Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie :D zobaczymy czy dostane tego 2 lipca czy pisemko kolo 4 :D
    chociaz wolaabym zeby juz 2 lipca kasiorka ma koncie byla :D

oar8skjod4lwslof.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, mi księgowa mowila, puki nie ma decyzji placu sie normalnie składki te społeczne też

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wlasnie mowila zeby nie placic tylko za pracowników, bo po co bawic sie w ksiegowanie :D zobaczymy u mnie to czasu trzeba moze bedzie dobrze :)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co widze kazda mowi inaczej :D
    ja naszczescie 3 takie same informacje dostalam wiedz postepuje tak jak mi powiedzieli. Zobaczymy co czas pokaże

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez słyszałam, ze trzeba placic. A jak juz ktos moze miec kontrole (np dg założona juz w ciazy) to w ogole absolutnie i koniecznie trzeba, bo niezapłacenie jest dla nich punktem zaczepienia zeby nie wypłacić kasy.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ze ja juz w tamtym roku bylam na l4 i normalnie kase dostalam wiadomo nie od najwyzszej ale proporcjonalnie zaplacilam
    nie maja jak podwazyc mi prowadzenia dzialnosci, wystawialam za wysokie faktury sprzedazowe. Przedsiebiorcze mamy jasne ze musza zaplacic jak zalozona w ciazy bo to odrazu odwala...
    badzmy dobrej mysli :)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy, decyzje odmowna powinnam dostac do 2 lipca, jak nie dostane to mam czas do 15 zeby sie dowiedziec, co tam jak tam jak nie bedzie nic wiadomo chociaz decyzja powinna byc wydana do 30 dni zaplace skladke a pozniej jak skoryguje i nie zaplace w przyszlym miesiacu za pracowników.
    Zawsze pod górke w tej Polsce
    akurat 13 bede miec kolejne l4 to sobie podjade osobiscie i wypytam co i jak.
    Chociaz mam nadzieje ze do tego czasu kasiorka bedzie na koncie :D

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie mozesz jutro spytac?;p moze ja jestem nadgorliwa ale zamiast sie zastanawiać to od razu pytam ;p najwyżej powiedzą ze jeszcze nie wiedza ;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś kto ogarnia temat mógłby mi policzyć ile dostanę zasiłku jeśli policzą mi średnią z 9 składek odprowadzonych od kwoty minimalnej i 3 od kwoty maksymalnej (9897,50)? Albo chociaż powie jak to policzyć? Błagam, zupełnie tego nie ogarniam, a chciałabym podnieść składki od lipca..

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się idzie od 1 na zwolnienie, to nie trzeba żadnej składki społecznej płacić (tylko przymusowa zdrowotna), nawet jak nie ma decyzji - to info od mojej księgowej, ale po ostatnich przejściach jej nie ufam do końca :P Ja niestety muszę zapłacić, bo od 2.06 jestem na L4, więc za ten 1 dzień i tak trzeba...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 20:58

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze mi przyszło do głowy - nie można z góry za dany miesiąc zapłacić, żeby sobie tą wypłatę zasiłku przyspieszyć?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podam przykład mojej znajomej- na l4 poszła 7.03, 04.05 dostała decyzje o przyznanym zasiłku (bez podanej kwoty), a 6.05 miała kase na koncie za czas zwolnienia jakie dostarczyła 07.03-06.05 (dostała oczywiście wyrównanie więc wychodziło ok 13 tys). Myślę że mają 30 dni od zapłaty składki za miesiąc w którym było się niezdolnym do pracy, bo znajoma składkę tą opłaciła 08.04.

Cieszę się że nie podpisał, mogę pójść na wcześniejszy macierzyński:)

polkosia, rah lubią tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    A nie mozesz jutro spytac?;p moze ja jestem nadgorliwa ale zamiast sie zastanawiać to od razu pytam ;p najwyżej powiedzą ze jeszcze nie wiedza ;)

Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu wole odczekać troche bo jeszcze mnie uwala hehehe
    polkosia wlasnie takie info dostalam od 3 roznych osob, ksiego , prawnik , i zus.
    Takze mysle ze tak bedzie :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A jeszcze mi przyszło do głowy - nie można z góry za dany miesiąc zapłacić, żeby sobie tą wypłatę zasiłku przyspieszyć?
    Wlasnie mi ksiegowka mowila ze jedynie wczesniej to 1 danego miesiaca :/..
    Ja wstalam o 3 w nocy i zaplacilam zeby juz z samego rana mieli, pozniej lekarz i odrazu glowna siedziba zusu.
    Mam nadzieje ze to wypali zobaczymy ja odczekam do 2 lipca i pojde i sie dowiem bo akurat te 30 dni minie. Wypytam i dam znac

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Podam przykład mojej znajomej- na l4 poszła 7.03, 04.05 dostała decyzje o przyznanym zasiłku (bez podanej kwoty), a 6.05 miała kase na koncie za czas zwolnienia jakie dostarczyła 07.03-06.05 (dostała oczywiście wyrównanie więc wychodziło ok 13 tys). Myślę że mają 30 dni od zapłaty składki za miesiąc w którym było się niezdolnym do pracy, bo znajoma składkę tą opłaciła 08.04.

Cieszę się że nie podpisał, mogę pójść na wcześniejszy macierzyński:)
    Tak przyklad dobry musiala zaplacic za 6 dni marca kiedy byla zdolna do pracy w kolejnym miesiacu zaplacila i bum 30 dni

oar8skjod4lwslof.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    peggy olsen dodajesz do siebie podstawy wymiaru składek z 12 m-cy tj. 9*podstawa minimalna (kwotę masz na DRA) + 3*9897,5. sumę dzielisz na 12 m-cy - wychodzi ci srednia podstawa wymiaru składki, bedaca jednoczesnie podstawa wymiaru zasiłku.
    od tej średniej podst.wymiaru zasiłku odejmujesz 13,71% (na składki społeczne) i od tego odejmujesz 18% (na podatek) i wychodzi ci kwota netto za m-c niezdolności do pracy.

hexa
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki zus wysyla pismo o przyznaniu zasilku czy tylko o odmowie ?
    i na jaki adres na adres z zwolnienia czy na adres prowadzenia dzialnosci ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 21:36

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie jutro z rana puszczę przelew za czerwiec, czyli pewnie pod koniec lipca będzie kasa :( Ale Agatka z tego co pamiętam dostała jakoś w połowie miesiąca, więc chyba nie zawsze czekają do ostatniego dnia?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hexa, bardzo dziękuję! Wychodzi mi 3000 zł miesięcznie, ujdzie. Może jeszcze z jedną dużą składkę zapłacę.

Jak wy to dziewczyny robicie? Na ile miesięcy przed L4 podnosicie składki?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny tutaj przerywały ciągłość ubezpieczenia chorobowego na miesiąc , potem opłacały najwyzsze możliwe składki przez trzy miesiące aby otrzymać wysokie l4 . w twoim przypaku nie opłaca się przerywać ponieważ nowe przepisy wiszą w powietrzu więc możesz płacić kiedy chcesz aby cokolwiek podnieść wypłaty swiadczeń.

polkosia lubi tę wiadomość

3i49io4pumnm9gni.png
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ