Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Polkosia, a pierwszy miesiąc wyższych składek (od 2 marca tak?) płaciłaś tak jakby za cały miesiąc, czy proporcjonalnie mniej, o jeden dzień?
Bo ja od 2 kwietnia mam wyższe składki i widzę, że zapłaciłam tak jakby za cały miesiąc (dokładnie tyle samo, co miesiąc później). Takie kwoty poleciła mi księgowa -
Jeju miałam kontrolę z zusu!! Jeszcze grosza mi nie wypłacili a już przyleźli. Dobrze że byłam w domu, standardowe pokazanie dowodu osobistego. Facet pytał czy zatrudniam pracownika - ja fizycznie nie zatrudniam ale mam umowę agencyjną z inną firmą o czym ich poinformowałam - mam nadzieję że to dla głupiego zusu jest ok i że teraz nie będą jakoś śledzić. Sama nie będę pracować i nie mam takiego zamiaru.
polkosia, FasUla lubią tę wiadomość
-
Tak sprawdzili dowód, zapytali o adres biura i czy zatrudniam pracownika. Facet powiedział że przypomina że w trakcie pobierania zasiłku nie mogę pracować, zapytali o termin porodu i życzyli szczęśliwego rozwiązania. Ot tyle. Ja podpisałam jakiś świstek i poszli.
Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość
-
A no przecież to się 90 dni liczy a nie trzy pełne miesiące..
edit:
liczyłam, tak czy siak kończy mi się tego samego dnia. W środę teoretycznie mogłabym iść na l4, ale w środy mój gin nie przyjmujeWiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 17:15
-
Hej dziewczyny, proszę o pomoc, bo widzę, ze tutaj macie dużą wiedzę. Mam termin na koniec grudnia, dopiero zaczęłam opłacać wyższą składkę. Czy nie mogę teraz przejść na zwolnienie i już uzyskać prawo do zasiłku? Na starych zasadach? Czy najwcześniej 6 tyg. od terminu porodu? Będę wdzięczna za Wasze opinie... dziękiHej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności
-
Dzięki za odpowiedź. Czyli w mojej sytuacji, po trzech miesiącach opłacania wysokich składek, mogłabym dostawać te ok. 80% swojej pensji dopóki nie przejdę na macierzyński, czyli do porodu i wtedy już według nowych zasad, bo to będzie styczeń, tak? Dzięki wielkie
Hej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności -
Dzięki wielkie za pomoc! W takim razie jedyna szansa, że Bronek odpuści i nie podpisze, ale myślę, że to mało prawdopodobne... pozdr
polkosia lubi tę wiadomość
Hej dziewczyny, widzę, ze znacie się na temacie. Proszę o radę. Termin mam na koniec grudnia, dopiero zaczęłam płacić wyższą składkę. Czy nie można przejść przez tymi 6 tygodniami od terminu porodu na chorobowe i już wtedy uzyskiwać zasiłku? Jak to jest? Nie mam żadnej fikcyjnej działalności -
nick nieaktualnyHej dziewczyny:-) prosze o pomoc czy dobrze wszystko rozumiem;-) na poczatku lipca zaplace trzecia najwieksza skladke, od 7.07 mpge isc na zwolnienie. Termin mam na koniec listopada/poczatek grudnia. Jesli ustawa wejdzie w zycie od 1.11 moge wczesniej pojsc na macierzynski (6tyg) i bede miala oplacany caly zasilek wedlug starych zasad?
-
nick nieaktualnyhttp://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2832
Na razie chyba nie...jest tez petycja do podpisania...
http://www.petycje.pl/petycja/11380/stop_nierownemu_traktowaniu_kobiet_prowadzscych
_dzialalnozc_gospodarczs_!.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 13:45
Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny co mi radzicie bo już zgłupiałam Od listopada mam działalność gospodarczą i opłacam zus cały tzn dobrowolny też ale na preferencyjnych warunkach. Termin porodu mam na 20 lutego więc to dopiero sam początek tydzień. Co mam zrobić aby mieć jakikolwiek macierzyński i jaką składkę mam odprowadzać? Proszę o pomoc
-
nick nieaktualny