X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia póki co takie jest prawo ale zus też oczywiście kontroluje i nie można zatrudniać się np u kogoś z rodziny, moja znajoma miała kontrolę tzn bardziej pracodawca miał ale nie mieli się czego czepić i dostała zasiłek proporcjonalny do pensji.
    Ja również absolutnie nie jestem za wyłudzaniem zasiłków tylko niestety najbardziej ucierpią osoby które kilka lat uczciwie prowadzą działalność a wiadomo że chcą sobie podnieść składki bo kwoty zasiłków od zwykłej podstawy są śmieszne.
    FasUla okres wyczekiwania na dg jest 90 dni więc jak miałaś przerwę musisz zapłacić 3 składki chyba że oprócz dg jesteś jeszcze gdzieś zatrudniona.

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem nigdzie, czyli od wrzesnia mogłabym iść na zwolnienie dopiero ale tak naprawdę nikt mi nie powie czy bedzie one liczone według starych czy nowych zasad?

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, od września. Póki co ustawa nie jest podpisana i raczej najszybciej zostanie podpisana w lipcu więc weszłaby w listopadzie więc są duże szanse że na l4 załapiesz się.

FasUla lubi tę wiadomość

1usawn15ju6q9qwm.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla obstawiam, że L4 będzie liczone wg starych zasad i dot. to całego okresu L4, czyli do stycznia. Czyli "opłaca się", bo dostaniesz więcej miesięcznych, wysokich zasiłków, niż te 3 składki, które musisz zapłacić.

Ponadto licząc macierzyński wg. nowych zasad dostaniesz więcej, niż jakbyś zapłaciła tylko jedną wysoką- w zaokrągleniu zapłacisz 9000zł składek, oni podzielą to przez 12 miesięcy, czyli 9000:12=750zł i dodają to do 60% średniego wynagrodzenia. Ot, twój zasiłek (jeśli dobrze to rozumiem i liczę ;) ). A gdybyś zapłaciła tylko jedną wysoką składkę, to nie dostaniesz wysokiego L4 i macierzyński liczyliby 3000:12=250zł

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale myślisz ze wtedy za wrześniem i październik byłoby wysokie, a od listopada liczone według nowych zasad czy prawo nie bedzie działać wstecz? Tak jak to u nas jest w Pl to sobie wyobrażam ze jeszcze by kazali oddawać to co sie dostało za duzo...

Wysłany: 27 maja 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula, jeśli pójdziesz na L4 we wrześniu i wtedy będą obowiązywały stare zasady, to przez cały okres L4 dostaniesz tyle, ile przysługiwałoby ci we wrześniu

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawo nie działa wstecz a prawo do zasiłku nabywasz w dniu przejścia na l4 a nie w dniu wydania decyzji zus - przynajmniej ja to tak rozumiem..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, dopytam dzis znajomego prawnika i jeszcze napisze co sie dowiedziałam... Moja praca nie jest lekka wiec wolałam uniknąć powrotu od razu po porodzie, ale pewnie nie będę miec wyjścia:/ a jeszcze tak z innej beczki czy ktoś moze kwestionować zwolnienie na okres 4 miesiecy w ciazy?czy to nie bedzie za długo?

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała czarna ja myślę że te nowe podstawy sa jeszcze inaczej liczone - czyli jeżeli zapłaciłaś 3 wysokie składki to: odejmujesz zwykłą podstawę od tej wysokiej czyli w zaokrągleniu 9700 - 2300 to dzielisz przez 12 i mnożysz przez 3. Czyli w sumie dostajesz zasiłek od najniższej plus to co wyjdzie. Ale nie jestem pewna czy mam rację..

1usawn15ju6q9qwm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to wyglada od strony technicznej?ide do zusu i mowię ze chce podwyższyć składki do najwyższych i panie w zusie podadzą mi wartości czy muszę sobie sama wyszukać aktualne?

Wysłany: 27 maja 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad być może, czytałam coś kiedyś pobieżnie, ale na razie nie wgłębiałam się w to jakoś bardzo i mam nadzieję, że nie będę musiała.

Podobno w gazetach spekulują, że ustawa wejdzie w życie prawdopodobnie od 1 listopada

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://kancelaria-explico.pl/zmiany-w-zasilkach-macierzynskich.html

Masz racje, pewnie tak bedzie...czyli i tak najwcześniejszy i najprawdopodobniejszy termin to 1 listopada.

• AgaSad Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też doszły mnie takie słuchy bo już jest szum wokół tej ustawy.. ja też mam nadzieję nie będę musiała się wgłębiać w nowe zasady..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 13:00

1usawn15ju6q9qwm.png
  • madlenka89 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zdążyłam przeczytam oczywiscie wszystkich postów ale powiem Wam jak z mojej strony to wygląda . Prowadzę działalność od 2012 roku w pierwszą ciąże zaszłam w 2013r. dopiero w piątym miesiącu ciąży poszłąm na zwolnienie z końcem miesiąca wyrejestrowałam się ze wszystkich składek i zarejestrowałam na nowo opłacając składki od najwyzejsz kwoty 9 tys zł zapłaciłam wtdy za jakies 1,5 miesiaca bo w połowie grudnia dostałam zwolnienie i normalnie przez okres zwolnienia miałam wypłacane 100 % a macierzyński rozłozyłam na rok, teraz jeszcze są te same zasady bo ustawa nie weszła w życie i tak naprawde ta ustawa wchodzi od stycznia 2014roku wiec nikt nie wie kiedy to nastąpi ciągle przekłądają termin, wiec dziewczyny które mają działolnosc i są w ciąży korzystajcie póki można jezeli macie księgową napewno wam pomoże natomiast dziewczyny które zaszły w ciąże i teraz otwierają działalnosc no to niech się spodziewają kontroli w dokumantach bo teraz prawie każda kobiete kontrolują

80e684ff13.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzialalnosc 1,5 roku tylko placilam preferencyjny ZUS, tak czy inaczej muszę podnieść składki. A na macierzyńskim mozna pracowac, prawda?

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaSad wrote:
    Mała czarna ja myślę że te nowe podstawy sa jeszcze inaczej liczone - czyli jeżeli zapłaciłaś 3 wysokie składki to: odejmujesz zwykłą podstawę od tej wysokiej czyli w zaokrągleniu 9700 - 2300 to dzielisz przez 12 i mnożysz przez 3. Czyli w sumie dostajesz zasiłek od najniższej plus to co wyjdzie. Ale nie jestem pewna czy mam rację..
    Czyli jeśli będę płacić 3 miesiące "normalny" zus, ok 1200zł to zasiłek wychodzi 300zł??? Toż to tyle samo, co przy preferencyjnym zusie :/
    FasUla wrote:
    Ja mam dzialalnosc 1,5 roku tylko placilam preferencyjny ZUS, tak czy inaczej muszę podnieść składki. A na macierzyńskim mozna pracowac, prawda?
    Można pracować

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2015, 13:26

BYNZp1.png 7Hgfp2.png

Wysłany: 27 maja 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w Zusie można sobie otworzyć takie konto PUE tam macie informacje jak wygląda wasze konto w zusie, co kiedy płacicie róznego rodzaju informacje itd dużo tego , Tylko trzeba wybrac się do Zusu i poprosic o założenie takiego konta

80e684ff13.png

Wysłany: 27 maja 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma znaczenia jaki Zus płaciłas wczesniej czy preferencyjny czy normalny jak się wyrejestrujesz ze składek i na nowo zarejestrujesz to będą liczyć od tej nowej składki

80e684ff13.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam działalność od listopada 2014 , w ciążę zaszłam w marcu 2015 . Nadal jestem na preferencyjnym ZUSIe (składek chorobowych nie opłacam) , z którego niestety macierzyński jest jakimś nieporozumieniem. Termin mam na 26 listopada , na L4 narazie się nie wybieram, więc wstrzymuję się z podnoszeniem składek, ale w duchu liczę , że jednak Komorowski zostawi to Dudzie, Duda będzie zajęty czymś innym i jeszcze na normalny macierzyński się załapię :) Takie moje pobożne życzenie :)

Wysłany: 27 maja 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jednak nie do końca jest tak, bo prezydenta też obowiązują normy czasowe.

"Przyjęta przez Sejm i Senat ustawa trafia w następnej kolejności do Prezydenta, który może:
    -dany projekt w ciągu 21 dni podpisać i zarządzić jego ogłoszenie w Dzienniku Ustaw,
    -odmówić podpisania projektu.
    -wystąpić z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie zgodności projektu ustawy z Konstytucją.

Proces legislacyjny kończy się wraz z podpisaniem projektu przez Prezydenta. Następnie ustawa zostaje ogłoszona w Dzienniku Ustaw.

Od tej właśnie daty będzie zależało wejście w życie przepisów dotyczących sposobu ustalania podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego. Zgodnie z projektem przepisy te wejdą w życie pierwszego dnia czwartego miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia."

Raczej podpisze, bo czemu nie.

polkosia lubi tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ