X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • olcia88 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie... będę mocno śledzić nadal i trzymać kciuki za wejściem w listopadzie, bo fajnie jakbyśmy nie musiały kosztem chorobowego przechodzić na macierzyński. Zawsze to kupa kaski na potrzeby dzidziuśków ;)

polkosia lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, jest szansa, że będzie od listopada :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Miu95 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa mi trochę napsuła i teraz zamiast opłacać wyższe składki maj-czerwiec-lipiec robię to dopiero od czerwca, więc l4 w sierpniu mieć nie będę :/. Ale też planuję dla bezpieczeństwa ten wcześniejszy macierzyński bo mam termin na 14-17 listopada, ale sama jestem 2 miesięcznym wcześniakiem więc w cuda nie wierzę :P.

Poszłam po poradę do babeczki, która wiele lat przepracowała w ZUS i sama mówi, że ta ustawa to burdel, powinni się czepiać wszystkich kobiet a nie tylko na DG itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 21:36

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro lecę po L4, opłacam ZUS i... Uzbrajam się w cierpliwość. Kontrola o fikcyjności firmy mam nadzieję mnie ominie, bo prowadzę już 2,5 roku, a na wyższe składki przeszłam już kilka miesięcy po preferencyjnych, ale pewnie z L4 wpadną...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 13:41

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • ceska Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poolkosia tez na jutro taki sam plan mam :D 7 rano oplata zus , 12 lekarz l4 , i odrazu pani przy okienku w zusie :D

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia bez kontroli !:))

oar8skjod4lwslof.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ceska, nie dziękuję i wzajemnie ;)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, trzymam kciuki ;)
    A co do kontroli to jak to wygląda- zapowiadają się? Bo zazwyczaj faktury itd są u księgowej

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie kontrola jest zapowiedziana listem, ale nie wiem czy w przypadku tej o fikcyjności firmy... Wiem jedynie, że jak mama miała mieć kontrol to dostała list tydzień czy dwa wcześniej i musiała już mieć przygotowane dokumenty na dany dzień.

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wysokie składki sie zmienily w tym miesiącu, czy sa takie jak w poprzednim?

km5st5odymuuq2ts.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczymy z tymi kontrolami to zależy od oddzialu ZUS prowadzacego kontrole.. niektóre dziewczyny dostaly pismo ze dnia tego i tego o tej i o tej godzinie bd kontrola u nich w firmie i maja przygotowac dokumenty, inne dostaly pismo z kilkonastoma pytaniami dotyczacymi DG i z poleceniem dostarczenia odpowiedzi wraz z dokumentacją do ZUS, inne oddzialy wysylaja pismo zeby udokumentowac wg wlasnego uznania fakt prowadzenia DG>.

hexa
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Lilijka, a na kiedy masz termin nie napisałaś?

25 styczni dopiero. Jestem na samym początku ciąży :-)

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ta kontrola zusu na L4 mnie zastanawia... mogą podważyć zasadność L4? Stwierdzą np. że mogę spokojnie robić swoje mimo ciąży... i wtedy nie wypłacą kasy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 10:50

Lilijka30
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kontrola ma sprawdzić, czy twoja frma nie funkcjonuje tylko po to, aby wyłudzić zasiłek.
    Zasadność L4 podważa komisja lekarska, na którą w razie co będziesz wezwana

km5st5odymuuq2ts.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie rozmawiałam ze znajomym, którego żona dostała wysokie świadczenie. Co miesiąc jak była na L4 miała niezapowiedziane kontrole z zusu...

Dziewczyny czy wy wyrejestrowywałyście się z Zusu z dobrowolnego aby potem opłacać wyższe składki, czy po prostu ich nie zapłaciłyście?

Jedna prawniczka sugeruje aby się wyrejestrować, nie zapłacić chorobowej i potem opłacac skladki.
    Druga sugeruje aby zapłacić z chorobowym ale z opóźnieniem i potem robić korekty... czy nie da się mieć 1 sposobu? Tylko każdy inaczej radzi :-/

Lilijka30
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja równiez wybieram się do ksiegowej aby potwierdzic czy załapie sie na wysokie macierzyńskie?? powiedzcie mi czy dobrze kombinuje. termin mam na 16 listopad , we wrześniu minie 24 miesiecy prowadzenia dg.( dokładnie 5 wrzesnia) chciałabym ja zawiesić na lipiec i sierpien poniewaz pracuje w szkole( w tamtym roku nie zawieszalam bo prowadze dodatkową prace) potem we wrześniu znowu wznowic dg i jednocześnie przedłużyc i opłacić jedorazową najwyższą składke a od pażdziernika isc 6 tyg wczesniej , czy tak bedzie ok podpowiedzcie?? gorzej z moim terminem bo wypada na 3 tydzien a to nie wiadomo jak bedzie. czy lepiej na l4 ??

3i49io4pumnm9gni.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Dziewczyny czy wysokie składki sie zmienily w tym miesiącu, czy sa takie jak w poprzednim?

Za maj:
    1. Ubezpieczenie społeczne 3 144,44

2. Ubezpieczenie zdrowotne 279,41

3. Fundusz Pracy 242,49

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 12:46

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Kontrola ma sprawdzić, czy twoja frma nie funkcjonuje tylko po to, aby wyłudzić zasiłek.
    Zasadność L4 podważa komisja lekarska, na którą w razie co będziesz wezwana

Myślę, że w przypadku kobiet w ciąży, to nie powinni się specjalnie czepiać...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do kontroli, to dzisiaj kolega mi mówił, że miał niezapowiedzianą... Więc różnie to bywa...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • qska Przyjaciółka

Wysłany: 1 czerwca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta,
    byłam dziś w ZUSie ponownie zarejestrować się na chorobowe (miesiąc temu wyrejestrowałam się aby mieć 31 dni przerwy w opłacaniu składek).
    Zarejestrowałam się od dziś czyli 1 czerwca i teraz zastanawiam się jak to jest z tą wysoką podstawą, bo w ZUA się nie wpisuje tylko w DRA ale czy w tym miesiącu muszę wypełnić DRA? Bo Pani w zusie powiedziała że dopiero w przyszłym miesiącu, czyli 1-10 lipca wypełniam DRA i ustalam wysoką podstawę do wypłaty świadczenia.
    Czy któraś może mi wytłumaczyć jak to jest? Dlaczego dziś się rejestruję na chorobowe a dopiero za miesiąc deklaruję podstawę? Wydaje mi się to trochę nie logiczne i nic już z tego nie rozumiem.

Dodam że nie korzystałam z L4, termin mam na 1 sierpnia ale chciałbym iść na wcześniejszy macierzyński.

8599hqvkfbce0bon.png
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ