Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
ja tez słyszałam, ze trzeba placic. A jak juz ktos moze miec kontrole (np dg założona juz w ciazy) to w ogole absolutnie i koniecznie trzeba, bo niezapłacenie jest dla nich punktem zaczepienia zeby nie wypłacić kasy.
-
Tylko ze ja juz w tamtym roku bylam na l4 i normalnie kase dostalam wiadomo nie od najwyzszej ale proporcjonalnie zaplacilam
nie maja jak podwazyc mi prowadzenia dzialnosci, wystawialam za wysokie faktury sprzedazowe. Przedsiebiorcze mamy jasne ze musza zaplacic jak zalozona w ciazy bo to odrazu odwala...
badzmy dobrej mysli -
Zobaczymy, decyzje odmowna powinnam dostac do 2 lipca, jak nie dostane to mam czas do 15 zeby sie dowiedziec, co tam jak tam jak nie bedzie nic wiadomo chociaz decyzja powinna byc wydana do 30 dni zaplace skladke a pozniej jak skoryguje i nie zaplace w przyszlym miesiacu za pracowników.
Zawsze pod górke w tej Polsce
akurat 13 bede miec kolejne l4 to sobie podjade osobiscie i wypytam co i jak.
Chociaz mam nadzieje ze do tego czasu kasiorka bedzie na koncie -
A nie mozesz jutro spytac?;p moze ja jestem nadgorliwa ale zamiast sie zastanawiać to od razu pytam ;p najwyżej powiedzą ze jeszcze nie wiedza
-
Czy ktoś kto ogarnia temat mógłby mi policzyć ile dostanę zasiłku jeśli policzą mi średnią z 9 składek odprowadzonych od kwoty minimalnej i 3 od kwoty maksymalnej (9897,50)? Albo chociaż powie jak to policzyć? Błagam, zupełnie tego nie ogarniam, a chciałabym podnieść składki od lipca..
-
Jak się idzie od 1 na zwolnienie, to nie trzeba żadnej składki społecznej płacić (tylko przymusowa zdrowotna), nawet jak nie ma decyzji - to info od mojej księgowej, ale po ostatnich przejściach jej nie ufam do końca Ja niestety muszę zapłacić, bo od 2.06 jestem na L4, więc za ten 1 dzień i tak trzeba...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 20:58
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyPodam przykład mojej znajomej- na l4 poszła 7.03, 04.05 dostała decyzje o przyznanym zasiłku (bez podanej kwoty), a 6.05 miała kase na koncie za czas zwolnienia jakie dostarczyła 07.03-06.05 (dostała oczywiście wyrównanie więc wychodziło ok 13 tys). Myślę że mają 30 dni od zapłaty składki za miesiąc w którym było się niezdolnym do pracy, bo znajoma składkę tą opłaciła 08.04.
Cieszę się że nie podpisał, mogę pójść na wcześniejszy macierzyński:)polkosia, rah lubią tę wiadomość
-
rah wrote:A nie mozesz jutro spytac?;p moze ja jestem nadgorliwa ale zamiast sie zastanawiać to od razu pytam ;p najwyżej powiedzą ze jeszcze nie wiedza
Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu wole odczekać troche bo jeszcze mnie uwala hehehe
polkosia wlasnie takie info dostalam od 3 roznych osob, ksiego , prawnik , i zus.
Takze mysle ze tak bedzie -
polkosia wrote:A jeszcze mi przyszło do głowy - nie można z góry za dany miesiąc zapłacić, żeby sobie tą wypłatę zasiłku przyspieszyć?
Ja wstalam o 3 w nocy i zaplacilam zeby juz z samego rana mieli, pozniej lekarz i odrazu glowna siedziba zusu.
Mam nadzieje ze to wypali zobaczymy ja odczekam do 2 lipca i pojde i sie dowiem bo akurat te 30 dni minie. Wypytam i dam znacpolkosia lubi tę wiadomość
-
Pchelkaa wrote:Podam przykład mojej znajomej- na l4 poszła 7.03, 04.05 dostała decyzje o przyznanym zasiłku (bez podanej kwoty), a 6.05 miała kase na koncie za czas zwolnienia jakie dostarczyła 07.03-06.05 (dostała oczywiście wyrównanie więc wychodziło ok 13 tys). Myślę że mają 30 dni od zapłaty składki za miesiąc w którym było się niezdolnym do pracy, bo znajoma składkę tą opłaciła 08.04.
Cieszę się że nie podpisał, mogę pójść na wcześniejszy macierzyński:) -
peggy olsen dodajesz do siebie podstawy wymiaru składek z 12 m-cy tj. 9*podstawa minimalna (kwotę masz na DRA) + 3*9897,5. sumę dzielisz na 12 m-cy - wychodzi ci srednia podstawa wymiaru składki, bedaca jednoczesnie podstawa wymiaru zasiłku.
od tej średniej podst.wymiaru zasiłku odejmujesz 13,71% (na składki społeczne) i od tego odejmujesz 18% (na podatek) i wychodzi ci kwota netto za m-c niezdolności do pracy.hexa -
Ja właśnie jutro z rana puszczę przelew za czerwiec, czyli pewnie pod koniec lipca będzie kasa Ale Agatka z tego co pamiętam dostała jakoś w połowie miesiąca, więc chyba nie zawsze czekają do ostatniego dnia?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
dziewczyny tutaj przerywały ciągłość ubezpieczenia chorobowego na miesiąc , potem opłacały najwyzsze możliwe składki przez trzy miesiące aby otrzymać wysokie l4 . w twoim przypaku nie opłaca się przerywać ponieważ nowe przepisy wiszą w powietrzu więc możesz płacić kiedy chcesz aby cokolwiek podnieść wypłaty swiadczeń.
polkosia lubi tę wiadomość