Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny!Mój debiut na Waszym forum. Wczoraj niespodziewanie dowiedziałam się, że najprawdopodobniej będę mamą. 2 kreseczki na teście są
Jutro czeka mnie wizyta u lekarza,by potwierdzić tą cudna wiadomość
A pisze do Was po radę. Mam działalność od lat.Nie ukrywam,że bardzo chciałabym podwyższyć sobie wypłatę świadczenia na L4 i macierzyńskim. W końcu nam się to należy. Czytając jednak Wasze wpisy, przeczuwam,że niestety nie uda się na to załapać? Czy dobrze mi się zdaje?Lilijka30 -
Gratuluję ciąży
Teraz wiele zależy od 11 i 12 czerwca, czy senat wprowadzi poprawki i tym samym przeciągnie wszystko w czasie. Jednak na podwyższone l4 moim zdaniem jak najbardziej się zalapieszWiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2015, 19:10
polkosia lubi tę wiadomość
-
O to właśnie walczymy aby w cholerę z tą ustawą poszli. Albo przedłużyli vacatio legis..
https://www.facebook.com/groups/837545286283371/840807035957196/?comment_id=840812112623355¬if_t=group_comment
Polkosia, czy Ty mogłabyś poradzić się osoby o której wspominałaś z Senatu co można zrobić aby ustawa została rozpatrzona na nowo? Uderza w mnóstwo Bogu ducha winnych kobiet - które relanie od lat prowadzą działalność. bardzo dużo kobiet z grupy na fb wysłało pisma do senatorów, do stowarzyszeń.. umawiaja sie na spotkania. Trzeba działać jeszcze jest chwila czasu. -
Hej dziewczyny.
Ja chyba już zdecydowałam co zrobię. W tym tyg skoczę du ZUS i zmienię mój preferencyjny zus na zwykły (za kwiecień nie płaciłam chorobowego). Wtedy będę płacić normalny zus za maj, czerwiec, lipiec. Od sierpnia l4 bo już ledwo ciągnę w mojej pracy i od 17 września podanie o wcześniejszy macierzyński.
I teraz pytanie:
Czy jak będę już miała to l4 zgłoszone, to mogę za ten miesiąc z l4 wrócić do preferencyjnego zusu? Bo z tego co zrozumiałam, macierzyński jest liczony z miesięcy przed l4 tak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2015, 00:02
-
Polkosia, dzięki. Bedziemy czekać na info.
Niemniej, pamietacie jaką aferę zrobiły Matki I kwartału 2013. I wywalczyły swoje. Ustawa jest niedoprecyzowana. Już dziś ZUS nie jest w stanie odpowiedzieć na podstawowe pytania. I na tym ucierpimy My.. niestety. Dlatego warto spróbować, powalczyć.. najwyżej się nie uda.Miu95 lubi tę wiadomość