Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Fajnie że prezydent nie zdąży w czerwcu - trzymałam za Was kciuki:) a może i w lipcu nie zdąży:P.. u mnie wszystko zgodnie z planem i jutro powinnam mieć na koncie 2 zasiłek więc jak już zatwierdzą to płacą regularnie - oczywiście bliżej 30 dnia od przyniesienia l4 ale to już sobie można czekać spokojnie..
polkosia lubi tę wiadomość
-
No właśnie, pytanie do dziewczyn, które są już dłużej na l4. Ile się mniej więcej czeka na decyzje od wystawienia l4? jak l4 mam teraz od 18.06 do 9.07, to kiedy będzie wypłata? Bo nie wiadomo jak sobie wydatki planować.
Drugie pytanie: ja mam l4 a to na 3 tygodnie, a to na 2,5 i w sumie nie wiem, ile się za miesiąc tego zasiłku łącznie netto otrzymuje? -
Czyli pewnie nie dotrzymają terminu 30 dni, tylko ten o ktorym ja pisałam czyli 30 dni od zapłaty za miesiac w ktorym powstała niezdolność to dlatego tak długo to trwa...czyli u Ciebie bedzie to tez do sierpnia jak u mnie?
-
Ja mam l4 od 1 czerwca ( 1 zaniesione l4, zaplacona skladka)
Do teraz nie mam informacji, ciekawe kiedy bedzie.. ani pisma ani kontroli ani kukuryku jezeli dobrze mysle maja czas do 2 lipca na wyplate ( 30 dni od zaksiegowanej wplaty na konto, liczac od nastepnego dnia roboczego)
-
Np. Idziesz na l4 2 czerwca wtedy 30 dni leci od zaksiegowanej skladki za miesiac czerwiec ( czyli za ten 1 dzień ) czyli 30 dni np. Od 1 lipca. Dlatego mi prawnik powiedzial zeby szybciej kase dostac najlepiej isc na l4 z poczatkiem miesiaca,
i odrazu zaplacic skladke za miesiac wstecz w tym samym dniu a nie czekac do 10 czy do 15 jak sie ma pracowników
ale roznie to bywa bo 30 dnia moga postepowanie zalozyc i juz klops bo pismo przyjdzie 4-5 dni i znow czas w dupe...
taki nasz po... ny krajWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 17:26
-
Ceska, dopiero co o to pytałam i tu pisałam. Twoja niezdolność do pracy powstała dnia 1 czerwca, a oni maja czas na decyzje 30 dni od dnia po zapłaceniu składek za miesiac w ktorym powstała niezdolność. Czyli np zapłacisz 8 lipca, to maja czas do 7 sierpnia.
"Jednocześnie wyjaśniam, że ZUS ustala prawo i zasiłki wypłaca w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do ustalenia uprawnień do zasiłków. W przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą termin 30 dni liczy się od dnia po opłaceniu składki na ubezpieczenia społeczne za miesiąc, w którym powstała niezdolność.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam,
Ewa Stępień
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 560 16 00
www.zus.pl"polkosia lubi tę wiadomość
-
rah wrote:Ceska, dopiero co o to pytałam i tu pisałam. Twoja niezdolność do pracy powstała dnia 1 czerwca, a oni maja czas na decyzje 30 dni od dnia po zapłaceniu składek za miesiac w ktorym powstała niezdolność. Czyli np zapłacisz 8 lipca, to maja czas do 7 sierpnia.
"Jednocześnie wyjaśniam, że ZUS ustala prawo i zasiłki wypłaca w ciągu 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do ustalenia uprawnień do zasiłków. W przypadku osób prowadzących działalność gospodarczą termin 30 dni liczy się od dnia po opłaceniu składki na ubezpieczenia społeczne za miesiąc, w którym powstała niezdolność.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam,
Ewa Stępień
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 560 16 00
www.zus.pl"
Odpisala ci na ubezpieczenia spoleczne, nie zdrowotne. Tutaj wlasnie chodzi o te dni co pisalam wyzej
Nie mam co zaplacic za czerwiec bo wlasnie nie zdolnosc, trwa z poczatkiem miesiaca.
gdybym poszla na l4 z dniem 2 wtedy czekaja na wplate za 1 dzien.
Pytalam o to na infolini, u prawnika, bo sa rozne sytuacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2015, 18:24