Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
info z http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Zasiłek macierzyński za okres ustalony jako okres urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego oraz urlopu ojcowskiego przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru, natomiast za okres ustalony jako okres urlopu rodzicielskiego - w wysokości 60% podstawy wymiaru zasiłku. W przypadku gdy ubezpieczona nie później niż 14 dni po porodzie (lub po przyjęciu dziecka na wychowanie i wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka albo przyjęciu na wychowanie w ramach rodziny zastępczej) złoży wniosek o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres ustalony jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze oraz urlopu rodzicielskiego, również w pełnym wymiarze, zasiłek macierzyński za wszystkie okresy wynosi 80% podstawy jego wymiaru.
czyli przy bliżniakach masz:
przy założeniu 100% i 60%: 39tyg czyli 273dni x ok 230 zł na rękę + 182 dni x ok 135 zł = 87 360 zł
a przy założeniu 80%: 455 dni x 186,40 zł =84 812 zł
chociaż nie wiadomo jak oni to policzą. Moim zdaniem powinni kwotę, która ci przysługuje łącznie za wszystkie urlopy tj. w przybliżeniu 87 360 zł podzielić na 455 dni i jesli wybierzesz po 80 % wypłacać po ok 190 zł za każdy dzień..olcia88 lubi tę wiadomość
hexa -
Czesc dziewczyny! Podczytuje od dawna, ale nic nie pisze zeby nie zaśmiecać mam jednak pytanie, pisaliście jakis czas temu, gdzie w pue pojawia sie kwoty i data wypłaty. Możecie powtórzyć? Bo nie moge znalezc, zwolnienie zaniesiony tydzien temu i w "zwolnieniach lekarskich" jeszcze go nie ma. Ile to moze trwać?
Widze ze nie mam panelu swiadczeniobiorcy. Dlaczego? Mam tylko ogólny, ubezpieczony, płatnik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2015, 20:39
-
Dziekuje napisałam im maila o 22:00 i teraz weszłam to juz jest ta zakładka. No a z zasiłkami w takim razie poczekam myslalam, ze moze wpisują chociaz nr sprawy od razu po prYjeciu zwolnienia, a dalej dopiero sprawdzają i po kilku tygodniach pojawia sie decyzja. No nic, trzeba byc cierpliwym. Jeszcze raz dziekuje
-
dziewczyny czy gdyby ustawa weszła w życie 1 października, to moge zgłosić sie do wczesniejszego macierzyńskiego 6 tyg np. 30 wrzesnia?? nie musi to być pełny miesiąc, 1 wrzesnia?? gdybym przewidywany termin porodu miała na 10 listopada, a urodze 20 po upływie 6 tyg to dostane wysoki macierzyński na starych zasadach?? bo juz zaczynam się obawiac..
Moja kochana bratowa tak mi dobrze życzy,że mimo iz rozmawiamy ze soba 2 razy do roku na wielkanoc i boze narodzenie to dostałam od niej wiadomość email wczoraj , myślałam ,że chce zapytać jak sie czuje, albo czy wiem juz czy chłopiec , czy dziewczynka .. a tam nic wiecej tylko link .. 17 zl 77gr zasiłku na dg:/ żałosna -
6 tygodni przed przewidywanym porodem jest ok, bez wzgledu na to czy jest to 1 czy 17 dzien miesiąca. Co do urodzin po terminie to nie wiem. Na szczescie wiekszosc rodzi przed
-
Mozesz isc na macierzyński w przedostatnim lub ostatnim tyg września, to w razie czego 6 tyg powinno sie liczyć do konca października wiec masz spory zakres
-
termin mam na 16 listopada, to moja pierwsza ciąża a koleżanki mówią, że przenoszę tak jak one..
zagadam z lekarzem aby wypisał termin z data wczesniejsza ale tyle stresu..
codziennie zagladam na druk 2832 ale dziady wrzucają info z opuźnieniem i data wczesniejsza. oby weszło najwczesniej 1 listopada.. -
Marta, liczy się przewidywana data porodu, a nie faktyczna, także jeśli uda Ci się te 6 tyg wrzucić we wrzesień, to jesteś bezpieczna Ale mało dni już zostało, może przesunie się na listopad.
rah lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja też czytałam, że liczy się przewidywana data porodu, nie możesz zagwarantować, że dziecko nie urodzi się po terminie, więc spokojnie
Chociaż nam, listopadowym mamom i tak bardziej pasowałoby, żeby weszło od listopada, zawsze kilka tysięcy do przodu.. Czy w weekend też może podpisać?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2015, 12:37
-
nick nieaktualny
-
dziewczyny muszę sie upenic wiec prosze o opinie.. księgowa mówi abym zawiesiła działalność do wrzesnia. od września zapłaciła składke max i w pazdzierniku tez max dla pewności a listopad zdrowotna, ale nie wiem czy brala pod uwage wejscie ustawy wczesniej. Musze jeszcze z nia pogadac bo to nie trzeba zrobic czasem tak: sierpien skladka max wrzesien skladka max i pazdziernik wczesniejsze macierzynskie + składka zdrowotna??
-
pracowałam w szkole, więc mam teraz 2 miesiące wakacji co prawda działalność prowadze jeszcze w innej dziedzinie i mam do wystawienia faktury w lipcu ale moge to przełożyc na wrzesień. księgowa chciała by bylo lepiej jezeli zawiesze ale moge nie zawieszac tylko nie opłacic skladek aby przerwac ciągłość to jest do dogadania...
na l4 trzeba opłacic 3 skladki a do samego zasilku wystarczy jedna ale ksiegowa wziela pod uwage ewentualny przedwczesny porod wiec kaze zaplacic 2 na wszelki wypadek. no i nie jestem pewna własnie czy żeby pojsc na wczesny macierzynski załóżmy 30 wrzesnia ( a nie jest 31 dniowy) od kiedy zaczac płacic?? juz zwariowalam księgowa wyliczyła abym we wrzesniu zaplacila duża i październiku, a w listopadzie płacic samą zdrowotną. ale chyba nie wziela pod uwage wejscia ustawy w pazdzierniku ymm, a mi się teraz wydaje żeby zapłacic duża w sierpniu na wszelki wypadek we wrzesniu a w paxdzierniku jak bede na wczesnym macierzynskim samą zdrowotna?? ale paplanina mam nadzieje, że ktoś mnie zrozumiał