X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki polkosia-
    widzialam, bardziej chodzi mi o to czy mam inwestowac w sprawe
    Bo ja dzialam jako wizazystka, wszystko czego potrzebuje zgromadzilam przez lata- kaiegowa mowi ze powinnam miec faktury zakupu, a to jednak duzy koszt.
    Pozostaje tez kwestia zakupu lasy fiskalnej za 2 mce.
    Czyli inwestuje 3 wyosokie skladki, ksiegowa 1200 za
    Rok prowadzenia, kasa
    Czy jest szansa ze to sie zwroci nawet jezeli nie dostane macierzynskiego?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwróci, bo już za wrzesień dostaniesz wartość z dwóch miesięcy. A potem macierzyński też jakoś Ci wyliczą. Najwyżej będzie mały, ale ta 3 składka i księgowa też powinny się zwrócić. Ale bądźmy dobrej myśli! Może wejdzie w listopadzie :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam nadzieje.
    Tylko ksiegowa powiedziala mi ze dwie wysokie skladki- za czerwiec w lipcu i za lipiec w sierpniu, ale wydaje mi sie ze to niemozliwe?
    Bo trzeba te 90 dni przed l4 co nie?

• qska Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytajcie :

http://www.temidajestkobieta.pl/2015/05/23/to-nie-sa-oszustki-i-naciagaczki/

8599hqvkfbce0bon.png
  • qska Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "jeżeli przedsiębiorca przeszedł na zasiłek przed dniem wejścia w życie przepisów, a następnie zmieni się rodzaj zasiłku – już po wejściu zmian (np. z chorobowego na macierzyński, albo z chorobowego na świadczenie rehabilitacyjne) to kolejny zasiłek będzie liczony już według nowych zasad.

Zatem zasada praw nabytych przestaje obowiązywać i nagle w trakcie zmieniają się zasady gry."

8599hqvkfbce0bon.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety, to wiemy, tego się spodziewałyśmy. Wg nich chorobowe to coś innego, a zasiłek macierzyński to też coś innego.

Polkosia, jestem w szoku. Krw, one też powinny płacić jakąś odpowiedzialność za takie błędy, po to tylko przecież ją zatrudniałaś, żeby przeprowadziła cię przez ten czas teraz. Że tak zapytam: co sama księgowa na to? Przepraszam..? heh.

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ubezpieczona od błędu, więc najwyżej pociągnę ją do odpowiedzialności i niech z OC mi wypłacą taką samą kasę... No, ale może nie będzie tak źle... Ona niezbyt przejęta. Napisała mi pismo i mówi, że program jej się pomylił...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 08:35

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ja myślę że powinni Cię przywrócić do ubezpieczenia.. 4 grosze to przecież śmieszna kwota. Ja kiedyś pisałam o przywrócenie bo spóźniłam się ze składkami ale mi odmówili i mi wypunktowali że spóźniłam się jeszcze w takim i takim miesiącu i że to nie było jednorazowe.. a tu jest w terminie tylko kwota o te 4 grosze niższe to raczej nie powinni robić problemów.
    Mi księgowa z kolei wyliczyła źle pierwszą wysoką składkę - całe szczęście że zreflektowała się dość szybko i zdążyłam w ostatniej chwili dopłacić bo też myślałam że ją zabiję..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jakieś złe przeczucia :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokłosia bedzie dobrze:) pismo do zusu juz poszło?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ale oczywiście 30 dni mają... Koszmar.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stres niewskazany !! Będzie dobrze, ja mam zawsze rację :P

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a o co proszą przy ewentualnej kontroli? Bo zwolnienie oryginał oddałam do ZUS.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze robiłam ksero i stawiali mi pieczatke

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli sprawdzają to, dowód i idą sobie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam to profilaktycznie bo kontroli nie było.

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokłosia uwierzytelnienie można zrobić przez infolinię lub w dowolnej placówce zusu.

Jeśli chodzi o Twoje 4gr niedopłaty to niestety słabo to widzę :/ U mnie była taka akcja że księgowi zapomnieli zaznaczyć w zusie że zatrudniamy pracowników i że składki płacimy do 15 a nie do 10 dnia każdego msc i jak przyszło do wypłaty to dostałam odpowiedź dokładnie taką jak cytowałaś wcześniej, ze nie przysługuje mi prawo do zasiłku ze względu na opóźnienia. Na szczęście w moim przypadku udało się to naprostować bo udowodniłam że zatrudniam pracowników i że składki opłacone są w termine, natomiast 4 gr to dla nich różnica :/ Robią wszystko żeby nie wypłacać pieniędzy... mam nadzieję że u Ciebie obejdzie się bez sądowej drogi wyjaśnień, ale niestety według artykułów nie należy Ci się zasiłek bo błędnie opłacałaś składki. No chyba że napiszesz pismo z prośbą o ustalenie mniejszej kwoty składki, na tą którą wpłacałaś. Ale to znów kolejne 30 dni czekania i szarpanie się z zusem :/

Mam nadzieję że Ci się uda. Powodzenia.
    Jak coś byś chciała się dowiedzieć jak u mnie to szło to pisz priv bo ja przy moich bliźniakach rzadko tu zaglądam :/ Wpadłam teraz bo znajoma w ciązy i chciałam się szybko zorientować jak ustawa - a Wy dobrze poinformowane :)

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam własnie przed długim weekendem w ZUSIe profilaktycznie sprawdzić., czy nie zalegam im ze składkami. mimo,że wiedziałam, ze mamy wszystko dobrze popłacone. A tu dup.... Okazało się, że kiedys miałam opóźnienie i mimo, że zapłaciłam tą składkę, to nie zapłaciłam odsetek.I tak oto bym miała niedopłatę i mogłabym się pożegnać z chorobowym! A tak syzbko zapłaciłam itego samego dnia złozyłam wniosek o ponowną rejestrację do chorobowego. I wiem, że wszystko mam dobrze. A składki lepiej fakycznie sprawdzać na stronie zusu a nie ufać ślepo księgowym... Mam nadzieję Polkosia, że wywalczysz swoje i ze te 4 gr nie staną Ci na przeszkodzie!

Sylweczneka dokładnie poszperaj w necie... jest gdzieś w telewizji sniadaniowej reportaż o tym, że kontrolują praktycznie wszystkie firmy założone w ciąży bo 90% z nich ma na celu jedynie wyłudzenie kasy z zusu. Dlatego jak sie zdecydujesz, musisz się liczyć z kontrolą, bo będzie praktycznie na 100% zanim ci wypłacą świadczenie. Musisz miec faktycznie działającą firmę, koszty, klientki, dochody i całą resztę. W kancelarii która mi prowadzi temat zasiłku, mieli przypadek, że dziewczyna założyła działalnośc w ciąży - sklep, i mimo, iż faktycznie prowadziła działalnośc i ma ją zamiar prowadzić dalej po ciąży to sprawa wylądowała w sądzie. Także musisz być gotowa potem na walkę o swoje. Także będziesz musiała udowodnić, że działalność nie powstała tylko w celu otrzymania wysokiej kasy z zusu. Oczywiście to da się zrobić, o ile faktycznie nie jest to działalność fikcyjna. Trzeba się jednak liczyć z tym, ze może to potrwać i że pieniądze trafią do Ciebie nieco później.

zus teraz sprawdzać będzie nas wzdłuż i wszerz :-)

Lilijka30
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja poszlam od 1 dnia miesiaca zeby byla zawsze taka sama skladka bo potrm sa takie sytuacje jak u Polkosi.

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a mialas umowe z ksiegowa??

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ