X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki polkosia-
    widzialam, bardziej chodzi mi o to czy mam inwestowac w sprawe
    Bo ja dzialam jako wizazystka, wszystko czego potrzebuje zgromadzilam przez lata- kaiegowa mowi ze powinnam miec faktury zakupu, a to jednak duzy koszt.
    Pozostaje tez kwestia zakupu lasy fiskalnej za 2 mce.
    Czyli inwestuje 3 wyosokie skladki, ksiegowa 1200 za
    Rok prowadzenia, kasa
    Czy jest szansa ze to sie zwroci nawet jezeli nie dostane macierzynskiego?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwróci, bo już za wrzesień dostaniesz wartość z dwóch miesięcy. A potem macierzyński też jakoś Ci wyliczą. Najwyżej będzie mały, ale ta 3 składka i księgowa też powinny się zwrócić. Ale bądźmy dobrej myśli! Może wejdzie w listopadzie :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • sylweczenka Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam nadzieje.
    Tylko ksiegowa powiedziala mi ze dwie wysokie skladki- za czerwiec w lipcu i za lipiec w sierpniu, ale wydaje mi sie ze to niemozliwe?
    Bo trzeba te 90 dni przed l4 co nie?

• qska Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytajcie :

http://www.temidajestkobieta.pl/2015/05/23/to-nie-sa-oszustki-i-naciagaczki/

8599hqvkfbce0bon.png
  • qska Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2015, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "jeżeli przedsiębiorca przeszedł na zasiłek przed dniem wejścia w życie przepisów, a następnie zmieni się rodzaj zasiłku – już po wejściu zmian (np. z chorobowego na macierzyński, albo z chorobowego na świadczenie rehabilitacyjne) to kolejny zasiłek będzie liczony już według nowych zasad.

Zatem zasada praw nabytych przestaje obowiązywać i nagle w trakcie zmieniają się zasady gry."

8599hqvkfbce0bon.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety, to wiemy, tego się spodziewałyśmy. Wg nich chorobowe to coś innego, a zasiłek macierzyński to też coś innego.

Polkosia, jestem w szoku. Krw, one też powinny płacić jakąś odpowiedzialność za takie błędy, po to tylko przecież ją zatrudniałaś, żeby przeprowadziła cię przez ten czas teraz. Że tak zapytam: co sama księgowa na to? Przepraszam..? heh.

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ubezpieczona od błędu, więc najwyżej pociągnę ją do odpowiedzialności i niech z OC mi wypłacą taką samą kasę... No, ale może nie będzie tak źle... Ona niezbyt przejęta. Napisała mi pismo i mówi, że program jej się pomylił...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 08:35

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ja myślę że powinni Cię przywrócić do ubezpieczenia.. 4 grosze to przecież śmieszna kwota. Ja kiedyś pisałam o przywrócenie bo spóźniłam się ze składkami ale mi odmówili i mi wypunktowali że spóźniłam się jeszcze w takim i takim miesiącu i że to nie było jednorazowe.. a tu jest w terminie tylko kwota o te 4 grosze niższe to raczej nie powinni robić problemów.
    Mi księgowa z kolei wyliczyła źle pierwszą wysoką składkę - całe szczęście że zreflektowała się dość szybko i zdążyłam w ostatniej chwili dopłacić bo też myślałam że ją zabiję..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jakieś złe przeczucia :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 czerwca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokłosia bedzie dobrze:) pismo do zusu juz poszło?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ale oczywiście 30 dni mają... Koszmar.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stres niewskazany !! Będzie dobrze, ja mam zawsze rację :P

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a o co proszą przy ewentualnej kontroli? Bo zwolnienie oryginał oddałam do ZUS.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze robiłam ksero i stawiali mi pieczatke

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli sprawdzają to, dowód i idą sobie?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam to profilaktycznie bo kontroli nie było.

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokłosia uwierzytelnienie można zrobić przez infolinię lub w dowolnej placówce zusu.

Jeśli chodzi o Twoje 4gr niedopłaty to niestety słabo to widzę :/ U mnie była taka akcja że księgowi zapomnieli zaznaczyć w zusie że zatrudniamy pracowników i że składki płacimy do 15 a nie do 10 dnia każdego msc i jak przyszło do wypłaty to dostałam odpowiedź dokładnie taką jak cytowałaś wcześniej, ze nie przysługuje mi prawo do zasiłku ze względu na opóźnienia. Na szczęście w moim przypadku udało się to naprostować bo udowodniłam że zatrudniam pracowników i że składki opłacone są w termine, natomiast 4 gr to dla nich różnica :/ Robią wszystko żeby nie wypłacać pieniędzy... mam nadzieję że u Ciebie obejdzie się bez sądowej drogi wyjaśnień, ale niestety według artykułów nie należy Ci się zasiłek bo błędnie opłacałaś składki. No chyba że napiszesz pismo z prośbą o ustalenie mniejszej kwoty składki, na tą którą wpłacałaś. Ale to znów kolejne 30 dni czekania i szarpanie się z zusem :/

Mam nadzieję że Ci się uda. Powodzenia.
    Jak coś byś chciała się dowiedzieć jak u mnie to szło to pisz priv bo ja przy moich bliźniakach rzadko tu zaglądam :/ Wpadłam teraz bo znajoma w ciązy i chciałam się szybko zorientować jak ustawa - a Wy dobrze poinformowane :)

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam własnie przed długim weekendem w ZUSIe profilaktycznie sprawdzić., czy nie zalegam im ze składkami. mimo,że wiedziałam, ze mamy wszystko dobrze popłacone. A tu dup.... Okazało się, że kiedys miałam opóźnienie i mimo, że zapłaciłam tą składkę, to nie zapłaciłam odsetek.I tak oto bym miała niedopłatę i mogłabym się pożegnać z chorobowym! A tak syzbko zapłaciłam itego samego dnia złozyłam wniosek o ponowną rejestrację do chorobowego. I wiem, że wszystko mam dobrze. A składki lepiej fakycznie sprawdzać na stronie zusu a nie ufać ślepo księgowym... Mam nadzieję Polkosia, że wywalczysz swoje i ze te 4 gr nie staną Ci na przeszkodzie!

Sylweczneka dokładnie poszperaj w necie... jest gdzieś w telewizji sniadaniowej reportaż o tym, że kontrolują praktycznie wszystkie firmy założone w ciąży bo 90% z nich ma na celu jedynie wyłudzenie kasy z zusu. Dlatego jak sie zdecydujesz, musisz się liczyć z kontrolą, bo będzie praktycznie na 100% zanim ci wypłacą świadczenie. Musisz miec faktycznie działającą firmę, koszty, klientki, dochody i całą resztę. W kancelarii która mi prowadzi temat zasiłku, mieli przypadek, że dziewczyna założyła działalnośc w ciąży - sklep, i mimo, iż faktycznie prowadziła działalnośc i ma ją zamiar prowadzić dalej po ciąży to sprawa wylądowała w sądzie. Także musisz być gotowa potem na walkę o swoje. Także będziesz musiała udowodnić, że działalność nie powstała tylko w celu otrzymania wysokiej kasy z zusu. Oczywiście to da się zrobić, o ile faktycznie nie jest to działalność fikcyjna. Trzeba się jednak liczyć z tym, ze może to potrwać i że pieniądze trafią do Ciebie nieco później.

zus teraz sprawdzać będzie nas wzdłuż i wszerz :-)

Lilijka30
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja poszlam od 1 dnia miesiaca zeby byla zawsze taka sama skladka bo potrm sa takie sytuacje jak u Polkosi.

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia a mialas umowe z ksiegowa??

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ