Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Agatka nic nie wiem ale jestem trochę przeziębiona i stwierdziłam że nie będę jechać specjalnie do zusu i stać w tych głupich kolejkach - zaczekam spokojnie bo we wtorek i tak będę zanosić kolejne l4 - już trzecie - więc przy okazji sobie podejdę, ale liczę że jednak coś się pojawi.
Polkosia ja też tego nie rozumiałam ale zapłaciłam dla swojego spokoju a przecież i tak tą kaskę przeksięgują np na składkę zdrowotną więc dla mnie nie było różnicy. -
Polkosia nie ma co płacić 4 wysokiej składki bo to bez sensu. Mojej znajomej też powiedzieli w zusie, że dla pewności ma zapłacić i niepotrzebnie. Wyobraźcie sobie, że musiała się z zusem sądzić bo zapłacił jej za mało jak powinien i oczywiście znajoma sprawę wygrała. Niestety zus się odwołał i zgadnijcie jaki podał powód tego odwołania?? Otóż powodem tego odwołania była...opłacona o 1 składka za dużo co wprowadziło zus w błąd:/
Wierzcie czy nie ale do teraz żadne z nas nie wie co to za durny argument ale można i tak. Prawnik mówi, że zus jest w takiej podbramkowej sytuacji finansowej, że wymyślają kompletne farmazony.
Więc naprawdę dziewczyny nie wydawajcie kasy bo to niepotrzebne absolutnie.polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
A ja dalej nic nie wiem co z moim zasiłkiem, dzwoniłam na infolinię bo do oddziału wogóle nie ma podanych telefonów tylko od razu kierują na infolinię. Pani powiedziała że dopiero jak jest termin wypłaty to znaczy że zasiłek jest przyznany w 100% i teraz poszła ta decyzja do zatwierdzenia. No ale babka mnie uspokajała że to tyle trwa i na dniach powinno coś się pojawić bo ma w systemie że decyzja jest w trybie przyśpieszonym.. faktycznie przyśpieszenie..1,5 miesiąca:) Ciekawe czy w oddziale coś więcej by mi powiedzieli czy też takie pierdy i kto wogóle zatwierdza te decyzje.. nie zostaje mi nic innego jak tylko uzbrojenie się w cierpliwość.. Agatka zazdroszczę że u Ciebie tak od razu było wszystko wiadomo..
polkosia lubi tę wiadomość
-
a jeszcze urząd skarbowy mnie wkurzył rano bo czekam na zwrot pit i jak ostatnio dzwoniłam to babka mówiła żeby sprawdzić konto między 2 a 5 czerwca. No to ja zgłupiałam bo wydawało mi się że nic nie przyszło no ale sprawdzam i nie ma. Dzwonię dzisiaj i ona znowu to samo a ja mówię że może sprawdźmy konto bo nic nie mam. Oczywiście mieli stare konto ale prywatne a nie firmowe, tamto konto zamknęłam chyba 3 lata temu więc nie mam pojęcia skąd oni je wytrzasnęli. Ale mnie baba podkurzyła - jeszcze kazała mi iść do urzędu miasta i zlikwidować to konto w urzędzie - a ja jestem pewna że nigdzie tego konta nie podawałam bo przecież przy rejestracji firmy podaje się raczej tylko firmowe.. poza tym jak im wróciła kasa to chyba powinni od razu skierować na firmowe a nie czekać sobie 2 tygodnie..
-
Ja niestety też mam przeprawy z US... Złożyłam PIT i wezwali mnie, że źle. Babka zrobiła za mnie korektę, bo ja nie rozumiałam gdzie jest błąd (robiłam z książką w ręku). Po czym dostaję wezwanie, że mam zaległość 600 zł, bo PIT źle rozliczony... No żesz kur... Pojechałam i Pani mówi, że nie widzi w systemie żadnej zaległości i jest już chyba wyjaśnione... Po czym następnego dnia zajmują mi konto bankowe na te 600 zł. Pojechałam z awanturą, a oni, że pani od karty podatkowej jest na urlopie i oni nie wiedzą o co chodzi!!!Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia:
"Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód, od którego opłacana jest składka na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy, a gdy niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu, za pełne kalendarzowe miesiące ubezpieczenia, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 13,71% podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie."
info ze str http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
PEŁNE KALENDARZOWE MIESIĄCE - tzn ze miesiąć w którym chorujesz nie jest brany pod uwagę przy wyliczaniu podstawy wymiaru zasiłku sprawdzone na 100% niemniej jednak za ten 1 dzień kiedy nie byłaś niezdolna do pracy musisz zapłacic spoleczne=od min podstawypolkosia lubi tę wiadomość
hexa -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPodstawa dobrowolnego ub.chorobowego dla przedsiębiorcy wynosi obecnie 9897,50, skłądki od takiej podstawy wynoszą: 3666,34
51) 3144,44
52) 279,41
53) 242,49
Dla podstawy 8000 składki wynoszą: 3017,01
51) 2541,60
52) 279,41
53) 196,00
EDYTA W
17 czerwca 2015 o 22:06
od podstawy 8000 uzyska Pani zasiłek brutto 6903,20 (jeśli jest to ciąża i zasiłek jest 100%, jeśli to zwykłe chorobowe to 80% tej kwoty czyli 5522,56 brutto ) , zasiłku macierzyńskiego po nowemu jeszcze nie liczyłam jednak moim zdaniem powinno być tak: 2375,40 + (8000/12 = 666,67) = 3042,07 -13,71% = 2625,00 brutto – zasiłek oczywiście może być 100% przez pół roku i 60% przez kolejne pół roku, jak wybierze Pani wariant 80% cały rok to wysokość zasiłku macierzyńskiego wyniesie „po nowemu” 2625 x 80% = 2100,00 brutto
To sa dobre obliczenia?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 12:45
-
Dziewczyny a ja się tak teraz zastanawiam, moze będziecie wiedzieć. Pracuje dodatkowo na etat, ale nie przekraczam minimalnej krajowej, a co jezeli otrzymam 13tke z pracy, będąc na macierzyńskim i w jednym miesiąc przekroczę minimalna krajową? Wówczas mi wstrzymują wypłatę macierzyńskiego czy juz jak mi wyznacza to ta 13tka nic nie zmieni?
-
Polkosia skoro to tylko jeden dzien to nie mozesz zaplacic proporcjonalnie od najwyzszej? To bedzie malo a w razie kontroli z ich strony bedzie chyba tak lepiej.
Ja pewnie bym tak zrobila chociaz mowia zeby placic juz pd najnizszej. Ja bylam na zw od 1 dnia miesiaca wiec placilam tylko zdrowotna