Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Zdrowo ich tam na górze pogrzało, żeby tak krzywdzić kobiety w biznesie. Rozumiem, że chcą ukrócić typowe wyłudzenia.Niech walczą z nimi poprzez kontrole-od tego są! Jak mają wątpliwości, to niech kontrolują i sprawdzają ową fikcyjność. Ale czy trzeba od razu dawać tak po dup** przedsiębiorczym mamą, które działają od lat? Przecież, nieraz te kobiety są głównym źródłem dochodu w rodzinach, często kobiety są samotnymi matkami... I jak mają sobie radzić takie kobiety? Moda na Panie w polityce jest, szkoda, że nie ma mody na pomoc kobietom w biznesie!
Gdybym przez te wszystkie lata składki zusu odkładała na swoje kont prywatne, wyszłabym na tym dużo lepiej niż po wejściu nowych przepisów...SMUTNE!Lilijka30 -
Lilijka nie zgodzę się. Gdybyśmy były czyste jak łzy, to opłacałybyśmy cały rok taką wysoką składkę, a nie tylko wtedy, gdy ma to wpływ na wysokość L4 czy macierzyńskiego.
Miu dogadaj się z ginem, żeby ci termin "przyspieszył" na papierku o tydzień i zdążyszpolkosia lubi tę wiadomość
-
dziewczyny co wy na to "
http://tvn24bis.pl/prawo,82/17-zl-zasilku-dla-matek-prowadzacych-firme,554035.html
powiedzcie mi jak to jest z tym nowym wyliczaniem macierzyńskiego
ja jestem od 01 kwietnia na l4 przyznano mi zasiłek w najwyzszej podstawie
termin porodu mam na poczatek wrzesnia ,
jaki otrzymam macierzyński ?? -
Miu95 wrote:Ehh zapłacę za czerwiec ten swój lekko podwyższony zus (pierwsza wyższa składka po preferencyjnym) i jeśli podpiszą w czerwcu, to walę to wszystko, obniżam na preferencyjny i mam w dupie, bo termin na 17 listopada i wtedy się nie załapię . Kurde tylko stres i stres.
Miu, dogadaj się z ginekologiem, żeby wypisał 12 czy 13 listopada na zaświadczeniu i wtedy te 6 tygodni wypadnie Ci na ostatniego września.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Na pewno, bo ustawa wchodzi w życie pierwszego dnia czwartego miesiąca od uchwalenia w dzienniku ustaw/podpisania przez prezydenta, więc najwcześniej 1.10 dopiero.
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Witajcie,
Prowadzę własną DG 2,5 roku. Do kwietnia preferencyjny, od maja pełny zus od najniższej krajowej. Właśnie wyszedł test pozytywny, termin na marzec....czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy ja dostanę jakikolwiek zasiłek macierzyński? I ile na ewentualnym L4? (planuję pracować do 6-7 miesiąca) -
Miu95 wrote:Ehh zapłacę za czerwiec ten swój lekko podwyższony zus (pierwsza wyższa składka po preferencyjnym) i jeśli podpiszą w czerwcu, to walę to wszystko, obniżam na preferencyjny i mam w dupie, bo termin na 17 listopada i wtedy się nie załapię . Kurde tylko stres i stres.
Miu95, obawiam się, że jak podniesiesz sobie ZUS, to już nie ma powrotu do preferencyjnego. -
Aga, zasiłek macierzyński jest liczony jako jedna całość. Kwestia rodzicielskiego jest tylko w przypadku, kiedy masz przerwę między nimi i wtedy liczą na nowo. Ale w sumie chyba nikt nie wie jak będzie i lepiej dmuchać na zimne.
AgaSad lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:Angela, wysoki Ciesz się! Tylko może na wszelki wypadek rozłóż sobie od razu na 12 miesięcy po 80%.
Angela, podobno nam, bliźniaczym mamom bardziej opłaca się wziąć 100% na początku, potem 60 % na rodzicielskim. tak piszą bliźniacze mamy, ale jeszcze nie analizowałam. Hmm a może one pisały o macierzyńskim na etacie? Może mi to ktoś przeanalizować bo mi mózg nie działa od jakiegoś czasu... ale pewnie przy tej zmianie i tak strach rozkładać na 100 i 60... kolejny stres -
Olcia no właśnie my tu zastanawialysmy się kiedyś czy jak najpierw weźmiesz 100% to czy po pol roku na nowo tego nie rozpatrują. Teoretycznie niby nie ale lepiej dmuchać na zimne żeby się potem nie okazało ze druga część dostanie się wg nowych przepisów
polkosia lubi tę wiadomość
-
Moim zdaniem nie powinno tak być bo oni chyba od razu naliczają całą kwotę macierzyńskiego a to jest po prostu sposób wypłaty.. ja też wolałabym wziąć 100% na początku. Najgorsze jest to że nawet nie ma gdzie się dowiedzieć bo w zusie pewnie sami nic nie wiedzą..
-
Mała, w pojedynczej ciąży byłoby mi obojętnie i zrobiłabym to co bezpieczniejsze czyli 80%
W przypadku bliżniat korzystniej finansowo jest złożyć wniosek oddzielnie na macierzyński i na dodatkowy macierzyński i odzielnie na rodzicielski, bo rodzicielski ma stałą długość trwania -26 tygodni, natomiast macierzyński (100%) znacznie się wydłuża przy bliźniakach (podstawowy z 20 na 31 tygodni, dodatkowy z 6 do 8 tygodni)
No tak... tylko czy warto ryzykować ? A jak mi przywalą rodzicielski 60% z nowej podstawy
Gdybym chociaż umiała wyliczyć jaka duża jest różnica... i ile straciłabym przy 80%
Teraz już zgłupiałam... Jeśli mówimy tu o kwocie 80% przez cały okres tzn, że ten nasz wyczekany macierzyński ok 6,800 na rękę za miesiąc to tylko na papierku ? A w rzeczywistości dostaniemy 80% z tej kwoty ?? Przepraszam jeśli moje pytanie jest mega głupie.