X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, a pierwszy miesiąc wyższych składek (od 2 marca tak?) płaciłaś tak jakby za cały miesiąc, czy proporcjonalnie mniej, o jeden dzień?
    Bo ja od 2 kwietnia mam wyższe składki i widzę, że zapłaciłam tak jakby za cały miesiąc (dokładnie tyle samo, co miesiąc później). Takie kwoty poleciła mi księgowa

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju miałam kontrolę z zusu!! Jeszcze grosza mi nie wypłacili a już przyleźli. Dobrze że byłam w domu, standardowe pokazanie dowodu osobistego. Facet pytał czy zatrudniam pracownika - ja fizycznie nie zatrudniam ale mam umowę agencyjną z inną firmą o czym ich poinformowałam - mam nadzieję że to dla głupiego zusu jest ok i że teraz nie będą jakoś śledzić. Sama nie będę pracować i nie mam takiego zamiaru.

polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna, płaciłam za całość, a zgłoszona jestem od 3.03.

Aga, to fart :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 19 czerwca 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 3 czyli 2 mogłaś iść na l4 tak?

Aga, sprawdzili dowód i sobie poszli? ;)

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sprawdzili dowód, zapytali o adres biura i czy zatrudniam pracownika. Facet powiedział że przypomina że w trakcie pobierania zasiłku nie mogę pracować, zapytali o termin porodu i życzyli szczęśliwego rozwiązania. Ot tyle. Ja podpisałam jakiś świstek i poszli.

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Czarna, 90 dzień wypadał na ostatni dzień maja, ale na wszelki wypadek zaczęłam L4 od 2.06.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn

Wysłany: 19 czerwca 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no przecież to się 90 dni liczy a nie trzy pełne miesiące..

edit:
    liczyłam, tak czy siak kończy mi się tego samego dnia. W środę teoretycznie mogłabym iść na l4, ale w środy mój gin nie przyjmuje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 17:15

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Felka Nowa

Wysłany: 19 czerwca 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, proszę o pomoc, bo widzę, ze tutaj macie dużą wiedzę. Mam termin na koniec grudnia, dopiero zaczęłam opłacać wyższą składkę. Czy nie mogę teraz przejść na zwolnienie i już uzyskać prawo do zasiłku? Na starych zasadach? Czy najwcześniej 6 tyg. od terminu porodu? Będę wdzięczna za Wasze opinie... dzięki

Hej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności

Wysłany: 19 czerwca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na macierzyński można przejść najwcześniej 6 tygodni przed terminem porodu.
    Wcześniej możesz przejść na chorobowe- po 3 miesiącach opłacania wysokich składek żeby dostać wyższe chorobowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 18:52

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • Felka Nowa

Wysłany: 19 czerwca 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź. Czyli w mojej sytuacji, po trzech miesiącach opłacania wysokich składek, mogłabym dostawać te ok. 80% swojej pensji dopóki nie przejdę na macierzyński, czyli do porodu i wtedy już według nowych zasad, bo to będzie styczeń, tak? Dzięki wielkie

Hej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności

Wysłany: 19 czerwca 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na l4 dostajesz 100% :) jeśli się zalapiesz na stare przepisy (a się zalapiesz bo nowe wejdą od października lub listopada) na macierzyński juz niestety raczej na nowych

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felka, po 3 miesiącach przechodzisz na L4 na starych zasadach ciągniesz eo dnia porodu, macierzyński juz wyliczany będziesz miala na nowych zasadach, nawet jezeli przejdziesz 6tygodni wczesniej

km5st5odymuuq2ts.png
  • Felka Nowa

Wysłany: 19 czerwca 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie za pomoc! W takim razie jedyna szansa, że Bronek odpuści i nie podpisze, ale myślę, że to mało prawdopodobne... pozdr

polkosia lubi tę wiadomość

Wysłany: 19 czerwca 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moim zdaniem nie ma takiej opcji bo wszyscy byli za... :/ jak nie podpisze to i tak przejdzie musiałby zawetowac ale to sam by sobie strzelił w kolano na koniec

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 19:13

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:-) prosze o pomoc czy dobrze wszystko rozumiem;-) na poczatku lipca zaplace trzecia najwieksza skladke, od 7.07 mpge isc na zwolnienie. Termin mam na koniec listopada/poczatek grudnia. Jesli ustawa wejdzie w zycie od 1.11 moge wczesniej pojsc na macierzynski (6tyg) i bede miala oplacany caly zasilek wedlug starych zasad?

Wysłany: 19 czerwca 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png

Wysłany: 22 czerwca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy są jakieś informacje z góry, konkretnie, czy prezydent podpisał?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2832

Na razie chyba nie...jest tez petycja do podpisania...

http://www.petycje.pl/petycja/11380/stop_nierownemu_traktowaniu_kobiet_prowadzscych
    _dzialalnozc_gospodarczs_!.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 13:45

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

• Styczniowa27 Przyjaciółka

Wysłany: 23 czerwca 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co mi radzicie bo już zgłupiałam :( Od listopada mam działalność gospodarczą i opłacam zus cały tzn dobrowolny też ale na preferencyjnych warunkach. Termin porodu mam na 20 lutego więc to dopiero sam początek tydzień. Co mam zrobić aby mieć jakikolwiek macierzyński i jaką składkę mam odprowadzać? Proszę o pomoc :(

zem3x1hpjl5mhe34.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 czerwca 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.facebook.com/groups/837545286283371/?fref=ts

ZApraszam na naszą grupę "matki na DG - nie dla prawa wstecz" tam można znaleźć informacje na temat nowej ustawy i nowych zasad

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ