Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Martaaa księgiowa wprowadza Cie w błąd, bo ustawa prawdopodobnie wejdzie 1pazdziernika, najpóźniej 1 listopada, jezeli tak zrobisz i 1 listopada pójdziesz na macierzyński nie otrzymasz wysokiego macierzyńskiego, tylko proporcjonalny do tego co zaplacilas. Na kiedy masz termin?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMoze jeszcze inne czekają w kolejce na podpis, na pewno bedą tez musieli cis zrobic z listopadem i grudniem, bo to bedzie niesprawiedliwe bardzo z tymi dwoma miesiącami... Ale zeby nie podpisał, to musiało by byc weto, a tego na pewno nie zrobi. Także optymistyczna wersja to jest 1 listopada...
Ja byłam zadeklarować nowe składki w zusie i muszę powiedzieć ze była bardzo przyjemna obsługa mimo wszystko;) -
nick nieaktualnyJeszcze jedna info, moze sie przyda
Odpowiedz
MONIKA
26 czerwca 2015 o 11:51
Witam!
Mam pytanie, co w wypadku gdy wnioskuję o urlop macierzyński 6 tygodni przed terminem porodu, a dziecko urodzi się np. 2 dni później? Jakie to ma konsekwencje jeśli chodzi o zasiłek macierzyński?
proszę o odpowiedź
pozdrawiam
Odpowiedz
KATARZYNA MROZOWSKA
26 czerwca 2015 o 14:11
Moim zdaniem nie ma żadnych. Na szcześć tygodni przed porodem nie ma możliwości precyzyjnego wskazania daty porodu. Dlatego w przepisach jest mowa o przewidywanej dacie porodu, którą wskazuje lekarz w zaświadczeniu lekarskim.
-
dziekuje za odpowiedzi.
dziewczyny ja mam termin na 16 listopada.
aagatkaa no właśnie księgowa wzięła pod uwage wejscie ustawy w listopadzie, rozmawiałam z nią w momencie kiedy prace nad ustawą nie ruszyły tak nagle. i musze jeszcze raz sie z nią skonsultować ale wasza opinia też jest dla mnie istotna, każda tu jest w temacie..
no i zastanawiam sie jeżeli ustawa wejdzie 1.X. to w moim wypadku wystarczy opłacić wrzesień i w tym samym miesiącu ubiegać się o macierzyńskie?? oczywiście z terminem wystawionym przez lekarza na np. 10.XI czy może lepiej po wyrejestrowaniu zapłacić juz sierpień i wrzesień dla pewności bo wrzesień jest 30 dniowy?? -
MMarta moim zdaniem powinnaś wyrejestrować sie na cały lipiec (a jeszcze lepiej wyrejestrowac sie juz od 30 czerwca aby miec pewnosc ze policza ci 31 dniowa przerwe), od 1 sierpnia zarejestrowac sie z powrotem (musisz pamietac ze rejestracji musisz dokonac najpozniej w dniu 1.08 - bo wstecz nawet o 1 dzien nie mozna), nastepnie zapłacić wysoka skladke za caly sierpien i - przy zalozeniu ze lakarz wystawi ci zaswiadczenie o przewidywanym terminie na 10.11 - najlepiej juz na poczatku wrzesnia złozyc wniosek o macierzynski od 29 wrzesnia..za wrzesien zaplacic juz skladki od najnizszej podstawy ale za caly m-c.
inaczej nie zdarzysz, jakbys chcoiala zaplacic wysoka skladke dopiero we wrzesniu to nie mozesz isc na macierzynski we wrzesniu tylko dopiero w pazdzierniku (bo musi byc pełny miesiąc kalendarzowy ubezpieczenia z wysoka skladka) - a w pazdzierniku juz moga cie "dopasc" nowe przepisy..
wszystko zalezy od tego czy lekarz wypisze ci przewidywany termin porodu naj[ozniej na 11.11.Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość
hexa -
nick nieaktualny
-
Czemu musi być termin maksymalnie do 11 listopada? Sama mam na 17 listopada, a nie wiem czy lekarz się zgodzi napisać wcześniejszy, chociaż dzidzia jest większa.
Jeśli ustawa wejdzie 1 października to u mnie po ptakach, tak? A jeśli 1 listopada to jest szansa bo wtedy we wrześniu mogę zgłosić wcześniejszy macierzyński?
Już się motam w tym wszystkim, za bardzo mnie to denerwuje a babeczka od zusu wypisała mi dziwne kwoty na DRA, jakieś 20zł więcej do zapłacenia niż wykazują kalkulatory w necie. Jak zapłacę więcej to ZUS chyba pretensji mieć nie będzie? ;P
Jeszcze 2 dni dla prezydenta na NIE podpisanie ustawy w czerwcu. Trzymajmy kciuki!FasUla lubi tę wiadomość
-
11 listopada najpóźniej w przypadku kiedy ustawa wchodzi 1.10, bo wtedy 6 tygodni wypada na 30.09 i można się załapać na wyższy macierzyński. Ale chyba wejdzie od 1.11 i wtedy spokojnie zgłaszasz się w ostatnie dni października. Za duży szum się zrobił, może prezydent przeczeka jeszcze te kilka dni. Na podpisanie ma czas do 7.07.
Jak za dużo zapłacisz to nic się nie dzieje, masz nadpłatęWiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 10:07
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
No ja na pewno nie zagłosuję na PO... Stawiam teraz na Nowoczesną
A wracając do tematu - nie wiecie czy mężowi udzielą informacji jakichkolwiek, jakbym go jutro wysłała, żeby dowiedział się czy jest jakieś info w sprawie zasiłku? Ewentualnie, jeśli nie, to czy ja będąc na zwolnieniu mogę jechać i sama zapytać?Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualny
-
dziekuję za odpowiedźi. byłam dziś w zusie i wyrejestrowałam się ze składki chorobowej chociaż okazało się, że i tak do niej nie należe bo spóźniłam się z opłata w 2014 i od stycznia świadczenie wygasło..
miu 95
widze , że jestes w podobnej sytucji co ja, myslę , że lekarz wypisze nam zaświadczenie z data wczesniejszą jak nie ten to inny w koncu poród może byc + - 2 tygodnie. jestem dobrej mysli.... ,że ustawa wejdzie od 1.11