X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia póki co takie jest prawo ale zus też oczywiście kontroluje i nie można zatrudniać się np u kogoś z rodziny, moja znajoma miała kontrolę tzn bardziej pracodawca miał ale nie mieli się czego czepić i dostała zasiłek proporcjonalny do pensji.
    Ja również absolutnie nie jestem za wyłudzaniem zasiłków tylko niestety najbardziej ucierpią osoby które kilka lat uczciwie prowadzą działalność a wiadomo że chcą sobie podnieść składki bo kwoty zasiłków od zwykłej podstawy są śmieszne.
    FasUla okres wyczekiwania na dg jest 90 dni więc jak miałaś przerwę musisz zapłacić 3 składki chyba że oprócz dg jesteś jeszcze gdzieś zatrudniona.

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem nigdzie, czyli od wrzesnia mogłabym iść na zwolnienie dopiero ale tak naprawdę nikt mi nie powie czy bedzie one liczone według starych czy nowych zasad?

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, od września. Póki co ustawa nie jest podpisana i raczej najszybciej zostanie podpisana w lipcu więc weszłaby w listopadzie więc są duże szanse że na l4 załapiesz się.

FasUla lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla obstawiam, że L4 będzie liczone wg starych zasad i dot. to całego okresu L4, czyli do stycznia. Czyli "opłaca się", bo dostaniesz więcej miesięcznych, wysokich zasiłków, niż te 3 składki, które musisz zapłacić.

Ponadto licząc macierzyński wg. nowych zasad dostaniesz więcej, niż jakbyś zapłaciła tylko jedną wysoką- w zaokrągleniu zapłacisz 9000zł składek, oni podzielą to przez 12 miesięcy, czyli 9000:12=750zł i dodają to do 60% średniego wynagrodzenia. Ot, twój zasiłek (jeśli dobrze to rozumiem i liczę ;) ). A gdybyś zapłaciła tylko jedną wysoką składkę, to nie dostaniesz wysokiego L4 i macierzyński liczyliby 3000:12=250zł

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale myślisz ze wtedy za wrześniem i październik byłoby wysokie, a od listopada liczone według nowych zasad czy prawo nie bedzie działać wstecz? Tak jak to u nas jest w Pl to sobie wyobrażam ze jeszcze by kazali oddawać to co sie dostało za duzo...

Wysłany: 27 maja 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, jeśli pójdziesz na L4 we wrześniu i wtedy będą obowiązywały stare zasady, to przez cały okres L4 dostaniesz tyle, ile przysługiwałoby ci we wrześniu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawo nie działa wstecz a prawo do zasiłku nabywasz w dniu przejścia na l4 a nie w dniu wydania decyzji zus - przynajmniej ja to tak rozumiem..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, dopytam dzis znajomego prawnika i jeszcze napisze co sie dowiedziałam... Moja praca nie jest lekka wiec wolałam uniknąć powrotu od razu po porodzie, ale pewnie nie będę miec wyjścia:/ a jeszcze tak z innej beczki czy ktoś moze kwestionować zwolnienie na okres 4 miesiecy w ciazy?czy to nie bedzie za długo?

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czarna ja myślę że te nowe podstawy sa jeszcze inaczej liczone - czyli jeżeli zapłaciłaś 3 wysokie składki to: odejmujesz zwykłą podstawę od tej wysokiej czyli w zaokrągleniu 9700 - 2300 to dzielisz przez 12 i mnożysz przez 3. Czyli w sumie dostajesz zasiłek od najniższej plus to co wyjdzie. Ale nie jestem pewna czy mam rację..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to wyglada od strony technicznej?ide do zusu i mowię ze chce podwyższyć składki do najwyższych i panie w zusie podadzą mi wartości czy muszę sobie sama wyszukać aktualne?

Wysłany: 27 maja 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad być może, czytałam coś kiedyś pobieżnie, ale na razie nie wgłębiałam się w to jakoś bardzo i mam nadzieję, że nie będę musiała.

Podobno w gazetach spekulują, że ustawa wejdzie w życie prawdopodobnie od 1 listopada

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://kancelaria-explico.pl/zmiany-w-zasilkach-macierzynskich.html

Masz racje, pewnie tak bedzie...czyli i tak najwcześniejszy i najprawdopodobniejszy termin to 1 listopada.

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też doszły mnie takie słuchy bo już jest szum wokół tej ustawy.. ja też mam nadzieję nie będę musiała się wgłębiać w nowe zasady..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 13:00

1usawn15ju6q9qwm.png
  • madlenka89 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zdążyłam przeczytam oczywiscie wszystkich postów ale powiem Wam jak z mojej strony to wygląda . Prowadzę działalność od 2012 roku w pierwszą ciąże zaszłam w 2013r. dopiero w piątym miesiącu ciąży poszłąm na zwolnienie z końcem miesiąca wyrejestrowałam się ze wszystkich składek i zarejestrowałam na nowo opłacając składki od najwyzejsz kwoty 9 tys zł zapłaciłam wtdy za jakies 1,5 miesiaca bo w połowie grudnia dostałam zwolnienie i normalnie przez okres zwolnienia miałam wypłacane 100 % a macierzyński rozłozyłam na rok, teraz jeszcze są te same zasady bo ustawa nie weszła w życie i tak naprawde ta ustawa wchodzi od stycznia 2014roku wiec nikt nie wie kiedy to nastąpi ciągle przekłądają termin, wiec dziewczyny które mają działolnosc i są w ciąży korzystajcie póki można jezeli macie księgową napewno wam pomoże natomiast dziewczyny które zaszły w ciąże i teraz otwierają działalnosc no to niech się spodziewają kontroli w dokumantach bo teraz prawie każda kobiete kontrolują

80e684ff13.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzialalnosc 1,5 roku tylko placilam preferencyjny ZUS, tak czy inaczej muszę podnieść składki. A na macierzyńskim mozna pracowac, prawda?

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    Mała czarna ja myślę że te nowe podstawy sa jeszcze inaczej liczone - czyli jeżeli zapłaciłaś 3 wysokie składki to: odejmujesz zwykłą podstawę od tej wysokiej czyli w zaokrągleniu 9700 - 2300 to dzielisz przez 12 i mnożysz przez 3. Czyli w sumie dostajesz zasiłek od najniższej plus to co wyjdzie. Ale nie jestem pewna czy mam rację..
    Czyli jeśli będę płacić 3 miesiące "normalny" zus, ok 1200zł to zasiłek wychodzi 300zł??? Toż to tyle samo, co przy preferencyjnym zusie :/
    FasUla wrote:
    Ja mam dzialalnosc 1,5 roku tylko placilam preferencyjny ZUS, tak czy inaczej muszę podnieść składki. A na macierzyńskim mozna pracowac, prawda?
    Można pracować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 13:26

BYNZp1.png 7Hgfp2.png

Wysłany: 27 maja 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w Zusie można sobie otworzyć takie konto PUE tam macie informacje jak wygląda wasze konto w zusie, co kiedy płacicie róznego rodzaju informacje itd dużo tego , Tylko trzeba wybrac się do Zusu i poprosic o założenie takiego konta

80e684ff13.png

Wysłany: 27 maja 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma znaczenia jaki Zus płaciłas wczesniej czy preferencyjny czy normalny jak się wyrejestrujesz ze składek i na nowo zarejestrujesz to będą liczyć od tej nowej składki

80e684ff13.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam działalność od listopada 2014 , w ciążę zaszłam w marcu 2015 . Nadal jestem na preferencyjnym ZUSIe (składek chorobowych nie opłacam) , z którego niestety macierzyński jest jakimś nieporozumieniem. Termin mam na 26 listopada , na L4 narazie się nie wybieram, więc wstrzymuję się z podnoszeniem składek, ale w duchu liczę , że jednak Komorowski zostawi to Dudzie, Duda będzie zajęty czymś innym i jeszcze na normalny macierzyński się załapię :) Takie moje pobożne życzenie :)

Wysłany: 27 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jednak nie do końca jest tak, bo prezydenta też obowiązują normy czasowe.

"Przyjęta przez Sejm i Senat ustawa trafia w następnej kolejności do Prezydenta, który może:
    -dany projekt w ciągu 21 dni podpisać i zarządzić jego ogłoszenie w Dzienniku Ustaw,
    -odmówić podpisania projektu.
    -wystąpić z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie zgodności projektu ustawy z Konstytucją.

Proces legislacyjny kończy się wraz z podpisaniem projektu przez Prezydenta. Następnie ustawa zostaje ogłoszona w Dzienniku Ustaw.

Od tej właśnie daty będzie zależało wejście w życie przepisów dotyczących sposobu ustalania podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego. Zgodnie z projektem przepisy te wejdą w życie pierwszego dnia czwartego miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia."

Raczej podpisze, bo czemu nie.

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ