X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • kejt84 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylweczenka wrote:
    Ja planuje zaplacic wiecej skladek, to i poeniazki wieksze.
    Chociaz to trzeba policzyc

wlasnie liczylam teraz ze wychodzi jakies 400zl wiecej po kazdzej kolejnej zaplaconej skladce hmm

20d4234264.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Początek urlopu macierzyńskiego zapisany jest w Kodeksie Pracy (także w przypadku osób, które prowadzą firmę). Co do zasady początkiem urlopu macierzyńskiego jest dzień narodzin. Możemy jednak zacząć macierzyński wcześniej ? maksymalnie 6 tygodni przed przewidywaną datą porodu. Dla przykładu, przewidywana data jest na 1 sierpnia, możemy już dzisiaj iść na macierzyński. Nieistotna jest rzeczywista data narodzin, czy dziecko urodzi się w sierpniu, czy może za dwa dni, czy może we wrześniu. Przepis odnosi się do przewidywanej daty porodu, więc istotne jest tylko jaki przewidywany termin ustalą nam lekarze. Macierzyński można rozpocząć najwcześniej na 6 tygodni przed przewidywaną datą narodzin, a fakt narodzin w innym terminie nam tego nie zmieni."

olcia88 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia obyś miała rację, ja jeszcze w przyszłym tygodniu zapytam się swojego prawnika i oby powiedział tak jak Ty...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam dwie księgowe o to. Urlop macierzyński może zostać podzielony na dwie części - wykorzystywaną przed i po urodzeniu dziecka. Wykorzystywanie urlopu macierzyńskiego przed porodem nie jest obowiązkiem tylko uprawnieniem. Urlop macierzyński przed porodem może zostać udzielony jedynie na nasz wniosek. We wniosku wskazujemy datę i od tej daty obowiązuje nas macierzyński.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 11:12

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, że akurat na macierzyński wysoki już się niestety nie załapie ale mam nadzieje, że chorobowe będę miała wysokie o ile przedłużenie chorobowego nie będzie liczone od nowych przepisów tylko kontynuacja będzie liczona na starych zasadach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann a jakie skaldki płacisz?najwyzsze?

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak 3 miesiące najwyższych i we wrześniu na l4 i modle się żebym cale chorobowe miała wysokie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann ja tak samo ale chyba zapłacę od podstawy 8000 bo nie bedzie mnie stać na najwyższe, a teraz juz sie tak nie opłaca...
    Myslalam zeby od 31 sierpnia isc to wtedy w razie czego następne byłoby np od 28 wrzesnia i dzieki temu jakby 2 miesiace byłoby na spokojnie, co sadzisz?bo musi byc 90 nieprzerwane?

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja pójdę do prawnika za tydzień i się wszystkiego dowiem. Jeżeli jest tak, że przedłużenie chorobowego będzie liczone tak jak 1 chorobowe czyli na starych zasadach a, że mam termin porodu na styczeń a we wrześniu chce iść na chorobowe to mimo wszystko opłaca się zapłacić te 3 wysokie składki bo pieniądze z chorobowego wtedy odzyskasz z nawiązką (o ilu zus nie będzie robił pod górkę, ale i tak sądownie takie sprawy są raczej do wygrania).
    Z macierzyńskim już się pogodziłam, że będę miała niższe i wychodzi na to, że będę musiała iść jak najszybciej do pracy bo w tym chorym kraju inaczej się nie da. Musi być 90 dni nieprzerwanie.

• Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula doszłaś już do tego jak się liczy ile dostaniesz do ręki z 8tys? Ja mam odprowadzane z 9tys i też nie wiem jak to policzyć

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie jeszcze nie wiem, wysłałam zapytanie do księgowego i mam czekać. Jak dostanę wiadomość to napisze, pani w zusie mówiła ze samemu sobie to trzeba obliczyć i podała mi procenty, w internecie mozna znalezc kalkulatory składek ZUS ale ja chyba poczekam tak do ok 26 czerwca i wtedy na spokojnie podejmę decyzje i przelicze jeszcze raz...

Sann a kiedy myślisz, zeby wrócić do pracy?wtedy mozna pobierać zasiłek ale dodatkowo opłacać ZUS ok 1100 zł, jesli sie pracuje?

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emerytalne 19,52
    Rentowe 8
    Chorobowe 2,45
    Wypadkowe 1,80
    Fundusz pracy 2,45

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla nie wiem jak to wyjdzie ale będę pewnie myślała o powrocie do pracy jak mi naliczą macierzyński mały. Nie ZUS-u nie trzeba opłacać tak mi się wydaje.

• hexa Koleżanka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny wysokość zasiłku (tego co dostaniecie "na rękę' na chorobowym) liczy sie tak:
    podstawa wymiaru zasiłku-ubezpieczenia społeczne - podatek, czyli u was:
    8000 (lub 9000) - 13,71% - 18%
    zus dzieli ta kwotę na dni i w pue bd wam sie wyświetlać kwoty za poszczegolne m-ce np. macie zwolnienie od 25.05 do 10.06 to macie 6 dni w maju + 10 dni w czerwcu - i oni z takim podzialem wyplacają. a w pue wyswietlaja sie kwoty brutto - od tego musicie odjac te 18%.

z podstawy 8000 wyjdzie jakieś 180 zł na rękę/dzien
    z podstawy 9000 - jakies 210 zł/dn

Mala_Czarna_89, polkosia, FasUla lubią tę wiadomość

hexa
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hexa dzięki. Rozumiem, że liczymy dni robocze? Albo wszystkie, jak wynika z twojego wpisu? To trochę za dużo wyjdzie wtedy na rękę :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 13:28

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poklosia o co im chodzi tereaz z jakimiś kodami?

polkosia lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem, sieją panikę non-stop. Można się rozchorować. Na dole już Pati napisała, że nas to nie dotyczy :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała za każdy dzień kalendarzowy się liczy hihi :) Dużo Ci wyjdzie, najwyższy jest jakoś 9890 więc nie dużo się różni twój :)

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hexa a wiesz jak sie oblicz te składki?
    http://www.pit.pl/kalkulator-ZUS/
    Podstawa społecznego i zdrowotnego to ta sama kwota?chyba nie... Tylko np społeczne to np 8000/9000, a zdrowotne to procent?

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    No ja pójdę do prawnika za tydzień i się wszystkiego dowiem. Jeżeli jest tak, że przedłużenie chorobowego będzie liczone tak jak 1 chorobowe czyli na starych zasadach a, że mam termin porodu na styczeń a we wrześniu chce iść na chorobowe to mimo wszystko opłaca się zapłacić te 3 wysokie składki bo pieniądze z chorobowego wtedy odzyskasz z nawiązką (o ilu zus nie będzie robił pod górkę, ale i tak sądownie takie sprawy są raczej do wygrania).
    Z macierzyńskim już się pogodziłam, że będę miała niższe i wychodzi na to, że będę musiała iść jak najszybciej do pracy bo w tym chorym kraju inaczej się nie da. Musi być 90 dni nieprzerwanie.

Ja tak samo :-) Poród w styczniu a od września L4. Z tym, że ja opłacam tylko 2 składki wysokie. Ma być 90 dni nieprzerwanego opłacania składek, ale do L4 licza się tylko pełne miesiące. Więc jak przystapiłam 3 czerwca to czerwiec jest niepełny. Płacę zatem normalną składkę a potem 2 wysokie. Tak mi prawniczka która się specjalizuje w naszych tematach wyliczyła. Konsultowałam to z inną prawniczką i księgowa i sie zgadza. Także takim sposobem da się opłacić 2 wysokie składki i jedną niższą (tą pierwszą):-) Także jak ktoś dopiero chce przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia to może tym sposobem zaoszczędzić sporo $.

Liczyłam, ze płacąc 3 składki i tak jest się sporo do przodu. W końcuL4 jak będzie nieprzerwane, to będzie liczone na starych zasadach. Także choć troszkę zyskamy dzięki temu Państwu... A smutne to jest strasznie... Tyle ile podatków opłaciłam i składek na ZUS.... a tylko kłody pod nogi dostaję... To Wstyd, by w takim kraju bezrobotne miały lepiej od kobiet przedsiębiorczych i odprowadzających tyle pieniędzy do Państwa....Szkoda, że Państwo nie chce się odwdzięczyć za to, tym, którym się to należy... No ale w końcu, najważniejsze jest to, by to Ci u władzy mieli najlepiej a nie my... Taki kraj...

Lilijka30
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ