Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Jest kilka przykładów w necie. Trzeba chwilę poszperać.
Tu w miare aktualny, ale kwoty się lekko różnią. ( wyliczenia z końca 2014)
Przykład
Pani Anna założyła działalność gospodarczą w dniu 1 września 2014 roku. W tym samym dniu zgłosiła się do ubezpieczenia chorobowego, opłacając wszystkie składki od najwyższej możliwej podstawy (9365 zł). Łączna wartość składek od tej podstawy wyniosła 3487 zł.
W dniu 1 października 2014 r. Pani Anna urodziła dziecko i złożyła wniosek o zasiłek macierzyński.
Jaką kwotę zasiłku macierzyńskiego otrzyma Pani Anna w chwili obecnej, a jaką otrzymałaby, gdyby urodziła dziecko po wejściu w życie nowych przepisów?
W obecnym stanie prawnym, zasiłek macierzyński należny Pani Annie liczony będzie od podstawy wymiaru w zadeklarowanej kwocie, czyli od wartości 9365 zł. Ta kwota pomniejszana jest o ustawowy wskaźnik w wysokości 13,71%:
9365 zł x (1 - 0,1371) = 8081,06 zł
Podstawę wymiaru zasiłku stanowi 80% tej kwoty, czyli:
8081,06 x 80% = 6464,85 zł
Z tej kwoty ZUS potrąci jeszcze zaliczkę na podatek dochodowy. Po odjęciu podatku, zasiłek wypłacony "do ręki" wyniesie:
6464,85 x (1 - 0,18) = 5 301,17 zł
Łącznie, przez 12 miesięcy, Pani Anna otrzyma kwotę zasiłku w wysokości:
5301,17 x 12 = 63 614,10 zł
W przypadku, gdyby Pani Anna urodziła dziecko już po wejściu w życie nowych przepisów, podstawę wymiaru zasiłku stanowiłaby suma najniższej podstawy wymiaru składek (2247,60 zł) oraz 1/12 zadeklarowanej kwoty:
2247,60 + 9365/12 = 2247,60 + 780,42 = 3028,02 zł
Ta kwota pomniejszana jest o ustawowy wskaźnik 13,71%:
3028,02 x (1 - 0,1371) = 2612,88 zł
Podstawę wymiaru zasiłku stanowi 80% tej kwoty:
2612,88 x 80% = 2090,30 zł
Po odjęciu zaliczki na podatek dochodowy, zasiłek macierzyński wyniesie:
2090,30 x (1 - 0,18) = 1 714,05 zł
Łącznie, przez 12 miesięcy, Pani Anna otrzyma kwotę zasiłku w wysokości:
1714,05 x 12 = 20 568,55 zł
Jak widać z powyższego przykładu, nowe przepisy powodują znaczne zmniejszenie zasiłku w stosunku do obecnego stanu prawnego. Przy tej samej wysokości składki, zasiłek zmaleje ponad 3-krotnie.
Jednakże zasiłek ten będzie i tak wyższy, w porównaniu do sytuacji, w której Pani Anna zapłaciłaby standardowe minimalne składki od minimalnej podstawy wymiaru (2247,60 zł). W takim przypadku Pani Anna musiałaby opłacić jednorazowo składki minimalne w wysokości 1042,46 zł. Następnie otrzymałaby miesięczny zasiłek w wysokości zaledwie 1272,28 zł, a więc o 442 zł mniej, niż przy opłaceniu składki maksymalnej. W ciągu 12 miesięcy, zasiłek wyniósłby 15267 zł. Jest to zatem wciąż kwota o ponad 5 tys. zł niższa niż przy opłaceniu składki podwyższonej.
Zatem w nowym stanie prawnym, Pani Annie wciąż będzie się opłacało zadeklarować wyższą podstawę wymiaru. Nawet po uwzględnieniu kosztu związanego z koniecznością zapłaty wyższej składki. -
nick nieaktualny
-
a to chodzi o dni robocze czy wszystkie?
I liczy się od dziś czy od czasu aż się pojawi w dzienniku ustaw?
Bo jak od dziś i ze wszystkimi dniami to 2 lipca minalby termin na podpis wiec średnio prawdopodobne ze zostawi to na ost moment a dla nas to cały miesiac roznicy -
Jak podpisze, to w dzienniku ustaw chyba w ciągu 7 dni musi się pojawić. I wtedy jakby 1 lipca lub dalej dopiero w dzienniku była ogłoszona, to od 1.11 wchodzi w życie.
Agatka, można przejść aż 6 tygodni przed porodem, ale nie mniej niż 2 tygodnie. Trzeba pamiętać też, że jest to okres, o który skraca nam się zasiłek macierzyński, więc nie ma sensu iść jak najwcześniej. Jeśli termin wypada na 1.10 to najlepiej wykorzystać tylko te minimalne 2 tygodnie, bo wtedy jeszcze pół września można L4 pociągnąć No, a jak wypada na 10.11 to już musi być 6.
Dziewczyny, ja myślę, że lekarz może Wam w zaświadczeniu zawsze te 2-3 dni "podciągnąć". Najwyżej prosto z mostu mówcie o co biega. BTW, mój mąż jak jeszcze miesiąc temu panikował, że wejdzie od 1 września, to powiedział, że najwyżej cesarkę się wcześniej zrobi, bo szkoda tyle kasy stracić Więc coś w tym w sumie jest... Przemyśl to OlciaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 23:00
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Wg mnie po jednej wysokiej składce nie dostaniesz wysokiego L4 (żeby dostać zasiłek chorobowy musisz być przez 90 dni ubezpieczona). Niby gdzieś tam piszą, że się w jakiś sposób da, ale nie wiem... Chyba, że tak, jak Agatka, masz też umowę o pracę.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyZnalazłam cos takiego ze strony pankiewicz.biz
RADCA
8 czerwca 2015 o 14:11
Witam,
praktyka wskazuje, że Prezydent podpisuję ustawy średnio 14 dni po przekazaniu ich do zatwierdzenia przez Senat.
Czasem trwa to odrobinę krócej, czasem dłużej. Sprawa wygląda tak, że jeżeli Senat nie wniesie poprawek do ustawy, a na to wszystko wskazuje – to z ogromnym prawdopodobieństwem Prezydent podpisze ustawę w tygodniu 22-26 czerwca.
Ustawa publikowana jest w Dzienniku Ustaw w formie elektronicznej, dlatego wejdzie ona w życie niezwłocznie po jej podpisaniu przez Prezydenta – jeszcze w czerwcu 2015 roku.
Wszystko wskazuje zatem na to, że nowe przepisy wejdą w życie od 1 października 2015 roku. Panie „z listopada”, mogą już liczyć tylko na cud -
nick nieaktualnyI jeszcze cos takiego...
Tak interpretuje ZUS prawo do nabycia zasiłku macierzyńskiego – że liczy się data wydania decyzji. Czy jest jakaś podstawa prawna, by to obalić? Poniżej rozmowa:
UŻYTKOWNIK:
wiem jak jest przypadki losowe
KONSULTANT:
[Ginter, Alicja]: Może tak się zdarzyć, że jakiś dokument będzie błędny czy będzie konieczność wyjaśnienia pewnych okoliczności, to termin 30 dni jest liczony od wyjaśnienia wszystkich okoliczności w tej sprawie.
UŻYTKOWNIK:
i przypuscmy ze skladam wniosek w dniu w ktorym panuja takie a nie inne zasady to czy jesli w czasie rozpatrywania juz samego wniosku czyli tych 30 dni (badz z przesunieciami wiecej dni) zmienia się prawa ustawy itp to czy w czasie rozpatrywania wniosku to mimo ze zlozylam w dniu starych przepisow nie beda mnie obowiazywac?
KONSULTANT:
[Ginter, Alicja]: Wszystko zależy od tego jakie będą zmiany i od kiedy będą obowiązywać. W przypadku zmiany przepisów powinna być podana informacja odnośnie osób, które nabyły np. prawo do zasiłków w czasie obowiązywania poprzednich przepisów, czy zasady naliczania powinny być zmienione czy już nie.
UŻYTKOWNIK:
a czy w trakcie rozpatrywania wniosku jestem osoba która nabyła prawo ?
KONSULTANT:
[Ginter, Alicja]: Prawo do zasiłku jest po wydaniu decyzji -
nick nieaktualnyZ tym chyba nie powinno byc problemu, bo tu nie ma nic do wyjaśniania, wiec mysle ze szybko, ale nie wiem czy ustawowo tez maja te 30. Dni?
Z drugiej strony rozmawiałam wczoraj z prawnikiem, to mówił, ze prawo nabywa sie z dniem zdarzenia czyli dniem zwolnienia, porodu itd... Ale powiedział ze w praktyce nikt nie wie jak to bedzie ZUS interpretował... Uważam ze ten okres przejściowy jest za krotki, teraz sa równi i równiejsi, w czym moje dziecko jest gorsze od wrześniowych:( mam nadzieje, ze jakiś sie to ułoży, ale długo będę myślec, zanim sie zdecyduje na drugie w tym kraju. -
Fasula, mi tez wydaje się, ze prawo do zasilku nabywa sie w dniu przejścia na macierzyński czy l4, jakby to bylo od decyzji, to kasę by wyplacali od dnia decyzji. Nie martwmy sie na zapas, moze wejdzie 1 listopada. Poza tym dziwi mnie, ze weszlo to bez poprawek, bo przeciez te kobitki co byly w sejjnie na spotkaniu kialy dużo uwag. Możecie. Podać link do fb, tam gdzie dziewczyny gadają o tym?
-
czyli jezeli zus ma 30 dni na wydanie decyzji, to mimo wszystko liczy sie termin kiedy wniosek wpłynął, a nie data wydania decyzji przez Zus?
Zakładamy,ze ustawa wchodzi 1 pazdziernika, składasz L4 1 wrzesnia, mija 30 dni(weszła ustawa) wydaja decyzje i wyliczaja go na starych zasadach tak?
Nabywa sie prawo do zasiłku w momencie wystąpienia zdarzenia a nie wydania decyzji przez zus?polkosia lubi tę wiadomość