Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny jestem na l4 od 3.04 , dzisiaj na pue zus pojawiło się w zakładce zasiłki
    że zasiłek jest przyznany procent swiadczenia 100 % , i daty chorobowego, ale w reszcie kolumanch czyli okres , kwota i datat wypłaty nie ma nic , są puste rubryki , co o tym myslicie dziewczyny ??

km5se6ydozmkg5fc.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc Dziewczyny
    juz od dłuższego czasu Was "podgląduję" i "podczytuję":)
    jestem w takiej sytuacji jak Wy - obecnie w trakcie kontroli z zus, co do zasadności zgloszenia do ubezpieczenia chorobowego.
    Angelaa nie chce Cie martwic ale u mnie na PUE tez jakis czas temu pojawila sie informacja o zasilku chorobowym nawet z data decyzji - ale po dwóch dniach ta informacja zniknęła i rozpoczęli kontrolę..
    2 tygodnie temu dostarczyłam im ok 300 stron mojej dokumentacji firmowej ale zus to dziwna instytucja, gdzie pomimo ewidentnych dowodów na prowadzenia dzialalności - postępowanie jest rozwlekane w czasie i jedna osoba nie moze wydac decyzji tylko przekazuje papiery dalej..

hexa
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyyny dzwoniłam własnie do zusu , w tej sprawie o ta decyzje i babka mi powiedziała ze decyzja jest pozytywna ze przyznali mi zasiłek w najzyższym wymiarze
    podała konkretne kwoty za zwolnienia l4 , i mówiła że wypłata bedzie w poniedzialek w przyszłtym tygodniu , to chyba myslę że już zaczej nie zmianią decyzji co??
    jak myslicie ?

Mala_Czarna_89, polkosia lubią tę wiadomość

km5se6ydozmkg5fc.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo... to gratulacje:)u mnie przeciągają kontrolę..a zwolnienie miałam od 26 marca...
    a długo mialaś DG przed ciążą??

hexa
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa, to dobre wiadomości :) Ja jestem cała w stresie, za niecałe 2 tygodnie zaczynam L4.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie mija równy rok od założenia firmy , wziełam dotacje z pupu ,
    strasznie sie bałam że nic z tego nie bedzie bo dziewczyny mne tu straszyły ze nic nie dostane tego zasiłku , bo ja płaciłam cały czas preferencyjny zus a miesiac przed pójsciem na l4 czyli w lutym zapłaciłam tylko jedna najwyższą składkę czyli jakieś 3500 zł , a nie tak jak tu dziewczyny mówiły ze tzreba 3 najwyższe zapłacić ,
    jednak ta moja księgowa to ma łeb jak sklep :)
    ależ sie cieszę , :)
    i obyło sie bez kontroli i wizytyt pań z zusu ,

km5se6ydozmkg5fc.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak, że przy jednej składce dostaje się tylko wysoki macierzyński, a chorobowy już normalny? Ja już nie wiem. Dla świętego spokoju opłacę 3.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    A to nie jest tak, że przy jednej składce dostaje się tylko wysoki macierzyński, a chorobowy już normalny? Ja już nie wiem. Dla świętego spokoju opłacę 3.

mi tez tak dziewczyny mówiły na forum , że trzeba 3 zapłacic , ale zawierzyłam mojej księgowej , która kazała mi oplacić jedną składkę wysoką tylko , i tak tez zrobiłam i nie żałuje bo po co tracić ponad 7000 tysięcy na darmo jak mozna zaplacic tylko jedną ,
    nie wiem na jakiej zasadzie to dziala bo ksiegowa cos tam kombinowala , chyba musze jej flaszkę postawić hehe
    wiem tylko że chodziło o jakąs przerwe w ubezpieczeniu że jeśli wynosi mniej niz miesiąc to wysraczy tylko jedna wysoka składka , czy jakos tak :)

km5se6ydozmkg5fc.png
  • hexa Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm.. nie wiem jak to jest z tymi 3 składkami..
    ja też zapłaciłam tylko 1 wysoką składkę (za luty) bo miałam ciągłość ubezpieczenia z umowy o pracę.. za marzec i kwiecień zapłaciłam składki po ok 1200 zł bo i w marcu i kwietniu byłam po kilka dni na chorobowym wiec tych miesięcy nie wezmą mi do średniej.. i wyobraźcie sobie kontrolują mi jednotygodniowe zwolnienie i to nieciążowe (od internisty - i lekarz nie wpisał symbolu B)!!! czyli za jakieś 1500 zł zasiłku do wypłaty mnie już kontrolują heh

hexa
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos w tym jest co Angela pisze, księgowa mi tłumaczyła, ze można nawet u kogoś zatrudnić się przez 2 miesiące na najniższej krajowej, a potem przejść na swoje i opłacić jedna wysoką składkę, nast przejść na l4 i dostać wysokie chorobowe i macierzyński

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, no z umową o pracę, to co innego ;)

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dada Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa wrote:
    dziewczyny jestem na l4 od 3.04 , dzisiaj na pue zus pojawiło się w zakładce zasiłki
    że zasiłek jest przyznany procent swiadczenia 100 % , i daty chorobowego, ale w reszcie kolumanch czyli okres , kwota i datat wypłaty nie ma nic , są puste rubryki , co o tym myslicie dziewczyny ??

Hej gratuluje:)

Gdzie jest ta zakładka zasiłki??? Bo ja tez od 3.04 na l4 wiec moze i u mnie cos bedzie.

Ale jak mam menu po lewej to zaczyna sie od aktualności a konczy na wzory dokumentów.

A ktorego płaciłas za kwiecien ?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakładke zasiłki najpierw musisz aktywować , czyli zadzwonic na główna infolinie do zusu i tam poprosić o to aby właczyli ci zakładke świadczeniobiorca , i tam sie pojawiaja informacje o decyzjach zasiłkach kwotach i datach wypłat , ja też tego nie wiedziałam ale tu jedna z dziewczyn mi podpowiedziała ze trzeba do zusu dzwonić , bo sama nie wiedziałam , i bym sobie tak czekała i czekała.......

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a płaciłam składke w pierwswzy dzień po tym długim wekendzie majowym to bym chyba 7 maja

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja tak samo placilAm jutro zadzwonie.dziekuje za podpowiedz.a mam wcisnąć tam ta linie naprawcza ,czy poprostu zasiłki?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja brałam numer z głównej strony zusu , a potem połą czyć z konsultantem i temat rozmowy zasiłki

aaaa tylko jeszzce coś ci podpowiem , bo żeby oni ci ta zakładkę włączyli to musisz mieć włączony w pue serwis dostepu telefonicznego ,
    tam w opcjach chyba musisz aktywowac i hasło nadać kurcze nie pamiętam dokładnie jutro sie zaloguje to ci napisze dokłanie , bo lece spać

km5se6ydozmkg5fc.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok.dzieki

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się nazywa uwierzytelnianie ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhuuuuuuuuuu ja tez już mam :) dziękuje Angela . Wypłata ma być jutro za pierwsze 2 zwolnienia czyli do 29.04 :D

polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to dada gratulacje , mozemy sie ciesszyc :) trzymamy kciuki za reszte dziewczyn zeby sie udało ,
    dada a u viebie tez bez kontroli sie obyło ??

km5se6ydozmkg5fc.png
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ