Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy któraś z was miała prowadzone postępowanie w sprawie fikcyjna ściany firmy? Jeśli udało się wam udowodnić że firma jest prawdziwa po jakim czasie dostałyscie pieniądze?
Ja od kwietnia na l4 bez zasiłku juz mi ręce opadają. -
Miru ja miałam taka kontrole.. a zwolnienie od 26 marca i do tej pory kasy mi nie wypłacili, ale dostałam pismo ze moja dokumentacja firmowa, ktora im dostarczylam potwierdzila prowadzenie dzialalnosci.. w tym samym dniu na pue pojawily mi sie tabelki z chorobowym i z data decyzji..na infolinii mowia ze decyzja juz jest, ale musi jeszcze zostać zatwierdzona i maja na to 30 dni.. heh takze czekam...
Miru a u Ciebie wszczeli kontrolę??hexa -
Dostałam pismo z prośbą o wyjaśnienie kilku kwestia i dołączenie dokumentacji. Pismo dostałam w zeszła środę w pt wysłałam wszystko teraz w środę dzwoniłam do babki która się tym zajmuje i powiedziała ze po informacje mam dzwonić w pt.
a dostałam pismo z zasiłków ze jeśli tylko otrzymają wszystkie niezbędne informacje z działu kontrolito sprawa zzasiłku będzie niezwłocznie załatwiona.ax się boje ze wcześniej urodze niż dostane pieniądze. Nie mam wysokiego zusu co najśmieszniejsze -
Ja w 2014 r starałam się o dodaje ale mi dwa razy wniosek odrzucili. Ostatni na koniec listopada. Wkurzyłam się i postanowiłam założyć bez dotacji księgową mnie przekonała ze w grudniu nie warto bo to koniec roku tylko od stycznia. I tez tak się stało.
Na początku stycznia okazało się ze jestem w ciaxy. Ale zusu nie płaciłem najwyższego tylko 148 zł żeby też nie mieć minimum.
W maju zapłaciłam ostatnia składkę. -
ja mam działalnośc od 7 m-cy. poczatkowo prowadzialam ja pracujac jednoczesnie na etacie ale skonczyla mi sie umowa o prace i od lutego mam tylko DG. babka z zasiłkow mi powiedziala ze mam kontrole bo jestem dla nich nowym ubezpieczonym bo dopiero w lutym zaczelam oplacac skladki spoleczne z tytułu prowadzenia DG. pracujac na etacie placilam z DG tylko zdrowotna i nawet jakbym chciala oplacac sobie spoleczne np. emerytalne to nie moglam.(a to ze przez 10 poprzednich lat bylam ubezpieczona z etatu to dla nich niewazne, jestem nowym ubezpieczonym i juz;)...)
No ale najwazniejsze ze kontrola juz sie zakonczyla a dokumentacja potwierdzila prowadzenie DG:)hexa -
Też mnie zdziwiło nastawienie księgowej. Druga nie chciała rozmawiać, bo nie jestem ich klientem. Też wspomniała, że sprawy różnie się toczą.
Działalność mam od 2007 roku i firma działa od tego roku bez przerwy. Tym bardziej, dziwi mnie nastawienie księgowej. I już nie wiem co robić
Lilijka30 -
Polkosia:
Komisja Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej
godz. 12.00, sala 102 (budynek Sejmu)
Rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (druk senacki nr 910, druki sejmowe nr 3291 i 3339).
Opinia Biura Legislacyjnego Kancelarii Senatu
Rozpatrzenie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustaw (druk senacki nr 911, druki sejmowe nr 2832 i 3357).
Opinia Biura Legislacyjnego Kancelarii Senatu
A 11, 12 czerwca to:
Ustawa o zmianie ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa oraz niektórych innych ustawpolkosia lubi tę wiadomość
-
Lilijka30 wrote:Też mnie zdziwiło nastawienie księgowej. Druga nie chciała rozmawiać, bo nie jestem ich klientem. Też wspomniała, że sprawy różnie się toczą.
Działalność mam od 2007 roku i firma działa od tego roku bez przerwy. Tym bardziej, dziwi mnie nastawienie księgowej. I już nie wiem co robić
Nie chce jej się i tyle... Ja nie miałam nigdy księgowej i wzięłam specjalnie do załatwienia tego zasiłku. Bierze 25 zł na miesiąc...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Mi się wydaje (czyt. mam nadzieję) że oni dzisiaj analizują tą ustawę między innymi z powodu protestów mam na dg. A w sejmie będzie 11,12.06, tak jak zapowiadano
Ciekawa jestem, kiedy Komorowski to ruszy. Czy od razu, czy wstrzyma się chociaż do początku lipcaWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 11:08
polkosia lubi tę wiadomość
-
Zerżnęłam z fb Stop nierówności wobec prawa. W każdym razie nie jest to to posiedzenie, o które się obawiałyśmy
"Stowarzyszenie Poszkodowanych Przedsiębiorców RP podjęło walkę o zmianę niekorzystnych dla przedsiębiorców zapisów w nowej ustawie! W piątek 29 maja wspólnie przedstawimy nasze propozycje i uwagi senackiej Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej.
Dziękujemy!
Dzisiaj ważny dzień dla ustawy, posiedzenie senackiej Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej.
Czy senatorowie wezmą sobie "głos ludu" do serca i postarają się poprawić i doprecyzować zapisy ustawy dotyczące zasiłków dla przedsiębiorców?"polkosia lubi tę wiadomość