Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny jestem na l4 od 3.04 , dzisiaj na pue zus pojawiło się w zakładce zasiłki
że zasiłek jest przyznany procent swiadczenia 100 % , i daty chorobowego, ale w reszcie kolumanch czyli okres , kwota i datat wypłaty nie ma nic , są puste rubryki , co o tym myslicie dziewczyny ?? -
czesc Dziewczyny
juz od dłuższego czasu Was "podgląduję" i "podczytuję"
jestem w takiej sytuacji jak Wy - obecnie w trakcie kontroli z zus, co do zasadności zgloszenia do ubezpieczenia chorobowego.
Angelaa nie chce Cie martwic ale u mnie na PUE tez jakis czas temu pojawila sie informacja o zasilku chorobowym nawet z data decyzji - ale po dwóch dniach ta informacja zniknęła i rozpoczęli kontrolę..
2 tygodnie temu dostarczyłam im ok 300 stron mojej dokumentacji firmowej ale zus to dziwna instytucja, gdzie pomimo ewidentnych dowodów na prowadzenia dzialalności - postępowanie jest rozwlekane w czasie i jedna osoba nie moze wydac decyzji tylko przekazuje papiery dalej..
hexa -
dziewczyyny dzwoniłam własnie do zusu , w tej sprawie o ta decyzje i babka mi powiedziała ze decyzja jest pozytywna ze przyznali mi zasiłek w najzyższym wymiarze
podała konkretne kwoty za zwolnienia l4 , i mówiła że wypłata bedzie w poniedzialek w przyszłtym tygodniu , to chyba myslę że już zaczej nie zmianią decyzji co??
jak myslicie ?Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość
-
u mnie mija równy rok od założenia firmy , wziełam dotacje z pupu ,
strasznie sie bałam że nic z tego nie bedzie bo dziewczyny mne tu straszyły ze nic nie dostane tego zasiłku , bo ja płaciłam cały czas preferencyjny zus a miesiac przed pójsciem na l4 czyli w lutym zapłaciłam tylko jedna najwyższą składkę czyli jakieś 3500 zł , a nie tak jak tu dziewczyny mówiły ze tzreba 3 najwyższe zapłacić ,
jednak ta moja księgowa to ma łeb jak sklep
ależ sie cieszę ,
i obyło sie bez kontroli i wizytyt pań z zusu , -
polkosia wrote:A to nie jest tak, że przy jednej składce dostaje się tylko wysoki macierzyński, a chorobowy już normalny? Ja już nie wiem. Dla świętego spokoju opłacę 3.
mi tez tak dziewczyny mówiły na forum , że trzeba 3 zapłacic , ale zawierzyłam mojej księgowej , która kazała mi oplacić jedną składkę wysoką tylko , i tak tez zrobiłam i nie żałuje bo po co tracić ponad 7000 tysięcy na darmo jak mozna zaplacic tylko jedną ,
nie wiem na jakiej zasadzie to dziala bo ksiegowa cos tam kombinowala , chyba musze jej flaszkę postawić hehe
wiem tylko że chodziło o jakąs przerwe w ubezpieczeniu że jeśli wynosi mniej niz miesiąc to wysraczy tylko jedna wysoka składka , czy jakos tak -
hmm.. nie wiem jak to jest z tymi 3 składkami..
ja też zapłaciłam tylko 1 wysoką składkę (za luty) bo miałam ciągłość ubezpieczenia z umowy o pracę.. za marzec i kwiecień zapłaciłam składki po ok 1200 zł bo i w marcu i kwietniu byłam po kilka dni na chorobowym wiec tych miesięcy nie wezmą mi do średniej.. i wyobraźcie sobie kontrolują mi jednotygodniowe zwolnienie i to nieciążowe (od internisty - i lekarz nie wpisał symbolu !!! czyli za jakieś 1500 zł zasiłku do wypłaty mnie już kontrolują hehhexa -
Cos w tym jest co Angela pisze, księgowa mi tłumaczyła, ze można nawet u kogoś zatrudnić się przez 2 miesiące na najniższej krajowej, a potem przejść na swoje i opłacić jedna wysoką składkę, nast przejść na l4 i dostać wysokie chorobowe i macierzyński
-
Angelaa wrote:dziewczyny jestem na l4 od 3.04 , dzisiaj na pue zus pojawiło się w zakładce zasiłki
że zasiłek jest przyznany procent swiadczenia 100 % , i daty chorobowego, ale w reszcie kolumanch czyli okres , kwota i datat wypłaty nie ma nic , są puste rubryki , co o tym myslicie dziewczyny ??
Hej gratuluje:)
Gdzie jest ta zakładka zasiłki??? Bo ja tez od 3.04 na l4 wiec moze i u mnie cos bedzie.
Ale jak mam menu po lewej to zaczyna sie od aktualności a konczy na wzory dokumentów.
A ktorego płaciłas za kwiecien ?
-
zakładke zasiłki najpierw musisz aktywować , czyli zadzwonic na główna infolinie do zusu i tam poprosić o to aby właczyli ci zakładke świadczeniobiorca , i tam sie pojawiaja informacje o decyzjach zasiłkach kwotach i datach wypłat , ja też tego nie wiedziałam ale tu jedna z dziewczyn mi podpowiedziała ze trzeba do zusu dzwonić , bo sama nie wiedziałam , i bym sobie tak czekała i czekała.......
-
ja brałam numer z głównej strony zusu , a potem połą czyć z konsultantem i temat rozmowy zasiłki
aaaa tylko jeszzce coś ci podpowiem , bo żeby oni ci ta zakładkę włączyli to musisz mieć włączony w pue serwis dostepu telefonicznego ,
tam w opcjach chyba musisz aktywowac i hasło nadać kurcze nie pamiętam dokładnie jutro sie zaloguje to ci napisze dokłanie , bo lece spać