Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Qska, nie wiem dlaczego tak jest, ale mi kazali zrobić dokładnie to samo. Pani coś tłumaczyła, że czasem stawki się zmieniają i że dopiero potem wiadomo ile dokładnie zapłacić i takie dyrdymały. Ja zgłosiłam się w marcu do chorobowego, a DRA składałam właśnie w kwietniu i płaciłam do 10 kwietnia.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Dla mnie na logikę składa się za poprzedni miesiąc do 10tego jak powystawiasz wszystkie faktury. Wtedy ten miesiąc jest zamknięty- wtedy wiesz, że faktycznie zarobiłaś tyle i tyle , żeby zapłacić tyle i tyle składek. Dobrze myślę moją blond głową ?
Ja z kolei na zapas zastawnawiam się od której babki wziąć L4. Wydaje mi się bardziej wiarygodne z NFZtu, ale nie chcę, żeby pani z abonamentu prywatnego się obraziła, bo będzie mnie gorzej traktować skoro chodzę do innego lekarza też. Prawda jest taka że obydwie pytają mnie o zwolnienie, bo to ciąża bliźniacza więc zwolnienie jest jak najbardziej na miejscu bo mnoga jest zawsze podwyższonego ryzyka a to będzie 23 tydzień. Pytałam, czy mam przynieść swoje zaświadczenie o niepełnosprawności, żeby było więcej dokumentów ale powiedziała, że nie trzeba, a ja bym wolała więcej papierów, żeby mieć spokój w głowie. -
Olcia, chyba dochody nie mają jednak znaczenia, bo przecież jak mam w jakimś miesiącu niewielki zarobek albo stratę, to przecież nie jesteś zwolniona z opłacenia ZUS ani podatków...
A co to zwolnienia, to jeśli ta klinika, w której masz abo, ma umowę z NFZ, to nie będzie żadnego problemu.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
No tak, ale na DRA chyba deklarujesz ide zarobiłaś (podstawa wymiaru składek), a żeby to wiedzieć teorytycznie musi się zakończyć miesiąc. My oczywiście wiemy, że nasze zarobki to 9897zł przez 3 miesiące ale w innych przypadkach nie wiedzą.
Dobrze kombinuje ? -
Marta, ja na Twoim miejscu poszłabym od razu na macierzyński po jednej składce. Co do wyrejestrowania, to nie pomogę, bo ja przed przejściem na wysokie składki nie płaciłam chorobowego.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
aagatkaa1984 wrote:Dziewczyny czy wysokie składki sie zmienily w tym miesiącu, czy sa takie jak w poprzednim?
Agata, wklejałam wczoraj kwoty i się pomyliłam. Oczywiście 3144,44 - nie zmieniły się.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Jestem załamana... Okazało się, że to moja idiotka księgowa wyliczyła źle składkę i za kwiecień i maj zapłaciłam o te 4 grosze za mało. Maj to pół biedy, bo mam jeszcze czas - dopłaciłam, ale kwiecień... Termin minął, a ja musiałam składać wniosek, że proszę o przedłużenie terminu. Rozpatrują go 30 dni, a ja akurat od dziś na L4. Jestem taka wk..., że się popłakałam. Jak tyle pieniędzy pójdzie na marne, to pozwę tą idiotkę do sądu I weź tu powierz swoje sprawy księgowej!!!Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Polkosia myślisz, że te 4 grosze robią różnice ? Przecież wyliczyliby Ci może o 2 zł niższy macierzyński. Nie denerwuj się, takie groszowe sprawy na pewno nie mają znaczenia. Chociaż oczywiście tak mi się tylko wydaje. Teraz poszukam ile ja wpłaciłam i czy się nie walnęłam, bo wiem, że w marcu wpłaciałam niską składkę a potem dopłacałam, a z moją matmą to różnie bywa
Poza tym moja stwierdziała, że zaczniemy od połowy marca czyli połowę składki, a niedawno wyskoczyła, ze bezpiecznie będzie iść na L4 od 1 lipca, czyli muszę zapłacić 3,5 wysokiej składki. I oczywiście tego nie rozumiem, że jestem zgłoszona od połowy, miałam zapłacić 1,600 coś tam a przecież tak czy siak to opłata za cały miesiąc a nie za pół...
Marta, tak jak mówi polkosia, chyba bym płaciła jedną wyższą. Też mam termin na listopad ale zaczęłam opłacać już w marcu. -
Olcia, w necie znalazłam info: "Zbyt mała kwota zapłaconych składek ZUS to w konsekwencji brak świadczeń do których składka uprawnia. Jest szczególnie dotkliwa w przypadku ubezpieczenia chorobowego (które daje prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego) oraz zdrowotnego (które daje prawo do opieki zdrowotnej NFZ)." - dlatego spanikowałam... 4 grosze to nic, ale mają już powód, żeby mi uwalić wysokie wypłaty...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
To niech się ta Twoja księgowa teraz dowiaduje i dzwoni do zusu. Boże ile to nam stresu przynosi !!
Teraz wkręciłam sobie, że może kiedyś płaciłam preferencyjny z chorobowym, kilka minut grozy, ale jednak nie...
Wyliczyłam, że w którymś miesiącu wysłałam do zusu o 2 zł za dużo, ale jeszcze na preferencyjnym. Ciekawe czy można zadzwonić gdzieś do ZUSu albo sprawdzić na stronie ePUE czy jak to tam, czy nigdy się nie pomyliłam, że za mało. Bo jak pół roku temu gdzieś nawaliłam to mogą się przyczepić ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 21:36
-
Czesc drogie kolezanki
Ja oczywiscie z tematem podobnym.
Mam termin na 6 grudnia.
Dzialalnosc Zalozylam pod koniec maja, wczesniej dzialalam hobbystycznie od 3
Lat.
O ciazy dowiedzialam sie w polowie kwietnia, firme i tak chcialam zalozyc.
Skoro wyszla ciaza to nie ukrywam ze
Zamierzalam skorzystac z macierzynskiego bo i dlaczego nie skoro szanowny zus i nasze panstwo daje nam tak po du.. Ze i ja watpliwosci nie mialam.
No i teraz zaplace wysokie skladki, a od wrzesnia ide na zwolnienie- bo niestety nie bede w stanie z brzuchem pracowac.
Czy mialo sens placic te skladko wysokie skoro patykiem pisane wejscie ustawy w listopadzie? -
olcia88 wrote:To niech się ta Twoja księgowa teraz dowiaduje i dzwoni do zusu. Boże ile to nam stresu przynosi !!
Teraz wkręciłam sobie, że może kiedyś płaciłam preferencyjny z chorobowym, kilka minut grozy, ale jednak nie...
Wyliczyłam, że w którymś miesiącu wysłałam do zusu o 2 zł za dużo, ale jeszcze na preferencyjnym. Ciekawe czy można zadzwonić gdzieś do ZUSu albo sprawdzić na stronie ePUE czy jak to tam, czy nigdy się nie pomyliłam, że za mało. Bo jak pół roku temu gdzieś nawaliłam to mogą się przyczepić ?
Jeśli wpłacisz za dużo, to nic się nie dzieje. Ja właśnie na PUE zobaczyłam, że mam niedopłatę.olcia88 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
sylweczenka wrote:Czesc drogie kolezanki
Ja oczywiscie z tematem podobnym.
Mam termin na 6 grudnia (...) No i teraz zaplace wysokie skladki, a od wrzesnia ide na zwolnienie- bo niestety nie bede w stanie z brzuchem pracowac.
Czy mialo sens placic te skladko wysokie skoro patykiem pisane wejscie ustawy w listopadzie?
Ustawa może wejść w listopadzie i wtedy załapiesz się na wysoki macierzyński (zobacz dwie strony wstecz).Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn