Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie to serio sie zeszlo z ta ciaza przypadkiem. W styczniu bylam w pozamacicznej. Nie palnowalam w tym roku.
Zalozyc dzialanosc i tak mialam wiec zalozylan.
Wychodze jednak z zalozenia ze nasze panstwo to banda oszustow wiec jezeli uda mi sie dostac pieniadze wieksze to uwazam ze nalezy sie mi jak i wszystkim kobietom.
To chore co pl robi z polityka prorodzinna
Wracjac do tematu, place wysoki zus skoro juz moge skorzystac.
Noeatety bede musiala isc na zwolnienie bo nie dam rady z wielkim brzuchem pracowac i taszczyc moich kosmetykow w walizkach nierzadko na 3-4 pietro - miasto z blokami glownie bez wind.
-
nick nieaktualny
-
AgaSad, to jest ok.
AgaSad, na pewno wszystko jest ok, ja tez analizowalam wszystko jak głupia, potrafiłam budzic sie o 4w nocy i myśleć, bedzie ok. Jak się martwisz to podjedz do zus, decyzja juz powinna być, bo z tego co pamiętam to ty od 4 maja na l4?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2015, 12:01
AgaSad, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ja dostałam na 6 tygodni zwolnienie. A dochody wykazuję mniejsze niż ZUS, ale to nie ich sprawa. Może mi przecież mąż dokładać.
Potwierdziłam sobie ePUAP, ale nie widzę żadnych zmian ani wniosków... Nie ogarniam tego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2015, 14:12
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ja zapłaciłam 4 wyższe z ale nie najwyższe z racji tego że firma istniała nie od pierwszego dnia miesiąca.
Za styczeń zapłaciłam od 12.01
Luty marzec całe a w kwietniu do dnia l4 księgową wyliczył a za 14 dni.
za maj zapłaciłam tylko 279,41 zł bo jestem na l4 od kwietnia. Zasiłku nie dostałam bo toczyło się postępowanie.
Gdybym miała nadal płacić wysokie składki bo mam nie wyjaśniona sprawę to bez sensu bo z czego?
Przecież będąc na l4 nie zarabiam.nie otrzymuje zasiłku wiec teoretycznie nie mam na ta składkę 279 zł.
Ksiegowa powiedziała ze nie będzie problemu. I faktycznie postępowanie w środę zakończone a w pt mam dzwonić kiedy będą pieniądze czy w pon czy środę. -
Co do zwolnienia to pytałam w zusie ze max 30 dni. Jeśli jest więcej niż 30 dni oni je analiza czy uniewazniaja. Lekarz nie zawsze o tym wie lub pamięta. Ja pilnuje swojej bo często chce na 31 dni wpisać.
-
Sylweneczka, kontrole będziesz mieć raczej na pewno, bo kontrolują wszystkie firmy, które powstały w trakcie ciąży lub zaraz przed. Jak udowodnisz działanie firmy skoro nie masz siedziby, paragonów... jak udokumentujesz zysk? Nie wiem, czy będą Ci klientki ścigać na przesłuchania... chyba, że na rozprawę sądową, to tak, bo to w Twoim interesie. Aby zwiększyć szanse, zeby obyło się bez sądu musisz udokumentować,że firma ISTNIAŁA. Sama umowa z księgową w oczach zusu o niczym nie świadczy. Skonsultuj się może z jakimś prawnikiem czy dobrą księgową, która Cię poprowadzi, Bo w takim przypadku jak Twój ryzyko nieotrzymania kasy jest znacznie wyższe niż w przypadku kiedy ktoś prowadził działalność przed ciążą.
A z innej beczki dziewczyny... Czy afera z rządem i dymisja ministrów może wpłynąc wg was na odwleczenie wejścia w życie naszej ustawy?FasUla lubi tę wiadomość
Lilijka30 -
polkosia wrote:Zwolnienie ciążowe to nie choroba jako taka, więc chyba inaczej to traktują. Moje przyjęli, lekarz też mówił, że problemu nie będzie.