Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Księgowa mi trochę napsuła i teraz zamiast opłacać wyższe składki maj-czerwiec-lipiec robię to dopiero od czerwca, więc l4 w sierpniu mieć nie będę . Ale też planuję dla bezpieczeństwa ten wcześniejszy macierzyński bo mam termin na 14-17 listopada, ale sama jestem 2 miesięcznym wcześniakiem więc w cuda nie wierzę .
Poszłam po poradę do babeczki, która wiele lat przepracowała w ZUS i sama mówi, że ta ustawa to burdel, powinni się czepiać wszystkich kobiet a nie tylko na DG itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 21:36
polkosia lubi tę wiadomość
-
Ja jutro lecę po L4, opłacam ZUS i... Uzbrajam się w cierpliwość. Kontrola o fikcyjności firmy mam nadzieję mnie ominie, bo prowadzę już 2,5 roku, a na wyższe składki przeszłam już kilka miesięcy po preferencyjnych, ale pewnie z L4 wpadną...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 13:41
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Ogólnie kontrola jest zapowiedziana listem, ale nie wiem czy w przypadku tej o fikcyjności firmy... Wiem jedynie, że jak mama miała mieć kontrol to dostała list tydzień czy dwa wcześniej i musiała już mieć przygotowane dokumenty na dany dzień.
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dziewczymy z tymi kontrolami to zależy od oddzialu ZUS prowadzacego kontrole.. niektóre dziewczyny dostaly pismo ze dnia tego i tego o tej i o tej godzinie bd kontrola u nich w firmie i maja przygotowac dokumenty, inne dostaly pismo z kilkonastoma pytaniami dotyczacymi DG i z poleceniem dostarczenia odpowiedzi wraz z dokumentacją do ZUS, inne oddzialy wysylaja pismo zeby udokumentowac wg wlasnego uznania fakt prowadzenia DG>.
polkosia lubi tę wiadomość
hexa -
Właśnie rozmawiałam ze znajomym, którego żona dostała wysokie świadczenie. Co miesiąc jak była na L4 miała niezapowiedziane kontrole z zusu...
Dziewczyny czy wy wyrejestrowywałyście się z Zusu z dobrowolnego aby potem opłacać wyższe składki, czy po prostu ich nie zapłaciłyście?
Jedna prawniczka sugeruje aby się wyrejestrować, nie zapłacić chorobowej i potem opłacac skladki.
Druga sugeruje aby zapłacić z chorobowym ale z opóźnieniem i potem robić korekty... czy nie da się mieć 1 sposobu? Tylko każdy inaczej radziLilijka30 -
ja równiez wybieram się do ksiegowej aby potwierdzic czy załapie sie na wysokie macierzyńskie?? powiedzcie mi czy dobrze kombinuje. termin mam na 16 listopad , we wrześniu minie 24 miesiecy prowadzenia dg.( dokładnie 5 wrzesnia) chciałabym ja zawiesić na lipiec i sierpien poniewaz pracuje w szkole( w tamtym roku nie zawieszalam bo prowadze dodatkową prace) potem we wrześniu znowu wznowic dg i jednocześnie przedłużyc i opłacić jedorazową najwyższą składke a od pażdziernika isc 6 tyg wczesniej , czy tak bedzie ok podpowiedzcie?? gorzej z moim terminem bo wypada na 3 tydzien a to nie wiadomo jak bedzie. czy lepiej na l4 ??
-
aagatkaa1984 wrote:Dziewczyny czy wysokie składki sie zmienily w tym miesiącu, czy sa takie jak w poprzednim?
Za maj:
1. Ubezpieczenie społeczne 3 144,44
2. Ubezpieczenie zdrowotne 279,41
3. Fundusz Pracy 242,49Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 12:46
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
aagatkaa1984 wrote:Kontrola ma sprawdzić, czy twoja frma nie funkcjonuje tylko po to, aby wyłudzić zasiłek.
Zasadność L4 podważa komisja lekarska, na którą w razie co będziesz wezwana
Myślę, że w przypadku kobiet w ciąży, to nie powinni się specjalnie czepiać...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Hej dziewczęta,
byłam dziś w ZUSie ponownie zarejestrować się na chorobowe (miesiąc temu wyrejestrowałam się aby mieć 31 dni przerwy w opłacaniu składek).
Zarejestrowałam się od dziś czyli 1 czerwca i teraz zastanawiam się jak to jest z tą wysoką podstawą, bo w ZUA się nie wpisuje tylko w DRA ale czy w tym miesiącu muszę wypełnić DRA? Bo Pani w zusie powiedziała że dopiero w przyszłym miesiącu, czyli 1-10 lipca wypełniam DRA i ustalam wysoką podstawę do wypłaty świadczenia.
Czy któraś może mi wytłumaczyć jak to jest? Dlaczego dziś się rejestruję na chorobowe a dopiero za miesiąc deklaruję podstawę? Wydaje mi się to trochę nie logiczne i nic już z tego nie rozumiem.
Dodam że nie korzystałam z L4, termin mam na 1 sierpnia ale chciałbym iść na wcześniejszy macierzyński.