Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam pytanie. Mam iść na zwolnienie od 1 lipca. Chciałam się zapisać do mojej babki a wyświetla mi się, że przyjmuje 2ego. Podobno może wypisać o dzień wstecz, ale wolę się Was podpytać.
A jak już dostanę do jadę z tym do placówki Zusu tak? i tam mnie pokierują które okienko ? mam wziąć jakieś dokumenty firmy ?
Swoją drogą dziwne, że trzeba samemu zawieść, bo akurat tak się złożyło, że naprawdę się okropnie czuje i nie wychodzę z domu i nie wyobrażam sobie jak ja dojadę i do lekarza i do Zusu... -
nick nieaktualny
-
Czy dobrze rozumiem, ze 30 dni liczą od 09 czerwca (08.06 potwierdzona wpłata) a nie od 19.06 (dnia dostarczenie zwolnienia)??
Edt: niee...za czerwiec płace w lipcu prawda? Czyli maja 30 dni od 10 lipca?????
"Jednocześnie wyjaśniam, że ZUS ustala prawo i zasiłki wypłaca w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do ustalenia uprawnień do zasiłków. W przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą termin 30 dni liczy się od dnia po opłaceniu składki na ubezpieczenia społeczne za miesiąc, w którym powstała niezdolność.
Dokumenty w sprawie zasiłku chorobowego zostały złożone w jednostce ZUS w dniu 19.06.2015r.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam,
Ewa Stępień
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 560 16 00
www.zus.plWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2015, 18:11
-
nick nieaktualnyolcia88 wrote:Dziewczyny mam pytanie. Mam iść na zwolnienie od 1 lipca. Chciałam się zapisać do mojej babki a wyświetla mi się, że przyjmuje 2ego. Podobno może wypisać o dzień wstecz, ale wolę się Was podpytać.
A jak już dostanę do jadę z tym do placówki Zusu tak? i tam mnie pokierują które okienko ? mam wziąć jakieś dokumenty firmy ?
Swoją drogą dziwne, że trzeba samemu zawieść, bo akurat tak się złożyło, że naprawdę się okropnie czuje i nie wychodzę z domu i nie wyobrażam sobie jak ja dojadę i do lekarza i do Zusu...
Lekarz może wypisać wstecz, mnie pytał czy chce od wczoraj, dzisiaj czy od jutra Trzeba donieść do ZUSU do 7 dni. U nas jest automat, w którym trzeba wybrać co chcesz załatwić i dostajesz bilecik,z tego, co pamiętam to trzeba wybrać "świadczenia". Żadnych dokumentów firmy nie musisz miećolcia88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhttp://fakty.interia.pl/tylko-u-nas/news-17-77-zl-zasilku-macierzynskiego-to-malo-prawdopodobne,nId,1841142
Ciekawa jestem czy ktoras zawiesi dzialalnosc?przeciez to bez sensu bo do czego potem wracać... Ech, bez sensu ta ustawa...
Mam pytanie czy jesli w czerwcu placilam za maj mały ZUS i teraz w czerwcu zapłaciłam od podwyższonej podstawy za czerwiec to przy obliczaniu podatku moge uwzględnić te dwie rzeczy? I czy fundusz pracy tez mozna odliczyc od podatku? Nie wiem czy dokładnie to wytłumaczyłam, ale wolałam zapłacić w czerwcu od tej wyższej podstawy... -
No to super! Z 1 listopada i ja się załapię .
polkosia - pieczątkę twojej firmy w zusie??? Przecież pieczątki nie są obowiązkowe, ja nie mam i nie zamierzam nawet wyrabiać.
Za jakieś 2h dzwonię do szefa, że już nie będę pracować od jutra, ale l4 dopiero od września eh. -
nick nieaktualny