X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jestem na l4 od 3.04 , dzisiaj na pue zus pojawiło się w zakładce zasiłki
    że zasiłek jest przyznany procent swiadczenia 100 % , i daty chorobowego, ale w reszcie kolumanch czyli okres , kwota i datat wypłaty nie ma nic , są puste rubryki , co o tym myslicie dziewczyny ??

km5se6ydozmkg5fc.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc Dziewczyny
    juz od dłuższego czasu Was "podgląduję" i "podczytuję":)
    jestem w takiej sytuacji jak Wy - obecnie w trakcie kontroli z zus, co do zasadności zgloszenia do ubezpieczenia chorobowego.
    Angelaa nie chce Cie martwic ale u mnie na PUE tez jakis czas temu pojawila sie informacja o zasilku chorobowym nawet z data decyzji - ale po dwóch dniach ta informacja zniknęła i rozpoczęli kontrolę..
    2 tygodnie temu dostarczyłam im ok 300 stron mojej dokumentacji firmowej ale zus to dziwna instytucja, gdzie pomimo ewidentnych dowodów na prowadzenia dzialalności - postępowanie jest rozwlekane w czasie i jedna osoba nie moze wydac decyzji tylko przekazuje papiery dalej..

hexa
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyyny dzwoniłam własnie do zusu , w tej sprawie o ta decyzje i babka mi powiedziała ze decyzja jest pozytywna ze przyznali mi zasiłek w najzyższym wymiarze
    podała konkretne kwoty za zwolnienia l4 , i mówiła że wypłata bedzie w poniedzialek w przyszłtym tygodniu , to chyba myslę że już zaczej nie zmianią decyzji co??
    jak myslicie ?

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo... to gratulacje:)u mnie przeciągają kontrolę..a zwolnienie miałam od 26 marca...
    a długo mialaś DG przed ciążą??

hexa
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa, to dobre wiadomości :) Ja jestem cała w stresie, za niecałe 2 tygodnie zaczynam L4.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie mija równy rok od założenia firmy , wziełam dotacje z pupu ,
    strasznie sie bałam że nic z tego nie bedzie bo dziewczyny mne tu straszyły ze nic nie dostane tego zasiłku , bo ja płaciłam cały czas preferencyjny zus a miesiac przed pójsciem na l4 czyli w lutym zapłaciłam tylko jedna najwyższą składkę czyli jakieś 3500 zł , a nie tak jak tu dziewczyny mówiły ze tzreba 3 najwyższe zapłacić ,
    jednak ta moja księgowa to ma łeb jak sklep :)
    ależ sie cieszę , :)
    i obyło sie bez kontroli i wizytyt pań z zusu ,

km5se6ydozmkg5fc.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak, że przy jednej składce dostaje się tylko wysoki macierzyński, a chorobowy już normalny? Ja już nie wiem. Dla świętego spokoju opłacę 3.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A to nie jest tak, że przy jednej składce dostaje się tylko wysoki macierzyński, a chorobowy już normalny? Ja już nie wiem. Dla świętego spokoju opłacę 3.

mi tez tak dziewczyny mówiły na forum , że trzeba 3 zapłacic , ale zawierzyłam mojej księgowej , która kazała mi oplacić jedną składkę wysoką tylko , i tak tez zrobiłam i nie żałuje bo po co tracić ponad 7000 tysięcy na darmo jak mozna zaplacic tylko jedną ,
    nie wiem na jakiej zasadzie to dziala bo ksiegowa cos tam kombinowala , chyba musze jej flaszkę postawić hehe
    wiem tylko że chodziło o jakąs przerwe w ubezpieczeniu że jeśli wynosi mniej niz miesiąc to wysraczy tylko jedna wysoka składka , czy jakos tak :)

km5se6ydozmkg5fc.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm.. nie wiem jak to jest z tymi 3 składkami..
    ja też zapłaciłam tylko 1 wysoką składkę (za luty) bo miałam ciągłość ubezpieczenia z umowy o pracę.. za marzec i kwiecień zapłaciłam składki po ok 1200 zł bo i w marcu i kwietniu byłam po kilka dni na chorobowym wiec tych miesięcy nie wezmą mi do średniej.. i wyobraźcie sobie kontrolują mi jednotygodniowe zwolnienie i to nieciążowe (od internisty - i lekarz nie wpisał symbolu B)!!! czyli za jakieś 1500 zł zasiłku do wypłaty mnie już kontrolują heh

hexa
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos w tym jest co Angela pisze, księgowa mi tłumaczyła, ze można nawet u kogoś zatrudnić się przez 2 miesiące na najniższej krajowej, a potem przejść na swoje i opłacić jedna wysoką składkę, nast przejść na l4 i dostać wysokie chorobowe i macierzyński

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, no z umową o pracę, to co innego ;)

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    dziewczyny jestem na l4 od 3.04 , dzisiaj na pue zus pojawiło się w zakładce zasiłki
    że zasiłek jest przyznany procent swiadczenia 100 % , i daty chorobowego, ale w reszcie kolumanch czyli okres , kwota i datat wypłaty nie ma nic , są puste rubryki , co o tym myslicie dziewczyny ??

Hej gratuluje:)

Gdzie jest ta zakładka zasiłki??? Bo ja tez od 3.04 na l4 wiec moze i u mnie cos bedzie.

Ale jak mam menu po lewej to zaczyna sie od aktualności a konczy na wzory dokumentów.

A ktorego płaciłas za kwiecien ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakładke zasiłki najpierw musisz aktywować , czyli zadzwonic na główna infolinie do zusu i tam poprosić o to aby właczyli ci zakładke świadczeniobiorca , i tam sie pojawiaja informacje o decyzjach zasiłkach kwotach i datach wypłat , ja też tego nie wiedziałam ale tu jedna z dziewczyn mi podpowiedziała ze trzeba do zusu dzwonić , bo sama nie wiedziałam , i bym sobie tak czekała i czekała.......

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a płaciłam składke w pierwswzy dzień po tym długim wekendzie majowym to bym chyba 7 maja

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja tak samo placilAm jutro zadzwonie.dziekuje za podpowiedz.a mam wcisnąć tam ta linie naprawcza ,czy poprostu zasiłki?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja brałam numer z głównej strony zusu , a potem połą czyć z konsultantem i temat rozmowy zasiłki

aaaa tylko jeszzce coś ci podpowiem , bo żeby oni ci ta zakładkę włączyli to musisz mieć włączony w pue serwis dostepu telefonicznego ,
    tam w opcjach chyba musisz aktywowac i hasło nadać kurcze nie pamiętam dokładnie jutro sie zaloguje to ci napisze dokłanie , bo lece spać

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok.dzieki

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się nazywa uwierzytelnianie ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhuuuuuuuuuu ja tez już mam :) dziękuje Angela . Wypłata ma być jutro za pierwsze 2 zwolnienia czyli do 29.04 :D

polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to dada gratulacje , mozemy sie ciesszyc :) trzymamy kciuki za reszte dziewczyn zeby sie udało ,
    dada a u viebie tez bez kontroli sie obyło ??

km5se6ydozmkg5fc.png
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ