklada się korektę DRA - i wtedy zus zwraca nadpłatę. Korekty mozemy dokonać wyłącznie przy zapłacie minimalnych składek!
Ja tak robiłam bo byłam 3 dni w marcu i 5 dni w kwietniu na zwolnieniu i wtedy płaciłam małe składki i mam wysoki zasiłek, także mechanizm sprawdzony:))polkosia, kasiaiic, FasUla lubią tę wiadomość
hexa -
Mi Pani w zusie tłumaczyła że to bardziej chodzi o to żeby nie przerwać sobie ciąglości ubezpieczenia..a wiadomo ze zus ma różne pomysły np jakimś cudem podważą l4 albo doszukają się jakiegoś błędu na koncie a tu składki niezapłacone i lipa.. oczywiście to czysta teoria no ale różne są historie z tym zusem..
-
AgaSad wrote:Mi Pani w zusie tłumaczyła że to bardziej chodzi o to żeby nie przerwać sobie ciąglości ubezpieczenia..a wiadomo ze zus ma różne pomysły np jakimś cudem podważą l4 albo doszukają się jakiegoś błędu na koncie a tu składki niezapłacone i lipa.. oczywiście to czysta teoria no ale różne są historie z tym zusem..
Agasad jakies info odnośnie twoich wyplat masz?