Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Zwolnienie mam teraz od 2.06 i właśnie nie wiem jak to zapłacić... Czy za 2 dni najwyższą czy tą najniższą za cały... Czy w ogóle wysoką za cały.[/QUOTE]
Poklosia ja zaplacilam cały, moja strata, ale tak podobno najbezpieczniej, poklosia nie chce cie martwic, ale na twoja wypłatę maja czas do 30lipca, nawet gdzies na stronie zusu to czytałam, czyli jak zapłacisz składkę za czerwiec, to od tego momentu 30dni -
OK, już doczytałam. ZUS ma 30 dni na wypłacenie zasiłku od dnia opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała choroba. Więc teoretycznie muszę zapłacić za czerwiec - tylko pytanie ile... Najbezpieczniej całą wysoką, ale to kolejne, niemal 4 tysiące... To bez sensu jest...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
polkosia wrote:OK, już doczytałam. ZUS ma 30 dni na wypłacenie zasiłku od dnia opłacenia składki za miesiąc, w którym powstała choroba. Więc teoretycznie muszę zapłacić za czerwiec - tylko pytanie ile... Najbezpieczniej całą wysoką, ale to kolejne, niemal 4 tysiące... To bez sensu jest...
-
No, ale jak zapłacę, a oni i tak za ten okres muszą mi wypłacić zasiłek, to co z tymi pieniędzmi? Przepadają? Dla mnie to byłaby 4 wysoka składka, to już w sumie kwota 15 tysięcy... Wiem, że to inwestycja, ale to dla mnie bardzo dużo...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dada a Ty jak zrobiłaś ? Opowiedz nam. Moja księgowa też mówi, że bezpieczniej w razie kontroli. Ale z tego co wyżej piszecie to wyjdę jeszcze gorzej. 3,5 miesiąca płacenia, a potem płacenie do decyzji więc jeszcze miesiąc.
A może taki myk, że pójdę na zwolnienie 30 czerwca ? Wtedy może decyzja do 30 lipca i w razie czego do 10 sierpnia mogłabym zapłacić...
Proszę niech odezwą się dziewczyny które już mają zasiłek przyznany. Ile czekania, czy zapłaciłyście 4 składkę ?
Mała_czarna i co Twoja księgowa mówi ? Musisz zobaczyć co Ci wpisuje w ZUS DRA. W ogóle to załóż sobie profil zaufany na ePUAP a potem możesz podglądać w pue.zus.pl co ona Ci tam zdeklarowała i jakie są Twoje wpłaty -
Polkosiu nic nie przepada. Za miesiąc choroby dopóki nie otrzymasz decyzji o przyznaniu chorobowego i nie będziesz miała go na koncie to płacisz pełne wysokie składki. W momencie jak już wypłacą Ci zasiłek to powstanie nadpłata, składasz korektę deklaracji i możesz złożyć pismo o stwierdzenie nadpłaty i zwrot na konto.
polkosia lubi tę wiadomość
-
Polkosia ja zapłaciłam całą ale tą niższą. Mi Panie powiedziały w zusie że nie zwracają i nie księgują na poczet innych składek - a co najwyżej liczy mi się to do emerytury. Trochę jest to dla mnie chore no ale chyba faktycznie tak jest.. gdybym miała kasę to zapłaciłabym najwyższą ale będąc na zwolnieniu i nie pracując tak jakbym chciała to szkoda mi było kasy - tymbardziej że trzeba się zabezpieczyć na kolejne 2 miesiące oczekiwania na wypłatę. I tak od momentu przejścia na l4 składki nie wliczają się ani do chorobowego ani do macierzyńskiego.