Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
polkosia wrote:Olcia, w necie znalazłam info: "Zbyt mała kwota zapłaconych składek ZUS to w konsekwencji brak świadczeń do których składka uprawnia. Jest szczególnie dotkliwa w przypadku ubezpieczenia chorobowego (które daje prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego) oraz zdrowotnego (które daje prawo do opieki zdrowotnej NFZ)." - dlatego spanikowałam... 4 grosze to nic, ale mają już powód, żeby mi uwalić wysokie wypłaty...
Polkosia, znasz jakąś stronę z kalkulatorem jak obliczyć składki za niepełny miesiąc? Trochę się wystraszyłam, że księgowa mogła mi źle policzyć...Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
polkosia wrote:Kurczę, dzwoniłam do tego ZUS, kliknęłam uwierzytelnienie i... Kazało mi podać jakiś identyfikator i PIN? A skąd mam to niby mieć? Ja mam tylko hasło i login do PUE. I jeszcze jedno. Ktoś kuma co to są te salda? Bo niby mam nienależnie opłacone składki... Nie wiem o co chodzi?
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/220b5cbdc442.jpg
sprawdzilam jak jak mam i mam same zera w tej zakladce saldo na koncie a dopiero pierwszy miesiac zaplacilam podwyzszone
to tak jakbys miala nadwyzsze w o tych oplaconych skladkachWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 09:08
-
jeny, tylko weszłam już już mi skoczyło ciśnienie.
Chciałam się Was zapytać do kiedy mam opłacić składke bo chwilowo nie mam na koncie a księgowa napisała, że do 15stego. A stronę wczesniej któraś napisała do 15 jak się zatrudnia pracowników- podejrzewam, że księgowa obsługuje kilk osób i już jej się pomyliło, a ja muszę lecieć do jakiegoś wpłatomatu i wpłacić dziś żeby było do 10tego.
zaraz wejde na swój pue zobaczyć co ja tam mam namieszane a na pewno coś się znajdzie... -
Oj, dziewczyny, nie chciałam psuć nerwów nikomu U Was na pewno jest OK! Ale przez ten bałagan już sama nie wiedziałam co robić. Wczoraj siedziałam nad tym cały dzień i doszłam do wniosku, że te brakujące 4 grosze zostały już pobrane z tej nadpłaty (dwa ostatnie miesiące właśnie mają różnicę w tej kwocie). W necie piszą, że brakujące kwoty składek są z urzędu pobierane w przypadku nadpłaty i... Wychodzi na to, że niepotrzebnie to pismo składałam. Mam nadzieję, że to nic nie skomplikuje. Co za burdel.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 09:27
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Olcia, jezeli nie zatrudniasz pracowników, to do 10go. Jak się spóźnisz będą ci robic problem, lepiej nie ryzykować.
Dziewczyny poszłam na zwolnienie 7 maja i nie miałam kontroli, myślicie, ze mi wyskoczą mi jeszcze z kontrolą? Czy spokojnie czekać na decyzje, bez kontroli glugo czekalyscie na decyzje?
Poklosia, ja bym się nie martwiła tymi 4gr bo masz sporą nadplate -
Agatkaa ja jestem od 04 maja na zwolnieniu i też nie miałam kontroli i nie wiem czy to dobrze czy źle i jak jest kontrola to kiedy.. czy np nie przyślą pisma ostatniego dnia czerwca i znowu kolejne 30 dni będą mieli.. a ja 3 miesiące bez kasy.. mam nadzieję że nie mogą tak zrobić..
-
Polkosia ponoć 30 dni od daty zapłaty ostatniej składki - ale wydaje mi się że jak ktos idzie od 01 to wtedy jest tylko 30 dni a jak ja poszłam od 04 to czekali jeszcze na zapłatę za maj i wtedy robi się 60 dni.. tylko teraz nie wiem czy każda kontrola przedłuża o kolejne 30 dni czy po prostu mają te 30 czy max 60 dni na wydanie decyzji i jak chcą kontrolować to muszą wcześniej..
-
Dziewczyny nie ma znaczenia cz idzie sie od pierwszego czy 3 dnia miesiąca, oni maja czas na wypłatę 30 dni od oplacenia skladek za miesiąc w ktorym poszlo sie na l4, jak ostatnio skladalam kolejne l4, podpytalam kobitki, a ona, nie decyzja po 10 i zdziwiona, ze radzę po 4tygodniach od l4o pieniadze zapytać
polkosia lubi tę wiadomość
-
Mi z kolei w moim zusie powiedzieli że jest 30 dni od dnia przyniesienia l4 ale widocznie nie sprawdziło się.. czekam do końca czerwca bo ostatnią składkę zapłaciłam 01 czerwca - mam nadzieję że wkrótce coś będę wiedziała..
polkosia lubi tę wiadomość
-
U mnie w zakładce płatnik burdel tak jak myślałam. Od 2 godzin zjadam paznokcie i analizuje. Tu opóźnienie 2 dni, tu o 3 zł za mało za zdrowotne w lutym czy styczniu. Ale:
Pani na infolinii niestety nie miała wglądu do moich danych, radziła wypełnić : RD-3 WNIOSEK O ROZLICZENIE KONTA PŁATNIKA SKŁADEK - żeby oni sprawdzili czy wszystkie składki OK. Więc wypełniłam i wysłałam przez profil zaufany. Zapytałam na infolinii czy jak mam saldo WN 0,0 tzn że nie zalegam i potwierdziła, więc może jest wszytko dobrze. Powiedziała, że najważniejsze, że od czasu zgłoszenia do chorobowego wszystko jest dobrze płacone, a od tego momentu akurat wszystko się zgadza. Więc powinno być dobrze.
Teraz pytanie do dziewczyn które zgłosiły się do chorobowego od niepełnego miesiąca ( nie wiem czy to tak samo działa dla tych co poszły na zwolnienie od niepełnego miesiąca)
Mnie księgowa zgłosiła 15 marca czyli w połowie więc teoretycznie 90 dni minie w połowie czerwca, ona jednak radzi opłacić cały czerwiec ;/ i iść od 1 lipca na zwolnienie. A gdybym tak poszła od 20tego na zwolnienie ( około 95 dni od zgłoszenia do chorobowego) ? Mówicie tu, że któraś poszła 7 czy 4tego na zwolnienie, czyli co, te kilka dni płaciłyście jeszcze wysoki ? Księgowa to wyliczyła ? NIEOGARNIAM A 1500 zł piechotą nie chodzi skoro moja chce żebym placiła 3,5 wysokiej składki... -
Mała za maj jest
1/ Składki społeczne :
Numer konta bankowego: 83 1010 1023 0000 2613 9510 0000
Kwota: 3144,44 zł
2/ Składki zdrowotne :
Numer konta bankowego: 78 1010 1023 0000 2613 9520 0000
Kwota: 279,41 zł
3/ Fundusz Pracy :
Numer konta bankowego: 73 1010 1023 0000 2613 9530 0000
Kwota: 242,49 zł
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
AgaSad wrote:Mi z kolei w moim zusie powiedzieli że jest 30 dni od dnia przyniesienia l4 ale widocznie nie sprawdziło się.. czekam do końca czerwca bo ostatnią składkę zapłaciłam 01 czerwca - mam nadzieję że wkrótce coś będę wiedziała..
U mnie też twierdzą, że od dnia przyniesienia L4. U mnie zbiega to się z dniem zapłaty, więc w sumie na jedno wychodzi... Do końca czerwca powinnam mieć już w takim razie decyzję czy kasę na koncie? Oczywiście pomijając ten przypał z 4 groszami.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 12:14
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
olcia88 wrote:Teraz pytanie do dziewczyn które zgłosiły się do chorobowego od niepełnego miesiąca ( nie wiem czy to tak samo działa dla tych co poszły na zwolnienie od niepełnego miesiąca)
Mnie księgowa zgłosiła 15 marca czyli w połowie więc teoretycznie 90 dni minie w połowie czerwca, ona jednak radzi opłacić cały czerwiec ;/ i iść od 1 lipca na zwolnienie. A gdybym tak poszła od 20tego na zwolnienie ( około 95 dni od zgłoszenia do chorobowego) ? Mówicie tu, że któraś poszła 7 czy 4tego na zwolnienie, czyli co, te kilka dni płaciłyście jeszcze wysoki ? Księgowa to wyliczyła ? NIEOGARNIAM A 1500 zł piechotą nie chodzi skoro moja chce żebym placiła 3,5 wysokiej składki...
Ja zgłosiłam się do chorobowego 3 dnia miesiąca i opłaciłam za cały miesiąc...
Zwolnienie mam teraz od 2.06 i właśnie nie wiem jak to zapłacić... Czy za 2 dni najwyższą czy tą najniższą za cały... Czy w ogóle wysoką za cały.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 12:15
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn