X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie... będę mocno śledzić nadal i trzymać kciuki za wejściem w listopadzie, bo fajnie jakbyśmy nie musiały kosztem chorobowego przechodzić na macierzyński. Zawsze to kupa kaski na potrzeby dzidziuśków ;)

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, jest szansa, że będzie od listopada :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa mi trochę napsuła i teraz zamiast opłacać wyższe składki maj-czerwiec-lipiec robię to dopiero od czerwca, więc l4 w sierpniu mieć nie będę :/. Ale też planuję dla bezpieczeństwa ten wcześniejszy macierzyński bo mam termin na 14-17 listopada, ale sama jestem 2 miesięcznym wcześniakiem więc w cuda nie wierzę :P.

Poszłam po poradę do babeczki, która wiele lat przepracowała w ZUS i sama mówi, że ta ustawa to burdel, powinni się czepiać wszystkich kobiet a nie tylko na DG itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 21:36

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro lecę po L4, opłacam ZUS i... Uzbrajam się w cierpliwość. Kontrola o fikcyjności firmy mam nadzieję mnie ominie, bo prowadzę już 2,5 roku, a na wyższe składki przeszłam już kilka miesięcy po preferencyjnych, ale pewnie z L4 wpadną...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 13:41

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poolkosia tez na jutro taki sam plan mam :D 7 rano oplata zus , 12 lekarz l4 , i odrazu pani przy okienku w zusie :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia bez kontroli !:))

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, nie dziękuję i wzajemnie ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki ;)
    A co do kontroli to jak to wygląda- zapowiadają się? Bo zazwyczaj faktury itd są u księgowej

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie kontrola jest zapowiedziana listem, ale nie wiem czy w przypadku tej o fikcyjności firmy... Wiem jedynie, że jak mama miała mieć kontrol to dostała list tydzień czy dwa wcześniej i musiała już mieć przygotowane dokumenty na dany dzień.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wysokie składki sie zmienily w tym miesiącu, czy sa takie jak w poprzednim?

km5st5odymuuq2ts.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczymy z tymi kontrolami to zależy od oddzialu ZUS prowadzacego kontrole.. niektóre dziewczyny dostaly pismo ze dnia tego i tego o tej i o tej godzinie bd kontrola u nich w firmie i maja przygotowac dokumenty, inne dostaly pismo z kilkonastoma pytaniami dotyczacymi DG i z poleceniem dostarczenia odpowiedzi wraz z dokumentacją do ZUS, inne oddzialy wysylaja pismo zeby udokumentowac wg wlasnego uznania fakt prowadzenia DG>.

hexa
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Lilijka, a na kiedy masz termin nie napisałaś?

25 styczni dopiero. Jestem na samym początku ciąży :-)

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ta kontrola zusu na L4 mnie zastanawia... mogą podważyć zasadność L4? Stwierdzą np. że mogę spokojnie robić swoje mimo ciąży... i wtedy nie wypłacą kasy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 10:50

Lilijka30
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kontrola ma sprawdzić, czy twoja frma nie funkcjonuje tylko po to, aby wyłudzić zasiłek.
    Zasadność L4 podważa komisja lekarska, na którą w razie co będziesz wezwana

km5st5odymuuq2ts.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie rozmawiałam ze znajomym, którego żona dostała wysokie świadczenie. Co miesiąc jak była na L4 miała niezapowiedziane kontrole z zusu...

Dziewczyny czy wy wyrejestrowywałyście się z Zusu z dobrowolnego aby potem opłacać wyższe składki, czy po prostu ich nie zapłaciłyście?

Jedna prawniczka sugeruje aby się wyrejestrować, nie zapłacić chorobowej i potem opłacac skladki.
    Druga sugeruje aby zapłacić z chorobowym ale z opóźnieniem i potem robić korekty... czy nie da się mieć 1 sposobu? Tylko każdy inaczej radzi :-/

Lilijka30
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja równiez wybieram się do ksiegowej aby potwierdzic czy załapie sie na wysokie macierzyńskie?? powiedzcie mi czy dobrze kombinuje. termin mam na 16 listopad , we wrześniu minie 24 miesiecy prowadzenia dg.( dokładnie 5 wrzesnia) chciałabym ja zawiesić na lipiec i sierpien poniewaz pracuje w szkole( w tamtym roku nie zawieszalam bo prowadze dodatkową prace) potem we wrześniu znowu wznowic dg i jednocześnie przedłużyc i opłacić jedorazową najwyższą składke a od pażdziernika isc 6 tyg wczesniej , czy tak bedzie ok podpowiedzcie?? gorzej z moim terminem bo wypada na 3 tydzien a to nie wiadomo jak bedzie. czy lepiej na l4 ??

3i49io4pumnm9gni.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny czy wysokie składki sie zmienily w tym miesiącu, czy sa takie jak w poprzednim?

Za maj:
    1. Ubezpieczenie społeczne 3 144,44

2. Ubezpieczenie zdrowotne 279,41

3. Fundusz Pracy 242,49

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 12:46

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Kontrola ma sprawdzić, czy twoja frma nie funkcjonuje tylko po to, aby wyłudzić zasiłek.
    Zasadność L4 podważa komisja lekarska, na którą w razie co będziesz wezwana

Myślę, że w przypadku kobiet w ciąży, to nie powinni się specjalnie czepiać...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do kontroli, to dzisiaj kolega mi mówił, że miał niezapowiedzianą... Więc różnie to bywa...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • qska Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta,
    byłam dziś w ZUSie ponownie zarejestrować się na chorobowe (miesiąc temu wyrejestrowałam się aby mieć 31 dni przerwy w opłacaniu składek).
    Zarejestrowałam się od dziś czyli 1 czerwca i teraz zastanawiam się jak to jest z tą wysoką podstawą, bo w ZUA się nie wpisuje tylko w DRA ale czy w tym miesiącu muszę wypełnić DRA? Bo Pani w zusie powiedziała że dopiero w przyszłym miesiącu, czyli 1-10 lipca wypełniam DRA i ustalam wysoką podstawę do wypłaty świadczenia.
    Czy któraś może mi wytłumaczyć jak to jest? Dlaczego dziś się rejestruję na chorobowe a dopiero za miesiąc deklaruję podstawę? Wydaje mi się to trochę nie logiczne i nic już z tego nie rozumiem.

Dodam że nie korzystałam z L4, termin mam na 1 sierpnia ale chciałbym iść na wcześniejszy macierzyński.

8599hqvkfbce0bon.png
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: