Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzieki polkosia-
widzialam, bardziej chodzi mi o to czy mam inwestowac w sprawe
Bo ja dzialam jako wizazystka, wszystko czego potrzebuje zgromadzilam przez lata- kaiegowa mowi ze powinnam miec faktury zakupu, a to jednak duzy koszt.
Pozostaje tez kwestia zakupu lasy fiskalnej za 2 mce.
Czyli inwestuje 3 wyosokie skladki, ksiegowa 1200 za
Rok prowadzenia, kasa
Czy jest szansa ze to sie zwroci nawet jezeli nie dostane macierzynskiego? -
Zwróci, bo już za wrzesień dostaniesz wartość z dwóch miesięcy. A potem macierzyński też jakoś Ci wyliczą. Najwyżej będzie mały, ale ta 3 składka i księgowa też powinny się zwrócić. Ale bądźmy dobrej myśli! Może wejdzie w listopadzieKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
"jeżeli przedsiębiorca przeszedł na zasiłek przed dniem wejścia w życie przepisów, a następnie zmieni się rodzaj zasiłku – już po wejściu zmian (np. z chorobowego na macierzyński, albo z chorobowego na świadczenie rehabilitacyjne) to kolejny zasiłek będzie liczony już według nowych zasad.
Zatem zasada praw nabytych przestaje obowiązywać i nagle w trakcie zmieniają się zasady gry." -
No niestety, to wiemy, tego się spodziewałyśmy. Wg nich chorobowe to coś innego, a zasiłek macierzyński to też coś innego.
Polkosia, jestem w szoku. Krw, one też powinny płacić jakąś odpowiedzialność za takie błędy, po to tylko przecież ją zatrudniałaś, żeby przeprowadziła cię przez ten czas teraz. Że tak zapytam: co sama księgowa na to? Przepraszam..? heh. -
Jest ubezpieczona od błędu, więc najwyżej pociągnę ją do odpowiedzialności i niech z OC mi wypłacą taką samą kasę... No, ale może nie będzie tak źle... Ona niezbyt przejęta. Napisała mi pismo i mówi, że program jej się pomylił...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2015, 08:35
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia ja myślę że powinni Cię przywrócić do ubezpieczenia.. 4 grosze to przecież śmieszna kwota. Ja kiedyś pisałam o przywrócenie bo spóźniłam się ze składkami ale mi odmówili i mi wypunktowali że spóźniłam się jeszcze w takim i takim miesiącu i że to nie było jednorazowe.. a tu jest w terminie tylko kwota o te 4 grosze niższe to raczej nie powinni robić problemów.
Mi księgowa z kolei wyliczyła źle pierwszą wysoką składkę - całe szczęście że zreflektowała się dość szybko i zdążyłam w ostatniej chwili dopłacić bo też myślałam że ją zabiję.. -
nick nieaktualny
-
Pokłosia uwierzytelnienie można zrobić przez infolinię lub w dowolnej placówce zusu.
Jeśli chodzi o Twoje 4gr niedopłaty to niestety słabo to widzę U mnie była taka akcja że księgowi zapomnieli zaznaczyć w zusie że zatrudniamy pracowników i że składki płacimy do 15 a nie do 10 dnia każdego msc i jak przyszło do wypłaty to dostałam odpowiedź dokładnie taką jak cytowałaś wcześniej, ze nie przysługuje mi prawo do zasiłku ze względu na opóźnienia. Na szczęście w moim przypadku udało się to naprostować bo udowodniłam że zatrudniam pracowników i że składki opłacone są w termine, natomiast 4 gr to dla nich różnica Robią wszystko żeby nie wypłacać pieniędzy... mam nadzieję że u Ciebie obejdzie się bez sądowej drogi wyjaśnień, ale niestety według artykułów nie należy Ci się zasiłek bo błędnie opłacałaś składki. No chyba że napiszesz pismo z prośbą o ustalenie mniejszej kwoty składki, na tą którą wpłacałaś. Ale to znów kolejne 30 dni czekania i szarpanie się z zusem
Mam nadzieję że Ci się uda. Powodzenia.
Jak coś byś chciała się dowiedzieć jak u mnie to szło to pisz priv bo ja przy moich bliźniakach rzadko tu zaglądam Wpadłam teraz bo znajoma w ciązy i chciałam się szybko zorientować jak ustawa - a Wy dobrze poinformowane -
Ja byłam własnie przed długim weekendem w ZUSIe profilaktycznie sprawdzić., czy nie zalegam im ze składkami. mimo,że wiedziałam, ze mamy wszystko dobrze popłacone. A tu dup.... Okazało się, że kiedys miałam opóźnienie i mimo, że zapłaciłam tą składkę, to nie zapłaciłam odsetek.I tak oto bym miała niedopłatę i mogłabym się pożegnać z chorobowym! A tak syzbko zapłaciłam itego samego dnia złozyłam wniosek o ponowną rejestrację do chorobowego. I wiem, że wszystko mam dobrze. A składki lepiej fakycznie sprawdzać na stronie zusu a nie ufać ślepo księgowym... Mam nadzieję Polkosia, że wywalczysz swoje i ze te 4 gr nie staną Ci na przeszkodzie!
Sylweczneka dokładnie poszperaj w necie... jest gdzieś w telewizji sniadaniowej reportaż o tym, że kontrolują praktycznie wszystkie firmy założone w ciąży bo 90% z nich ma na celu jedynie wyłudzenie kasy z zusu. Dlatego jak sie zdecydujesz, musisz się liczyć z kontrolą, bo będzie praktycznie na 100% zanim ci wypłacą świadczenie. Musisz miec faktycznie działającą firmę, koszty, klientki, dochody i całą resztę. W kancelarii która mi prowadzi temat zasiłku, mieli przypadek, że dziewczyna założyła działalnośc w ciąży - sklep, i mimo, iż faktycznie prowadziła działalnośc i ma ją zamiar prowadzić dalej po ciąży to sprawa wylądowała w sądzie. Także musisz być gotowa potem na walkę o swoje. Także będziesz musiała udowodnić, że działalność nie powstała tylko w celu otrzymania wysokiej kasy z zusu. Oczywiście to da się zrobić, o ile faktycznie nie jest to działalność fikcyjna. Trzeba się jednak liczyć z tym, ze może to potrwać i że pieniądze trafią do Ciebie nieco później.
zus teraz sprawdzać będzie nas wzdłuż i wszerzLilijka30