X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie :D zobaczymy czy dostane tego 2 lipca czy pisemko kolo 4 :D
    chociaz wolaabym zeby juz 2 lipca kasiorka ma koncie byla :D

oar8skjod4lwslof.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, mi księgowa mowila, puki nie ma decyzji placu sie normalnie składki te społeczne też

km5st5odymuuq2ts.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wlasnie mowila zeby nie placic tylko za pracowników, bo po co bawic sie w ksiegowanie :D zobaczymy u mnie to czasu trzeba moze bedzie dobrze :)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co widze kazda mowi inaczej :D
    ja naszczescie 3 takie same informacje dostalam wiedz postepuje tak jak mi powiedzieli. Zobaczymy co czas pokaże

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez słyszałam, ze trzeba placic. A jak juz ktos moze miec kontrole (np dg założona juz w ciazy) to w ogole absolutnie i koniecznie trzeba, bo niezapłacenie jest dla nich punktem zaczepienia zeby nie wypłacić kasy.

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ze ja juz w tamtym roku bylam na l4 i normalnie kase dostalam wiadomo nie od najwyzszej ale proporcjonalnie zaplacilam
    nie maja jak podwazyc mi prowadzenia dzialnosci, wystawialam za wysokie faktury sprzedazowe. Przedsiebiorcze mamy jasne ze musza zaplacic jak zalozona w ciazy bo to odrazu odwala...
    badzmy dobrej mysli :)

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczymy, decyzje odmowna powinnam dostac do 2 lipca, jak nie dostane to mam czas do 15 zeby sie dowiedziec, co tam jak tam jak nie bedzie nic wiadomo chociaz decyzja powinna byc wydana do 30 dni zaplace skladke a pozniej jak skoryguje i nie zaplace w przyszlym miesiacu za pracowników.
    Zawsze pod górke w tej Polsce
    akurat 13 bede miec kolejne l4 to sobie podjade osobiscie i wypytam co i jak.
    Chociaz mam nadzieje ze do tego czasu kasiorka bedzie na koncie :D

oar8skjod4lwslof.png
  • rah Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie mozesz jutro spytac?;p moze ja jestem nadgorliwa ale zamiast sie zastanawiać to od razu pytam ;p najwyżej powiedzą ze jeszcze nie wiedza ;)

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś kto ogarnia temat mógłby mi policzyć ile dostanę zasiłku jeśli policzą mi średnią z 9 składek odprowadzonych od kwoty minimalnej i 3 od kwoty maksymalnej (9897,50)? Albo chociaż powie jak to policzyć? Błagam, zupełnie tego nie ogarniam, a chciałabym podnieść składki od lipca..

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się idzie od 1 na zwolnienie, to nie trzeba żadnej składki społecznej płacić (tylko przymusowa zdrowotna), nawet jak nie ma decyzji - to info od mojej księgowej, ale po ostatnich przejściach jej nie ufam do końca :P Ja niestety muszę zapłacić, bo od 2.06 jestem na L4, więc za ten 1 dzień i tak trzeba...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 20:58

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze mi przyszło do głowy - nie można z góry za dany miesiąc zapłacić, żeby sobie tą wypłatę zasiłku przyspieszyć?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podam przykład mojej znajomej- na l4 poszła 7.03, 04.05 dostała decyzje o przyznanym zasiłku (bez podanej kwoty), a 6.05 miała kase na koncie za czas zwolnienia jakie dostarczyła 07.03-06.05 (dostała oczywiście wyrównanie więc wychodziło ok 13 tys). Myślę że mają 30 dni od zapłaty składki za miesiąc w którym było się niezdolnym do pracy, bo znajoma składkę tą opłaciła 08.04.

Cieszę się że nie podpisał, mogę pójść na wcześniejszy macierzyński:)

polkosia, rah lubią tę wiadomość

• ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rah wrote:
    A nie mozesz jutro spytac?;p moze ja jestem nadgorliwa ale zamiast sie zastanawiać to od razu pytam ;p najwyżej powiedzą ze jeszcze nie wiedza ;)

Nadgorliwośc jest gorsza od faszyzmu wole odczekać troche bo jeszcze mnie uwala hehehe
    polkosia wlasnie takie info dostalam od 3 roznych osob, ksiego , prawnik , i zus.
    Takze mysle ze tak bedzie :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A jeszcze mi przyszło do głowy - nie można z góry za dany miesiąc zapłacić, żeby sobie tą wypłatę zasiłku przyspieszyć?
    Wlasnie mi ksiegowka mowila ze jedynie wczesniej to 1 danego miesiaca :/..
    Ja wstalam o 3 w nocy i zaplacilam zeby juz z samego rana mieli, pozniej lekarz i odrazu glowna siedziba zusu.
    Mam nadzieje ze to wypali zobaczymy ja odczekam do 2 lipca i pojde i sie dowiem bo akurat te 30 dni minie. Wypytam i dam znac

polkosia lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Podam przykład mojej znajomej- na l4 poszła 7.03, 04.05 dostała decyzje o przyznanym zasiłku (bez podanej kwoty), a 6.05 miała kase na koncie za czas zwolnienia jakie dostarczyła 07.03-06.05 (dostała oczywiście wyrównanie więc wychodziło ok 13 tys). Myślę że mają 30 dni od zapłaty składki za miesiąc w którym było się niezdolnym do pracy, bo znajoma składkę tą opłaciła 08.04.

Cieszę się że nie podpisał, mogę pójść na wcześniejszy macierzyński:)
    Tak przyklad dobry musiala zaplacic za 6 dni marca kiedy byla zdolna do pracy w kolejnym miesiacu zaplacila i bum 30 dni

oar8skjod4lwslof.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    peggy olsen dodajesz do siebie podstawy wymiaru składek z 12 m-cy tj. 9*podstawa minimalna (kwotę masz na DRA) + 3*9897,5. sumę dzielisz na 12 m-cy - wychodzi ci srednia podstawa wymiaru składki, bedaca jednoczesnie podstawa wymiaru zasiłku.
    od tej średniej podst.wymiaru zasiłku odejmujesz 13,71% (na składki społeczne) i od tego odejmujesz 18% (na podatek) i wychodzi ci kwota netto za m-c niezdolności do pracy.

hexa
  • ceska Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki zus wysyla pismo o przyznaniu zasilku czy tylko o odmowie ?
    i na jaki adres na adres z zwolnienia czy na adres prowadzenia dzialnosci ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 21:36

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie jutro z rana puszczę przelew za czerwiec, czyli pewnie pod koniec lipca będzie kasa :( Ale Agatka z tego co pamiętam dostała jakoś w połowie miesiąca, więc chyba nie zawsze czekają do ostatniego dnia?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • PeggyOlsen Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hexa, bardzo dziękuję! Wychodzi mi 3000 zł miesięcznie, ujdzie. Może jeszcze z jedną dużą składkę zapłacę.

Jak wy to dziewczyny robicie? Na ile miesięcy przed L4 podnosicie składki?

dd33bf3125525685d704e02b1b3d1bc6.png

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny tutaj przerywały ciągłość ubezpieczenia chorobowego na miesiąc , potem opłacały najwyzsze możliwe składki przez trzy miesiące aby otrzymać wysokie l4 . w twoim przypaku nie opłaca się przerywać ponieważ nowe przepisy wiszą w powietrzu więc możesz płacić kiedy chcesz aby cokolwiek podnieść wypłaty swiadczeń.

polkosia lubi tę wiadomość

3i49io4pumnm9gni.png
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ