Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja znalazłam coś takiego:
zasiłki chorobowe, macierzyńskie, wyrównawcze i opiekuńcze oraz świadczenie rehabilitacyjne, których prawo powstało przed dniem wejścia w życie przepisów dotyczących podstawy wymiaru zasiłków, wypłaca się na zasadach i w wysokości obowiązujących przed tym dniem, za cały okres nieprzerwanej niezdolności do pracy. Zatem w sytuacji, gdy przedsiębiorcza mama nabędzie prawo do zasiłku macierzyńskiego przed dniem wejścia w życie proponowanych zmian, otrzyma zasiłek w wysokości dotychczasowej, przez cały okres jego pobierania. Jeśli jednak poród nastąpi po tej dacie, zasiłek zostanie wypłacony na nowych zasadach.polkosia, Mala_Czarna_89 lubią tę wiadomość
-
Ja też słyszałam coś takiego. No przecież to tak jakby więzień dostał wyrok, w międzyczasie zmieniłoby się prawo i po kilku latach dodaliby mu jeszcze dodatkowe lata, bez sensu.
Eh, chyba czas wybrać się do księgowej. Najlepiej ze wszystkimi informacjami od Polkosi wątpię, żeby księgowa miała takie informacje, jak my tu na forum.
A tego, kiedy odbędzie się głosowanie w senacie nie da się jakoś w internecie podpatrzeć? -
Chyba są jakieś rozpiski, ale szukałam wczoraj na czerwiec i nie ma tematów podanych. Były tylko z posiedzenia na maj (i faktycznie nie ma "naszego"):
http://www.senat.gov.pl/prace/senat/posiedzenia/planowane,1.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 10:44
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
A tu jeszcze można zobaczyć jak zakończyły się poprzednie posiedzenia, więc po tym czerwcowym, jeśli będzie ta "nasza" ustawa, to następnego dnia będziemy wiedzieć czy są poprawki czy weszła:
http://www.senat.gov.pl/prace/senat/posiedzenia/Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
AgaSad wrote:Moim zdaniem też tak jest pod warunkiem że zus nalicza macierzyński raz na cały okres..
Polkosia to faktycznie wychodzi na to, że w maju do tego nie usiądą. No chyba, że dopiszą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2015, 10:58
-
Ja się zgłosiłam do zasiłku 80% i na pue zus dostałam dokładną rozpiskę wszystkich zasiłków aż do końca urlopu macierzyńskiego z datami wypłat co do dnia. Dlatego wydaje mi się, że jak raz coś wyliczą, nawet 100% / 60%, to od razu na cały okres i drugi raz nie przeliczają.
kasiaiic, polkosia lubią tę wiadomość